Bästa mustaschvaxet 2024 – Få snurr på ändarna och hålla stråna i styr

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Skägg i all ära, men vad hände egentligen med mustaschen? När får den någonsin samma uppskattning som alla skägg får?

Enligt mig känns det i alla fall som att det inte är jättevanligt att man berömmer någon för sin mustasch, eller i alla fall inte lika mycket som om skägget är snyggt.

Det tycker jag är lite konstigt, för en mustasch kan ju faktiskt göra jättestor skillnad. Och i takt med att ditt skägg växer så följer ju mustaschen med, kanske växer den till och med ikapp!

Både skägg och mustasch kan vara riktigt snyggt om de är välvårdade och rena, men det är inte alltid bara frid och fröjd med den ansiktstäckande behåringen.

Mustaschen är den främsta boven för detta fridsuppbrott, då det är den som gör att man lätt kladdar med maten, att det kittlar i näsan, och att det sticks när man pussas, haha!

Precis som med skägget så krävs det att man lägger ner lite extra kärlek även på mustaschen, eller ja det vill säga om man gärna vill undvika dessa håriga besvär.

En perfekt produkt för just detta är mustaschvax, och som passande nog är vad jag tänkte prata om här idag! Det kanske inte är så många där ute som vet vad mustaschvax är, eller att det ens fanns (!?).

Då är det ju bra om någon kan tala om vad mustaschvax är, varför det är bra att använda det, och hur man använder det. Så det tänkte jag göra helt enkelt!

Sen vill vi även kunna hjälpa er med att hitta de bästa produkterna som finns där ute i skäggskogen, och då menar jag inte att vi ska leta igenom era buskar till skägg och se om vi hittar några produkter som fastnat där inne. Hoppas ni förstod att jag skojade där?

Men vi har i alla fall satt ihop en liten köpguide åt er, där vi kommer att testa x antal mustaschvax och utse vilka som är bäst-i-test. Av de produkter som deltar i testet kommer vi alltså välja ut våra tre favoriter i tre olika kategorier; premium, mellan, och budget.

Efter att ha testat produkterna så valde vi att utse Captain Fawcett Mustaschvax till vår premiumklassvinnare, samtidigt som Proraso Moustache Wax tog hem första vinsten i mellanklassen.

Stern Hungarian Mustaschvax tog hem en stabil vinst som budgetfavorit, och håller en väldigt hög nivå trots sitt relativt låga pris! Kolla in dom och våra utmanare längre ned i artikeln!

Premium: Captain Fawcett Mustaschvax

Detta mustaschvax är kort och gott ett bra vax som är väldigt trevligt. Det är ganska mjukt och därmed lätt att applicera, och det kladdar inte utan lämnar en skön finish. Det kan ibland kännas lite fett, så ta inte för mycket och låt det torka!

Stadgan är medium till stark, vilket innebär att det håller mustaschen på plats och håller formen. Inte det absolut starkaste vaxet på marknaden så inte det mest optimala för de största och grövsta mustascherna, men jättebra för de lite mindre.

Ett stort plus för den snygga och stilrena förpackningen som ger en känsla av lyx. Dofterna är många och det borde finnas någon för alla. Däremot är de rätt starka och kan vara lite irriterande för de som är känsliga, men vi gillade dem för att de är goda och håller länge. Tummen upp!


Mellan: Proraso Moustache Wax

Här har vi en mjukare variant som skulle kunna liknas vid en fet kräm. Trots den lätta formulan så ger den tyngd till mustaschen och ger en bra men naturlig form.

Det gör att den inte känns sådär stel och hård som det ofta kan göra. På grund av det är den även lätt att jobba in och den lämnar mustaschen skönt luftig.

Att den är mjuk innebär inte att den inte håller formen bra, för det gör denna! Dock kan de vara bra att veta om att den väldigt lätt tvättas ur, alltså kan det vara bra att ta det försiktigt när man dricker så att säga!

Sen tycker vi att denna passar bättre på medellånga mustascher framför väldigt långa och stora, då den som sagt är lite mjukare. Vi gillar att den inte kladdar!

Och att doften är fräsch men ändå maskulin. Den kan kännas lite stark, så en liten heads-up på det. Annars en väldigt bra produkt som även är dryg.


Budget: Stern Hungarian Mustaschvax

Trots att detta mustaschvax från Stern hamnade som vår budgetfavorit så är inte kvalitén sämre för det! Denna produkt är en sån där klassiker som alla har hemma, och vi förstår varför.

Formulan är lite speciell här då den kommer ut som mjuk och krämig, men sen stelnar den och blir väldigt hård. Detta gör den väldigt lättapplicerad och lätt att forma med, samtidigt som mustaschen hålls fast.

Formulan gör också att den sköljs ur lätt, vilket tyvärr gör att den inte alltid håller hela dagen. Vi gillar att den är doftfri då det inte orsakar några reaktioner eller stick i näsan, och man riskerar inte att lukta för mycket!

Dock gillar vi inte förpackningen då det är rätt svårt att få ur produkt. Och så känns den lite för liten. Annars diggar vi den, framförallt priset!

Köpguide

Vad är ett mustaschvax?

Precis som namnet lyder så är ett mustaschvax ett vax som man använder till mustaschen. Och precis som jag nämnde i inledningen så är det ett perfekt verktyg för att få ordning på ostyriga strån, och för att hålla dessa ur vägen för munnen.

Kort och gott så är alltså ett mustaschvax en produkt som är till för att forma och hålla ordning på muschen. Då kanske vissa av er tänker; men varför kan man bara inte använda ett vanligt skäggvax eller skäggbalsam?

Och ja, det kan man ju absolut göra. Men ofta så kräver mustaschen lite extra stadga för att den ska hålla sin form och för det behövs då ett mustaschvax då det ofta är lite hårdare i konsistensen.

Varför ska man ha ett mustaschvax?

Om man är i behov av att forma sin mustasch, eller om man känner att stråna börjar växa till sig och hänger ner lite för långt över läppen, så är det en riktigt bra idé att investera i ett mustaschvax.

”Investera” kanske låter som att de kommer kosta skjortan, men det gör de faktiskt inte! Det finns både lite billigare alternativ och lite dyrare, men det beror helt på vilken kvalité och ingredienser man vill komma åt.

Det finns både mjukare och hårdare vax beroende på vad man vill använda det till. Om man bara vill ge mustaschen en liten piff för att snygga upp den naturliga formen så ska man använda ett mjukare vax, medan om man verkligen vill styla mustaschen och kanske till och med lägga stråna åt ett annat håll så krävs det en hårdare variant.

Kan vem som helst använda mustaschvax?

Man kan ju tro att det bara är de med jättelånga och stora mustascher som kan använda mustaschvax, men i så fall tror ni fel!

Syftet med att använda vaxet är ju att forma och hålla ordning på stråna, och det krävs inte alltid jättelånga mustascher för att stråna ska börja bli olydiga, det kan vi lova!

Och inte nog med att mustaschvaxet formar och håller stråna ur vägen för munnen, det ger även en snygg touch på hela skäggfrisyren och ger en fräsch helhet.

Du kan ju tänka dig hur det skulle se ut om skägget är fint borstat och stylat till en slät form, och så kollar man upp på en mustasch som är helt stickig och ovårdad. Det blir inte en snygg matchning!

Med andra ord kan ett mustaschvax gå hem på alla olika typer av mustascher. Det enda som krävs är att det i alla fall finns någon typ av hårväxt över munnen, men annars är det bara att köra!

Vad är ett mustaschvax gjort av?

Som med alla andra produkter kan man aldrig säga att exakt alla varianter som finns på marknaden innehåller samma saker.

Men generellt så består ett mustaschvax till största del av bivax, vilket är vad som ger produkten dess stylingegenskaper samtidigt som det skyddar hårsäckarna.

Utöver bivaxet så kan ett mustaschvax även innehålla vaselin, sheasmör, och någon form av plantolja, som kokosolja. Sen innehåller det även basoljor för extra mjukhet och vårdande egenskaper och eteriska oljor som ger doft.

Även talg, gummi, och kåda kan ingå i innehållsförteckningen, då det bidrar till att konsistensen blir extra fast och kladdig.

Trots att ett mustaschvax innehåller vissa ämnen som verkar mjukgörande och vårdande för skägget så ska man inte missta det för att vara ett balsam.

Ett balsam eller en skäggolja verkar specifikt för att vårda och återfukta skäggstråna och huden under, medan ett vax har syftet att styla och forma.

Alltså ska man inte sluta använda skäggbalsam eller skäggolja bara för att man börjar använda mustaschvax, för det är verkligen inte samma sak!

Däremot kan det vara bra att använda båda mustaschvax och skäggolja/balsam, då det kommer göra att stråna mjukas upp samtidigt som de håller sig på plats.

Hur använder man mustaschvax?

Vi vill börja med att säga att det inte krävs några extravaganta kunskaper inom mustasch-odling för att man ska kunna applicera ett mustaschvax.

Trots att mustascher ibland ses lite som en statushöjare i skäggvärlden så är mustaschvax en produkt som kan användas av alla.

Är du osäker på hur man ska gå tillväga för att applicera det på bästa sätt så kan du följa vår lilla steg-för-steg-guide nedan!

1. Ren och torr grund

Börja med en helt ren och torr mustasch! Detta är viktigt då resultatet inte blir lika bra om mustaschen är fuktig, eller om du tidigare applicerat skäggolja eller liknande.

2. Lagom mängd

Ta upp en liten klick i dina fingrar som känns lagom för att räcka till hela mustaschen. Är vaxet hårt och svårt att få upp kan du prova att använda en varm sked eller skrapa lite med en kam.

Tänk på att hellre börja med en för liten klick och fyll på om det behövs mer i efterhand. För mycket vax kommer bara kännas klibbigt och se onaturligt ut.

3. Värma upp vaxet

Om vaxet är väldigt hårt kan du behöva värma upp det rätt mycket innan det appliceras, och då krävs det att man jobbar lite med det.

För att värma upp det kan man föna med en hårfön på burken i några sekunder, medan om det är lite mjukare så räcker det att värma mellan fingrarna. Var dock försiktig med hårfönen, du vill inte att vaxet ska rinna.

Att gnugga det mellan tumme och pekfinger är en bra teknik, men tänk på att vara lite försiktig så det inte blir alldeles för smält. Vaxet ska smälta helt, men det ska absolut inte rinna.

Det finns en fin gräns mellan ”för hårt” och ”för rinnigt”, och den måste man lära sig för annars blir det rätt svårt att använda!

4. Applicera i mustaschen

När vaxet smält är det dags att applicera det i mustaschen. Då är det bäst att börja från mitten och sen jobba sig utåt åt båda hållen.

Om du tycker det är svårt att få en jämn fördelning kan du använda dig av en så kallad mustaschkam, eller en skäggkam om du inte har en sådan.

Kammen använder du på samma sätt som fingrarna; börja i mitten precis under näsan och jobba dig utåt, både åt vänster och höger. Utan kammen kan det lätt fastna små klumpar lite här och där, och det vill man inte gärna ha!

Ta hjälp av både fingrar och kam för att få den perfekta looken! Våga även prova lite nya stilar för att hitta det som passar dig bäst.

5. Final touch

Om du känner att du format din mustasch tillräckligt och fått till det som önskat, ja då är det egentligen färdigt! Vill du ge lite extra stadga och liksom låsa fast frisyren kan du blåsa med kall luft i några sekunder, då stelnar vaxet snabbare.

Annars är det bara att du känner dig nöjd och rockar looken, oavsett om du bara gjort lite småfix eller om du skapat en hel mustaschfrisyr.

Våra favoriter

Premium: Captain Fawcett Mustaschvax

Denna variant från Captain Fawcett är ett medium till starkt mustaschvax som är ganska mjukt och lätt att applicera. Vi skulle vilja uttrycka oss med att detta är ett så kallat ”trevligt” vax, då den inte kladdar och gör att mustaschen känns skön att ta på.

En liten heads-up däremot är att den kan kännas lite fet om man råkar ta lite för mycket, så var gärna lite försiktiga med applikationen här.

Och låt den torka in ordentligt! För när den väl gjort det så ger det en mycket bra stadga som håller muschen på plats. Kanske inte optimalt för de allra största och grövsta modellerna, utan det känns mer anpassat för lite mindre.

Förpackningen är något vi verkligen gillar här, och tycker att det känns lite lyxigt att få en liten glasburk fylld med produkt. Det känns sådär gammaldags och klassiskt, men ändå rätt praktiskt.

Ett plus för att denna finns i många olika dofter för att var och en ska kunna hitta sin favorit. Vi upplevde doften som rätt stark, men enligt oss är det inte ett problem då de är väldigt goda och håller länge.

Är du känslig så kan det bli irriterande, vilket är bra att veta om. Vi är helt enkelt mycket glada över att vi tog med denna i testet!


Mellan: Proraso Moustache Wax

Detta mustaschvax från Proraso är en lite mjukare variant och den skulle kunna liknas vid en fet kräm i konsistensen. Att den är så mjuk beror på att den innehåller både bivax och sheasmör.

Trots att den är så lätt i formulan så tycker vi ändå att den ger en bra tyngd till mustaschen, alltså att den ändå formar fast på ett naturligt sätt.

Det vi verkligen gillar med denna är just att den varken känns sådär stel eller hård som man tänker att ett mustaschvax kanske gör, vilket också bidrar till att den är så lätt att jobba med.

Vi uppskattar även att den inte kladdar! Resultatet med denna blir en snyggt formad mustasch som också känns luftig och mjuk.

Ni kanske tror att ett så pass mjukt vax inte är något att ha då det inte håller formen? Men så är det inte alls i detta fall, för trots mjukheten så håller det väldigt bra.

Däremot är den väldigt lätt att tvätta ur, vilket ju är bra men det gör också att man måste vara lite uppmärksam när man dricker då den lätt kan åka ur.

Vi kom fram till att en sådan här typ av mustaschvax funkar bättre på de med medellånga mustascher och som inte är i behov av att styla en häck, om ni förstår!?

Alltså, den är absolut bra på att forma och hålla ihop spretiga strån, men det är skillnad på att forma strån och att försöka styla en taggbuske, haha!

Doften är både fräsch av citrus och manlig av cederträ, en mycket bra kombo enligt oss! Dock kan den upplevas som lite stark, så kanske inte det bästa alternativet för er som är lite känsliga. En dryg och härlig produkt, helt enkelt!


Budget: Stern Hungarian Mustaschvax

Stern Hungarian Mustaschvax är, precis som namnet uttalar, ursprungligen från Ungern. Egentligen heter det ”Stern Ungarische Bartwichse”, men det känns lite onödigt att behöva säga när vi ändå är i Sverige?

Detta är en mycket populär klassiker, som har funnits hemma hos många skäggodlare och följt med i flera årtionden. Själva formulan av produkten är väldigt smidig då den först är mjuk och krämig, och därmed lätt att applicera.

När den sen torkar en kort stund senare så stelnar den och blir hård. Med andra ord så är den både lättapplicerad och lätt att forma mustaschen med, samtidigt som den håller bra!

Det som är med denna formulan är att den sköljs ur väldigt lätt, vilket till sin nackdel gör att den inte alltid håller överdrivet bra. Dock till sin fördel så är den ju väldigt lätt att tvätta bort när man väl ska rengöra mustaschen!

Vi tycker faktiskt väldigt mycket om att denna variant är doftfri, och man slipper oroa sig för att den ska lukta för starkt, eller att den ska irritera näsa och hud.

Är man inte van vid doftfria mustaschvaxer så kan man tycka att den doftar lite konstigt då vaxet kommer tränga igenom, men det är något man lätt vänjer sig med.

Tyvärr dras betyget ner lite på grund av förpackningen. Visst slipper man kladdet då man inte behöver gräva i en burk, men med denna tub så är det väldigt svårt att få ut produkten. Och så känns den väldigt liten.

Huruvida man tycker att denna är prisvärd eller inte är ju upp till var och en, men överlag ger vi faktiskt en stor tumme upp till denna. För faktiskt så kostar den absolut inte skjortan, men den håller ändå en väldigt hög kvalité!

Våra utmanare

Edwin Jagger Mustaschvax

Vi tycker att Edwin Jagger har lyckats med detta mustaschvax. Det innehåller bivax för stadga och sen lite petroleum för att det ska bli lite mjukare och lättarbetat. Petroleum kanske inte låter så trevligt, men det är faktiskt inget som är farligt eller dåligt.

Alltså, detta är ett mustaschvax som ger en bra stadga och som håller bra, men för det är det inte alls svårt att arbeta med. Det är absolut inte den hållbaraste och mest stabila varianten som finns där ute, men den gör sitt jobb bra ändå.

För att ni ska förstå hur jag menar så ger detta vax ett mer naturligt resultat och en fin textur. Det doftar gott utan att ta över, vilket vi tycker är perfekt!

Vi har inte jättemycket mer att säga än att det funkar bra och gör sitt jobb, men som sagt det är inte det vassaste strået i stacken när det gäller hållbarhet.


Benjamin Barber Mustaschvax

Är du ute efter ett riktigt hårt och stabilt mustaschvax? Då ska du kolla hitåt! Detta från Benjamin Barber har nämligen en väldigt fast konsistens, nästan så att det ibland kan kännas omöjligt att få ur burken. Detta ”problem” löser man dock enkelt genom att värma burken med en hårfön i några sekunder.

Eftersom det är så hårt kan det behövas några vändor upp och ner i förpackningen för att man ska få till snitsen. När man väl lärt sig hur det fungerar så är det inte alls svårt att mjuka upp det, och då kan det även göras med fingrarna.

Vi märkte också att det kan ta sin lilla stund innan man lär sig hur det ska jobbas in i mustaschen eftersom det är så pass fast, men allt handlar egentligen om att man behöver värma upp det ordentligt.

Gör man det så blir det också mycket lättare att arbeta med, och vips så går det som på räls när man ska få till rätt form i mustaschen.

Väl på plats så ger det en ordentlig stadga åt både längre och kortare mustaschvarianter, och sen så håller sig formen hela dagen. Däremot upplevde vi att man ibland behövde fylla på lite då mustaschen tappade sin form något.

Gällande doften så är den väldigt härlig och lagom mild, vilket är perfekt då man gärna inte har en hel parfymaffär precis under näsan..!

Sammanfattat så är vi väldigt nöjda med denna produkt, och den är riktigt bra när man väl vant sig vid hårdheten. Också mycket prisvärd!


Mr Bear Family Mustaschvax

Mr Bear Family är ett rätt omtalat märke när det kommer till skäggvårdsprodukter, och vi tyckte att deras variant av mustaschvax även skulle få följa med i vårt lilla test.

Till vår stora förvåning så har denna produkt fått en hel del kritik och många tycker att det är alldeles för hårt, svårt att jobba med, och att mängden är snål.

Vi vill däremot kontra denna kritik och säga att vi tycker att Mr Bear Family Mustaschvax gör ett bra jobb! Det som gör att den känns så svårarbetad och hård är att man inte ger den ordentligt med tid att värmas upp, och är man nybörjare så kanske man inte heller riktigt vet hur man använder en sådan formula.

Att vi tycker den är bra trots kritiken för att den är väldigt stark och kraftfull, vilket alltså gör att när man väl jobbat in den och fått en bra form så håller den väldigt länge! Det behövs heller inte mycket för att det ska ge en bra stadga till hela muschen.

Just för att den är så fast så kan det vara svårt att få ur den ur burken, men vi tycker att det kan vara värt att behöva ”kämpa lite” eftersom resultatet blir väldigt bra.

Däremot kan den kännas lite kletig, så det är bra att vara lite försiktigt. Vi diggar dock att den är gjord på 100% naturliga ingredienser.


Brother’s Love Moustache Wax

Här har vi ytterligare en variant på tub! Denna från Brother’s Love är ett mustaschvax från Tyskland som både finns som genomskinlig och i färg, beroende på vad man är ute efter.

Vi gillar att den kommer ut som en kräm för att sen stelna efter att man applicerat den. Detta gör att den är lätt att jobba in och forma, men att den ändå ger en liknande stadga som ett hårt vax.

Mustaschen håller formen bra, och den passar även längre modeller. Doften är fräsch och håller i sig under dagen! Något vi uppmärksammade lite extra var förpackningen, då den sticker ut från mycket av det som finns på marknaden.

Tyvärr är vi inte särskilt imponerade trots att den ser rätt cool ut med anledningen att den kan läcka om man råkar veckla till ”metallen”. Och när förpackningen är öppen är det lätt att för mycket produkt trycks ut på grund av den hårda formen.

Med andra ord så är det lätt att man slösar på produkten, och det är ju aldrig särskilt uppskattat. För att inte tala om att det lätt blir kladdigt.

Detta är en bra produkt om man tar det försiktigt med förpackningen och ser till att trycka ut nerifrån först. Däremot tycker vi att den känns lite väl pricey för att vara så pass krånglig.

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals