Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.
Att raka sig är en självklar del av de flesta mäns vardagsrutiner. Hur man förhåller sig till det är olika. För en del är det en tråkig vardagsrutin som de vill ska vara överstökad snabbt, medan det för andra är en ritual som ska ge ett perfekt resultat och som utförs med vassa, högkvalitativa verktyg.
Marknaden har en uppsjö av produkter och det är inte alltid lätt att veta vilka man ska välja för att få en förnämlig produkt som gör att rakningen blir så som du vill ha den.
Även om du är en av dem som vill att det ska gå snabbt och smärtfritt att göra rakningen. För dig som gillar så kallad wet shaving med rakkniv, gäller det att göra en del research innan du slår till och köper den.
Det är alltså en hel del val du ska göra för att du ska få en rakkniv i din ägo som passar perfekt för just dig. Du ska ha rätt blad i den. Form, storlek, och material som passar din typ av skäggväxt och hud.
Du ska välja mellan ett fast blad eller utbytbara. Den klassiska, gammeldagsa kniven har ett fast blad och alternativet till den är den mer moderna kniven med ett utbytbart blad.
Skaften är en viktig del av rakkniven. Den påverkar kanske inte själva rakningen så mycket, men dock upplevelsen av den. Den ska sitta bra i handen och vara bekväm att använda. Du kan välja skaft som är billigare eller ett som är väldigt exklusivt.
Tyngden ska kännas lagom på skaftet. Material som pärlemor och plaster är lättare i vikt medan sådant som trä och ben väger tyngre och ger ett lyxigare intryck.
Vidare så har vi materialet. Ett bra blad ska naturligtvis vara vasst. Blad i kolstål är ett bra val på material för att få en riktigt vass rakkniv. Sådana rakknivar är oftast färdigslipade från början och är möjliga att börja använda direkt.
Kolstål rostar lätt, så det är viktigt att sköta om det ordentligt. Det är viktigt att hålla det rent och torrt och alltid torka av bladet ordentligt efter användning, samt olja in det då och då.
Ett annat material på rakkniv är det så kallade damaskerade bladet där smeden har blandat olika typer av järn och stålkvaliteter. Det resulterar i en kombination av stålets skärpa och segheten i ett järn.
Priserna på de här knivarna är väldigt höga då de är de förnämligaste material man kan få en rakkniv i. Det är alltid viktigt att du vet i vilket material din rakkniv är gjord i, så att du kan sköta om det på sätt sätt.
Rakknivar i rostfritt stål ska undvikas helt och hållet eftersom de inte går att slipa så vasst som behövs. Bredden på en rakkniv anges som vanligt i tum. Hur bred den är påverkar alltid smidigheten och vikten på kniven.
Ett blad som är smalare är enklare att styra och är ett bra val om du är ny på det här med rakknivar. En bredare rakkniv lämpar sig bättre för dem som är vana att hantera rakknivar, eller för dem som har större och grövre händer.
Premiumvinnaren Barberians CPH Straight Razor Rakkniv är en fantastiskt bra kniv som är en investering som gör att du aldrig mer behöver köpa en rakkniv om du inte vill.
Precis som premiumvinnaren är mellanklassens vinnare även dansk och Njord Straight Razor ger en utmärkt rakning av hög kvalitet.
Känner du att du inte vill satsa allt för stora pengar på en rakkniv, om du exempelvis är nybörjare på det här med wet shaving, så passar Dovo Shavette Rakkniv utmärkt.
Givetvis har vi en specialare med och om du är sugen på en rakkniv med ett blad i 24 karats guld, så kan vi varmt rekommendera Böker Rakkniv Waldorf i 24 Karat Guld.
Premium: Barberians CPH Straight Razor Rakkniv
Om du vill ha ett rakverktyg som ger överlägsen rakning och som samtidigt är lätt att hantera är Barberians CPH Straight Razor verkligen något för dig. Här får du design, kvalitet, och komfort i ett och samma verktyg.
Det japanska stålet i produkten gör att du har en rakkniv som du kan använda i många år framöver. Det enda du behöver göra är att slipa kniven nu och då för att hålla den i ytterst bra form.
Mellan: Njord Straight Razor
Njord är ett annat danskt märke som tar fram prisvärda rakknivar som ger fantastiskt resultat med rakningen och även är speciellt smidig för dig som är nybörjare att använda.
Det högkvalitativa stålet borgar för lång hållbarhet och det härdade plastskaftet sitter bra i handen och ger en skön tyngd till kniven trots att den är tillverkad i plast.
Njord har inte kompromissat med designen och här står skandinavisk elegans och funktion i fokus. Du får helt enkelt en rakkniv med allt vad du behöver, samtidigt som du har ett snyggt designföremål i badrumsskåpet.
Budget: Dovo Shavette Rakkniv
Budgetkniven från Dovo har allt som en bra kniv kan ha, men är också unik i egenskap av att du kan byta ut knivarna på den. Det är en kniv som klarar både precisionsrakning och kanter, likväl som rakning av större områden.
Dovo är ett klassiskt märke i sammanhanget och har rakutrustning av hög kvalitet och design, som gör att du vet att du har fått en rakkniv av hög kvalitet när du håller den i handen.
Den är bekväm att använda och bladen är också konstruerade så att även du som nybörjare kan hantera den utan att löpa stor risk för att skära dig.
Special: Böker Rakkniv Waldorf i 24 Karat Guld
Böker specialkniv med 24 karats guld är antingen någonting för den som bara vill ha det absolut bästa eller den perfekta presenten till mannen som har allt och som också råkar vara noga med sin rakning.
Den är något för den som gillar att ha rakdonen framme i badrummet som en inredningsdetalj och här finns verkligen ett föremål för den som endast vill omge sig med de vackraste av föremål.
Köpguide
Vad är en rakkniv?
Precis som det låter på namnet så är en rakkniv en typ av kniv som man använder vid rakning. Men det är lite mer komplicerat än så, för en rakkniv är ju som sagt inte en vanlig kniv som man använder i köket – det är en kniv som utformas likt ett rakblad, men som man liksom kan fälla in ihop med skaftet.
Dessa rakknivar består alltså av två olika delar; ett rakblad och ett skaft. Det är ju då rakbladet som står för rakandet, och som alltså är det man använder på ansiktet.
Rakbladen brukar vara tillverkade av rostfritt stål eller det lite mer högkvalitativa kolstålet. Sen såklart finns det ju rakknivar som är gjorda av andra typer av stål, sådana som är av lite billigare och lägre kvalité.
Just av den anledningen ska man helst undvika att köpa sådana och istället välja en av rostfritt eller kolstål. Beroende på vad rakbladet är gjort av kan resultatet variera, både upp och ner.
Vem behöver en rakkniv?
Såklart är det inget måste att köpa en rakkniv, det är ett val man gör på helt egen hand om man tycker att det är värt det och om man verkligen tror att man kommer få användning för en.
Men, det vi kan säga är att om man väl börjar använda en rakkniv så kommer det vara svårt att sluta; det blir liksom nästan som en helig ritual där man bara ägnar tid åt att vårda och värna om sitt skägg.
Sen känns det också lite lyxigare att använda en rakkniv, lite som att gå till en barberare fast hos sig själv hemma. Dessutom blir rakningen också exceptionellt bra rakning, där resultatet ger en sån där härligt babymjuk hud.
Med andra ord är en rakkniv något för dig som vill prova på en rakningsmetod som är utöver det vanliga och liksom göra det hela lite mer professionellt fast på en hemmanivå.
Det är en metod som på samma gång får en att känna på historiens vingslag, och hur det är att utöva det som man gjorde mycket förr i tiden.
Värt att nämna är att en rakkniv enbart kan användas vid slätrakning eftersom man ska komma så nära inpå huden som möjligt.
Självklart behöver den inte enbart användas för att slätraka hela ansiktet, utan det funkar lika bra på mindre områden eller för att förfina kanter.
Vill du spara några millimeter av skägget är rakkniven inte något för dig just den gången, bara så ni vet om det!
Varför ska man använda en rakkniv?
Om ni inte redan har förstått det så är en rakkniv den bästa investeringen man kan göra för sitt skägg, det är svårt att hitta ett verktyg som ger ett bättre resultat än den.
Dels för att det ger möjlighet för dig att komma närmare huden vid rakningen, som ger ett bättre resultat, och också för att det bara känns så bra.
Känns proffsigt
Sen så är ju själva processen i sig väldigt trevlig och som vi nämnt tidigare så ger rakkniven den där optimala känslan av lyx och professionalism utan att man behöver besöka en barberare. Såklart krävs det ju lite träning för att det ska bli lika bra, men ni förstår grejen!?
Man måste däremot vara beredd på att rakning med rakkniv tar lite längre tid, kräver lite mer tålamod och precision, och det kräver också lite fler redskap än rakning med rakhyvel. Men, i form av kvalité och känsla så är det enligt många det bästa sättet!
Lång hållbarhet
En annan anledning till att man ska använda en rakkniv är att det faktiskt kan vara en investering för livet. Ja, ni läste rätt – en investering för livet!
Och vad menar vi med det då? Jo, det är nämligen så att en rakkniv kan hålla livet ut, med förutsättningen att du tar hand om den och liksom vårdar den för att den ska hålla.
Gör du det så ska du se att den kommer belöna dig på riktigt, både när det gäller komfort och ekonomi. Ju högre kvalité du investerar i från början desto bättre kommer den hålla sig, och desto längre kommer den ge dig vad du vill ha.
Så istället för att köpa en rakkniv, eller rakhyvel av lite sämre kvalité men för en billigare peng, så kan du helt enkelt investera i en enda fast lite dyrare.
Då slipper du köpa flera stycken varje år, som i sin tur bara blir dyrare i längden och du får inte samma kvalité. Bättre, billigare, och högre kvalité i en enda produkt! Såklart finns det ingen garanti, men de som har testat har i alla fall gillat det väldigt.
Bättre för miljön
Med tanke på att man med en rakkniv ofta kan komma undan till ett rätt så bra pris, samtidigt som man får en produkt som kan hålla väldigt länge så är det också bättre för miljön.
Det här med att vi människor konsumerar så enorma mängder av olika miljöskadliga material är ju ett faktum som man måste ta del i, och då finns det ju inget bättre än att man endast investerar i produkter som håller väldigt länge.
Där kommer rakkniven in som ett mycket bra alternativ. Som sagt, istället för att du hela tiden köper nya rakhyvlar som du sen måste slänga efter några rakningar, så kan du köpa en enda rakkniv och använda den in princip hur länge du vill.
Varje enskilt rakblad har en rätt stor påverkan på miljön negativt, och då kan du ju tänka dig vad som händer om en stor del av alla världens män slänger flera rakblad i månaden!?
Däremot krävs det att alla gör samma insats för att det ska ge något avtryck, men det är aldrig för sent att börja! Ett litet steg för mänskligheten, men ett stort steg för världen, eller hur?
Mer ekonomiskt
Detta gör ju också att du kommer spara pengar, samtidigt som du får ett bättre resultat och sparar på miljön. Sen kanske det känns svidigt i plånboken den där gången då du köper din livslånga kamrat, men tro oss när vi säger att det kommer vara värt det.
Hur använder man en rakkniv?
Så hur gör man då för att använda en rakkniv? Som sagt så är det lite svårare än vad det är med en vanlig rakhyvel just för att metoden kräver att man jobbar mer direkt med huden och händerna, snarare än att man bara drar med hyveln.
Men självklart går det ju, och som man brukar säga; övning ger färdighet. Det stämmer verkligen in här, för man ska inte tro att man kan använda en rakkniv och få ett perfekt resultat redan första gången. Här har ni några tips för att resan till ett önskat resultat ska bli enklare:
1. Tvätta huden
Det första steget för att du ska kunna börja din rakning med rakkniven är att du ska förbereda din hud, detta genom att rengöra den. Blöt då ansiktet med varmt vatten och följ upp med din dagliga ansiktsrengöring.
Är rengöring inget som brukar ingå i din rutin så är det dags att du börjar med det, eller i alla fall att du investerar i en variant som du kan använda innan du ska raka dig.
Att förbereda huden på det sättet är mycket viktigt då det avlägsnar döda hudceller och mjukar upp skäggstråna. Det gör i sin tur att man lättare kommer åt skäggstråna och att man kan komma närmre inpå huden. Allt verkar för ett bättre resultat helt enkelt.
2. Använd raklödder
Nästa steg är att man applicerar raklöddret eller rakkrämen på ansiktet, vilket alltså är ett komplement som krävs för att man ska kunna raka med rakkniv. Raklöddret ska appliceras på de ställena där man tänkt raka sig, om det inte redan är något som ni vet.
För bästa resultat är det bra att använda ett ordentligt raklödder/rakkräm i kombination med en rakborste som man då använder för att blanda upp löddret och applicera på skägget.
Detta är ju som sagt ett extra komplement till rakkniven, men för den ultimata upplevelsen rekommenderar vi att ni investerar i det också.
3. Raka med rakkniv
Efter att raklöddret applicerats, och helst fått sjunka in en stund, så är det dags att ta fram stjärnan i det hela; rakkniven. Det du ska tänka på då, vilket är det viktigaste i hela processen, är att aldrig pressa eller trycka kniven mot ansiktet, då riskerar du att skära dig.
Istället ska du liksom låta den glida längs huden, utan något som helst tryck. Det är lätt att tro att man använder ungefär samma teknik som med ett rakblad, men så är det inte – här är det kniven som ska jobba, inte trycket.
Det bästa är om du stretchar ut huden med fingrarna eller liksom spänner ut det med hjälp av ansiktsmusklerna, så att du kan komma åt ordentligt och så nära inpå som möjligt. När du rakar ska du försöka hålla kniven i en 30-graders lutning mot huden, inte snävare än så.
Börja med kortare rörelser så att du får ett grepp om det hela, och börja också med att dra kniven medhårs. Testa dig fram till vilken vinkel som funkar bäst – då gör du troligtvis rätt!
Kom ihåg att skägget ofta inte rakas bort på ett eller två drag, utan det tar minst 3-4 drag innan skägget rakas bort helt.
Efter ett tag kommer du känna dig säkrare på din sak och då kan du börja dra längre drag med kniven, och även raka mothårs. Men ha ingen stress, här är det precision och teknik som spelar in.
4. Vårda huden
Om du känner dig nöjd med rakningen, oavsett om det är i hela ansiktet eller om det bara är några touch-ups så är det viktigt att du liksom omfamnar huden.
Med det menar vi att det är bra att applicera en after-shave eller en ansiktskräm, de verkar för att dra ihop porerna och återfukta huden efter den rätt kraftiga behandlingen.
Annars är det lätt att det kommer smuts och bakterier ner i porer och hårsäckar, vilket kan resultera i rakfinnar, röda prickar, och inåtväxande hår.
5. Rengör rakkniven
Det sista, men absolut inte minsta steget i rakningen är att rengöra rakkniven och andra möjliga verktyg som du använt. Hur man vårdar sina rakverktyg går vi igenom mer i detalj längre ner. Lycka till!
Var borde jag börja raka mig?
Detta är upp till var och en att avgöra, och det beror också på hur man tänkt raka sig. Ska du bara raka några små partier eller förfina kanter så kan det vara smart att börja liksom vid skägget högst upp i ansiktet och jobba sig nedåt, just för att man då lättare vet vart man varit och vart man inte rakat.
Ska du raka hela skägget kan det vara smidigt att börja ute vid polisongerna för att få bort kinderna först. Det är oftast där man har som mest skägg, och det är också där det är som lättast att lära sig hur man använder rakkniven – huden är stretchig och området är inte så känsligt.
Det är först när du känner att du fått ett ordentligt grepp om rakkniven som du bör testa på att raka de lite svårare partierna, så som runt näsan och munnen, och på hakan. Dels är de lite känsligare och kan lätt göra ont, och sen är det också svårare att dra kniven där.
Speciellt området runt näsan kräver extra försiktighet och precision, just för att huden är så tunn och att området består av ett stort berg i mitten, haha!
Men var inte rädd för att testa, och då gäller det att du är stadig på handen, att du arbetar med försiktiga rörelser, och att du inte ger upp i första taget. För som sagt så krävs det en hel del övning för att resultatet ska bli bra, något som alla måste lära sig.
Rakar man medhårs eller mothårs?
Som vi nämnde i instruktionen så kan det vara bra att börja raka medhårs tills man lärt sig tekniken och tills man känner sig lite säkrare på vad man gör. Men när man väl kommit in i det finns det inget som säger att man inte kan raka mothårs, utan snarare tvärtom.
Rutinerade rakknivs-användare varierar ofta mellan att raka medhårs och mothårs, då den tekniken gör att man får bort mer skägg och att man kommer närmare huden.
Ett tips är att börja rakningen genom att dra kniven medhårs, och när du fått bort det mesta av skägget så kan du raka mothårs för att liksom möta stråna och ta bort ”resterna”.
För området runt näsan rekommenderar vi att du först drar ett par drag medhårs för att sen dra mothårs och undvika överdrivet slitage.
Är det inte svårare att använda en rakkniv istället för en vanlig rakhyvel?
På den frågan kan man svara både ja och nej. Det kan visserligen ta ett tag innan du lär dig att hantera en rakkniv, men när du väl gör det så blir rakningen oftast bättre och du får ett skägg med skarpa kanter för fin precision.
Det är egentligen inte svårare med en rakkniv, utan det handlar helt enkelt om att det är en vanesak. Mest handlar det om att hitta den perfekta vinkeln (mellan 25-35 grader), och så beror det givetvis på hur tjockt skägg man har.
I mångt och mycket handlar det om att man lär känna sin rakkniv ordentligt, och innan du vet ordet av så sitter rakningen i ryggraden. Du ska se att om du ger det lite tid och tålamod för att lära dig ordentligt så kommer det ge ett fantastiskt resultat.
Vad är en rakkniv gjord av?
Som ni redan vet om ni läst tidigare stycken så finns det lite olika varianter när det kommer till rakknivar. Dels kan de skilja sig åt i materialet av själva kniven och skaftet, och så kan de skilja sig åt när det gäller storlek och form.
Bladet/kniven
När det kommer till självaste kniven, eller bladet som man också säger, så finns det lika olika material att välja mellan. Vanligaste är att de är gjorda av rostfritt stål eller kolstål, men det finns också varianter som är gjorda av titan eller silver.
Rostfritt stål kommer ofta i flera olika regleringar, där man antingen skriver ut eller inte skriver ut vad som ingår i blandningen.
Beroende på vad blandningen består av kan kvalitén variera i form av hårdhet och vasshet, men ofta är de av rostfritt stål bra och lätta att jobba med.
Se bara till att du förvarar det på ett ställe där det inte rostar. Detta gäller också för blad i kolstål, trots att det är ett mycket motståndskraftigt material som står sig rätt bra.
Kolstål brukar ofta anses som det mest kvalitativa materialet att tillverka rakknivar i, just för att det är så starkt och kan ge mycket vassa eggar.
Rakknivar av titan är sådana som man kanske tror att man ska undvika, men så är absolut inte fallet. Titan är ett ypperligt material för rakknivar då det inte rostar och det tål väldigt mycket. Investerar du i en sådan krävs det ofta inte så mycket omsorg från din sida.
Sen finns det också varianter som är gjorda av silver, eller i alla fall till viss del. Dessa är ju då de mest exklusiva rakknivarna som man kanske kan lista ut, för silver är ju trots allt silver. Dessa är bra och håller en hög standard, men priset kommer ju också därtill.
Såklart finns det också betydligt sämre och billigare varianter, som man varken vet ursprung eller innehåll på. Undvik att köpa rakknivar av okända märken eller skumma tillverkare. Finns det ingen innehållsförteckning eller märkning är det ofta ett dåligt tecken!
Handtaget
Så vidare till handtaget, det som gör att man kan hålla i kniven utan att skära av sina fingrar. Skämt åsido, men faktiskt så underlättar rakknivens skaft rätt så mycket, både när det gäller komfort och precision.
Vanligt är att man tillverkar handtag av olika sorters trä, då det finns väldigt mycket att välja mellan som också ger ett stabilt grepp.
Kvalitén på handtaget varierar ju såklart beroende på vilket träslag man använder, så även här gäller det att göra lite research för att hitta det bästa. Somliga går sönder väldigt lätt, medan andra håller länge om man vårdar dem därefter.
Även stål är ett vanligt material i rakknivars handtag, vilket kan kännas mycket praktiskt för många eftersom det liksom smälter ihop med kniven.
Vad man tycker om stålhandtag kan variera väldigt då formen ofta är lite mer annorlunda och själva känslan likaså. Det som är bra med handtag av stål är att de ofta håller väldigt länge just för att de är tåliga.
Självklart finns det även sämre varianter här, men de av högre kvalité brukar sällan svika en. Om du inte är van vid stålhandtag rekommenderar vi att du klämmer och känner på ett innan du beslutar dig för att köpa.
Ett annat vanligt material är plast, vilket kanske inte alls låter så kul för denna rätt så exklusiva produkt. Men faktum är att plasthandtag faktiskt kan förvåna en, framförallt med tanke på att de ofta är rätt billiga.
Som de flesta av oss vet om är ju dock plast ett relativt känsligt material, så det finns absolut bättre alternativ att välja om möjligheten finns.
Men känner man att man inte vill lägga så mycket pengar på en rakkniv kan du ändå hitta en av bra kvalité, fast att den har ett handtag av plast. Med andra ord finns det en del att välja mellan när det kommer till rakknivar, både i kniv och handtag.
För att vara säker på att du köper en rakkniv som du kommer trivas med och som är bekväm att använda så bör du klämma och känna på den innan du köper – annars finns risken att upplevelsen inte blir så behaglig som den kan bli!
Vad är det för skillnad mellan olika rakknivs-modeller?
Som vi gått igenom så finns det olika varianter av rakknivar, både när det kommer till skaft och kniv. De kan skilja sig i material, kvalité, och storlek, men de kan också skilja sig åt när det gäller utformning och grepp.
Skålade blad
Kniven, eller bladet på en rakkniv är oftast skålad, vilket innebär att den liksom är formad för att kunna följa ditt ansikte. Ju mer skålad en rakkniv är desto vassare blir själva bladet, men skålformen gör också att den blir svårare att manövrera då kniven blir mer flexibel.
Kort och gott kan man säga att det är knivbladets utformning, alltså huruvida den är lite eller mycket skålad, som avgör hur upplevelsen av rakningen blir. Där får du helt enkelt göra ditt val utifrån hur duktig du är och vad du föredrar.
Sen vill vi också bara poängtera att unga, fasta hudar ofta inte behöver samma flexibilitet och vasshet i kniven, medan en äldre och tröttare hud kan få stor nytta av det.
Så är du ung och har spänst i huden kan rakningen bli mycket bra oavsett om knivbladet är lite eller mycket skålat eftersom du inte riktigt är i behov av att den är sådär sylvass och lätt att komma åt med.
Tvärtom gäller då för de lite äldre, då huden ofta tappar i fasthet och elasticitet med åldern – då krävs ett vassare blad av högre kvalité.
Är du otränad i att använda en rakkniv skulle vi rekommendera att du börjar använda en rakkniv där bladet är rätt så styvt och inte sådär sylvasst.
I takt med att du blir bättre och mer bekväm med tekniken kan du prova på en vassare variant för det krävs träning för att använda en skålad variant då det innebär större skaderisk.
Vassa kanter eller rundade hörn
Sen kan man också välja om man vill ha vassa och markerade kanter, eller om man hellre vill ha en lite säkrare variant med rundade hörn.
Ni kanske själva förstår skillnaden; vassa kanter ger ju såklart en större möjlighet för precision, medan rundade hörn minskar risken för att man skär sig.
Däremot är det svårare att använda en rakkniv med rundade hörn eftersom de inte är lika bra på svåråtkomliga ställen.
Återigen gäller det här med att du bör vara tränad för att prova på den svårare varianten, alltså de med vassa kanter. Börja lära dig tekniken med en rakkniv som har lite rundare hörn så att du inte skär dig det första du gör, och sen kan du byta upp dig.
Spetsig
När man talar om rakknivens form så är det vanligast att de med kanter och spetsar har fyra sådana, alltså att de har en fyrkantig form. Dessa är ju som sagt svårare att använda, men ger en snyggare och mer detaljerad rakning.
Rund
Däremot är det också väldigt vanligt att man väljer en variant som inte har så tydligt markerade hörn. Där talar man ofta om sådana som har liksom en enda tipp likt en nos, som då är rundad.
Hos de lite rundare varianterna är risken för att du skär dig betydligt mindre, men då kan du heller inte förvänta dig samma precisionsrakning.
Med andra ord är det den perfekta nybörjarkniven för dig som alltid är slätrakad och som inte behöver raka dig med så stor precision.
Franska nosen
Sen finns det också rakknivar som brukar kallas för den franska nosen, vilket är en variant som har markerade hörn i änden i kombination med ett rundat, övre hörn. Detta innebär att man kan variera sig i sina kunskaper och använda det markerade hörnen för mer precision.
Kantig nos
Motsatsen till den med rund nos är den med kantig nos, där utformningen är detsamma fast att tippen är spetsig. Dessa anses vara perfekta att använda om man ska raka sig runt mindre partier, för en mer exakt teknik.
Krok
Till sist har vi den typen som är formad likt en krok, där spetsen består av en båge. Om ni sett Peter Pan så kan ni nog förstå formen jag är ute efter om man säger att den liknar Kapten Kroks ena hand (!?).
För att hantera en sådan måste man rent ut sagt vara ett proffs, den kräver att man är väldigt van vid att hantera en rakkniv.
Hur tar man hand om sin rakkniv?
Vi snuddade på det lite grann tidigare, men för att ni ska förstå vikten i att man verkligen vårdar sin rakkniv så tänkte vi att det får som ett eget avsnitt.
För att rakkniven ska hålla i flera, flera år, till och med livet ut om man är riktigt noggrann, så måste man ta hand om den.
Säker förvaring
Det innebär alltså att man efter användning ska rengöra den, torka av den, och till sist lägga den på en plats där den får torka ordentligt utan slitage. Helst ska den ha sitt egna lilla fodral där man förvarar den under tiden den inte används.
Det krävs också att man då och då oljar in den, och även att man vässar den. Mer om det har ni här:
Olja en rakkniv
Att olja rakkniven är nödvändigt för att eggen ska skyddas och behålla sin fina glans, för att den inte ska rosta eller oxidera, för att skaftet ska vara fortsatt behagligt att hålla i, och för att den ska vara smidig att fälla ihop.
Se det liksom som smöret till såsen, som binder ihop allt samman och gör den sådär härligt len! Oljning av rakkniven är något man bör göra regelbundet, och egentligen kan man inte olja den för mycket!
Det bästa är om du orkar olja den efter varje användning. Det kan låta mycket, men jag lovar dig, vill du att den ska hålla så är det värt det.
Vilken olja?
Så hur gör man då? Och vilken olja ska man använda? Låt oss börja med det sistnämnda, så ni vet vad ni ska använda er av innan ni sätter igång.
När det gäller vilken olja du ska använda så kan du nästintill välja vilka som, så länge den har ett långt bäst-före-datum och att det tar lång tid innan den skär sig.
Kokosolja, mandelolja, olivolja, rapsolja, mineralolja, solrosolja, ja du vet bäst vilken du själv föredrar. Om inte så är det bara att du testar dig fram eller väljer något som du har hemma, du behöver inte köpa en speciell olja för just det.
Hur gör man?
Vidare till hur man gör, vilket ju är det mest intressanta! Där finns det två metoder som man kan använda sig av, och det är använda fingrarna eller att använda en tyg- eller skinnbit.
Något som kan vara bra att veta om är att det finns en större risk att du skär dig om du oljar med fingrarna, och faktiskt kan fingrarna avge en syra som på lång sikt kan skada kniven om den inte används regelbundet. Tänk på det!
Men, oavsett vilken metod du väljer så kan du gå tillväga såhär:
Doppa fingertoppen eller tygbiten i oljan.
Dra fingret eller tyget på knivbladet. Börja från ryggen och dra snett nedåt, aldrig uppåt – då finns det en risk att du skär dig.
Dra några stråk neråt tills hela bladet är oljat. Var inte blyg med oljan - ju mer desto bättre!
När bladet är inoljat ordentligt kan det med fördel stå och dra i oljan, det ger bara mer effekt.
Vill du så kan du också göra samma sak på skaftet. Det är inte säkert att alla skaftmaterial gillar oljan, och de kan faktiskt bli missfärgade.
Men tycker du att det känns torrt, fnasigt, eller ojämnt så skadar det inte att prova – det värsta som kan hända är att det blir lite fläckigt eller får en mörkare nyans.
Torka av oljan och förvara kniven på ett säkert och torrt ställe.
Sen som sagt kan det också vara bra att vässa rakkniven, så att den håller sig vass och är fortsatt smidigt att använda.
Detta är en metod som kräver betydligt mer teknik, vissa redskap, och en hel del kunskap, så vi rekommenderar faktiskt att ni söker på olika videos på google eller youtube för att få bäst förståelse.
Såklart hade vi också kunnat försöka sätta ihop en steg-för-steg guide i hur man vässar eggen på en rakkniv, men det är helt enkelt så mycket lättare att förstå genom att kolla på en video – och förståelse krävs för att man ska göra rätt!
Vi önskar er all lycka till. Och kom ihåg, vem som helst kan använda en rakkniv. Så länge man är villig att lägga ner lite engagemang, tålamod, och tid på det hela så ska du se att du kommer lära dig på nolltid. Ge inte upp bara för att det inte går första gången, vi lovar att det är värt det!
Våra favoriter
Premium: Barberians CPH Straight Razor Rakkniv
Barberians CPH strävar efter att ge en så unik rakupplevelse som möjligt och vill erbjuda dig samma verktyg som man har i en äkta barberarshop. Här får du en mycket hög kvalitet på rakkniv som gör att att du får ett fast handgrepp och en behaglig tyngd.
Den ligger mycket bra i handen. Det är en avancerad kniv som ändå är lättanvänd och kan hanteras även av dig som inte är proffs på rakknivsanvändning.
Rakkniven från Barberians CPH är tillverkad i fint japanskt stål. Det resulterar i en kvalitet på stålet som har extremt hög hållbarhet och som också är mycket vass. Du får en nära och högkvalitativ rakning med stor precision.
Bladet byts aldrig ut, utan behåller den vassa eggen genom att du använder en läderslinga då och då för att vässa kniven. Rakkniven är helt rak och lämpar sig även för nybörjare.
Den är också mycket lättskött genom att du bara rengör den ordentligt efter rakningen med vatten och mild tvål och är noga med torkningen. Då har du verkligen en kniv som håller länge.
Designen är skandinaviskt stilfull och här har man jobbat med de små diskreta detaljerna för att ta fram en elegant och stilfull kniv som dessutom gör jobbet på bästa sätt. Priset ligger på cirka 950 kronor.
Mellan: Njord Straight Razor
Njord är ett varumärke som med betoning på skandinavisk, stilren design och kvalitet tagit fram en en rakkniv som har allt du kan önska av en designprodukt med kompromisslös funktion.
Alla deras produkter är mycket funktionella och kniven sitter väldigt bra i handen och är mycket lätt att hantera. Om du är intresserad av så kallad wet shaving, men aldrig provat, är det här en jättebra nybörjarkniv.
Handtaget är i matt svart och sticker definitivt ut. Den matta, svarta färgen signalerar elegans och manlighet och den är minst lika mycket ett elegant designföremål.
I handtaget finns en sammanfogning som håller ihop delarna och i mitten av handtaget finns en otroligt snygg liten detalj i form av en elegant silverlogotyp.
Handtaget är visserligen tillverkad i plast, men mycket robust och eftersom plasten är specialbehandlad är det väldigt hårt och har hög hållbarhet.
Kniven är tillverkad i stål och väl inoljad när den levereras. Därför passar den för extra skarp rakning med stor precision och den har en rund topp som gör att den ger ett lätt, smidigt, och elegant intryck samtidigt som den är säker att använda för nybörjare.
Kniven är perfekt för dig som vill prova på rakning med rakkniv och för dig som vill ha en prisvärd rakkniv som gör jobbet på bästa sätt, men som inte är alltför dyr. Du betalar strax under 700 kronor för den här rakkniven från Njord.
Budget: Dovo Shavette Rakkniv
Dovo har tagit fram den perfekta hybriden mellan rakhyvel och rakkniv. Här får du allt du kan önska av en rakkniv där du kan ägna dig åt traditionell rakning.
Men du kan också byta ut bladen utifrån dina behov och i köpet ingår både en kort och en lång klinga. När de blir ovassa och du inte tycker att slipningen hjälper längre kan du också byta ut det. Materialet i klingorna består av aluminium och stål.
Dovo är ett tyskt företag med anor långt tillbaka och de har varit verksamma på marknaden ända sedan 1906. Då hade de bara rakknivar i sortimentet, men numera har de även raktillbehör och saxar.
De har från start ställt höga krav på design, funktionalitet, och kvalitet och att märket fortfarande är verksamt och i allra högsta grad levande, är i sig ett bevis på det.
För dig som vill prova på rakning med kniv och inte är redo att betala jättemycket pengar för en bra kniv är det här verkligen det perfekta alternativet. Du får väldigt mycket för pengarna och Dovo Shavette Rakkniv kostar cirka 350 kronor på marknaden.
Special: Böker Rakkniv Waldorf i 24 Karat Guld
Är du en person som inte vill kompromissa med din rakkniv och endast vill ha the best of the best? Och priset kanske till och med är sekundärt. Den klassiska rakkniven från Böker är täckt med 24 karats guld och höjden av exklusivitet och elegans.
Knivarna är gjorda i tyska Solingen och handgjorda från början till slut. Under förgyllningen finns ett blad av kolstål som håller skärpan bättre än något annat material.
Det vattenresistenta handtaget gör att kniven bibehåller sin kvalitet och sköter du den på rätt sätt behöver du inte bekymra dig om kolstålets tendens att rosta, men vi gissar att du sannolikt är beredd att ta hand om din rakkniv extra bra om du investerar i en rakkniv som denna.
Man behöver inte studera rakkniven länge för att förstå att det här är en kniv som är något utöver det vanliga. Designen är oerhört genomtänkt och stilfull.
På bladet finns modellens namn Waldorf ingraverat och på bladslutet där invikningen ligger finns varumärkets namn tryckt. På skaftet finns den vackra loggan i form av ett träd. Priset för denna är, håll i er nu, cirka 2550 kronor!
Våra utmanare
Sovereign Premium Gift Set/Slider Rakkniv
Ett helt gåvoset som är perfekt som en rolig och elegant present och även här har vi en rakkniv i form av en hybrid där rakbladen byts ut med jämna mellanrum för att du som användare ska få största möjliga skärpa.
Knivarna är guldfärgade och det här ger ett mycket elegant intryck som för associationerna till vår specialare i det här testet, men som är otroligt mycket billigare och givetvis då inte i rent guld.
Med köpet får du två 10-pack med blad samt ett kit med plåster som du kan använda vid eventuella skärsår. Här får du väldigt mycket för pengarna och gåvosetet och kostar endast cirka 200 kronor i webbhandeln.
Titan Matt Svart Rakkniv med Handtag i Svart Plast
Varumärket Titan är leverantör av bra knivar av hög kvalitet och det kinesiska märket har länge tillverkat rakknivar som dessutom är handgjorda från början till slut.
Till utseendet är den designad som en klassisk rakkniv med kantig topp och den känns helt klart som om den ligger i en annan prisklass än den verkligen gör. Bladet är tillverkat av japanskt stål och det borgar för en synnerligen hög kvalitet.
Handtaget är mattsvart och sitter bra i handen och kniven har en skön tyngd som gör den lätt att hålla i. Förpackningen är verkligt elegant och kniven lämpar sig väldigt väl som present tack vare det här. Cirkapriset landar på 530 kronor.
The Goodfellas' Smile Shibumi Straight Razor Japanese Style
Rakkniven är av den så kallade japanska modellen, vilket betyder att den inte är vikbar, som så många modeller är. Kniven har ett överdrag av rostfri teflon, vilket gör att bladen håller skärpan mycket bra och länge.
Modellen är alltså en shavette, det vill säga en hybrid rakkniv med utbytbara blad. Utseendet på den gör den mycket speciell och är väldigt lämplig för den som inte vill ha en rakkniv som sticker ut ur mängden. Skaftet går i rött och bladen är mattsvarta.
The Bluebeards Revenge Cut-Throat Razor
Här har vi en rakkniv som är väldigt populär bland användarna och som du inte behöver slipa eller slinga, utan du byter blad vid behov.
Även här får du mycket för pengarna och trots det låga priset är den en alldeles utmärkt rakhyvel som både passar nybörjare och mer avancerade användare.
Recensionerna är mycket goda och den ger väldigt bra resultat vid rakning och sitter bra i handen. En perfekt prova-på kniv som du kommer kunna ha länge tack vare den goda kvaliteten.
Den välkända loggan i form av en döskalle finns både ingraverad på bladet och på skaftet. Designmässigt ger den ett väldigt trendigt intryck och passar en ung storstadsbo som gillar skägg alldeles utmärkt. Cirkapris på 150 kronor.
Thiers-Issard Straight Razor Durandal Tortoise Shell 6/8
Med Thiers-Issard Straight Razor är vi inne på avdelningen extremt avancerade rakknivar och denna i 100% kolstål lämnar ingenting att önska när det gäller precision i rakningen. Den har en mycket vass toppkant och kan därför raka med stor precision för den som gillar detaljer i rakningen.
Bladet har företagsloggan ingraverad och handtaget är i sköldpaddsimitation, vilket bidrar till det eleganta utseendet. Med i köpet har du också ett läderfodral för praktisk och snygg förvaring. Priset ligger på cirka 2000 kronor.
Dovo Rakkniv Med Skaft i Olivträ
Att hålla en Dovo rakkniv i handen som den här är som att kastas tillbaka i tiden till 30-talets New York där Barber Shops fanns vid varje hörn. Bladet är av kvalitativt, rostfritt stål och skaftet av äkta olivträ sitter otroligt skönt i handen.
Kniven är väldigt bekväm att använda och det finns heller ingen risk att det halkar ur handen tack vare den genomtänkta designen och formen på den.
Namnet på den är även tryck i guld på bladet. Om du vässar den regelbundet med en läderslinga har du en fantastisk rakkniv i många år framöver. Priset på nätet ligger på cirka 1500 kronor.