Bästa raktvålen 2024 – Mjukt lödder för optimal rakning

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Ni har landat på den här sidan för att ni är intresserade av raktvål. Grattis! För en sak kan vi lova er alla, det är att ni samma dag som ni våtrakar er för första gången med raktvål kommer ni att förstå vad ni missat.

Många gånger har ni antagligen tagit den stora, fluffiga klicken raklödder i handen, smetat ut löddret i ansiktet, och tagit fram engångshyveln ni köpt i mataffären.

Det gör väl inte direkt ont, men skönt är det då inte! Det gäller att dra hyveln snabbt över ansiktet så att det hela är över fort! Låt oss intyga: det behöver verkligen inte vara så! Läs mer om det i vår köpguide här nedan!

Vår premiumvinnare i det här testet heter Truefitt & Hill Sandalwood Luxury Shaving Soap Wooden Bowl. I mellanklassen vann The Goodfellas' Smile Stardust Traditional Shaving Soap.

Budgetklassen vanns av Arko Shaving Soap in Bowl. Vi har även en specialare för den som endast godtar mycket exklusiva produkter: D.R Harris Raktvål Almond i Träask.

Premium: Truefitt & Hill Sandalwood Luxury Shaving Soap Wooden Bowl

Truefitt & Hill har verkligen lyckats med den här raktvålen! Utan att överdriva så är den här den mest behagligt löddrande tvålen vi kan hitta, och den passar perfekt för rakning. 

Det är inte svårt att jobba upp ett lödder, och när du fått till rätt konsistens är det som att rakhyveln glider fram. Kvalitén är rakt igenom hög. Ett extra plus för den härligt friska men diskreta doften av sandelträ. Vid köp får du även med en passande skål i trä. 

Fördelar

 • Otroligt elegant och lyxig
 • Behagligt lödder med bra glid
 • God men diskret doft

Nackdelar

 • Dyr
 • Kan vara något svår att få lödder i början

Mellan: The Goodfellas' Smile Stardust Traditional Shaving Soap

Detta är en raktvål perfekt för den som kanske är lite yngre och tycker att de klassiska trä- och tobaksblommedoftande raktvålarna luktar för gubbigt.

Här är en lättare variant som håller väldigt hög kvalitet och man jobbar smidigt upp ett lättarbetat skum som känns fräscht på huden. Efteråt känns huden riktigt mjuk och len.

Fördelar

 • Jobbar upp ett skum som blir lätt att raka med
 • Många vårdande ingredienser
 • Ingen tung doft

Nackdelar

 • Vissa kan tycka att doften är för fruktig

Budget: Arko Shaving Soap in Bowl

Den roliga retroburken som raktvålen Arko kommer med är en fin produkt som ger ett utmärkt lödder och gör hårstråna mjuka och lättbearbetade.

Doften är fräsch och ni får mycket för pengarna här. Det är en bra budgetprodukt som inte bara är billig, den är också dryg.

Fördelar

 • Prisvärd
 • God doft
 • Lättanvänd

Nackdelar

 • Burken känns plastig och lite billig

Special: D.R Harris Raktvål Almond i Träask

Vill ni använda er av samma tvål som det engelska kungahuset? Då har ni kommit rätt! Det här är nämligen raktvålen som prisats av hovet i Storbritannien.

Den har en fräsch, manlig doft som ändå är diskret och den passar unga likväl som gamla, som inte vill ha jättestarka dofter.

Fördelar

 • Ger bra rakning
 • Diskret doft

Nackdelar

 • Dyr
 • Inte så rikligt med eftervårdande oljor

Köpguide

Raktvålens syfte är i första hand att ge huden ett skyddande lagar. Det minskar friktionen mellan hyvel och hy. Den är alltså inte till för att tvätta bort smuts, som man kanske kan missförstå av namnet.

Raktvålen innehåller dessutom vårdande och återfuktande ingredienser som motverkar uttorkning av huden. Att vårda huden kan vara en anledning till att använda en bra raktvål, och det finns även fler anledningar.

Raktvålens ingredienser består oftast i grunden av vegetabiliskt fett, talg, och glycerin. Det senare gör att skäggstråna blir mjukare och huden återfuktas av glycerinet.

Fettet gör att rakhyveln kan glida friktionsfritt över huden. Varje företag har sedan sin speciella kombination av vårdande oljor och dofter som man tillsätter till basen.

Att använda en raktvål sparar också pengar. Den är väldigt dryg och håller otroligt länge. En tvål räcker i flera månader vid daglig användning.

Raklödder vs. raktvål

Med rakkräm kan ni visserligen få ett fint lödder som går snabbare än att jobba upp lödder med raktvål. Men vi kan ju fråga oss varför allt å andra sidan ska gå så snabbt hela tiden?

Att jobba upp ett lödder med en rakborste är riktigt skönt och ger en härlig massage som är väldigt bra för hyn. Man har bara att vinna på att använda raktvål! Och faktum är att så många sekunder tar det inte!

Den höga kvaliteten på raktvålar och det som gör den så dryg är att den genomgår en avancerad process, som går ut på att man först producerar tvålen och sedan smälter ner den igen.

Det här gör man i tre omgångar för att få så mycket vätska som möjligt att dunsta bort. Ju mindre vatten i tvålen, desto hårdare och drygare blir den. Raktvålsproducenterna har speciella maskiner som utför det här.

Kan man inte använda en vanlig tvål?

Det här att man smälter ner tvålen flera gånger och tillsätter olika näringsrika ingredienser gör att det finns mycket mer hudvårdande egenskaper i en raktvål än i en vanlig tvål som är uttorkande.

Dessa egenskaper finns för att rakningen ska gå lätt och rakkniven glida över kinden, men också för att vårda huden så mycket som möjligt.

Att använda en raktvål

Raktvål använder man tillsammans med en rakborste. Det är ingen avancerad sak att jobba upp ett härligt och fylligt lödder, men resultatet blir bättre om det är några saker man känner till.

Först blöter man rakborsten ordentligt i ljummet vatten; den ska vara blöt men inte dyngsur, så krama ur den med handen ett par gånger.

Droppa sedan några droppar vatten på tvålen. Jobba upp ett lödder med cirkelrörelser i tvålskålen. Rotera borsten åt båda hållen. Jobba så i ca 20-30 sekunder, så får ni ett bra lödder. När det känns lagom krämigt, applicerar ni det i ansiktet med cirklande rörelser.

Blir löddret inte så tjockt som ni vill ha det, ta ett par droppar vatten på rakborsten och fortsätt att löddra upp tvålen ytterligare. Så här jobbar ni på tills ni är nöjda. Då är ni redo för rakning.

Rakskål

Till de flesta tvålar behövs en rakskål som ni förvarar och bearbetar tvålen i. Vissa tvålar kommer också i en burk så att man kan jobba direkt i den.

Vissa företag har refilltvålar som man kan placera en ny tvål i, om den är av den typen som levereras i en burk som kan användas som tvålskål. Annars köper ni en separat, om ni har ett favoritmärke och tvålen endast kommer förpackad i papper och plast.

Våra favoriter

Premium: Truefitt & Hill Sandalwood Luxury Shaving Soap Wooden Bowl

För dig som vill investera i en riktigt lyxig och elegant raktvål kan vi varmt rekommendera Truefitt & Hill Luxury Shaving Soap.

Raktvålen gör sig lika bra för nybörjare som för rutinerade skäggodlare i och med att den är så pass lätt att jobba med.

Något som vi däremot vill poängtera är att det kan ta några gånger innan du får upp löddret ordentligt. När du väl fått in rätt teknik kommer du dock bli riktigt imponerad – det är både behagligt, lättsamt och rakhyveln glider mycket bra.

En extra härlig touch är att du vid användning får en trivsamt diskret men samtidigt upplyftande doft av exklusivt sandelträ. Tvålen känns genomgående kvalitativ och kommer göra sig väldigt bra vid rakningen.

När du köper raktvålen får du även med en tillhörande rakskål i snygg trädesign. Den handgjorda träskålen är, precis som tvålen i sig, av hög kvalité och gjord på fina ingredienser. Skålen är något liten att jobba i, men annars riktigt bra passform för tvålen. Lyxig och något dyr, men vi anser utan tvekan att dess genomgående kvalité är värt det!

Fördelar

 • Otroligt elegant och lyxig
 • Behagligt lödder med bra glid
 • God men diskret doft

Nackdelar

 • Dyr
 • Kan vara något svår att få lödder i början

Mellan: The Goodfellas' Smile Stardust Traditional Shaving Soap

Goodfellas Smile Stardust raktvål innehåller de bästa råvarorna och ingredienserna för att kunna ge en härlig rakning under de bästa förutsättningar.

Här får ni ett hårt men löddrigt skum som gör skäggstråna mjuka och lättrakade. Efter rakningen kommer ni att ha en mjuk och återfuktad hy. Vårdande ingredienser är lavendel, mandarin, och salvia.

Raktvålen har en härlig doft med inslag av basilika, petitgrain, amber, och svartvinbär. Denna tvål passar de yngre användarna som inte riktigt fallit för de tunga trä- eller tobaksdofterna.

The Goodfellas Smile är ett Italienskt företag som traditionellt står för mycket av liknande produkter på marknaden. Man har en tradition av att använda högkvalitativa rakdon som står sig år efter år.

Ingredienser i urval:

 • Lavendel
 • Basilika
 • Amber

Fördelar

 • Jobbar upp ett skum som blir lätt att raka med
 • Många vårdande ingredienser
 • Ingen tung doft

Nackdelar

 • Vissa kan tycka att doften är för fruktig

Budget: Arko Shaving Soap in Bowl

Arko raktvål är en så kallad rakpuck som levereras i en skål som ni kan bearbeta den direkt i. Arko är en turkisk tvål som har gamla anor. Den passar även grov skäggväxt eftersom den är väldigt vällöddrande och mjukgörande.

Arko har specialiteten att vara lättlöddrad och går även att jobba upp med fingrarna. Tvålen ger en nära rakning och har en fräsch och frisk doft.

Den ger en mjuk och len hy när ni är klara. Företaget har också ett stift med samma tvål som man applicerar på direkt i ansiktet och sedan går på med rakborsten.

Den varianten är perfekt för resan när du inte vill ha med dig för mycket verktyg, såsom rakkopp och så vidare. Då gör stiftet det hela lite enklare. Burken har en kul retrodesign, men kan kännas lite plastig och billig i kvaliteten.

Ingredienser i urval:

 • Glycerin
 • Linalool
 • Geraniol
 • Parfym
 • Paraffin

Fördelar

 • Prisvärd
 • God doft
 • Lättanvänd

Nackdelar

 • Burken känns plastig och lite billig

Special: D.R Harris Raktvål Almond i Träask

D.R Harris raktvål levereras för det första i en underbar träskål tillverkad i mandelträ. Tvålen har en fräsch doft av citron, läder, peppar, och tobaksblomma.

Doften är ganska svag och inte alls påträngande. Den är alltså inte något för den som gillar rejäla, starka och maskulina toner, men den passar för den som vill ha en maskulin men diskret doft.

Det man kan lägga på minnet generellt är att brittiska raktvålar tenderar att dofta mindre än amerikanska och sydeuropeiska.

Kvalitetsmässigt är tvålen väldigt trevlig. Den jobbar upp ett fast, men skummande lödder som gör hårstråna lättarbetade.

Den innehåller glycerin som gör att rakhyveln glider lätt över huden och ger de bästa förutsättningarna för att hyveln ska kunna jobba på utan att man riskerar att skära sig. 

Företaget har varit verksamt i över två århundraden och används även av det engelska kungahuset. Så den som väljer den här tvålen är i gott sällskap!

Ingredienser i urval:

 • Palmkärna
 • Citron
 • Glycerin
 • Parfym

Fördelar

 • Ger bra rakning
 • Diskret doft

Nackdelar

 • Dyr
 • Inte så rikligt med eftervårdande oljor

Våra utmanare

Dr K Shaving Soap

Dr K Shaving Soap är en exklusivt handgjord raktvål som skapats på Irland. Med ett komplett innehåll av 100% naturliga ingredienser gör den sig bra hos alla! 

Kombinationen av sheasmör, kokosnötsolja och vegetabilisk glycerin gör tvålen lätt att jobba med, samtidigt som den ger en mild rengöring. Tvålen motverkar också uttorkning och håller huden återfuktad. Efter användning lämnas huden med en svalkande skön känsla. 

Dessutom kommer tvålen ge dig ett riktigt fylligt lödder som underlättar rakningen. Löddret håller länge och kommer hjälpa dig med guidningen. Rakhyveln glider fram utan problem, och utan risk för missar eller små skador. 

Resultaten blir fint och lent! Den goda uppfriskande doften är även den ett härligt komplement. Bra pris för en bra produkt.

Fördelar

 • 100% naturligt innehåll
 • Milt rengörande med återfuktande egenskaper
 • Riktigt fylligt lödder som håller länge

Nackdelar

 • Kan upplevas som något fet

Benjamin Barber Shaving Soap

Raktvålen från Benjamin Barber har blivit en riktig favorit hos många, inte minst på grund av dess generösa pris. Trots det håller produkten hög kvalité och levererar ett resultat som de flesta uppskattar.

Det bästa här är att tvålen är otroligt lätt att jobba med för att få ett riktigt bra lödder. Det beror på dess glycerinbaserade innehåll. Oavsett om du är nybörjare eller van användare av raktvål kommer du gilla denna. Löddret blir både fylligt och lätt för en trivsam känsla vid rakning. 

Vi gillar även att produkten inte innehåller några parabener, samt att doften är riktigt god men diskret. Tvålen är också dryg och håller riktigt länge. Och för att inte tala om dess prisvärdhet! Finns i flera dofter.

Fördelar

 • Riktigt bra pris
 • Lätt att bygga upp fylligt lödder
 • Fri från parabener

Nackdelar

 • Kan upplevas som lite för lätt

Proraso Raktvål Eucalyptus Olja & Menthol

Proraso är världskända för sina förnämliga produkter. De har varit verksamma i många år och de använder enligt egen utsago endast de bästa råvarorna till sina raktvålar.

Tvålen har eukalyptusolja som bas. Oljan är väldigt närande, den vårdar huden samtidigt som den underlättar rakningen. Efteråt har ni en svag och härlig doft av eucalyptus kvar.

Burken är ganska stor, så det är en verkligt prisvärd produkt. Vi gillade raktvålen, men hade gärna sett att den hade varit mer krämig i löddret. Den finns också i några olika dofter.

Fördelar

 • Vårdande eukalyptusolja
 • Prisvärd
 • Doftar gott

Nackdelar

 • Inte jättekrämig konsistens

Tabac Original Shaving Soap Bowl Porcelain

En Tabactvål var vi tvungna att ha med! Det här är en tvål som levereras i porslinskopp med tillhörande lock. Produkten känns lyxig och exklusiv.

Raktvålen är talgbaserad, vilket ger en krämigt och fylligt rakskum. Den har en doft av peppartoner och ädelträ. En stort plus är att den har refilltvål som man kan köpa.

Fördelar

 • Har refilltvål
 • Tvålkopp i porslin

Nackdelar

 • Kan tyckas dyr
 • Maskulin, tung doft som inte passar alla

Captain Fawcett Shaving Soap with Bowl

En verkligt exklusiv och väldoftande raktvål som levereras i en exklusiv, handtillverkad tvålkopp. Detta är en flerfaldigt prisvinnande. När ni har slut på tvålen kan ni beställa en refill till ett billigare pris.

Företaget är brittiskt, men det innebär inte konservativa dofter i det här fallet, för de vågar verkligen experimentera på ett roligt sätt! Glycerinet i produkten mjukgör på bästa sätt.

Fördelar

 • Handgjord träask
 • Har refill

Nackdelar

 • Mycket dyr

Mr. Natty Silver Label Shave Soap

Vad sägs om en 100% handgjord raktvål? Perfekt för den kräsne! Tvålen ger ett mycket mjukt lödder, som dock inte är lätt att arbeta upp.

Den kräver omsorgsfull teknik för att lyckas, men när det väl gör det så sitter den verkligen. En av de exklusiva ingredienserna är silke.

Fördelar

 • Bara naturliga ingredienser
 • Handgjord

Nackdelar

 • Dyr
 • Svårt att få ett kraftigt lödder

Edwin Jagger Sandalwood Raktvål 65G

En raktvål som innehåller den ovanliga ingrediensen jordnötsolja. Den ska alltså undvikas av nötallergiker. Här vill man undvika syntetiska ingredienser så långt det går.

Ingen skål ingår, men tack vare standardmåttet kan den placeras i de flesta rakkoppar. Tvålen innehåller inga parabener, ett ämne som många menar kan orsaka cancer.

Fördelar

 • Passar de flesta rakskålar
 • Naturliga ingredienser
 • Inga parabener

Nackdelar

 • Innehåller jordnötsolja
 • Ganska söt doft

Produkter som utgått

RazoRock Tuscan Oud Raktvål

Vad sägs om en handgjord raktvål från Italien? Tvålen är väldigt lätt att jobba upp ett lödder med. Den har flera vårdande ingredienser, som aloe vera, arganolja, och kokosnöt. Den har en härligt manlig doft av tobaksblomma, läder, och trä.

RazoRock Tuscan Oud Raktvål används av många i rakningsvärlden över och den är utmärkt för er som vill ha komfort och hög kvalitet vid rakningen.

Att applicera på en smidig ansiktsolja efteråt ger en fantastisk hudvård och en skön känsla. Perfekt om ni dessutom ska göra er i ordning inför ett festligt tillfälle.

Företaget är grundat av två amerikanska bröder med italienska rötter. Efter en semester i Italien fick de en inblick i traditionell, gammaldags rakning.

Den lyxiga och exklusiva traditionella barberartekniken de fick ta del av entusiasmerade de två männen som bestämde sig för att starta sitt eget företag med tillbehör för rakning.

Ingredienser i urval:

 • Aloe vera
 • Exklusiv oud-trä
 • Arganolja

Fördelar

 • Doftar maskulint och lyxigt
 • Mycket vårdande egenskaper

Nackdelar

 • Dyr
 • Inget för den som inte gillar doft av tobaksblomma

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals