Bästa skäggbalsamet 2024 – Få ordning på det ostyriga skägget

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Att få till det där perfekta skägget, som ser sådär härligt vårdat och fräscht ut, behöver inte vara lika svårt som det kanske låter. Däremot krävs det lite tålamod och engagemang från din egen sida.

För trots att det kanske ser ut som att många skäggbärare har ett sådär ”naturligt snyggt” skägg, så kan vi lova dig att så är det inte. Självklart finns det några lyckostar där ute som har ett naturligt snyggt skägg, men de är ytterst få.

Är du inte en av dem så behöver du inte oroa dig för att din karriär som skäggbärare är över. Det finns många saker man kan göra för att få ordning på sitt skägg, men till grund och botten handlar det om lite extra kärlek och vård.

Rengöring, trimning, och styling är några av sakerna som bidrar till ett stiligt skägg. Men det är framförallt en sak som är extra viktig; återfuktning!

För att skägget ska växa jämnt, och för att hårstråna ska hållas i styr, krävs en bra grogrund. Och för att få en bra grogrund gäller det att både hud och skägg är återfuktat och mår bra, vilket man åstadkommer genom att återfukta.

När det kommer till att återfukta skägget så finns det en hel del olika produkter på marknaden, så som skäggolja och skäggbalsam. Det sistnämnda, skäggbalsam, är vad vi ska fokusera på idag – vi vill underlätta er resa till ett välmående och snyggt skägg.

För att hjälpa er på vägen har vi satt ihop en köpguide för det bästa skäggbalsamet, där vi alltså testar och recenserar de produkter som vi tycker är bäst på marknaden. Bland våra deltagande produkter har vi även valt ut våra favoriter i tre kategorier; premium, mellan, och budget.

Mr Bear Beard Balm tog hem förstapriset i premiumklassen medan mellankategorin vanns av Beardilizer Beard Conditioner and Softener Cream. Budgetvinnaren blev Beard Monkey Beard Conditioner.

Som en liten specialare valde vi att ta med Taylor Of Old Bond Street Moustache & Beard Leave-in Conditioner, som du alltså lämnar i skägget eller mustaschen!

Om du drömmer om att få det där perfekta, vårdade skägget, men inte orkar lägga ner alltför mycket tid på det, så har du hittat helt rätt.

Vi hoppas att denna köpguide kan hjälpa dig att hitta det perfekta skäggbalsamet för just ditt skägg och att du inom en snar framtid är en stolt skäggbärare.

Premium: Mr Bear Beard Balm

Här har vi ett skäggbalsam som är lite fastare i konsistensen och som man värmer upp i handen innan man applicerar det. Det har en lagom konsistens som är lätt att jobba med och ger skägget en fin lyster och ger form. Däremot kan det bli lite klumpigt ibland, vilket kan vara bra att veta.

Detta skäggbalsam är kanske inte optimalt för de allra spretigaste skäggen, men det ger absolut en viss stadga som håller länge. Vi ger ett extra plus för de naturliga ingredienserna och för att det är skönt på huden.

Fördelar

 • Ger en fin lyster
 • Skägget kan formas så som du vill
 • Innehåller bara naturliga ingredienser

Nackdelar

 • Kan upplevas som något hårt och svårjobbat
 • Inte optimalt för riktigt bångstyriga skägg
 • Kan bli lite klumpigt och fettigt om du använder för mycket

Mellan: Beardilizer Beard Conditioner and Softener Cream

Denna produkt är riktigt populär, och vi förstår varför! Denna håller skägget på plats och ger stadga oavsett hur buskigt det är, samtidigt som det återfuktar och skyddar både skägg och hud. Detta är en riktig näringsbomb!

Doften är god och skägget känns fräscht efter användning. Mängden produkt är generös och väldigt dryg. Detta skäggbalsam är lätt att applicera, och det håller hela dagen utan att kännas kladdigt. Det kan behöva en liten stund för att torka, men när det väl gör det så känns det mycket bra. Du kommer inte bli besviken!

Fördelar

 • Håller alla skäggstrån och frisyrer på plats
 • Ger riktigt bra stadga och härlig volym
 • Leave-in balsam som återfuktar på djupet

Nackdelar

 • Blir kladdigt om du applicerar för mycket
 • Tar en stund innan det torkar

Budget: Beard Monkey Beard Conditioner

Detta skäggbalsam har en mer krämig konsistens, så i kombination med pumpflaskan är det väldigt lätt att få ut produkten. Doften är behagligt mild, men samtidigt manlig!

Skägget blir mjukt och skönt, och både hud och skägg blir återfuktat. Vi uppskattar att dessa produkter är tillverkade i Sverige. Dessutom är designen snygg!

Fördelar

 • God men mild doft
 • Krämig och lätt att applicera/jobba med
 • Prisvärd

Nackdelar

 • Doften är något svag
 • Ger inte överdrivet mycket stadga/form

Special: Taylor Of Old Bond Street Moustache & Beard Leave-in Conditioner

Här har vi specialaren i detta test. Den här varianten av skäggbalsam liknar ett vanligt balm eller butter, men skillnaden är att just den här är ett leave-in balsam i sprayformat.

Kort och gott så verkar den för att göra skägget och huden mjukt och återfuktat. Dessutom innehåller balsamet bra saker och känns behaglig att använda. Smidig och välgörande för dig och ditt skägg, helt enkelt.

Fördelar

 • Leave-in balsam i sprayformat
 • Kan fräscha upp under dagen
 • Minskar strävhet och irritation på huden

Nackdelar

 • Kan bilda en vit hinna på huden
 • Något dyr
 • Inte överdrivet effektiv

Köpguide

Vad är ett skäggbalsam?

Kort och gott är ett skäggbalsam en så kallad ”groomingprodukt”; en produkt som används för att styla skägget. För att göra det ännu tydligare så är ett skäggbalsam precis samma sak som balsam för håret, bara att det är anpassat för skägget.

Alltså; det återfuktar, reparerar, håller stråna i styr, och gör skägget mer lättarbetat och formbart. Man kan säga att ett skäggbalsam är en blandning av en skäggolja och ett skäggvax, alltså innehåller det både oljor och vax.

Det finns skäggbalsam som man använder som ett ”vanligt” balsam, alltså att man låter det verka i några minuter och sen sköljer ur det. Men det finns också skäggbalsam med leave-in funktionen, alltså att det ska sitta kvar i skägget.

Vad är skäggbalsam gjort av?

Som sagt så är ett skäggbalsam en blandning av fetter och vax. Fetterna som används är någon av natursmör, så som sheasmör, kakaosmör, eller lanolin, och även oljor.

Gällande oljorna så ingår oftast två typer; bärande och essentiell, precis som i en skäggolja. Det är den bärande oljan som bidrar med de vårdande egenskaperna, medan de essentiella bidrar med doft.

Det är fetterna i skäggbalsamet som ger skägget det fina glanset och i somliga fall även fyllighet. Vaxet är det som ger produkten dess stadga och konsistens, och vanligt är att man använder bivax då det är av en mjukare typ.

Vaxet är det som gör att produkten lättare kan spridas i hela skägget och även det som gör att skägget kan hållas i styr. Beroende på vilka egenskaper du vill att skäggbalsamet ska ha finns det olika ingredienser att kolla efter.

Det kan vara bra att veta om att arganolja och jojobaolja ger en lite fetare känsla än andra oljor, så att du är noggrann med att inte ta för mycket produkt!

En annan ingrediens som också ofta förekommer i skäggbalsam är lanolin, vilket utvinns ur fårull. Om du har känslig hud eller är allergisk mot får kan det vara bra att ”allergisäkra” produkten om den innehåller detta ämne för att minska risken för att få en allergisk reaktion.

Om du är osäker på vilken typ av skäggbalsam som passar dig, och vilka egenskaper du vill ha, kan du rådfråga en barberare eller personalen i en kosmetikbutik. De har koll på läget och är duktiga på att rekommendera utifrån personliga behov.

Varför ska man använda ett skäggbalsam?

Bara för att vi rekommenderar olika skäggbalsam är det såklart inte ett måste att använda det. Men tro mig när jag säger att det i alla fall kan vara värt att ge det ett försök – rätt produkt kan verkligen göra under för ditt skägg!

Anledningen till varför vi pratar så gott om skäggbalsam är för att det finns väldigt många fördelar till att använda det. Några av fördelarna med ett skäggbalsam är att det:

 • Mjukgör skägget
 • Reparerar
 • Ger glans
 • Återfuktar
 • Motverkar friss
 • Tillför näring åt både skägg och hud
 • Skägget blir lättare att borsta och styla
 • Minskar tovor
 • Skägget ser fräschare ut
 • ”Tämjer” skägget
 • Doftar gott

Om du inte känner dig motiverad till att köpa ett skäggbalsam efter denna rad av fördelar så vet jag inte vad!? Jag menar, ser du någon anledning till att inte köpa det?

Jag skulle säga att den viktigaste egenskapen hos ett skäggbalsam är att det mjukgör skägget, vilket i sin tur gör att det lättare går att forma. Sen blir man ju inte ledsen av att det verkar vårdande, adderar glans, och doftar gott!

Eftersom skäggbalsamet lägger sig runt skäggstrået, och liksom ”stänger det”, så har det också en reparerande effekt på slitna och skadade strån. Om man använder skäggbalsam regelbundet kan man alltså få ett finare, starkare, och mer välmående skägg.

Sen vill vi bara poängtera att det finns olika typer av skäggbalsam, alltså olika formulas, där vissa är mer rinniga och andra mer vaxiga.

Konsistensen avgör hur pass bra det ”tämjer” skägget, och hur stadigt skägget håller ihop. Bara för att inte skapa några missförstånd, från en skäggentusiast till en annan.

För att ni ska förstå hur ett skäggbalsam verkar på skägget så kan vi bara säga såhär; ni som brukar använda balsam i håret kanske vet hur håret ser ut, och känns, efter duschen om man råkar glömma det en dag?

Ungefär så kommer det kännas i skägget om du skippar skäggbalsamet efter tvätten. När du en gång testat det kommer du inte vilja sluta!

Hur använder man skäggbalsam?

Att använda skäggbalsam är verkligen lätt som en plätt, som uttrycket lyder. Beroende på vilken formula balsamet har, om det är mer som en kräm eller som ett vax, så är tekniken lite olika, men skillnaden är minimal.

1. En klick av balsamet

Använder du ett skäggbalsam i form av ett balm, alltså som påminner om ett vax i konsistensen, så är det lättast att få ut produkten genom att skrapa upp en liten klick med ”baksidan” av din tumnagel.

Använder du en krämigare formula är det bara att du klickar ut en liten klick direkt i handflatan. Med klick menar vi ungefär en tumnagel i storlek, det brukar vara lagom. Men detta varierar också på skäggets storlek och tjocklek, så känn dig för hur stor klick som passar för just dig.

Tänk på att inte ta för mycket, då skägget kan kännas flottigt och oljigt med för mycket produkt. Man kommer en lång väg med väldigt lite produkt, så hellre att du adderar mer i efterhand.

Detta gäller också om du har känslig hud, då de essentiella oljorna i ett skäggbalsam kan vara rätt starka och göra huden irriterad om för mycket produkt tränger på.

2. Värm upp balsamet

När du fått upp en liten klick ska du börja värma upp den i händerna genom att liksom gnida handflatorna mot varandra, om ni förstår!? När balsamet smält och blivit mer oljelik i konsistensen är det dags att applicera i skägget.

3. Massera in produkten

Massera in balsamet över hela skägget med händerna, och se till att komma ända ner till huden. Massera fram och tillbaka, upp och ner tills produkten är jämnt utspridd.

Tycker du att det är svårt att få det jämnt så kan du använda dig av en kam eller borste för att liksom dra ut balsamet överallt.

4. Styla

När balsamet är ordentligt utspritt, ända ner till huden, kan du börja forma och styla ditt skägg. Ett tips är att låta balsamet torka ordentligt först för att undvika kladd.

När det torkat är skägget mjukt och formbart, så då är det bara för dig att börja leka. Även här kan du använda en kam eller borste för att få till önskad form.

Kan jag vara allergisk mot skäggbalsam?

Som med alla kosmetiska och skönhetsrelaterade produkter man köper kan det vara bra att göra ett allergitest innan man använder det ”på riktigt”.

Då kan du applicera lite av produkten på handleden eller bakom örat, där huden är extra känslig. Har du inte fått någon allergisk reaktion efter en dag, typ svullnad, rödhet, eller klåda, så är produkten godkänd av dig.

Är du känslig mot ett specifikt ämne, eller bara känslig överlag, är det extra viktigt att göra ett sådant allergitest. Sen är det klokt att göra ett allergitest även om man inte är känslig, då somliga produkter och ämnen kan orsaka allergiska reaktioner ibland ändå.

Som vi nämnde tidigare så innehåller många skäggbalsam ämnet lanolin, vilket är ett ämne som utvinns ur fårull. Om du vet med dig att du är känslig mot detta kan det vara bra att testa produkten innan du använder den, och göra ett sådant allergitest.

Blir det inte oljigt och kladdigt med skäggbalsam?

Kanske kan man tro att skägget blir oljigt eller kladdigt av att använda ett skäggbalsam, för det innehåller ju faktiskt både oljor och fett.

Men du behöver inte oroa dig! Trots att ett skäggbalsam innehåller feta produkter så torkar det inte ganska snabbt.

När det väl torkat så känns skägget inte alls kladdigt eller fettigt, och det lämnar heller inga fettfläckar på kläderna.

Vill du använda både skäggolja och skäggbalsam så är ett tips att använda oljan först. Starta med ett nytvättat och fräscht skägg för bästa resultat!

Hur vet jag vilket skäggbalsam jag ska köpa?

Att välja skäggbalsam är ett personligt val, precis som rakvatten eller parfym. När man köper ett skäggbalsam ska man utgå ifrån om man vill att det ska ha några speciella egenskaper, om det är några ingredienser man ska undvika eller specifikt önskar, hur stor förpackningen ska vara, och konsistens.

Sen handlar det såklart också om doften, som är det mest personliga tycke en människa kan ha. Däremot behöver du inte utgå så mycket ifrån vilken hårtyp eller skäggstil du har. Skäggbalsam fungerar nämligen på såväl tjockt skägg som tunt, eller kort, eller långt.

Det som skiljer de olika skäggstorlekarna åt är hur mycket produkt du kommer behöva använda. Så har du ett stort skägg, och alltså behöver mer produkt, kan det vara smart att investera i en lite större förpackning, om du vill tänka ekonomiskt, det vill säga.

Hur länge håller ett skäggbalsam?

Denna fråga är lite klurig att svara på då hållbarheten på ett skäggbalsam varierar beroende på hur ofta du använder det, och hur mycket produkt som går åt per gång.

Låt säga att förpackningen innehåller 60 ml, du använder produkten en gång varje dag, och varje gång tar du ungefär en tumnagel av produkten, så skulle balsamet hålla i ungefär två månader, alltså 60 appliceringar.

Med tanke på att man ofta tar väldigt lite produkt (en tumnagel är inte särskilt stor) så kan man ju konstatera att ett skäggbalsam generellt räcker väldigt länge. Med andra ord är det en mycket bra investering, inte bara för ditt skägg utan även för plånboken!

Våra favoriter

Premium: Mr Bear Beard Balm

Här har vi ett skäggbalsam i form av ett balm, vilket innebär att konsistensen är lite fastare. Somliga upplever just detta balsamet som hårt, men det beror ofta på att man inte värmer upp det tillräckligt i handen.

Vi upplevde att denna hade en riktigt härlig konsistens när det väl börjat värmas, och att den varken blir för rinnig eller för hård. Detta gjorde att den var lätt att jobba med, vilket ju underlättar väldigt! Skägget får en fin lyster och blir lättare att forma efter man applicerat det.

Däremot är det kanske inte den bästa produkten för att tämja de allra spretigaste skäggen då den inte är överdrivet fast, men den ger absolut en viss stadga och form som faktiskt håller länge om man arbetar in det ordentligt.

Något vi gillade mycket med detta skäggbalsam är att det är gjort på bara naturliga ingredienser och att det känns skönt på huden när man använder det.

Däremot så blev det lite klumpigt ibland, och vi tänker att det kan ha att göra med just det naturliga innehållet som kan skära sig. Gällande doften så provade vi varianten ”woodland” som vi tyckte hade en härlig maskulin skogs-ton, utan att dofta för mycket.

Det finns ytterligare två dofter; ”wilderness” och ”citrus”. Något vi märkte var att skägget känns fettigt om man råkar ta lite för mycket, vilket i sig går att vända till en fördel då produkten kommer räcka länge!

Fördelar

 • Ger en fin lyster
 • Skägget kan formas så som du vill
 • Innehåller bara naturliga ingredienser

Nackdelar

 • Kan upplevas som något hårt och svårjobbat
 • Inte optimalt för riktigt bångstyriga skägg
 • Kan bli lite klumpigt och fettigt om du använder för mycket

Mellan: Beardilizer Beard Conditioner and Softener Cream

Här har vi en riktigt populär produkt, och vi fattar varför! Med denna hålls alla skäggstrån på plats oavsett hur spretiga de är, och det ger riktigt bra stadga. Faktiskt så vann den pris för ”bästa skäggstyling” i Grooming Awards 2018, för så bra är den.

Detta är alltså ett leave-in balsam som återfuktar skägget och huden ordentligt, samtidigt som det skyddar mot smuts, avgaser, och skador från solen.

Innehållet är en blandning av sheasmör och olika oljor, som avokadoolja, mandelolja, och olivolja. En riktig näringsbomb alltså! Vi tycker att denna luktar gott och att den ger ett fint och uppfriskande lyster till skägget och så känns det rent och fräscht.

Mängden produkt är väldigt generös och tack vare att man inte alls behöver använda en stor mängd per applicering så räcker den extra länge. Väldigt prisvärd med andra ord!

Efter att du applicerat denna i skägget, vilket i sig är en lätt process, kommer skägget hålla sig i form hela dagen utan att kännas kladdigt eller stelt.

Skägget blir också lätt att styla. Däremot kan det ta en stund innan den torkar in om skägget är lite längre, så det kan vara bra att veta om.

Trots sina fantastiska egenskaper på att hålla skägget i styr så känns det naturligt, och ger en härlig volym för en större känsla. Vi kan nästan lova att du inte kommer bli besviken om du testar detta skäggbalsam!

Fördelar

 • Håller alla skäggstrån och frisyrer på plats
 • Ger riktigt bra stadga och härlig volym
 • Leave-in balsam som återfuktar på djupet

Nackdelar

 • Blir kladdigt om du applicerar för mycket
 • Tar en stund innan det torkar

Budget: Beard Monkey Beard Conditioner

Detta skäggbalsam kommer från Beard Monkey och är i doften ”sweet tobacco”. Trots att den har en doft av söt tobak så är den mild och behaglig, men ändå manlig!

Gällande konsistensen så är denna åt det mer krämiga hållet, så tack vare pumpen är det väldigt smidigt att få ut produkten och man slipper kladda. Dessutom är designen rätt snygg också!

Efter att ha använt detta skäggbalsam känns skägget lent och skönt, och den är även återfuktande på både hud och skägg. Vi tycker det är extra bra att Beard Monkeys produkter är tillverkade i Sverige!

Och det förvånar oss inte att denna produkt är uppskattad hos många, för den är verkligen riktigt bra för både hud och skägg. Dessutom tycker vi att den ligger bra i pris!

Fördelar

 • God men mild doft
 • Krämig och lätt att applicera/jobba med
 • Prisvärd

Nackdelar

 • Doften är något svag
 • Ger inte överdrivet mycket stadga/form

Special: Taylor Of Old Bond Street Moustache & Beard Leave-in Conditioner

Som en liten specialare i det här testet valde vi Taylor Of Old Bond Street Moustache & Beard Leave-in Conditioner, som in princip verkar som ett balm eller butter fast i sprayform.

Den här produkten har fått bra betyg på flera håll, så varför inte kombinera en rolig egenskap och smidig funktion med ett bra innehåll och önskvärda resultat? Den här förpackningen så smidig att att använda tack vare sprayet.

Vi skulle säga att det är ett perfekt alternativ då ni vill fräscha upp eller fixa till skägget under dagen, eller då ni vill prestera på topp och se till att skägget gör det samma.

Vid användning blir skägget mjukt och lätt att hantera, och det blir betydligt mer följsamt. På så sätt minskar du risken för hårda skäggstrån och den stickiga känslan, som i sin tur kan ge upphov till utslag och irritation. Skägget ser också lite tjockare och fylligare ut, och även huden återfuktas.

Det finns andra produkter i samma kategori som verkar lite mer effektivt på just bångstyriga skägg, men för dess smidiga format och välgörande resultat så tycker vi att den gör ett bra jobb. Innehållet av aloe vera och solrosolja kan bidra till minskade ålderstecken och en bättre helhet.

Fördelar

 • Leave-in balsam i sprayformat
 • Kan fräscha upp under dagen
 • Minskar strävhet och irritation på huden

Nackdelar

 • Kan bilda en vit hinna på huden
 • Något dyr
 • Inte överdrivet effektiv

Våra utmanare

Noberu of Sweden Beard Balm

Detta är ett skäggbalsam i form av ett balm som innehåller många nyttiga oljor som vårdar både skägget och huden under. Det vi gillar med denna är att den är lite fastare i konsistensen, vilket gör att skägget känns fylligare och mer volymigt.

Eftersom detta är en blandning av bivax och feta oljor av mandel och kokos är den mycket mjukgörande och skägget får en fin glans. Det är ett lättarbetad skäggbalsam, och det gillar vi!

Det finns två olika dofter att välja mellan; ”amber-lime” och ”sandalwood”, den första är lite friskare och fruktigare, och den andra är mer maskulin och träig. Detta är alltså ett balsam som man lämnar kvar i skägget, men det finns även på flaska som man sköljer ur.

Kort och gott tycker vi att detta är ett bra balsam som vårdar och formar skägget, det enda vi har att kommentera är priset. Det är inte överdrivet dyrt, men det är ändå en ganska stor slant.

Fördelar

 • Fastare form
 • Vårdar både skägg och hud
 • Skägget känns fylligt och får mycket volym

Nackdelar

 • Ger inte så mycket stadga som önskat
 • Något dyr

Bulldog Beard Schampoo & Conditioner

Här har vi ännu en 2-i-1 produkt, men denna gång i form av ett sammansatt schampoo och balsam. Denna är mycket bra på att rengöra skägget trots att du haft i välsittande produkter under dagen, och så luktar den gott, vilket vi gillar! Även huden under rengörs – perfekt!

När vi skulle använda denna så noterade vi att det krävs att man arbetar in den ordentligt för att den ska löddra, och att det till och med kan krävas att man applicerar produkten två gånger för att kunna bygga upp ett skummande lödder.

Är man ute efter lödder så kan man behöva slösa en del produkt, vilket inte är så kul. Tur då att den är rätt billig, också med tanke på hur mycket produkt man får.

Tyvärr upplevde vi att skägget kändes lite strävt efter att man rengjort med denna, skägget blir rent, men man får inte den där sköna känslan efter att ha använt ett balsam.

Däremot kändes skägget ändå lent på ett sätt, det var liksom lätt att borsta ut ändå. Man kan säga att detta är en bra basprodukt, den gör liksom ett bra grundjobb, men inte något extra. Man får vad man förväntar sig för priset, helt enkelt.

Fördelar

 • Kombinerat schampo och balsam
 • Rengör hud och skägget ordentligt, tar bort gamla produkter
 • Skägget blir lätthanterligt efteråt

Nackdelar

 • Krävs mycket produkt för att skapa lödder
 • Skägget känns strävt efter användning
 • Inte mjukgörande och återfuktande

Recipe for Men Beard Schampoo & Conditioner

Denna produkt från Recipe for Men är ett kombinerat schampoo och balsam. Att använda en sån här 2-i-1 produkt är verkligen supersmidigt då den både rengör och återfuktar skägg och hud.

Just denna är speciellt utvecklad för att rengöra ordentligt, samtidigt som det också ska släta ut huden och mjukgöra skägget, och det tycker vi verkligen att den gör! Efter att man har använt denna så känns både skägg och hud fräscht och är lättare att reda ut.

Gällande doften så är den härlig och fräsch, och liksom lagom. Konsistensen är löddrande och lätt att använda, och skägget får ett fint lyster och blir lite fylligare.

Ett plus för innehållet av extrakt från acaibär och tensider från äpple, som bidrar med näring, styrka, skydd, och antioxidanter. Flaskan är väldigt stor och kommer räcka ett bra tag.

Fördelar

 • Kombinerat schampo och balsam
 • Huden känns slätare och skägget mjukare
 • Generös flaska som räcker länge

Nackdelar

 • Inte så återfuktande som önskat

Cella Milano Beard Shampoo & Conditioner

Här har vi ett kombinerad schampoo och balsam från Cella, en produkt som fått goda omdömen av en hel del skäggvårdare där ute. Det som gjorde att vi fastnade för den här varianten var först och främst den snygga men stilrena flaskan, som lätt fångar ögat och känns lyxig.

Sedan insåg vi att det inte bara handlar om kvalité på utsidan, utan också på insidan. Det kombinerade schampot och balsamet verkar för att rengöra både skägget och skäggbotten, vilket är viktigt för att hålla skägget fräsch.

Schampot lämnar inte heller en sträv och uttorkande effekt, trots sin rengörande egenskap, utan skägget upplevs som mjukt och återfuktat. Och det är ju där balsamet kommer in som grädden på moset, och gör att skäggstråna håller ihop. Vi gillade också hur produkten motverkar kli och irritation på huden. Så smidigt med 2 produkter i 1!

Vad gäller doft och innehåll så är i även där rätt imponerade. Produkten innehåller Panthenol som bidrar till att skägget känns extra mjukt, och att skäggstråna inte blir sådär riviga eller stickiga som de kan bli om de blir uttorkade. Doften känns fräsch men inte överdrivet stark, trots att den sitter i länge.

Med andra ord gör den här kombinationen ett bra jobb för de allra flesta skägg. Schampot löddrar ordentligt när man tvättar utan att skapa friss, och skägget känns härligt fylligt. Huden mår också bra, och priset är trevligt!

Fördelar

 • Prisvärd och generöst innehåll
 • Både skägg och hud mår bra efter
 • Balsamet återfuktar och mjukgör

Nackdelar

 • Något rinnigt
 • Vissa tycker att doften är för påtaglig

Raw Naturals Rustic Beard Shampoo & Conditioner

Det här är också en kombinerad variant av ett skäggschampo och skäggbalsam, fast just den här kommer från märket Raw Naturals. Låt oss bara börja med att säga att den här produkten vann pris för bästa naturliga hudvård 2018, där vinsten baserades på dess lokala ursprung och produktion i Falun.

Dessutom ansåg de att produkten höll en riktigt bra standard, och det kan vi inte annat än att hålla med om. Schampot verkar för att rengöra huden på ett effektivt men milt sätt, vilket innebär att både skägg och skäggbotten känns fräscha utan att huden störs eller irriteras. Formulan löddrar ordentligt och känns skön att använda.

Tack vare balsamets återfuktande formula känns både skägg och hud mjuk efter användningen, alltså trots att det rengör väldigt bra. Framförallt blir skägget lent och mer lättarbetat, vilket ju verkligen uppskattas. En annan sak som bidragit till det goda betyget är att produkten är dryg, och alltså behövs det inte mycket för ett fint resultat.

Som pricken över i:et anser såväl vi som många andra att den smidiga kombinationen har en trevlig doft. Innehållet är även det bra och trivsamt att läsa om, där bland annat äpple och humle ingår i innehållslistan. Till det pris som du kan köpa det för kanske du inte förväntar dig det bästa, men faktum är att det verkligen funkar bra.

Något som vi dock skulle vilja se en ändring på är förpackningen, som nämligen är en plastflaska med kork. Designen i sig är snygg och stilren, men själva formen med kork är rätt opraktisk. Ändra till pumpflaska så blir det toppen!

Fördelar

 • Kombinerat schampo och balsam
 • Rengör både skägg och hud
 • Effektiv men mild

Nackdelar

 • Osmidig förpackning med skruvkork

Beard Brother Beard Butter

Beard Brother Beard Butter är, precis som namnet lyder, som ett smör för skägget. Som ett närande och mjukgörande leave- in balsam. Det här är en produkt som ska användas i skägg som är i behov av extra mycket näring och fukt, och som ofta kan vara svåra att tämja.

Att produkten heter just Beard Butter beror på att basen är gjord på sheasmör, som i sig verkar fuktbindande och ser till att både skägg och hud håller sig i schack trots rengöringar, produkter, rakning och slitage utifrån. Trots den smöriga konsistensen känns den lätt och sjunker in i huden på ett kick!

Vidare jobbar sig produkten in i skägg och hud med hjälp av jojoba-, argan- och mandelolja, som alla tre verkar mjukgörande och ser till att fukten stannar kvar. Eftersom produkten inte ska sköljas ur är detta ett perfekt sätt att ge skägg och hud lite extra kärlek även under dagen, som också kan ge lite form vid styling.

Det bästa är att det krävs väldigt lite för att du ska se och känna effekt. Doften är god och håller i länge utan att ta över, och den gör sig riktigt bra med andra produkter som skäggoljor och vax.

Vi gillar också de olika dofterna, som citrus och cannabis. För den nyfikne skäggodlaren är det absolut något att spana in, eller bara för dig som vill vårda ditt skägg lite extra.

Fördelar

 • Otroligt närande och återfuktande
 • Innehåller sheasmör och olika oljor
 • Lugnar huden och håller skägget i schack

Nackdelar

 • Dyr
 • Något osmidig förpackning med skruvlock

Benjamin Barber Beard Conditioner

Detta skäggbalsam från Benjamin Barber är mer likt ett ”vanligt” balsam i konsistensen. Däremot upptäckte vi att det kan vara lite krångligt att få ut någon produkt ur flaskan utan pump eftersom balsamet ändå är rätt fast, och flaskan är gjord i hårdplast.

Däremot finns det en version där flaskan har en pump, så den rekommenderar vi för smidigare användning. Gällande balsamets egenskaper så mjukar det upp skägget, utan att kännas oljig eller kladdig när det väl sitter på.

Det gör skägget mer formbart och följsamt, och vi kan säga att man märker stor skillnad om man slutar använda denna! Med tanke på att det innehåller sheasmör så förstår vi varför.

Doften ”black oak”, som vi provade, har en väldigt behaglig ton av cederträ och tobak, och den doftar väldigt gott och maskulint, om ni förstår hur vi tänker.

Det som är bra är att doften inte tar över, utan den ger ett fint intryck. Man känner att både skägg och hud mår bra av denna, så tack för det Benjamin Barber!

Fördelar

 • Bra konsistens som är lätt att arbeta med
 • God doft som inte blir för mycket
 • Känns inte kladdigt eller fettigt

Nackdelar

 • Svårt att få ur produkten ur förpackningen (finns i pumpflaska)
 • Inte överdrivet effektiv vad gäller form och stadga

Produkter som utgått

Clinique for Men 2 in 1 Skin Hydrator + Beard Conditioner

Detta är lite av en specialare när det kommer till skäggbalsam, då det är en 2-i-1 produkt som fungerar både som en ansiktskräm och ett skäggbalsam.

Vi tycker verkligen att denna gör ett riktigt bra jobb som båda; den återfuktar huden samtidigt som den mjukgör och formar skägget. Ett extra plus får den för att den är lätt att applicera, och även om skägget är lite större så tränger den ner i huden under.

Den verkar bra på såväl torr som oljig hy, och den vårdar huden utan att bli fet eller oljig under dagen. Den är också lugnande på huden och jämnar ut hudtonen.

Till skägget ger den ett fint lyster och ser till att skäggstråna stannar i sin form. Skägget känns liksom mindre stubbigt efter att man använt denna, vilket både är skönt för skäggbäraren och den potentiella partnern, haha!

Vi gillar också att doften är väldigt mild, och den smidiga tub-förpackningen för enkel användning. Detta är helt enkelt en produkt som gör vad den ska! Och så smidigt och prisvärt att inte behöva ha både en ansiktskräm och skäggbalsam. Tummen upp!

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals