Bästa rakskummet 2024 – Nära rakning med vårdande skum

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

I det här testet ska du få lära dig allt om rakskum och vilka sorter som kan passa just dig och dina behov. Rakskum kan ha varierande egenskaper. Det kan vara anpassat för grov skäggväxt, känslig hy eller för dig som lätt får inåtväxande skäggstrån. Varianterna är alltså många!

Den här guiden har vi försökt bringa reda i alla begrepp, när det gäller rakskum. Vi tittar närmare på ingredienser och vilka egenskaper dessa har. Vi har genom omfattande research kunnat plocka ut flera stycken, som användarna är mycket nöjda med och som de återkommer till. 

Rakskum finns också i många priskategorier och vi har försökt ta med en så stor bredd som möjligt, så att det finns en produkt som passar alla plånböcker. Premiumvinnaren heter American Crew Protective Shave Foam. Mellanklassens segrare blev Njord Foam och i budgetkategorin hittas Gillette Male Foam Sensitive. En specialare har vi också med; den heter Acca Kappa White Moss Shaving Foam.

Premium: American Crew Protective Shave Foam

American Crew Protective Shave Foam är ett drygt rakskum som mjukgör huden och gör rakningen lättare. American Crew är ett företag som tillverkar en rad hudvårds- och hygienprodukter för män. Deras rakskum är mycket populära och anses vara en dryg produkt av många.

Fördelar

  • Dryg
  • Mjukgörande

Nackdelar

  • Doften tilltalar inte alla

Mellan: Njord Foam - Anti-Irritation Shaving Foam

Njord Foams Anti-Irritation Shaving Foam är ett spännande rakskum, som är framtaget för dig som ofta drabbas av inåtväxande hårstrån och rakutslag. Känslig hy och hårstrån som växer fel, är det många som lider av. Här finns alltså en produkt som faktiskt kan bidra till att problemen minskar. 

Detta tack vare att produkten är mycket antibakteriell, samt mjukgörande. Du kan läsa mer i detalj om fördelarna med den längre ner i texten.

Fördelar

  • Passar känslig hy
  • Motverkar rakutslag

Nackdelar

  • Uttorkande
  • Doftar lite

Budget: Gillette Male Foam Sensitive

Gillette är budgetmärket som är en stapelvara i de flesta affärer. Deras rakskum för känslig hy är inte lika vanlig i hyllorna, men definitivt lika prisvärd. Det här är en produkt som är perfekt för dig som vill ha ett extra vårdande rakskum, utan att behöva betala skjortan för det.

Fördelar

  • Skonsam
  • För känslig hy

Nackdelar

  • Vattnig
  • Doftar ganska mycket

Special: Acca Kappa White Moss Shaving Foam Travel Size

Specialaren från Acca Kappa är en produkt som passar känslig hy och som innehåller vårdande oljor. Dessa både förbättrar huden och förebygger problem. Sheasmör är en numera väl använd ingrediens i hudvårdsprodukter och här bidrar den med sina antibakteriella och vårdande egenskaper på bästa sätt.

Fördelar

  • Vårdande
  • Passar känslig hy

Nackdelar

  • Dyr
  • Tjockt skum

Köpguide

Rakskum är en oumbärlig del av rakningen

Rakskum är en väldigt viktig del av rakningen och något som du inte ska hoppa över, när du rakar dig med rakhyvel eller rakkniv. Ett raklödder fyller flera viktiga funktioner. Den underlättar rakningen och den gör rakningen mer skonsam. Den gör också att huden är mjukare och mår bättre efteråt.

Först ska du massera in rakskummet ordentligt och låta det sitta på huden en stund. Löddret mjukar upp skäggstråna och gör det enklare för rakhyveln att skära av stråna. Den mjukgörande effekten på huden, resulterar i att risken för skador minskas. 

Du kan alltid utgå från att en riktigt nära rakning blir mycket enklare att utföra, om raklöddret att få sitta på en stund innan.

Ett bra rakskum vårdar också huden och innehåller ämnen som mjukgör och återfuktar. Har du mycket torr och irriterad hud med extra behov av vård, räcker det dock inte med raklödder. 

Du bör också komplettera med andra vårdande produkter som till exempel en after shave utan alkohol eller en bra ansiktsrengöring. En vårdande ansiktskräm är också bra att ha för att använda dagligen.

Vad är rakskum gjort av?

Ett rakskum ska ju vara löddrigt och det är ganska vanligt att det innehåller kalciumstearat. Detta består av stearinsyra som blandas ihop med kalciumoxid. Kalciumstearat är godkänt som livsmedel och du behöver alltså inte drabbas av panik om du skulle få lite raklödder i munnen.

Numera finns raklödder i praktiska flaskor, som kan appliceras direkt i ansiktet. Så var det däremot inte förr, när raklöddret fick arbetas upp från en raktvål med hjälp av en rakborste och varmt vatten. 

Rakskum på flaska, är fortfarande det allra vanligaste, men det finns också de som har börjat använda gammaldags raktvål igen. Det här hänger ihop med ett nytt intresse för gammaldags rakning med säkerhetshyvel, så kallad våtrakning. Då vill många gärna prova på att jobba upp ett eget rakskum också. 

Sprayburk är förstås det mest praktiska, eftersom du slipper ta dig tid varje gång för att själv göra löddret. När sprayburken med rakskum lanserades 1949, blev det snabbt en stor succé. Den sågs som ett modernt och smidigt alternativ till den något otympliga raktvålen.

Rakskum som hudvård

Många har problem med inåtväxta skäggstrån. Då kan applicering av rakskum med en högkvalitativ rakborste vara en mycket bra idé. En rakborste är mediumhård och ger en bra peelingeffekt när du masserar in raklöddret. Det innebär att döda hudceller avlägsnas och därmed minskas också risken för inåtväxande skäggstrån. 

Massagen bidrar även till att räta upp skäggstrån och få dem att bli mer uppåtstående, vilket också ger en mer effektiv och nära rakning. Det finns rakborstar både i natur- och syntetborst.

Rakskum vs rakgel

Den stora fördelen med rakskum är att det snabbt är klart för användning och du kan raka dig. Rakgel är kompaktare och du får vanligtvis jobba mer med den, för att arbeta in i huden. Rakskum är ofta billigare än ett rakgel. 

När det gäller att få en bra överblick över rakningen, är gel bättre än skum. Rakskummet lägger sig som ett tjockt täcke över huden och du får vara mer noggrann för att se exakt var du rakar. Ett rakgel är tunnare och och mer transparent. Du kan se se exakt var du vill ha raklinjerna, om du exempelvis har skägg eller mustasch.

Rakskum till rakapparat?

Om du kan kombinera en rakapparat med raklödder, beror helt och hållet på vilken rakapparat det är frågan om. Många rakapparater är konstruerade för att du inte ska behöva använda rakskum och vissa är utformade så att du kan välja själv om du vill använda rakskum eller inte. 

Rakapparater som går att använda med skum är vattentäta och dessa kan du också använda i duschen om du vill. De är också väldigt lätta att rengöra, eftersom du bara kan hålla dem under vattenkranen.

Att raka dig med rakskum - så här gör du

För att rakningen ska bli optimal med rakskum och hyvel, ska du förbereda dig i en viss ordning. Här nedan presenterar vi en steg-för-steg guide, som du kan använda dig av när du ska raka dig med rakskum

1. Förberedelser

Se till att du kan avsätta en stund för rakningen. Det är aldrig roligt att stressa och dessutom kan rakningen bli dålig och du kan skära dig. Se till att du har har god belysning, så att du ser exakt var du går över med rakhyveln. 

Raka dig alltid på rengjord hud. Varmt vatten mjukar upp stråna. Så se alltid till att tvätta dig ordentligt med ljummet vatten i ansiktet, innan du rakar dig.

2. Pre shave-produkter

Pre shave är en produkt som du applicerar innan rakning. Den hjälper också till att mjuka upp hårstråna och den bildar en mycket tunn hinna på huden, som gör att rakhyveln lättare glider över huden. De brukar också ha antibakteriella egenskaper och kan innehålla exempelvis tea tree oil, eucalyptus eller annat som är antibakteriellt.

Rakhyvel eller rakapparat ska också vara ordentligt rengjord, sedan sist du använde den. Du vill inte riskera raka in bakterier och smuts i porerna, eller ännu värre i ett skärsår. 

3. Rakningen

Massera in rakskummet riktigt ordentligt och använd gärna en rakborste. Det gör inte bara rakningen bättre, utan ger också en väldigt skön ansiktsmassage. 

Raka aldrig mothårs, eftersom det river i huden och kan skada den. Raka alltid medhårs, för att få en skonsam rakning. Den blir ändå lika effektiv, särskilt om du stramar upp huden med fingrarna, medan du rakar dig. 

När du är klar avrunda med en after shave, som har en lugnande och vårdande effekt på huden. Det finns många after shave som både återfuktar, är mjukgörande och har bra antiseptiska egenskaper.

Våra favoriter

Efter att ha gått igenom ett stort antal recensioner på nätet, har vi kunnat sammanställa en gedigen mängd information, som gjort att vi kan placera produkterna i inbördes ordning. Vi har tagit reda på fakta om produkterna, för att kunna redogöra så detaljerat som möjligt om innehållet samt för- och nackdelar.

Premium: American Crew Protective Shave Foam

American Crew Protective Shave Foam har en skummande formula, som är lätt att jobba upp till en löddrande kräm, som är lätt att applicera över ansiktet. Den har en skyddande effekt, som gör att rakhyveln glider lätt över huden och du minskar risken att få skärsår.

Fukta ansiktet innan användning och massera skummet över ansiktet. Efter rakningen sköljer du av resten av rakskummet och klappar ansiktet torrt med en handduk. 

Det här är en bra produkt, som är väldigt populär bland kunderna. Den ger en mjuk och len hy och doftar fräscht på ett diskret sätt. Rakskummet från American Crew är också drygt, vilket uppskattas av många. Några personer tyckte att skummet är något kompakt för att vara optimalt.

Specifikationer:

  • Metallcylinder
  • Volym: 300 ml

Fördelar

  • Dryg
  • Mjukgörande

Nackdelar

  • Doften tilltalar inte alla

Mellan: Njord Foam - Anti-Irritation Shaving Foam

Njord Foam - Anti-Irritation Shaving Foam är ett rakskum som är speciellt framtaget för dig som har problem med inåtväxande hårstrån och utslag efter rakning. 

Här har det danska företaget utvecklat att en formula, som är tunnare och mer lättflytande, än de flesta andra rakskum. Den skapar en glatt yta på huden, som gör att rakningen blir mycket skonsam och huden blir mindre påfrestad av den.

Du som har väldigt känslig hud, kommer säkert att märka skillnad. Många personer som annars får irriterad hud och klåda efter rakningen, slipper det med Njord Foam rakskum. Produkten innehåller klorhexidin, som är starkt bakteriehämmande utan att varken svida eller lukta. Det bidrar till att både huden och rakhyveln håller sig bakteriefri under hela rakningen. 

Eftersom rakningen blir väldigt skonsam och också hygienisk, minskar risken för röda utslag. Den mjukgörande och lena formulan vårdar på ett skonsamt sätt och bidrar till att förebygga inåtväxande hårstrån. 

Produkten är skonsam mot huden och innehåller inga färgämnen. Många med känslig hy och kontaktallergier, kan använda rakskummet. Är du väldigt känslig, bör du dock testa produkten i armvecket först och låta den sitta någon timme, för att kontrollera om du tål den. 

Produkten kan också verka något uttorkande, eftersom den innehåller klorhexidin. För den som vill ha en riktigt fräsch doft, är det här är i första hand ingen produkt som passar så bra, eftersom den inte doftar så mycket.

Specifikationer:

  • Innehåller klorhexidin
  • Volym: 200 ml

Fördelar

  • Passar känslig hy
  • Motverkar rakutslag

Nackdelar

  • Uttorkande
  • Doftar lite

Budget: Gillette Male Foam Sensitive

Gillet är det klassiska företaget som i många decennier tillverkat hygien- och rakartiklar för både kvinnor och män. De har omtyckta och prisvärda rakskum i olika varianter. Vi fastnade för det här rakskummet för extra känslig hy. Löddret innehåller aloe vera och har en lugnande och svalkande effekt, både under och efter rakningen.

Den här är omtyckt av många användare och ligger högt på listorna över mest sålda rakskum. För den ovana, är den något tunn och vattnig i konsistensen. Men när du väl vant dig med det, har den många fördelar. Den skyddar också effektivt under rakning och mjukgör huden på ett skonsamt sätt.

Specifikationer:

  • Med aloe vera
  • Volym: 250 ml

Fördelar

  • Skonsam
  • För känslig hy

Nackdelar

  • Vattnig
  • Doftar ganska mycket

Special: Acca Kappa White Moss Shaving Foam Travel Size

Acca Kappa White Moss Shaving Foam är ett superexklusivt rakskum, som inte lämnar något att önska. Tack vare sheasmör och macadamiaolja, glider rakhyveln lätt över huden. En komposition av oljor gör att huden blir väldigt mjuk och len efteråt. Detsamma gäller skägget, om du använder det för att trimma skägget med.

Sheasmör är väldigt populärt i hår- och hudvård sedan några år tillbaka och nu har den alltså hittat även hittat vägen till rakskummet. Macadamiaolja är rik på vitamin E, som är ett hudvårdande vitamin och som skyddar huden mot fria radikaler. 

Den här flaskan är i ett litet reseformat och fördelen med det är att du kan prova en liten flaska, innan du bestämmer dig för att köpa den större och dyrare varianten.

Specifikationer:

  • Volym: 50 ml
  • Resestorlek

Fördelar

  • Vårdande
  • Passar känslig hy

Nackdelar

  • Dyr
  • Tjockt skum

Våra utmanare

Proraso Rakskum - Sandelträolja och Sheasmör

Acca Kappa är inte det enda företag som har sheasmör i sina produkter. Även utmanaren Proraso innehåller smör kombinerat med sandelträolja. Den mjukgör skäggväxten på ett optimalt sätt och passar bra för dig med grov skäggväxt eller kraftig stubb. Trots detta, kan du få en riktigt nära och slät rakning med Proraso Rakskum.

Fördelar

  • Mjukgörande
  • För kraftig skäggväxt

Nackdelar

  • Passar inte fet hy
  • Doften tilltalar inte alla

Tabac Original Shaving Foam

Såklart måste vi ta med en Tabak-produkt i köpet! Detta är ett klassiskt rakskum som har ett ett pH-värde som ligger på samma nivå som huden. Det gör den skonsam och att den passar bra för dem som har mycket känslig hy. Rakskummet har en fräsch doft av mysk, lavendel, svartpeppar och citrus.

Fördelar

  • Doftar fräscht
  • Anpassat pH-värde

Nackdelar

  • Tjockt lödder
  • Tråkig design på flaskan

Recipe For Men Ultra Sensitive Shaving

Ultra Sensitive Shaving Foam från Recipe For Men är ett extra krämigt rakskum, som ger en skön konsistens och som mjukar upp skäggstubben. Det lyfter upp stråna, som ger en nära rakning och förebygger inåtväxande hårstrån. 

Det här är ett rakskum som är speciellt avsett för dig som ofta har sveda och irritation i huden, när du bakar dig. Rakskummet är antiinflammatoriskt och har en lugnande inverkan på huden. Innehåller inga irriterande färgämnen.

Fördelar

  • För känslig hy

Nackdelar

  • Rinnig formula
  • Torkar snabbt

Pino Silvestre Shave Master Shaving Foam

Pino Silvestre Shave Master Shaving Foam är ett omtyckt rakskum, som doftar kryddigt av mysk och trä. Den ger en behaglig och nära rakning. Rakskummet är krämigt, rikligt och mjukt och kan med fördel masseras in ordentligt innan rakningen, för att ha en extra mjukgörande effekt.

Tack vare de mjukgörande ingredienserna, passar den dig som ofta får röd och känslig hy av rakningen. Har du allergier kan den dock vara för stark, eftersom den innehåller ganska kraftig parfymering.

Fördelar

  • Mjukgörande
  • Frisk doft

Nackdelar

  • Inte så löddrande

LEA Raklödder

Här har vi ett raklödder som är en riktig klassiker. Den motverkar hudirritationer och har en svalkande och lindrande effekt på huden. En av de aktiva ingredienserna är aloe vera, som är välkänd för sina antiseptiska och vårdande egenskaper. Aloe veran är också rikligt återfuktande och passar dig som har torr hy.

Fördelar

  • Vårdande
  • Återfuktande

Nackdelar

  • Tråkig design
  • Doftar väldigt lite

Clarins Men Smooth Shave Foaming Gel

Ett gel som jobbas upp till ett krämigt skum och som passar personer med känslig hy. Rakskummet är dermatologiskt testat. Den är alkoholfri och lugnar lättirriterad hud och förebygger också hudrodnader. Den har en mild och frisk doft som inte känns påträngande och Clarins Men Smooth Shave Foaming Gel passar alla skäggtyper, även de grövsta som kräver mer av rakningen.

Fördelar

  • Med närande växtextrakt
  • Dermatologiskt testad
  • Utan alkohol

Nackdelar

  • Endast 150 ml

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals