Bästa rakbladet 2024 – Precision och kvalitet

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Att hitta rätt utrustning som passar ens egna behov för våtrakning är aldrig någon exakt vetenskap eftersom det är individuellt vilka rakblad som passar olika personer. Detsamma gäller också rakhyvlar.

Det gäller helt enkelt att börja någonstans och genom att läsa tester och recensioner som det här kan du få ett hum om just vilka rakblad som kan passa dig bäst. Sedan är det helt enkelt bara så att man får beställa hem och prova.

En bra ände att börja i är att börja med ett så kallat milt rakblad och sedan jobba dig till skarpa rakblad tills du hittar det som passar dig bäst. Varje hud och varje skäggväxt är individuell och kan variera otroligt mycket från person till person.

Vinnaren i dagens test blev Merkur Dubbelrakblad 10-pack. I mellanklassen klev Personna Dubbelrakblad Platinum Chrome x10 upp på prispallen.

I budgetklassen har vi Shark Super Stainless Double Edge Razor Blades 5-pack. För er som trimmar mustasch och ögonbryn har vi en intressant specialare i form av Merkur Rakblad 10-pack till Mustasch- och Ögonbrynshyvel.

Premium: Merkur Dubbelrakblad 10-pack

Dubbelrakbladen från Merkur vann premiumklassen på grund av dess kvalitet. De tillverkas i Tyskland av högkvalitativt stål. Företaget har en stor bredd av produkter och vilken rakutrustning du än behöver, så kommer du att hitta det i deras sortiment.

Det är en fördel att använda så mycket som möjligt från samma varumärke eftersom produkterna blir effektivare när de är kompatibla.

Fördelar

 • Håller för många rakningar
 • Ett varumärke som har allt för rakning att komplettera inköpen med
 • Tysk kvalitetsprodukt

Nackdelar

 • Relativt dyra
 • Platinumbeläggningen kan påverka känslig hy

Mellan: Personna Dubbelrakblad Platinum Chrome x10

Mellanvinnaren hamnade där den gjorde för att detta är ett älskat rakblad som är omtyckt av tusentals personer.

Det passar till alla typer av rakhyvlar och är relativt mjukt, vilket gör att det även passar för nybörjare. Så ska vi inte glömma att det är mycket prisvärt.

Fördelar

 • Prisvärda
 • Mjukt men samtidigt vasst blad
 • Passar alla säkerhetshyvlar

Nackdelar

 • Kan verka för mjukt för vissa

Budget: Shark Super Stainless Double Edge Razor Blades 5-pack

En riktig klassiker som bemöts med respekt även av de mer luttrade våtrakarna. De här är ett väldigt prisvärt rakblad som passar till alla rakhyvlar för dubbla blad.

Fördelar

 • Kvalitet för pengarna
 • Bra nybörjarblad

Nackdelar

 • De verkliga proffsen kan tycka att de är för mjuka

Special: Merkur Rakblad 10-pack till Mustasch- och Ögonbrynshyvel

Brukar du forma mustaschen eller vill prova raka fram en riktigt skarp skägglinje? Prova då att använda Merkurs specialrakhyvel med dessa rakblad.

Du kan raka smådetaljer och till och med ögonbryn med rakbladet. Specialaren är för alla som älskar att snöa in på det här med skägg och inte är tveksamma att prova nya saker.

Fördelar

 • Specialblad av hög kvalitet
 • Ger skarpa linjer och gör det lätt att komma åt överallt

Nackdelar

 • Fungera endast med Merkurs rakhyvlar

Köpguide

Att raka sig är något som kan kännas riktigt manligt. Det är få saker när det gäller kroppsvård som går upp mot en våtrakning med en riktigt bra rakhyvel och schyssta rakblad. Riktig våtrakning är något som är en riktig konstform.

Dessutom är det bra för både miljön och plånboken. Att köpa engångshyvlar i plast i mataffären är ett oerhört resursslöseri och blir sannolikt alltmer omodernt med tanke på debatten om plast som vi har idag.

Visserligen kan man betala hur mycket som helst för en rakhyvel idag och de kan till och med vara samlarobjekt, men de håller också livet ut. Och det finns givetvis rakhyvlar till mycket bra priser och av god kvalitet.

Rakblad innehåller stål och ibland är det även platinumbelagda, vilket gör dem extra hållbara. Dessa ger en skarp rakning, så är du van med engångshyvlar och går över till våtrakning med platinumblad kan huden bli en aning irriterad till en början på grund av den nära rakningen.

Det är faktiskt bra att hålla lite koll på hur rakningen går utifrån användningen av produkter och utrustning och till och med föra en liten rakningsdagbok i början.

Då kan du komma ihåg vilka rakhyvlar du tyckte var effektivast och bäst, dess för- och nackdelar, och hur mjukt och jämnt du tycker rakbladet glider fram på huden och hur många rakningar du får ut innan bladen blir slöa.

Fördelarna att rakhyvel och rakblad

Vad är mest uppenbart är att ni får ett mycket bättre resultat än med rakapparat eller engångshyvel. När ni väl hittat en rakhyvel som ni trivs med och ett bra rakblad samt en trevlig raktvål kommer det här att bli en ritual ni inte vill vara utan.

Tilläggas bör att det kräver en del övning, men när man väl kan det sitter tekniken i ryggmärgen. Du kommer också att märka att hyn mår bättre av att raka med rakhyvel och blad.

Engångshyvlar och rakapparater har en tendens att skapa inåtväxande hår, samt röd och irriterad hy. Med en bra rakhyvel och en rakborste som masserar in löddret ordentligt blir stråna mer lättrakade, så att du får en nära rakning. Huden kommer att bli friskare och slätare.

Miljöaspekten på att använda rakblad och rakhyvel

Det slängs idag ca åtta miljarder engångshyvlar, som innehåller både gummi och plast, per år. Långt ifrån alla återvinns på ett korrekt sätt och förr eller senare är det sannolikt att en del av plasten hamnar ner i grundvattnet eller vattendrag.

Det är ett otroligt resursslöseri och hamnar ett rakblad fel, till exempel ute i naturen, vilket inte alls är ovanligt när folk campar eller lever friluftsliv, så kan de också skada och döda vilda djur.

Engångsrakhyvlar i mataffären kostar mellan 150-200 kr. Det kan man jämföra med en 15-pack med blad till en säkerhetshyvel som kostar mellan 10 och 50 kr.

Det är ganska enkelt att räkna ut att man sparar en hel del pengar på att använda en ordentlig säkerhetshyvel med rakblad. Samtidigt som du får en mycket bättre rakning.

Med en rakborste och raktvål istället för en flaska rakskum sparar du ännu mer pengar. Raktvålar är inte så otroligt dyra och räcker jättelänge, samtidigt som du får ett härligt, krämig skum.

I en säkerhetshyvel är det bara rakbladet som byts ut och ett rakblad består av stål som valsas till en tjocklek av 0,1 mm.

Stål är enkelt att återvinna och är också ett material som bryts ner på naturlig väg. Notera att du naturligtvis aldrig någonsin bör slänga rakblad i naturen, även om de förmultnar.

Ta tillvara på kunskapen från äldre generationer

Har du äldre släktingar eller närstående, kanske en morfar eller farfar, är det ingen dum idé att fråga dem om rakning med hyvel!

De har säkerligen god erfarenhet av detta och kanske använder de till och med raktvål och säkerhetshyvel fortfarande. Kanske finns till och med en fin rakhyvel som du kan få ärva. De allra finaste rakhyvlarna köper man inte, de ärver man!

Rakhyveln

Det finns otroligt många typer av rakhyvlar och här kan man verkligen botanisera bland utbudet. De kan vara tillverkade i fräst och svarvat stål med olika mönster på handtaget, som är ergonomiskt designade, för att vara så bekväma som möjligt för användaren.

Det finns gamla, fina rakhyvlar som man kan fynda om man letar lite. Auktioner på pantbanken har många fina rakhyvlar och det har också andra typer av nätauktioner. Har du tur kanske du hittar en riktigt fin rakhyvel på loppis!

Rakborsten

Rakborsten ger dig en skönt ansiktsmassage varje gång du rakar dig, samtidigt som den masserar in varje hårstrå med lödder på ett sätt som du inte kan göra med händerna med rakskum från en vanlig flaska.

Det blir ett bra och fast raklödder om du jobbar med en bra raktvål och då kommer rakningen att bli väldigt mycket lättare. Det finns rakborstar med olika typer av borst. En del är gjorda på hår från grävling och gris. Det finns också sådana med syntethår.

Våra favoriter

Premium: Merkur Dubbelrakblad 10-pack

Merkur rakblad är dubbelsidiga och extremt skarpa och håller länge. De är tillverkade i rostfritt stål och ytbehandlade med platinum för att få en bra komfort och extrem skärpa.

De fungerar också utmärkt att använda till shavetter, där man vanligtvis har korta rakblad. Då knäcker du helt enkelt bara rakbladet på mitten, så försiktigt du kan.

För många är det här förstahandsvalet och det är också utmärkta att använda för den som precis ska börja med att raka med säkerhetshyvel. Merkur är ett fantastiskt märke med anor ända tillbaka till början av 1900-talet.

De har ett brett utbud och har genom åren satt stor ära i att utveckla produkter med den senaste teknologin för att få fram produkter som är säkra och ergonomiska att använda.

Det är ett jättebra märke att börja med som nybörjare, om ni ska handla utrustning för första gången, eftersom deras produkter har så högt anseende genomgående.

Skäggväxten förändras med åren och de har något för alla. Det här är ett märke att utvecklas och åldras med och det är skönt som konsument när man kan lita på och vara ett märke trogen.

Platinumöverdraget gör dem mycket hållbara och högkvalitativa. Det man bör vara uppmärksam på om man är allergisk eller har känslig hy är att platinumbeläggningen kan orsaka allergiska reaktioner hos vissa personer.

Detta är ingenting som vi i panelen märkte något av, men när vi researchat kundrecensioner på nätet har vi noterat att det kommit upp ibland. Något att ta hänsyn till om du har kontaktallergier och liknande, alltså.

Fördelar

 • Håller för många rakningar
 • Ett varumärke som har allt för rakning att komplettera inköpen med
 • Tysk kvalitetsprodukt

Nackdelar

 • Relativt dyra
 • Platinumbeläggningen kan påverka känslig hy

Mellan: Personna Dubbelrakblad Platinum Chrome x10

Personna rakblad är ett allroundrakblad som passar alla typer av säkerhetshyvlar. Den rekommenderas både av erfarna användare och nybörjare.

Förpackningen är ett 10-pack så här har du rakblad som räcker länge till ett väldigt bra pris. Bladet är ganska mjukt, men samtidigt vasst och passar därför nybörjare utmärkt.

Den får genomgående väldigt höga recensioner och det här är ett rakblad som är älskat av många. Vår testare i panelen är relativt ny på rakning och vi tyckte dessa var säkra och bekväma att använda.

Personna är ett amerikanskt företag som faktiskt tillverkar sina rakblad i Israel av svenskt stål. Företaget grundades av två bröder i USA som hela nittonhundratalet och fram till idag har varit storspelare i branschen.

De har tagit fram medicinsk utrustning, likväl som de allra första rakbladen i rostfritt stål. En rolig fakta är att de även är upphovsmän till några klassiska, dubbelsidiga rakhyvlar som inte längre säljs, men som är ett eftertraktat föremål hos samlare.

Fördelar

 • Prisvärda
 • Mjukt men samtidigt vasst blad
 • Passar alla säkerhetshyvlar

Nackdelar

 • Kan verka för mjukt för vissa

Budget: Shark Super Stainless Double Edge Razor Blades 5-pack

Shark Super är ett klassiskt varumärke med produkter inom våtrakning. Bladen är i kvalitativt rostfritt stål med Egypten som tillverkningsland. Här får du fem mycket prisvärda blad som du kan ha länge.

Bladen är medelmjuka och passar även nybörjare. Men det ska tilläggas att många med lång erfarenhet av rakning gillar dessa blad mycket.

Panelen var mycket nöjda med produkten och kan varmt rekommendera den, särskilt när man är ny på rakning och vill prova sig fram.

Om man vill testa andra blad från samma märke har de både kromade blad och enkelblad. Företaget har hängt med länge och är väl kända för sina kvalitativa produkter. En mycket bra budgetprodukt!

Fördelar

 • Kvalitet för pengarna
 • Bra nybörjarblad

Nackdelar

 • De verkliga proffsen kan tycka att de är för mjuka

Special: Merkur Rakblad 10-pack till Mustasch- och Ögonbrynshyvel

Vi har med en specialare för alla er som även använder en mustasch- och ögonbrynshyvlar! Här har vi speciellt designade, dubbla blad för Merkurs specialhyvlar.

Hyveln är speciellt designad för detaljrakning som mustasch, ögonbryn, och även andra detaljer såsom raka och skarpa skägglinjer och så vidare.

Rakbladen är tillverkade i förstklassigt stål och eftersom det här är hyvlar för detaljrakning som dessutom slits minimalt, håller den nästan i en evighet.

Ett väldigt bra köp för er som lägger ner mer tid och omsorg på det här med rakning och skäggväxt - ni kommer inte att ångra er!

Fördelar

 • Specialblad av hög kvalitet
 • Ger skarpa linjer och gör det lätt att komma åt överallt

Nackdelar

 • Fungera endast med Merkurs rakhyvlar

Våra utmanare

baKblade 2.0 Rakblad 6 St


BaKblade är bladen för er som gillar precision och hårda blad som är väldigt vassa. BaKblade är utrustad med tänder som ger mycket nära rakning.

De här är deras uppgraderade version som är lättare att sätta i hyveln, än den tidigare sorten. Man kan hicka till när man ser priset, men de som kan varumärket vet vad de betalar för.

Fördelar

 • Otrolig skärpa och precision
 • Lätta att hantera

Nackdelar

 • Dyra

Astra Superior Platinum Double Edge Razor Blades 5-pack

Ett dubbelrakblad med platinumbeläggning av hög kvalitet och som passar till alla standardhyvlar. Rakbladen är tillverkade i Ryssland.

De här rakbladen har mycket stor skärpa och passar bäst att användas av den erfarna rakaren. En av marknadens exklusivaste rakblad.

Fördelar

 • Stor precision
 • Professionellt redskap
 • Exklusiv

Nackdelar

 • Om man är ovan är den för vass

Bic Chrome Platinum Double Edge Razor Blades 5-pack

Bic klingar bekant för många och då tänker man ofta på det klassiska tänderna. Men rakdon är deras specialitet och deras platinumöverdragna rakblad, som dessutom är teflonbehandlade, ger väldigt hög skärpa och lång hållbarhet.

Teflonet bidrar till att bladen blir lättare att rengöra och hygienfaktorn är således hög eftersom bakterier från huvud och ansikte får svårare att fastna på bladen. Vi vill påpeka att skärpan på dessa blad är mycket hög och passar den erfarna användaren bäst.

Fördelar

 • Vassa
 • Klassiskt och kvalitativt märke

Nackdelar

 • Ej för nybörjare

Voskhod Teflon Coated Double Edge Razor Blades 5-pack

Ett teflonklätt rakblad som är vasst och så pass mjukt att det är skonsamt mot huden. Det här är ett perfekt nybörjarblad och är lagom vasst, hygieniskt, och lätt att placera i rakhyveln.

Voskhod har fått sitt namn efter det ryska rymdskeppet som användes i ett ryskt rymdprogram på 1960-talet. Det är ett välkänt märke för de som rakat sig länge och provat olika typer av blad.

Fördelar

 • Teflonklätt och mjukt
 • Bra för nybörjare

Nackdelar

 • Kan vara för mjukt för erfarna rakare

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals