Bästa alunet 2024 – Skönare rakning utan skärsår

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Brukar ni också gå med papperstussar i ansiktet efter rakning? Då kan ni sluta med det och istället satsa på en alunprodukt som är så otroligt mycket effektivare (och som definitivt ser trevligare ut).

Alun framställer man genom att behandla en bergart som kallas för bauxit med bland annat kaliumsulfat och svavelsyra. Resultatet blir en mycket effektiv, blodstoppande effekt som inte har några andra bieffekter.

När man applicerar det på såret, så drar blodkärlen automatiskt ihop sig, vilket gör att det slutar blöda omgående och bildar heller ingen egentlig sårskorpa.

Alun desinficerar också såret och rengör det samtidigt och minskar risken betydligt för att få in bakterier i blodomloppet. Det är en oerhört viktig egenskap eftersom det är lätt hänt när huden blir utsatt för ett vasst verktyg som ett rakblad.

Alun finns i olika typer av produkter idag och två av de vanligaste och mest populära är alunstift och alunblock. Det finns också så kallade alunstickor.

Man kan också hitta alun i gelform. Man bör också notera att alun på engelska kallas för alum, därav de ibland lite annorlunda namnen på produkterna.

Premiumklassens vinnare denna gång blev Mühle Alunblock. I mellanklassen vann Osma Alum Block. Budgetvinnaren heter The Bluebeards Revenge Alum Block. En specialare har vi också med; Edwin Jagger Antiseptic Alum Block heter den.

Premium: Mühle Alunblock

Det klassiska tyska företaget för rakdon har givetvis också en rejäl alunsten i sortimentet. Här får man kvalitet för pengarna och den är utrustad med ett band som gör att det är lättare att greppa den när man ska använda den.

Skulle vi komma med något minus på den här produkten, så skulle det vara att den inte levereras med någon förvaringsask där den kan ligga efter att den torkat upp mellan användningarna.

Fördelar

 • Ett band att hålla i
 • Bra storlek
 • Vikt: 65 gram

Nackdelar

 • Levereras inte med behållare

Mellan: Osma Alum Block

Mellanblocket från Osma är även det gjort av mycket hög kvalitativt alun och här får du inget mindre än en fransk, handgjord Alunsten. Det är en rejäl bit på 75 gram och den är smidig att använda.

En liten nackdel tyckte vi dock var att det inte finns något band eller ett litet handtag att hålla blocket i, så som de gjorde med premiumvinnaren.

Fördelar

 • Hög kvalitet på alunet
 • Handgjord
 • Vikt: 75 g

Nackdelar

 • Inget att hålla i vid användning

Budget: The Bluebeards Revenge Alum Block

För er som vill hålla det hela enkelt, men ändå ha en produkt med utmärkt kvalitet, så rekommenderar vi varmt Bluebeards Revenge-sten.

Det är ren alun, helt utan tillsatser såsom parabener eller annat. Det är en av de billigaste stenarna på marknaden och kvaliteten är ändå väldigt bra. Mycket prisvärd.

Fördelar

 • Dryg
 • Utan parabener och tillsatser
 • Vikt: 75 gram

Nackdelar

 • Inget band att hänga upp den i

Special: Edwin Jagger Antiseptic Alum Block

Detta är en exklusiv alunsten från Edwin Jagger som förutom att den har hög kvalitet också innehåller kalium. Den ger en fantastiskt bra hudvård och efter rakning är det bara att smörja in ansiktet med stenen för att få en fräsch och ren känsla som svalkar och vårdar huden efteråt.

Fördelar

 • Innehåller antiseptik och vårdande kalium
 • Ger fräsch känsla
 • Vikt: 54 g

Nackdelar

 • Dyr

Köpguide

Alun ska fuktas med vatten innan man stryker det mot såret. Det svider ganska mycket, men det är ett tecken på att det är effektivt. Det betyder att alunet är verksamt i kroppen.

Man låter sedan alunet verka några minuter tills det har stelnat och därefter gnuggar man försiktigt bort den tunna skorpan som bildats av alunet. Därefter sköljer man med kallt vatten.

Ganska mycket bättre än att gå med papperstussar i ansiktet, eller hur? Alun är en naturlig mineralsten och det är de naturliga salterna i alunet som stoppar blödningen av skärsår under rakning.

Det är en jättebra produkt att ha hemma även för resten av familjen, särskilt om man har barn eftersom alun verkar så snabbt. Perfekt att plocka fram vid alla blödande sår som man kan råka ut för.

Beställa alun på webben

Alun kan man köpa online från svenska nätbutiker specialiserade på skäggvård och rakning. Fördelen att beställa från våra svenska sajter istället för från engelskspråkiga är att i den engelskspråkiga världen är betydelsen av alun lite annorlunda än hos oss.

Där finns också termen styptic pencil, som används som en bredare term för allt som har en blodstoppande effekt, även om det inte är alun.

Det kan vara produkter innehållande helt andra ämnen. Det är lättare och säkrare att beställa från några svenska leverantörer.

Alunstickor

I några välsorterade butiker finns det också så kallade alunstickor. Varför man kallar det för alun-matchsticks är för att förpackningen precis ser ut som de små tändsticksetuier som företag brukar använda som reklam.

Alunstickorna ligger uppradade i förpackningen och bryts loss en och en när man använder den. På alunstickorna ligger det en liten mängd alun på toppen, vilket är hygieniskt och enkelt att stryka på det blödande såret.

Man bör också komma ihåg att det blir väldigt mycket dyrare i längden att använda endast stickorna. Men stickorna är perfekta att ha med sig på resan, så kan man använda alunstenen hemmavid istället.

Alunstift

Alunstiftet är ett mellanting mellan stickor och en alunsten, kan man säga. Här har ni ett litet och smidigt stift som ni blöter och stryker på när skärsår uppstår.

Det är praktiskt att ta fram alunstiftet när man är stressad på morgonen och utfört en snabb rakning som sällan brukar lyckas helt och hållet.

Då är det väldigt smidigt att snabbt kunna plocka fram det här stiftet för att stoppa blödningen, så att man kan bege sig till jobbet så snabbt som möjligt.

Alunblock

Så till det klassiska alunblocket eller stenen. Den här har ett bredare användningsområde eftersom det fungerar precis som de två ovanstående, det vill säga att det stoppar blodflödet snabbt när du fått skärsår.

Det är inte lika smidigt och direkt som att använda stift eller stickor, men det mest ekonomiska. Man kan använda sig av fingertoppen för att sprida ut alunet eller ännu hellre en tops.

Alunblocket är också en fräsch och naturlig after shave som man applicerar i ansiktet. Man kan avsluta rakningen genom att dra det över ansiktet och det blir då en skön och antiseptisk avrundning på rakningen.

Den kyler och fräschar upp. På så vis lindrar och förebygger man också rakfinnar och utslag. Det är helt enkelt en perfekt produkt att ha under och efter rakning.

Annat som alun används till

För den som vill ha lite kul fakta om alun, så används det även i andra sammanhang, både inom textil- och livsmedelsindustrin.

 • I livsmedelsindustrin används alun som surhetsreglerande medel.
 • Förr i tiden använde man alun när man lade in gurkor.
 • Så kallad kristalldeodorant är ofta tillverkad av alun. Det finns också spray-deodorant som innehåller alun.
 • Vid tygfärgning används ibland alun för att förbehandla tyget.
 • Det kan också användas vid garvning av skinn.
 • Har ni barn är alun perfekt av tillsätta när man gör trolldeg eftersom degen då blir smidig och lättarbetad utan att bli kladdig.

Våra favoriter

Premium: Mühle Alunblock

Alunblocket från Mühle är en klassisk produkt som fanns i varje barberares grundutrustning när det begav sig. Precis som vi beskrev i köpguiden är den här perfekt ämnad för att använda som after shave, tack vare dess antiseptiska effekt.

Den stänger också till hudens porer och resultatet blir en slät och mjuk huvud. Den förebygger finnar och inåtväxande hårstrån. Det lilla repet som stenen är utrustad med gör att den är lätt att hantera och hålla i handen.

Har man fet hy, så är den här perfekt att använda eftersom den förebygger överflödig fettproduktion i huden. Har ni tonåringar i huset med väldigt fet hy är den här perfekt för den att använda. Precis som alla andra alunstenar stoppar den effektivt blödning vid skärsår.

Den används på det klassiska sättet genom att man fuktar stenen och därefter stryker den över huden på det område som ska behandlas. Efteråt sköljer man stenen noggrant och låter den lufttorka.

Fördelar

 • Ett band att hålla i
 • Bra storlek
 • Vikt: 65 gram

Nackdelar

 • Levereras inte med behållare

Mellan: Osma Alum Block

Osma Alun Block är handgjort i Frankrike och den eleganta förpackningen ser ut som den har gjort ända från början när företaget började tillverka den.

Den är perfekt att använda både som blodstoppare och som after shave. Den svalkar och gör huden mjuk och len efter användning.

För en person som har känslig hud som lätt blir irriterad efter rakning är den här perfekt att avsluta med, just tack vare sina svalkande egenskaper. Olyckor händer väldigt lätt, särskilt när man börjar med med våt rakning och säkerhetshyvel.

Den fungerar också alldeles utmärkt att använda på andra delar av kroppen där man rakar sig, till exempel på huvudet eller benen. Osma använder endast alun som är ren och av hög kvalitet.

Fördelar

 • Hög kvalitet på alunet
 • Handgjord
 • Vikt: 75 g

Nackdelar

 • Inget att hålla i vid användning

Budget: The Bluebeards Revenge Alum Block

Bluebeards Revenge är ett företag som har en komplett serie av produkter för rakning. Även den här är perfekt som skonsam after shave plus att den också stoppar blödning mycket fort.

Den är helt och hållet tillverkad av alun och innehåller inga parabener eller andra tillsatser. Den är inte heller testat på djur. Vi tyckte att den var otroligt behaglig och sved inte så mycket trots att den var väldigt effektiv.

Det är en rejäl sten på 75 gram och man får alltså mycket för pengarna här. Den levereras i en enkel förpackning med den klassiska Bluebeards Revenge loggan på i form av en dödskalle.

En helt klart köpvärd produkt för den som vill ha en utmärkt alunsten hemma som är dryg och lätt att använda. Den enda nackdelen vi kunde komma på är att den här heller inte har något medföljande band som man kan hålla i eller hänga upp stenen med. Annars är det en 10-poängare.

Fördelar

 • Dryg
 • Utan parabener och tillsatser
 • Vikt: 75 gram

Nackdelar

 • Inget band att hänga upp den i

Special: Edwin Jagger Antiseptic Alum Block

Edwin Jagger är perfekt för er som vill ha ett lite mer exklusivt alunblock. Den gör jobbet precis lika effektivt som de andra, men består inte av ren alun, utan innehåller också kalium.

Blandningen gör att produkten blir mer antiseptisk och att porerna effektivare drar sig samman efter rakning. Kaliumet i alunsten är helt naturligt producerat.

Det här är den perfekta after-shaven och kan användas i huvudsak till det även om den också effektivt verkar för att stoppa blödning.

Den är mycket enkel att använda: det är bara att fukta den i kallt vatten och låta den glida över området som man rakat.

Efteråt torkar man ansiktet med en handduk. Enklare kan det inte bli för att få en otroligt fräsch, ren känsla och slät hy efter rakningen.

Fördelar

 • Innehåller antiseptik och vårdande kalium
 • Ger fräsch känsla
 • Vikt: 54 g

Nackdelar

 • Dyr

Våra utmanare

Gents Alunstift

På någon sekund får det här alunstiftet slut på blödningen och för den som använder en after-shave efter rakningen så är den här ett perfekt komplement att använda.

Den är enkel att hantera och man fuktar bara toppen på det runda stiftet med kallt vatten och sedan stryker man på skärsår och så vidare. Kom ihåg att tvätta och torka av stiftet noggrant efter användning innan det läggs tillbaka i behållaren.

Fördelar

 • Smidig användning i stiftform
 • Snabbverkande
 • Vikt: 12 g

Nackdelar

 • Kräver noggrann skötsel för att inte samla bakterier

Benjamin Barber Alumblock

Precis som specialaren innehåller Benjamin Barber Alunblock kalium som gör att den ger en vårdande och antiseptisk egenskap som passar bra efter rakning.

Den fungerar bra att använda på ytliga skärsår, men är inte så effektiv att den kan stoppa blödning vid djupa sår.

Då är det bättre att använda någon av våra favoritprodukter ovan i testet. Den fungerar alldeles utmärkt att kombinera med någon annan after shave, om man föredrar att ha en doft.

Fördelar

 • Kan kombineras med after shave
 • Dryg
 • Vikt: 110 g

Nackdelar

 • Inte fullt så effektiv mot blödning

The Legends London Alum Matchsticks

The Legends Alun stickor är praktiska att ha hemma, men speciellt att ha med sig på resan när man inte vill släpa med sig hela alunblocket. Man bryter helt enkelt av en sticka och trycker spetsen mot såret så att att blödningen stoppas effektivt.

De består av 100% naturlig alunsten och det här är ett väldigt hygieniskt alternativ och gör det därför så bra att ha med på resor, när man vistas på hotellrum, publika toaletter, och liknande.

Fördelar

 • Praktisk
 • Hygienisk
 • Innehåll: En förpackning med 20 st stickor

Nackdelar

 • Blir dyrt i längden

Proraso Post Shave Stone

Proraso är ett italienskt varumärke som producerar raktvål och som är en av Europas trendigaste märken just nu. Proraso grundades 1908 och idag har de ett brett sortiment av klassisk rakvård.

Deras eleganta lilla alunsten levereras i en ask och man skjuter fram stenen som ur en tändsticksask. Den kan användas både som after shave och som blodstockning. Den består av 100% alun. Det är en rejäl sten på 100 gram, så här får man mycket för pengarna.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Kvalitet
 • Vikt: 100 gram

Nackdelar

 • Lite sträv och vass i början

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals