Bästa Pre Shave 2024 – Förbered rakningen med vårdande produkter

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Begreppet pre shave är något som inte är bekant för alla. Men som uttrycket antyder, är det naturligtvis frågan om produkter som appliceras på huden innan rakning. 

Pre shave är ett återfuktande och mjukgörande medel för huden och skägget. En skyddande hinna på huden skapas, vilket minskar friktionen för rakhyveln eller rakapparaten betydligt och därmed minskar risken för hudirritationer.

För att underlätta rakningen så mycket det är möjligt, ska du alltid använda bra utrustning. Numera finns det mycket att välja på och du kan botanisera bland olja, gel, tvålar och olika lotioner som kan användas före, under och efter rakningen.

Köpguiden ska alltså testa ut pre shave-produkter och som vanligt har vi delat upp dem i olika kategorier. I premiumklassen vann D.R Harris Arlington Preshave. Mellanklassen vanns av Anthony Pre Shave Oil.

I budgetklassen föll valet på utmärkta Mondial Nobilis Pre Shave Cream och i specialkategorin blev det Truefitt & Hill Ultimate Comfort Pre-shave Oil som vann och är något utöver det vanliga, missa inte den!

Premium: D.R Harris Arlington Preshave

D.R Harris är ett klassiskt företag som sträcker sig tillbaka ända till 1700-talet. De har ägnat sig åt att utveckla manlig hudvård på bästa sätt, och kungligheter och grevar har länge funnits på kundlistan. De följer dock verkligen med i tiden och utvecklar hela tiden sitt sortiment. Numera har de många moderna produkter i sitt sortiment.

Fördelar

 • Doftar gott
 • Absorberas snabbt av huden

Nackdelar

 • Inte något för dem som har väldigt torr hy

Mellan: Anthony Pre Shave Oil

Helt klart en produkt för den moderna mannen, och de har även en hel serie av samma typ av produkter. Den innehåller en rad eteriska oljor som gör rakningen lättare och effektivare och som vårdar huden på ett naturligt sätt.

Fördelar

 • Innehåller vårdande och naturliga ingredienser

Nackdelar

 • Kan vara allergiframkallande för känsliga personer

Budget: Mondial Nobilis Pre Shave Cream

Mondial Nobilis Pre Shave Cream har en hel rad med med trevliga ingredienser som gör att den doftar milt och gott, men samtidigt exklusivt. Prisbilden beror nog i första hand på att den levereras i en plastflaska, för innehållet står sig mycket bra i jämförelse med de andra av våra favoriter.

Fördelar

 • Härlig doft
 • Mjukgörande

Nackdelar

 • Tråkig flaska

Special: Truefitt & Hill Ultimate Comfort Pre-shave Oil

Truefitt & Hill Ultimate Comfort Pre-shave Oil innehåller bland annat jojobaolja, sötmandelolja och avokadoolja. Det är en exklusiv, tunnflytande olja som doftar gott och som har en effektivt mjukgörande effekt på skäggstrån och hud.

Fördelar

 • Doftar gott
 • Skapar ett bra glid för rakhyveln
 • Tunnflytande

Nackdelar

 • Kostar en slant

Köpguide

Vad är pre shave?

Bra pre shave-produkter är alltså en förberedelse till själva rakningen och något som du applicerar innan raktvålen eller rakskummet. Pre shave fungerar lika bra vilken metod du än rakar dig med. 

Det finns många olika typer av pre shave och ofta är det en smaksak vilken man väljer. Det finns oljor, vilket ofta är det klassiska valet, men det finns också olika typer av krämer som är i form av en tjock pasta. En relativt ny formula som kommit ut på marknaden är pre shaven i geléform. 

När det gäller olja bör du ta hänsyn till vilka rakverktyg som används, eftersom vissa oljor är tjockare än andra. En tjock olja kan helt enkelt plugga igen en modern flerbladsrakhyvel. För den som ogillar den feta känslan från en olja, kan en kräm passa istället. 

Den grundläggande idén med en pre shave är helt enkelt att förbereda huden och inte minst skäggstråna för rakningen, genom att mjuka upp håret och huden och på så sätt minska friktionen vid rakningen. En bra pre shave gör att det går att utföra en riktig nära rakning, utan att huden för den sakens skull stressas eller att risken för skärsår ökar. 

Hela rakningsproceduren blir helt enkelt mer effektiv och dessutom mycket behagligare. Om man tillhör den kategorin som ofta får rakfinnar och irriterad hud, kan en pre shave definitivt vara något som är ett bra komplement och som hjälper till att minska uppkomsten av rakfinnar.

Kan jag använda pre shave för trimning?

Om du inte ska göra en hel rakning utan vill forma till kanterna och finputsa lite på skägget, så är en pre shave en utmärkt produkt att ersätta ett kladdigt raklödder med. Istället för att ha en massa lödder från tvål eller kräm, applicerar du pre shave och masserar in i skäggstubben och låter den verka en stund. Sedan är det lätt att putsa upp skäggväxten.

Pre shave istället för aftershave

Ett tips är att det faktiskt också går att använda vissa pre shave-produkter som after shave. De kan alltså vara sköna att stryka på efter rakningen. Men undvik en i form av olja om du har riktigt fet hud, använd då en i gelform istället.

Funkar pre shave för torrakning med rakapparat?

För den som rakar med rakapparat, fyller pre shaven samma funktion. Även då är det väldigt skönt att preparera skägget med något som gör att rakningen blir närmare, som förhindrar rakfinnar och som gör att rakapparaten glider lättare över ansiktet. 

Kom ihåg att inte använda väldigt feta oljor här, eftersom det gör rakapparaten svårtvättad då håret i apparaten blir kladdig och svår att avlägsna. Fokusera istället på en rakkräm eller ett rakgel.

Applicera pre shave

För den som är renrakad och rakar sig flera gånger i veckan, är det bara att smörja in produkten i handflatorna och applicera den på huden. 

Har du skägg som ska trimmas i kanter och så vidare, eller om du kanske till och med ska raka av skägget, lägger du produkten i ena handflatan, masserar in oljan i fingertopparna och applicerar den i skägget med hjälp av fingertopparna.

Vad innehåller pre shave?

En bra pre shave har som sagt en massa fördelar. En pre shave bildar inte bara en skyddande hinna på huden, utan innehåller ofta naturliga, vårdande ingredienser med desinficerande verkan. Det kan vara rosmarin eller aloe vera

Den innehåller också ofta ämnen som svalkar och kyler ner huden. Vilket signalerar till din hjärna att du fryser, varpå hårstråna kommer att resa sig och du automatiskt får en närmare rakning. Ett otroligt enkelt och smart knep. Sådana ämnen kan vara kamfer, eucalyptus eller mentol.

Vissa pre shaves innehåller också stearinsyra, som gör att glidet på rakkniven ökar rejält och därmed minskar du risken för olika typer av hudirritationer. För dig med kontaktallergier och känslig hy, vill vi dock poängtera att man kan reagera allergiskt på stearinsyra.

Pre shave som inte är oljor, men är i form av krämer eller gelé, kan innehålla många andra intressanta ingredienser. Sheasmör är ett fett som utvinns ur sheafröet och som är väldigt vanligt i hudvårdsprodukter för kvinnor och numera en väl etablerad produkt inom hudvårdsindustrin. Sandelträolja mjukar upp skägget och är också något som brukar ingå i after shave-krämer.

Våra favoriter

Vi har sammanställt våra absoluta favoriter i kategorin pre shave, detta är produkter vi varmt kan rekommendera våra läsare.

Premium: D.R Harris Arlington Preshave

Tunnflytande D.R Harris Arlington Pre Shave passar för rakning med rakapparat, likväl som våtrakning. Den mjukar upp skäggstråna och har antibakteriella ingredienser som gör att risken för rakfinnar minskar betydligt. Har en väldigt behaglig, mild doft av citrusfrukter och bräken.

Produkten är en antiseptisk formula och en blandning av flera ingredienser. Det är alltså ingen olja. Den är antiseptisk och har svalkande egenskaper som gör att hårstråna reser sig en aning inför rakningen. D.R Harris fokuserar och specialiserar sig på hudvård och rakdon, men har också ett brett sortiment av unisex-hårvårdsprodukter, hudvård och tvålar.

Specifikationer:

 • 100 ml
 • Glasflaska

Fördelar

 • Doftar gott
 • Absorberas snabbt av huden

Nackdelar

 • Inte något för dem som har väldigt torr hy

Mellan: Anthony Pre Shave Oil

Anthony Pre Shave Oil är en modern produkt i ordets rätta bemärkelse. Det är en blandning av essentiella, lätta oljor som går in i huden effektivt utan att täppa till den. Den passar därför alla hudtyper. Dem skapar ändå en bra glidyta och och passar också den som har riktigt tjockt och utmanande skägg.

Anthony Pre Shave Oil har en rad spännande ingredienser och innehåller bland annat ricinolja, som återfuktar skägget och och mjukgör det. Calendulaolja är, förutom att den är antiseptisk och lugnar huden, också en kraftfull antioxidant som förhindrar huden att angripas av fria radikaler som gör att huden åldras i förtid.  

E-vitaminet i oljan är vårdande och också en klassisk ingrediens för att bevara hudens spänst. Rosmarinolja är antiseptisk och rengörande. Pepparmyntsolja desinfekterar, samt kyler och friskar upp huden. Det här är verkligen en olja med förnämliga ingredienser. Passar de flesta typer av hud. Eftersom det är naturliga ingredienser, passar den oftast bra för känslig hud.

Specifikationer:

 • Glasflaska med kork
 • Volym 60 ml

Fördelar

 • Innehåller vårdande och naturliga ingredienser

Nackdelar

 • Kan vara allergiframkallande för känsliga personer

Budget: Mondial Nobilis Pre Shave Cream

Även Mondial Nobilis Pre Shave Cream är en produkt med spännande ingredienser. Krämen innehåller en mustig doft av trä, svartpeppar och även lime och lavendel. Just doften är utmärkande med den här produkten och den är verkligen fräsch, men samtidigt maskulin. Krämen masseras in på rengjord hy och i skägget.

Mondial Nobilis Pre Shave Cream är en riktigt bra produkt och råkar bara vara lite billigare än de andra generellt, och hamnar därför i budgetkategorin. Det är bland annat för att den levereras i en flaska av plast och inte i glas, men själva innehållet håller definitivt hög standard. 

Är du ute efter en pre shave i krämform, kan vi verkligen rekommendera den här, oavsett om du är intresserad av en budgetprodukt eller inte. Den är mild och dominerar inte i doften.

Specifikationer:

 • Plastflaska med vakuumpump
 • Volym 50 ml

Fördelar

 • Härlig doft
 • Mjukgörande

Nackdelar

 • Tråkig flaska

Special: Truefitt & Hill Ultimate Comfort Pre-shave Oil

Truefitt & Hill Ultimate Comfort Pre-shave Oil innehåller hela 10 stycken essentiella oljor. Däribland avokado- jojoba- och sötmandel. Alla dessa är oljor som vårdar, innehåller antioxidanter och som gör huden elastisk och välmående. 

Eftersom oljan är mjukgörande både för skäggväxten och hyn, passar den bra för män som har grov skäggväxt. Stråna blir mjuka och följsamma och lätta att raka bort. Många som provar den här pre shave-oljan vill sedan inte ha någon annan.

Eftersom den har så mjukgörande ingredienser är det en olja som passar den som har känslig hy. Du kan med hjälp av oljan göra en nära rakning utan att skapa hudirritationer.

Specifikationer:

 • Glasflaska med skruvkork
 • Volym: 60 ml

Fördelar

 • Doftar gott
 • Skapar ett bra glid för rakhyveln
 • Tunnflytande

Nackdelar

 • Kostar en slant

Våra utmanare

Det finns många bra pre shave produkter på marknaden, så här kommer några fler som alla håller hög kvalitet.

The Bluebeards Revenge Pre-Shave Oil

The Bluebeards Revenge Pre-Shave Oil har ett lite speciellt användningssätt, eftersom du ska blöta skägget och/eller hyn först och sedan applicera in oljan genom att massera in den. Därefter kompletterar du med en rakkräm, ett raklödder. Resultatet blir en glidande yta och en nära rakning.

Fördelar

 • En enkel olja med utmärkt funktion

Nackdelar

 • Doftar inte så mycket

Gentlemens Tonic Pre Shave Oil

Gentlemens Tonic Pre Shave Oil passar de flesta hudtyper. Vi är djupt imponerade av innehållsdeklarationen för den här har har väldigt många vårdande och bra ingredienser. 

Den innehåller olja från druvkärnor och solrosfrö. Vilket bidrar med ett mycket högt innehåll av vitamin E. Det är ett vitamin som vårdar och skyddar huden och är speciellt passande att använda i en pre shave-produkt, eftersom den skyddar huden inför rakningen. 

Sesamolja och gurkört lindrar svedan som kan uppkomma efter rakningen och förebygger också hudirritationer. Vidare innehåller den vetegroddsextrakt, vilket också tillför mycket vitaminer och antioxidanter. 

Jojobaolja är är en ingrediens som är hyllad användare världen över. Här har man sett till att att få in ingrediensen också. Många känner till de nyttiga och återfuktande egenskaperna hos avokado, och just detta får du genom att produkten innehåller avokadoolja.

Fördelar

 • Har många vårdande ingredienser

Nackdelar

 • Dyrare än de flesta andra pre shaves

Taylor of Old Bond Street St. Jermyn Street Pre-Shave Gel

Taylor of Old Bond Street har tagit fram ett pre shave gel som heter St. Jermyn Street Pre Shave Gel. Här har vi dofter av lime, citron, lavendel och bergamott. Det är en produkt med mycket fokus på lyx och flärd. 

Den har en exklusiv doft, men samtidigt innehåller den väldigt många vårdande ämnen. Trollhasselextrakt desinficerar och håller huden ren och bakteriefri, utan att för den sakens skull torka ut huden. 

Aloe vera är en mycket välkänd och kraftig återfuktare, som även den är aningen antiseptisk. Extrakt från kamomill lugnar huden och ser till att den balanseras efter rakningen. St. Jermyn Street Pre Shave Gel är utan parabener, vilket efterfrågas mer och mer idag. Gelen levereras i en tub med lock och därför är det väldigt lätt att få ut exakt rätt mängd.

Fördelar

 • Vårdande ingredienser

Nackdelar

 • Asken den levereras i är tråkig rent utseendemässigt

HeadBlade HeadLube Moisturizer Matte

Vi vill också så ge er som rakar huvudet och letar efter bra produkter några användbara tips. Här har vi en prisvärd produkt, som ger en matt finish, vilket många som rakar huvudet efterfrågar. 

Här slipper du en blank skalle efter rakningen och den kan användas både som pre shave och after shave. Produkten är i krämform och är dessutom helt parfymfri. Den är inte allergicertifierad, men många med överkänslighet klarar den här utan problem.

Den appliceras för att förebygga och läka irritation och inåtväxande hårstrå. Den gör rakningsproceduren enklare och borgar för en närmare rakning.

Fördelar

 • Vegansk
 • Parfymfri

Nackdelar

 • Flaskans design

The Dude Pre Shave Cleanser

Det här är en en pre shave med en lite annorlunda twist, eftersom den fungerar som en ansiktstvätt. Efter att den masseras in i huden och löddrat upp, ska den sköljas av och huden ska klappas torr med en handduk. 

En skyddande hinna blir kvar, på samma sätt som en olja blir exempelvis. Bra om du vill vara säker på att huden är ren och antiseptisk innan man börjar. Innehåller ämnen som lugnar och vårdar. Huden absorberar ingredienserna i oljan som består av A-, C- och E-vitamin.

Fördelar

 • Doftar gott
 • Kan även användas som endast ansiktstvätt

Nackdelar

 • Skapar inte samma glidyta som en olja gör

Nõberu of Sweden Amber Lime Pre-Shave Oil

En lätt och flyktig pre shave-olja, som ändå har de skyddande egenskaper som behövs för att rakningen ska kunna utföras friktionsfritt och samtidigt effektivt. Innehåller aloe vera med mycket återfuktande och vårdande egenskaper samt doft av lime och sandelträ. Skapar en bra glidyta.

Fördelar

 • Doftar gott av lime och sandelträ
 • Fin flaska

Nackdelar

 • Kan vara allergen

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals