Bästa rakhyveln 2024 – Nära och skonsam rakning

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Med en klassisk rakhyvel, det vill säga en som man själv byter blad i och inte engångshyvlar man kan köpa i mataffären, får man en skonsam och nära rakning som ger ett bra resultat och dessutom en frisk och välmående hy.

Att använda en klassisk rakhyvel är en bra investering eftersom den håller otroligt länge och det enda du behöver köpa till är rakblad.

För att göra det lite enklare för den som är sugen på att ge sig in i det här med våtrakning med en riktig rakhyvel, så har vi sammanställt det här testet. Men det är också till för er som redan har hållit på ett tag och som vill uppgradera sin rakutrustning.

I premiumklassen vann Merkur Progress Säkerhetsrakhyvel är den givna premiumvinnaren den här gången. I mellanklassen vann Edwin Jagger Säkerhetshyvel.

En fin budgetpryl har vi också i Feather FII Neo Rakhyvel. Missa inte specialaren Parker 60R Double Edge Safety Razor, ni som vill ha något utöver det vanliga.

Premium: Merkur Progress Säkerhetshyvel

Merkur Progress är en säkerhetshyvel som var given premiumvinnare, tack vare den höga kvaliteten och dess avancerade användning med fem nivåer.

Det är ingen nybörjarhyvel, men väl en för den avancerade användaren och för er som vill ta nästa steg efter den första rakhyveln och prova en exklusiv säkerhetshyvel som är relativt lätt att lära sig.

Den passar också den vana användaren som vill ha en allroundhyvel som klarar allt från grova skäggväxter till finliret med raka skägglinjer och mustaschtrimning.

Fördelar

 • Fem raknivåer
 • Vackert handtag i krombelagt stål

Nackdelar

 • Dyr
 • Ej för nybörjare

Mellan: Edwin Jagger Säkerhetshyvel

Detta är en rakhyvel som bjuder på både klassisk design och effektiv rakning. Att vi föll just för denna är med andra ord inte särskilt konstigt.

Vi känner oss helt säkra på att det är många av er som kommer att falla för denna snygga rakhyvel från Edwin Jagger - den har nämligen allt du kan tänkas vilja ha.

Fördelar

 • Snygg och tidlöst klassisk design
 • Säker och nära rakning
 • Irriterar inte huden lika mycket som en vanlig rakhyvel

Nackdelar

 • Kräver lite övning
 • Lite dyr

Budget: Feather FII Neo Rakhyvel

En toppenrakhyvel som är perfekt för den som använt engångshyvlar och nu vill gå över till en bra rakhyvel, utan att känna att det kostar skjortan.

Men den fungerar också jättebra att ha för precisionsrakningen vid sidan av den egna huvudsakliga, kanske mer exklusiva rakhyveln. Eftersom den är liten och smidig i formatet är den också utmärkt att ha som resehyvel.

Många vill inte ta med sina dyra och fina rakhyvlar på resan och då är den här ett jättebra alternativ. Den andas inte samma exklusivitet som de andra favoriterna, men är som sagt ett utmärkt alternativ i en lägre prisklass.

Fördelar

 • Mycket prisvärd
 • Bra nybörjarhyvel

Nackdelar

 • Inte för den designintresserade
 • Ful plastförpackning

Special: Parker 60R Double Edge Safety Razor

Parkers 60R Double Edge Safety Razor är en säkerhetshyvel som passar för den kräsne användaren. Hyveln har butterflyöppning, ett vackert handtag, och ger en nära men ändå säker rakning.

Det tämligen unika med den här rakhyveln är att nybörjare kan hantera den i de flesta fall, medan även den väldigt avancerade användaren kommer att tycka att det här är en väldigt fin hyvel.

Fördelar

 • Kan användas med blad från både Merkur och Gillette
 • Butterflyöppning
 • Snabb att byta blad på

Nackdelar

 • Lättviktig för dem som föredrar tyngd
 • Standardförpackning

Köpguide

En rakhyvel är i praktiken ett samlingsnamn för flera olika typer av hyvlar. Det finns mach3-hyvlar och fusionhyvlar samt det så kallade dubbelbladhuvudet eller säkerhetshyveln.

En klassisk rakhyvel har en vacker och tidlös design som är både funktionell och elegant. I övrigt finns det också exklusivt specialdesignade varianter som kostar en hel del.

Det här kan verka förvirrande till en början och det känns som om det är svårt att veta vad man ska välja. Vi börjar med att reda ut begreppen, så att ni kan få en klar bild av vad varje kategori innebär, samt vilken som kan passa bäst för er.

Flerbladshyvel

Det var företaget Gillette som på 70-talet började utveckla en rakhyvel med ytterligare ett blad, till skillnad mot den modell de hade tagit fram 70 år tidigare.

Principen var grundläggande och enkel, det vill säga att ett extra blad rakar dubbelt så mycket för varje drag och får därmed dubbel styrka att avlägsna hårstrån.

Allt eftersom utvecklingen gått framåt under åren har bladen blivit ännu fler och det finns en tanke bakom varje blad.

Det första bladet lyfter upp skäggstråna, det andra rakar majoriteten av skäggstråna och det tredje tar upp det sista, missade stråna.

De här hyvlarna är säkra att använda och kräver inte mycket teknik, därför är det bra att använda dem om man är nybörjare.

Det man bör tänka på är att man inte ska dra hyveln många gånger på samma ställe eftersom det ökar påfrestningen på huden på hyn.

Dubbelbladshuvud

Dubbelblad, eller den så kallade säkerhetshyveln, passar extra bra för den med känslig hy eller grov skäggväxt. Den här rakhyveln är uppbyggd så att ett dubbelsidigt rakblad kan skruvas fast i en skyddande metallbehållare.

De är mycket vassa och kräver mer teknik än en vanlig hyvel. Man behöver här vara väldigt mycket lättare på handen och låta själva huvudet göra det mesta av jobbet för att man inte ska skära sig.

Man rakar sig i en vinkel på 20-30 grader mot huden och sträcker huden med den andra handen, för att få det bästa resultatet.

När man väl övat sig på den här tekniken och blivit van med den är den här hyveln den man brukar föredra eftersom den är mycket effektiv.

Men för en nybörjare kan det som sagt vara en bra idé att börja med en flerbladshyvel istället och sedan övergå till en säkerhetshyvel.

Mach3

Gillette har genom åren fortsatt sin tekniska utveckling och tagit fram så kallade mach3-rakhuvuden med olika bladteknik. Deras rakhuvud mach3 har tredubbla blad för att garantera en nära och säker rakning.

Alla rakhuvuden har en kromyta eller förnicklad yta och alla delar är både limmade och skruvade. Den här kombinationen gör att rakningen blir effektiv och samtidigt säker. Det här är även det en typ av rakhuvud som passar för den som är mer ovan.

Fusion

Fusion är ett nytt raksystem som består av fem blad placerade ovanpå varandra, plus ett precisionsrakblad på baksidan av huvudet.

Här kan du alltså både raka dig och sedan använder man rakhyveln för att raka detaljer, såsom polisonger, mustasch, och ögonbryn.

I annat fall behöver man vanligtvis en extra rakhyvel, för att till exempel ta fram skarpa kanter på skäggväxten eller trimma mustaschen. Men här är allt i ett i samma rakhyvel.

Vilken väljer jag?

Vilken hyvel och vilket system som passar bäst beror på flera faktorer. Det beror för det första på hur mycket pengar man vill lägga ner på en rakhyvel.

Priserna skiljer sig väldigt mycket och man kan köpa en exklusiv rakhyvel för 2000 kr eller betala 150 kr för en enklare. Vanligtvis börjar man kanske med en lite billigare rakhyvel av flerbladsmodell och därefter avancerar man.

Men det är som sagt upp till den som vill köpa den. Det andra som spelar roll är hur intresserad man är av rakningsritualen och hur mycket tid man vill lägga ner på den.

Är det något som är en helig stund, som man vill sköta med största omsorg och precision, kan man välja en säkerhetshyvel och anpassa kvaliteten på rakningen genom att använda olika typer av rakblad.

Det finns nämligen hårdare rakblad som är extremt vassa och har något mjukare blad som rakar bra, men som är lite skonsammare mot huden och som är enklare för nybörjare att använda.

Är man intresserad av våtrakning för att det är snällare mot huden och även mot miljön, så ger den moderna mach3-tekniken snabba och säkra rakningar. Det är också mer ekonomiskt eftersom du inte använder en engångshyvel i plast.

Kanske är ni designintresserade och bara vill omge er med föremål som verkligen tilltalar er och som ni trivs med? Det finns hur mycket som helst att välja mellan och i många olika material.

Det man ska tänka på är att handtaget bör vara rejält med en skön vikt som sitter bra i handen och som själv gör det mesta av jobbet, utan något extra tryck.

På det viset minskar också risken för skärsår. Ett tips är också att en riktigt vacker rakhyvel är en utmärkt gåva till någon som redan har allt.

Spara pengar med våtrakning

Att köpa engångshyvlar har två stora nackdelar: priset, plus att det är dåligt för miljön. Att köpa bra engångshyvlar av hyfsad kvalitet blir en ganska stor summa på ett år. Att köpa en bra rakhyvel och en rakborste är en engångsinvestering.

Det enda du behöver köpa fortlöpande är nya rakblad och en schysst raktvål (som är väldigt drygt). Det här är alltså definitivt en annan bra anledning till att använda en “riktig” rakhyvel.

Genom att raka sig med en engångshyvel löper man mycket större risk att få inåtväxande hårstrån i huden och därmed blemmor och dålig hy som resultat. Så man har verkligen mycket att vinna på att att raka sig med en bra hyvel.

Orsaken till det är att rakningen blir skonsammare genom att man också använder en rakborste som masserar huden och gör stråna lättillgängliga för rakbladen att komma åt.

En annan bidragande faktor till att våtrakning ger mer välmående hy är att man får bättre kontroll på rakningen och därmed minimera risken för hudirritationer.

Det som tilltalar många med våtrakning är att det också kan vara, om man så vill, en materialsport. Det finns fantastiska rakhyvlar på marknaden, rakblad av olika skärpa och därmed svårighetsgrad, samt rakborstar i både svinhår och syntetmaterial.

Våra favoriter

Premium: Merkur Progress Säkerhetsrakhyvel

Merkur Progress säkerhetsrakhyvel är en mycket populär och högkvalitativ säkerhetshyvel. Den är justerbar, vilket gör att ni kan ställa in vinkeln på bladet och och därmed säkerställer ni också en nära och perfekt rakning.

Rakhyveln har fem inställningar för detta. Den första nivån är en helt öppen rakning som passar bäst för grova skäggstrån och långa skägg. Nivå fem är för den riktigt nära rakningen och däremellan har du alltså tre nivåer till att justera mellan.

Ni kan ställa in rakhyveln exakt efter de behov ni har, vilket gör det här till ett riktigt bra alternativ. Den kan dock vara rätt knepig för nybörjaranvändaren och vi anser att det här är en hyvel som är mer lämpad för den som har hållit på med våtrakning ett tag.

Merkur är ett väletablerat och klassiskt företag som tillverkar exklusiva rakdon för män som vill ha högkvalitativa produkter. Merkur har allt från nagelklippare till rakborstar och allt är gjord av mycket solid kvalitet.

Specifikation:

 • Material: stål med handarbetad, högglanspolerad kromfinish
 • Vikt: 100 gram
 • Längd: 10,6 cm
 • Bredd: 4,1 cm
 • Handtag diameter: 1,4 cm

Fördelar

 • Fem raknivåer
 • Vackert handtag i krombelagt stål

Nackdelar

 • Dyr
 • Ej för nybörjare

Mellan: Edwin Jagger Säkerhetshyvel

Detta är en rakhyvel där vi föll hårt för designen. Den är otroligt snygg och stilren och förgyller vilket badrum som helst. Att det är en enkel design där hyveln får tala för sig själv gör detta till ett bra val för alla som gillar minimalism och stilrenhet bland sina rakgrejer.

Hur ser den då ut? Den är i förkromat stål och ebenholts-imitation. Du hör ju själv - knappast en rakhyvel att tacka nej till, eller hur? Själva typen av rakhyvel introducerades redan på 1890-talet, så det är en riktig klassiker.

Nu är detta inte bara en rakhyvel som är snygg att titta på, utan den erbjuder en mycket effektiv rakning. Att raka sig med Edwin Jagger Säkerhetshyvel känns som att bli rakad med en rakkniv. Det är med andra ord en proffsig och cool hyvel som borde finnas i alla välgroomade mäns liv.

Du ska använda dig av dubbelrakblad till denna rakhyvel och det hittar du bland annat här. Vill du ha ett fint ställ till din rakhyvel från Edwin Jagger hittar du det här.

Fördelar

 • Snygg och tidlöst klassisk design
 • Säker och nära rakning
 • Irriterar inte huden lika mycket som en vanlig rakhyvel

Nackdelar

 • Kräver lite övning
 • Lite dyr

Budget: Feather FII Neo Rakhyvel

Feather FII Neo är en utmärkt rakhyvel som levereras med två blad och smörjningsmedel. Priset är otroligt fördelaktigt med tanke på vad du får för pengarna. Här kan du utan tvekan slänga engångshyvlar med en gång.

Eftersom den har bra skärpa och det mindre rakbladet passar bra att använda för konturrakning är det här en bra allroundhyvel för nybörjaren.

Den passar också utmärkt för alla att ha som en extra hyvel när man är ute och reser eftersom den är liten och smidig i formatet och kan packas utan att ta utrymme.

Rakhyveln är nickelfri och passar därmed allergiker. Den fungerar lika bra för er med långt och grovt skägg som för en med ett tunnare eller kortare skägg.

Med i köpet får du två rakblad. Rakhyveln är också utrustad med en så kallad “Wave Guard” som reducerar trycket från skären på ett effektivt sätt, så att den är skonsam mot huden och ger en mild, men ändå effektiv rakning.

Specifikation:

 • Passar alla Mach3 rakblad
 • Från Japan
 • Två rakblad ingår

Fördelar

 • Mycket prisvärd
 • Bra nybörjarhyvel

Nackdelar

 • Inte för den designintresserade
 • Ful plastförpackning

Special: Parker 60R Double Edge Safety Razor

För er som har speciella kriterier när det gäller kvalitet och design har vi plockat fram den här specialaren som dessutom är mycket prisvärd.

Det här är en säkerhetshyvel både för nybörjaren och för den mer vana rakaren och den har en elegant och enkel design. Den är tillverkad helt i krom och skaftet har ett vackert ornamenterat mönster längs med nedre halvan.

Den är dubbeleggad och det betyder att när du monterar i huvudet, så kommer båda sidorna att sticka ut på varsin sida av rakhuvudet. Därmed får du en snabbare rakning.

Hyveln har en stängd kam och det innebär att man får ett extra bra skydd mot rispor. Den hjälper till att hålla huden spänd under rakningen. När huden är stram får man en jämnare och plattare yta för rakning.

Rakhyveln har en butterflyöppning, vilket innebär att rakhuvudet öppnar upp sig som en fjäril när man vrider på skruvmekanismen som sitter längst ner.

Specifikation:

 • Längd: 110 mm
 • Bredd: 43 mm
 • Vikt: 78 g

Fördelar

 • Kan användas med blad från både Merkur och Gillette
 • Butterflyöppning
 • Snabb att byta blad på

Nackdelar

 • Lättviktig för dem som föredrar tyngd
 • Standardförpackning

Våra utmanare

Feather MR3 Neo Rakhyvel

Här har vi en annan variant på budgetvinnaren från japanska Feather. Den fungerar på små ytor, såsom under näsan, vid öron, under läppen o.s.v.

Handtaget är en kombination i metall och plast, men har ändå en skön tyngd. Den har funktionen att kunna både låsas i ett fast läge och kunna användas med rörligt huvud. Den är därför utmärkt för nybörjare.

Fördelar

 • Bra nybörjarhyvel
 • Litet och smidigt rakhuvud

Nackdelar

 • En del av skaftet är i plast, trots det dyra priset

Edwin Jagger Ebony Fusion Rakhyvel

En otroligt snygg hyvel som andas exklusivitet och elegans. Handtaget är i imiterad ebenholt. Här har vi ett engelskt märke med anor. För er som vill börja raka med stil från början är den här perfekt eftersom det är en bra nybörjarhyvel.

Modellen är en så kallad fusionshyvel med allt vad det innebär. Den kan användas till både rakning på grövre skägg och detaljer i ansiktsbehåringen.

Fördelar

 • Väldigt elegant
 • Effektiv fusionshyvel
 • Bra gåva

Nackdelar

 • Mycket dyr

Merkur Futur 700 Matt Rakhyvel

Med den här säkerhetshyveln kan du reglera rakningen via rakhuvudets sex olika lägen. Handtaget är tillverkat i rostfritt stål som fått en matt, elegant finish.

Med denna justerbara säkerhetshyvel kan du reglera vinkeln på rakbladet i sex olika lägen. Det är en rakhyvel med handtag gjort av borstat, rostfritt stål med matt finish. Den har en skön tyngd och sitter väldigt bra i handen med sin vikt på 120 gram.

Fördelar

 • Ger en nära rakning
 • Enkel och elegant i designen

Nackdelar

 • Relativt dyr
 • Endast för avancerade användare

Nöberu of Sweden Safety Razor

Här har vi en mycket snygg och cool rakhyvel som osar vardagslyx. Den är som gjord för moderna män då den är stilren, klassisk och fräsch på en och samma gång.

Det finns mycket att gilla här, men vi är extra förtjusta i designen. Den är både supersnygg och behaglig att använda. Det är såklart alltid positivt när en rakhyvel bjuder på både snygg och praktisk design, så det ger vi en stor tumme upp för.

Rakhyveln ligger bra i handen när den används, men vissa tyckte att den var en aning tung. Utöver det fanns det inget mer än det något höga priset att klaga över. En fullträff från Nöberu! Här kan du hitta bra dubbelrakblad som passar med rakhyveln.

Fördelar

 • Snygg design
 • Hållbar
 • Rakblad från Solingen Timor

Nackdelar

 • Priset
 • Något tung

Bulldog Original Bamboo Razor

Vi är väl knappast ensamma om att tycka om bambu som material, antar vi? Det är ett sådant material som alltid är snyggt och fräscht. Här får vi en rakhyvel med handtag av just bambu och det kunde vi faktiskt inte tacka nej till!

Vi gillar den strip med Aloe Vera som rakhyveln är utrustad med, samtidigt som vi är medvetna över att det är en smaksak. Det är dock något som vi tycker att alla borde testa, då det kan fräscha upp och lugna huden vid rakning.

Denna rakhyvel är ett läckert tillskott till din grooming, så mycket är säkert. Rakhyveln är även utrustad med både 5 stycken härdade blad och en precisionstrimmer.

Den kommer även med en behaglig svängbar design som gör det lättare att få en jämn rakning. Fler roliga produkter från Bulldog hittar du bland annat här.  

Fördelar

 • Handtag av bambu
 • Priset
 • Aloe Vera strip

Nackdelar

 • Om du inte gillar rakhyvlar med strips så är den här inget för dig

Benjamin Barber Rakhyvel Emperor Mach3

En elegant klassiker i form av en mach3-hyvel. Svart resinplast gör den stilren och hyveln passar den moderna mannen som vill ha enkelhet och elegans.

De kromade detaljerna bildar en skön kontrast till det svarta. Den ger en skonsam rakning, tack vare de gummerade mach-3-rakblad som ska användas i den. Det här passar nybörjare perfekt.

Fördelar

 • Stilren och elegant
 • Skonsam rakning
 • Bra för nybörjare

Nackdelar

 • Dyr
 • Kan upplevas att rakhuvudet sitter löst på skaftet

Captain Fawcett Mach3 Hand Crafted Razor

En otroligt vacker och dessutom handgjord rakhyvel från Sheffield i England. Den här har mach3-tekniken och är en mycket välbalanserad rakhyvel med handtag i elfenbensimitation.

Det här är en hyvel som de flesta klarar och vi kan rekommendera den även till nybörjare eftersom den ger en skonsam användning och inte kräver massor med teknik.

Rakhyvel levereras i en exklusiv och vacker förpackning och det här är också ett utmärkt presenttips för den som behöver ett sådant.

Rakhuvudet passar till Gillettes mach3-rakblad. För den som gillar att känna rejäl tyngd i handen av rakhyveln bör vara uppmärksam på att det här är en lätt hyvel som inte väger så mycket.

Specifikation:

 • Längd: 130 mm
 • Handtagets längd: 87 mm
 • Vikt: 29 g

Fördelar

 • Handgjord
 • Passar för både nybörjare och avancerade användare
 • Mycket prisvärd

Nackdelar

 • Ganska lättviktig med sina 29 gram och för den som vill ha tyngd i hyveln är det här kanske inte den ultimata modellen

Produkter som utgått

Lea Matrix 3 Titanium Rakhyvel (inkl. 1 Blad)

Lea är ett spanskt företag som sedan 1823 tillverkat rakdon och är ett stort varumärke i Spanien, men också i övriga Europa. Produkterna är välgjorda och har en klassisk look som till och med kan användas som inredningsdetalj i sovrummet.

De har dessutom förmånliga priser på sina produkter och ni får mycket kvalitet för pengarna. Den här rakhyveln är perfekt för nybörjaren och den som inte är så säker på handen än.

Fördelar

 • Billig
 • Huvudet har tre stycken rakblad

Nackdelar

 • Den är bra för sitt pris, men håller inte den högsta kvalitén på marknaden

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals