Bästa skäggfärgen 2024 – Täck gråa strån eller färga önskad nyans

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Skäggfärg är något som kan användas på olika sätt och börjar upptäckas av fler och fler skäggentusiaster. En skäggfärg kan inte bara ändra färgen på ditt skägg, utan även täcka gråa strån, eller helt enkelt tona skägget till en nyans som passar bättre till ditt hår.

Det arbete du lagt ner på ditt skägg för att få det trimmat i en perfekt form kan framhävas om du använder skäggfärg på rätt sätt.

Alternativet är att gå till barberaren och göra det, men vi ska vara ärliga och säga att det knappast är ett prisvärt alternativ. Att färga skägget är inte svårt och på nätet hittar du alla produkter marknaden har att erbjuda, dessutom till billiga priser.

Det säger sig självt att du även sparar en hel del pengar på att färga skägget själv hemma istället för att gå till en barberare. Anledningen till att det kommit så många bra produkter för skägg de senaste åren är naturligtvis att skäggväxt blivit så oerhört populärt.

I premiumklassen blev vinnaren Benjamin Barber Beard Mascara, en väldigt smart produkt som används som en vanlig mascara för att fördela färgen i skägget. Den är perfekt för att testa olika nyanser med, innan du vill färga skägget permanent. Den täcker även gråa hårstrån tillfälligt.

I mellankategorin har vi Beard Filler Light från samma varumärke som premiumvinnaren. Den är definitivt en prisvärd produkt att titta närmare på.

I budget vann Just For Men Skäggfärg. Specialaren vi har med i testet är Men's Society Glitterskägg-Kit. Missa inte den om du vill ha ett riktigt partyskägg!

Premium: Benjamin Barber Beard Mascara

Benjamin Barber Beard Mascara är den perfekta produkten för dig som vill prova på att färga ditt skägg eller bara vill lägga en nyans på några gråa hårstrån. Mascaran håller bra hela dagen och går enkelt att tvätta ur med en mild tvål.

Fördelar

 • Enkel att tvätta bort
 • Lätt att applicera

Nackdelar

 • Kan se onaturlig ut på ljusa skägg

Mellan: Benjamin Barber Beard Filler Light

Om du har ett skägg eller skäggstubb som inte växer jämnt och som kanske är tunt är det perfekt med en skäggfiller. Den fungerar som ett puder som man applicerar och som ger sken av att du har ett jämnare och tätare skägg.

Fillern är lätt att applicera och även lätt att få bort med vanlig ansiktstvätt. Ett bra val för dig som vill fixa till ojämnheter eller som gillar riktigt skarpa kanter på din skäggstubb.

Fördelar

 • Finns i flera olika nyanser
 • Lätt att blanda olika färger för önskat resultat

Nackdelar

 • Vissa tycker att den är svårt att applicera

Budget: Just For Men Skäggfärg

Just For Mens skäggfärg är en otroligt prisvärd produkt. För strax över en hundring får du en lättapplicerad, permanent färg som täcker grått hår med endast fem minuters användning. Färgen räcker till flera gångers användning såtillvida att du inte har väldigt långt skägg.

Fördelar

 • Prisvänlig
 • Permanent färg

Nackdelar

 • Kan vara svårt att hitta rätt färg om du är väldigt ljus 

Special: Men's Society Glitterskägg-Kit

Är det partydags? Halloween? Maskerad? Missa då inte Men's Society Glitterskägg-Kit som garanterat gör att du blir en riktig party-stopper! Med ett rött, glittrigt skägg tar du festen med storm!

Det är också en produkt som gör att skägget vårdas och blir mjukt och följsamt. Huden under blir också vårdad och produkten förebygger klåda och flagnande hud.

Fördelar

 • Snyggt förpackat kit
 • Kul idé

Nackdelar

 • Inget för dig som är känslig 

Köpguide

Vad är skäggfärg?

Kort och gott är skäggfärg precis som det låter; en produkt som är specifikt anpassad för att färga skägg. Denna produkt är mycket bra att använda om man till exempel vill ändra skäggfärg helt, om man vill lägga i ljusare eller mörkare slingor för mer definition.

Det är också perfekt att använda om man vill färga skäggstrån som blivit gråa, förljusa eller förmörka så att det matchar in med resten av skägget.

Möjligheterna är med andra ord många och skäggfärgen kan in princip användas för att ändra skägget precis som man vill.

Är man riktigt kreativ och tänker utanför boxen, ”outside of the box” som man brukar säga, så kan man ju också bryta av och färga med en annan färg i mustaschen.

Att färga både skägg och mustasch är något som blivit väldigt populärt på senare dagar och därmed har även utbudet ökat.

Vad är skäggfärg gjort av?

Denna fråga är lite svårare att besvara då ingredienser och innehåll varierar en hel del mellan olika skäggfärger. Olika märken använder olika ämnen, olika företag förespråkar olika ingredienser, och olika skäggfärgstyper är uppbyggda på olika sätt.

Dock är det vanligt att skäggfärger innehåller ämnen som paraffin och simetikon, vilka är två av många andra ingredienser. Det kan både förekomma naturligt och konstgjort innehåll, där olika varianter består av olika delar.

Satsa på ett naturligt innehåll

Färger och toningar idag är av hög kvalitet och enkla att applicera och när du väl testat en gång så fungerar det enkelt att göra och utan några som helst problem.

För att få en produkt som är tillverkad på ett bra sätt, som innehåller bra saker och som gör ett bra jobb utan att irritera eller skapa komplikationer, bör man välja en skäggfärg där innehållsförteckningen består till största delen av naturligt innehåll.

Tänk också på att undvika produkter som inte har någon innehållsförteckning alls. Där kan tillverkaren ha stoppat in i princip vad som helst och väljer att inte visa det av en anledning.

För frågor gällande innehåll bör du vända dig direkt till tillverkaren! Men som sagt, välj hellre ett högkvalitativt och seriöst märke än ett som är billigt, okänt, och lite otydligt.

Vem behöver skäggfärg?

Det finns såklart ingen som säger att man måste färga skägget så fort man får gråa hår, eller om ens skägg helt plötsligt går åt sitt eget håll.

Men, om du faktiskt lider av att dina hårstrån börjar bli grå, att din nyans lutar åt det gula hållet, eller att ditt skägg inte matchar din hårfärg - då borde du verkligen investera i en skäggfärg och helt enkelt piffa upp det!

Det som många inte tänker på är att skäggfärg även kan användas för att fylla ut och fylla i. Det är inte många som välsignats med ett sådär perfekt fylligt och tätvuxet skägg, och då är det ju perfekt att skäggfärgen kan hjälpa till att dölja glesa och tunna områden för att ge en bättre helhet.

Varför ska man använda skäggfärg?

Att man vill använda skäggfärg kan bero på flera olika saker, som dem vi nämnde ovan. Kanske har man olika färg på skägg och hår och vill få allt att smälta samman lite bättre.

Eller kanske har skägget börja gulna i färgen, eller fått en ton som man inte är nöjd med, och man vill helt enkelt piffa upp det.

Många män får tidigt grått hår. Om du inte alls känner att grått hår och skägg är något du kan identifiera dig med, och det kan gälla både unga och äldre män, så är färgning ett jättepraktiskt och enkelt sätt att bibehålla den färg du önskar och känner dig hemma i.

Somliga färgar också skägget med skäggfärg för att göra hela looken mer tydlig och framstående, till exempel om man är ljushårig och färgar skägget mörkt.

Ett snyggt och fräscht skägg gör ju så stor skillnad och att färga skägget är verkligen ett tips för att uppnå den där ”pricket över i:et” känslan!

Det bästa med skäggfärg är som sagt att man kan göra det på så många olika sätt, där alla kan få till sin egen stil och liksom göra det som ett eget statement.

Sen skadar det ju inte heller att det är väldigt enkelt att använda. Det gäller oavsett om man bara vill förtydliga kanterna på en skäggfrisyr eller om man vill färga hela altet.

Och, de finns i många olika varianter och utföranden, just för att man själv ska kunna variera sig och välja den typ som passar dig och det du ska göra allra bäst. Smidigt, snabbt, och snyggt!

Är det svårt att färga skägget hemma?

Att färga skägget själv kan naturligtvis låta knepigt om du aldrig sysslat med hårfärgning, eller kanske har du inte ens stylat dig speciellt mycket överhuvudtaget!? Då kan det kännas svårt och jobbigt med hårfärgning som ska göras på egen hand.

Men, bara för att det låter krångligt så behöver det garanterat inte vara det! Produkterna är superenkla att använda och det medföljer noggranna instruktioner för hur de ska användas.

Efter att man testat sig fram och gjort det ett par gånger ska du se att det går som på rutin, allt handlar bara om att man måste komma in i tekniken och göra sig bekväm vid det.

Är det något du undrar över finns det massor med bra guider och tips på nätet. ”Google is your friend”, som man brukar säga!

Hur får man skäggfärgen att sitta i längre?

Att färga skägget hemma är ju lite av en konst i sig, utan att det är överdrivet svårt. Som sagt så krävs det att man övar några gånger för att resultatet ska bli sådär bra som man önskar, men sen kommer det att rulla på!

Däremot är det en process som både kräver tid, tålamod, och precision för att färgen ska göra sig så bra som möjligt. Och när man väl tagit sig igenom den processen vill man ju gärna att skäggfärgen håller länge, eller hur?!

För att den ska göra det måste man faktiskt tänka en hel del på att ta hand om sitt skägg och man måste också vara försiktig när man väl gör det.

Har du en kortare skäggstubb kan det hända att en skäggfärg räcker längre och du kan använda färgen två gånger. Då blandar du till endast den mängd du behöver och ser sedan till att försluta förpackningarna ordentligt.

Har du däremot väldigt långt skägg kan det hända att du behöver två förpackningar per färgning, eller i alla fall en och en halv. 

Nedan följer några tips på vad man kan göra för att skäggfärgen ska hålla längre:

 • Var försiktig med vatten

Nuförtiden är det ju känt att man måste rengöra sitt skägg för att det ska se friskt och fräscht ut. Det samma gäller såklart även om man har färgat skägget, men då gäller det att du tar det lite lugnt med vattnet.

Med andra ord ska du skölja försiktigt när du duschar, hellre att det bara rinner igenom lite lätt och att du drar igen försiktigt med fingrarna än att du direkt sköljer det. Såklart måste det bli rent, men man behöver inte överdriva mängden och gångerna som man rengör det.

Och tänk på att rengöra i svalt eller ljummet vatten, då varmt vatten är betydligt mer slitsamt och även sämre för färgen då det riskerar att bleka. Med lägre temperatur och försiktigare hantering i vattnet kommer din skäggfärg hålla mycket längre!

 • Överdriv inte med behandlingar

Att behandla skägg innebär inte bara att man färgar eller stylar det, utan det är också en behandling att rengöra och vårda det med olika produkter.

När skägget är färgat ska man helst göra så lite behandlingar som möjligt - det skapar friktion som gör att färgen försvinner och att den liksom slits ut. Att rengöra och vårda är nödvändigt, men se till att produkterna inte är för starka och att du inte överdriver.

 • Använd rätt produkter

Oavsett om du ska rengöra, vårda, eller återfukta ditt skägg så bör du använda produkter som är anpassade för färgbehandlat skägg. De gör sitt jobb utan att röra färgpigmentet.

 • Använd inga starka rengöringar

Vill man behålla skäggfärgen som man nyligen lagt ner en del tid och tålamod på att få till, ja då bör man helt enkelt undvika att använda produkter som innehåller starka kemikalier. Det gäller framförallt rengöringsprodukter!

Och kom ihåg, med färgat skägg kan det vara bra att minska på antalet rengöringstillfällen på en vecka. I vanliga fall kan det vara bra att ha som rutin att rengöra och balsamera skägg i samband med varje hårtvätt, men med färgbehandlat skägg behöver man inte vara lika frekvent i just det.

 • Vänta tills skägget torkat

Statusen på skägget har höjts, i och med att skägget hamnat mer i fokus har också behovet av bra produkter uppstått. Förutom skäggfärg finns det skäggschampobalsamoljavax, och förbättringar på de traditionella raklöddren och after shave.

Innan du börjar pilla med ditt skägg efter rengöring eller dusch bör du vänta tills det torkat. Vatten gör att skägget lättare löser färgen när man tar i det, så ska du borsta det eller applicera någon form av vårdande produkt, så som skäggolja eller något vax bör skägget vara torrt.

Särskilt skäggolja är utmärkt att behandla skägget med efter färgning. Skäggoljan kan också vara direkt nödvändigt om du färgar skägget eftersom all färgning sliter på håret och huden under.

Att använda skäggolja återställer fuktbalansen och mjukar upp hårstråna samt reder ut trassligt skägg. Just trassel är något som tillfälligt kan uppkomma efter skäggfägning.

Huden under kan bli uttorkad av behandlingen och det kan börja klia rejält. Då erbjuder skäggoljan magi och du återställer balansen mellan fukt och fett. Med skäggolja blir skägget dessutom mycket snyggare och lättare att forma.

 • Underhåll färgningen

Oavsett vilken typ av skäggfärg du använder för att färga ditt skägg kommer den någon gång försvinna. Antingen tvättas den ut och bleknar med tiden, eller så försvinner den i takt med att skägget växer.

Därmed är det nödvändigt att man underhåller skäggfärgningen genom att då och då ”färga om” det. Vanligtvis är färgämnena i skäggfärgerna vad man kallar för icke-permanenta, alltså att de bleknar och tonas ut efter en tid.

För att behålla samma jämna och starka färg måste du helt enkelt hålla igång och färga på nytt då och då. Det behöver inte alltid innebära att man måste färga hela skägget, men regelbunden piff och puff här och där är absolut att rekommendera!

Kan man inte bara använda vanlig hårfärg för att färga skägget?

Vi skulle svara nej på denna fråga, då speciella skäggfärger finns av flera anledningar. Hårfärg och skäggfärg är helt enkelt inte alls samma sak, och det är nödvändigt för att resultatet ska bli som man önskar.

En anledning till att man inte ska använda hårfärg på skägget är att skäggstrån och hårstrån inte är samma typ av hår, och den andra är att huden under skägget inte klarar av samma starka kemikalier som ofta finns i vanlig hårfärg.

 • Olika hårtyper

Som sagt, en av anledningarna till att man verkligen bör hålla sig till speciella skäggfärger när man ska färga skägget är att hårstrån och skäggstrån är av olika hår.

Skäggstrån är mycket grövre än de hårstrån som vi har på huvudet, vilket innebär att de kräver andra kemikalier och färgämnen för att färgen ska fastna.

 • Skägget är känsligt

Så trots att skäggstråna är grövre än de vi har på huvudet är de faktiskt betydligt känsligare. Det är alltså inte bara huden under skägget som är känslig, utan även stråna i sig.

Med andra ord tål de inte de starka kemikalierna och färgämnena som ofta finns i vanlig hårfärg, och därför är skäggfärg betydligt mildare och mer skonsam mot både hud och skägg. Detta är viktigt för att färgningen inte ska leda till irritationer, klåda, eller utslag i ansiktet!

Tänk på detta när du färger skägget med skäggfärg – våra bästa tips!

Det finns ett par saker som kan vara bra att ha kännedom om för att få ett bra resultat när man vill färga sitt skägg. Här har vi försökt samla ihop alla bra tips du kan tänka på både innan du köper en skäggfärg och under tiden som du ska färga.

Låt skägget växa

Ett av våra bästa tips för att skägget ska bli snyggt och jämnt efter färgning är att du låter det växa ut innan du börjar med färgningen.

Detta är nödvändigt om man vill att färgen ska synas ordentligt, för utan tillräckligt med skägg har färgen svårt att fästa sig.

Det krävs alltså att skägget är av den lite längre modellen för att resultatet ska bli något resultat, hänger ni med?! Att låta skägget växa i ungefär 2 veckor brukar vara lagom, då har både längd och tjocklek kommit igång.

Man brukar säga att det är svårt att färga skägg, eller ansiktshår överhuvudtaget, om det är kortare än 2-2,5 cm. Med andra ord måste man ha lite tålamod för att färgen ska ge med sig, vilket också hjälper färgämnet att utvecklas.

Känner du att du verkligen inte kan vänta tills att ditt skägg växt ut ett par centimeter, ja då kan du ju såklart färga det ändå.

Dock får du vara beredd på att pigmentet inte blir alls lika bra och att du kommer behöva färga om det i takt med att skägget växer. Just sayin’...

Prova skäggfärgen

Ett annat tips att ta med sig innan man sätter igång med skäggfärgning är att testa hur din kropp reagerar på färgen. Det är faktiskt en del som är allergiska mot skäggfärg, så för att vara på den säkra sidan är det att rekommendera.

Det bästa sättet för att testa skäggfärgen är att ta lite på handleden eller armbågen och sen vänta i ungefär ett dygn. För garanterad säkerhet kan man vänta i 48h och har man inte fått någon reaktion då kommer det inte vara någon fara att använda det i skägget heller.

Om du däremot skulle uppleva att området där du applicerat färgen börjar klia, irritera, bli rött, eller svullet, ja då är det ett tecken på att din hud inte tål skäggfärg. Som tur är finns det skäggfärger med allergivänliga färgämnen som funkar bra för de som är extra känsliga.

Satsa på en sammanhängande look

Med sammanhängande look menar vi att man med fördel kan satsa på en skäggfärg som liknar ens hårfärg. Detta är ett grundläggande tips som gör det lättare att hitta en färg som gör ditt skägg naturligt vackert.

Det behöver inte vara exakt samma nyans, men för en så naturlig look som möjligt bör skägget inte sträcka sig allt från lågt eller högt i färgskalan jämfört mot ditt huvudhår. Ju mer de liknar varandra i färgskalan desto bättre smälter det samman.

Såklart är färgvalet helt ditt eget och vill du vara lite modig eller djärv och färga i helt olika nyanser så kan det också se supercoolt ut.

Det ovan var som sagt bara ett tips! Men, om du väljer en skäggfärg som avviker kraftigt från din naturliga hårfärg kan det lätt se väldigt fake ut.

Hur använder man skäggfärg?

För att skäggfärgen ska ge ett så bra resultat som möjligt finns det några saker man bör tänka på under själva färgningen. Nedan har vi satt ihop en liten lista på hur man går tillväga för att färga skägget:

1. Tvätta och torka skägget

Innan du sätter igång med färgningen bör skägget vara rengjort ordentligt. Allt smuts, damm, och oljor ska vara borta och alla spår av rengöring ska också ha sköljts ur noggrant då det kan påverka färgen.

Tänk på att inte använda balsam efter schamponeringen. Efter rengöring ska skägget torka helt innan du sätter igång. Vill du kan du vänta några dagar efter rengöringen tills att du färgar skägget, det kan göra så att färgen fäster sig bättre.

2. Förbered färgen

Beroende på vilken skäggfärg du ska använda kan du behöva blanda ihop färgen. Det står ofta på förpackningen hur detta ska göras. Att trycka ut skäggfärgen i en behållare kommer underlätta själva appliceringen!

3. Skydda dig

Trots att det ofta följer med en applikator i förpackningen, som du kan använda för att lättare applicera färgen, är det smart att ta på sig ett par plasthandskar innan du sätter igång.

Dels för att du slipper kladda ner händerna och slippa färgfläckar och dels för att det inte är jättebra att få den starka färgen på sig.

Det är även smart att sätta på sig oömma kläder, eller något som skyddar din kropp och kläderna från att färgas. Tänk också på att det är både säkrast, mest praktiskt, och smidigast att hålla sig i badrummet eller i duschen – då riskerar du heller inte att färgen kommer på några möbler, golv, eller väggar!

Ett annat tips är att smörja in huden runt om skägget med vaselin eller babyolja, då blir det mycket lättare att få bort färg som råkat komma utanför.

4. Applicera färgen

När det är dags för färgningen är det smart att använda applikatorn som medföljer i färgpaketet. Det gör att appliceringen blir enklare, jämnare, och att du slipper kladda så mycket med fingrar eller andra verktyg.

Om du däremot skulle sakna en applikator går det i princip lika bra att använda en sminkborste, tandborste, eller en fintandad kam.

För bästa resultat ska du borsta med kvicka, men ordentliga drag så att skäggfärgen fördelas jämnt uppifrån och ner. Du ska inte vara blyg för att dra igenom hela skägget ändå ner till bottnen, men försök hålla dig ifrån att nudda huden.

Innan du lägger ner färgningen är det smart att se till att du täckt hela området som du vill färga, samt mustasch och polisonger för en mer sammanhängande look.

Råkar det komma färg på huden under eller runt om skäggområdet är det bara att du skrubbar bort det efteråt.

5. Färgen ska verka

Efter att appliceringen är klar och färgen är jämnt fördelad, ända ut i kanterna och hela vägen ner på djupet, är det dags för färgen att verka.

Antingen kan du sätta en timer på ungefär 10 minuter, eller så kan du bara låta den sitta i tills skägget fått den nyans du gillar.

Är man osäker på verkningstiden brukar det också stå på förpackningen hur länge just den färgen ska verka och vad olika tidsintervaller ger för nyans. Ofta brukar det vara mellan 20-40 minuter.

Att bara chansa och försöka få till rätt färg utan någon som helst tidsram är svårt och att försöka se nyansen under tiden den verkar kräver liksom att man tar bort lite färg och kikar titt som tätt. Alltså extra jobb och extra pill!

Om man inte riktigt är van vid hemmafärgning kan det också vara lite svårt att veta just när färgen börjar verka, för antingen tar det rätt snabbt eller så kan det ta några minuter.

Så är man ny på det här med att färga med skäggfärg hemma kan det alltså vara ett säkert kort att sätta en timer. Sen är det ju så att ju fler gånger du färgar desto mer kommer du kunna göra på fri hand och desto säkrare kommer du bli på din grej.

6. Rensa skägget

Dags att skölja ur skägget! Det man vill göra nu är att skölja ur den färg som liksom blivit överflödig i skägget, annars riskerar man att få ett väldigt (!) mörkt sådant.

Använd ljummet eller svalt vatten när du rensar ut färgen – det kommer göra så att färgen ser lite mer naturlig och inte så nyfärgad ut.

Att skölja i för varmt vatten riskerar att bleka färgen och det känns ju onödigt. Du bör undvika att tvätta skägget, mer än ursköljningen, i 24h efter att du färgat det.

7. Massera

Detta är bara ett tips, så det är inget man nödvändigtvis måste göra. Men, att massera skägget lite lätt efter att man sköljt ur färgen gör att färgämnena frigörs och helt enkelt framstår som tydligare.

8. Justera färgen

Om du känner att färgen blev lite för mörk för din smak så kan man faktiskt rädda det! Det du gör då är att hoppa in i duschen och skölja igenom skägget med vatten. Skulle du vilja få bort ännu mer färg kan du försöka skrubba lite lätt med dina fingrar.

9. Torka

Det sista steget i proceduren är att torka skägget. Är du inte rädd om dina handdukar kan du använda dem, men bäst är att låta skägget lufttorka. Efter att du duschat och rengjort skägget första gången kan du börja styla det som vanligt.

10. Skäggolja

Eller okej, jag ljög lite – det var inte riktigt sista steget. Fast jo egentligen, för detta steg är valfritt och inget som egentligen ingår i den ”fullständiga rutinen”.

Men vill du avsluta färgningen med lite extra vård, och även göra färgen sådär poppande intensiv, så kan du med fördel applicera lite skäggolja. Det ger en härlig lyster som gör att ditt skägg ser sådär fräscht och friskt ut!

Hur vet jag vilken skäggfärg jag ska välja? Och vilken nyans?

För att din nya skäggfärg ska göra sig så bra som möjligt ifrån sig är det bra att välja en nyans som är så lik din naturliga hårfärg som möjligt. Och då menar vi alltså den naturliga färgen som du har på ditt skägg.

Om du vill matcha med den färg du har på ditt huvudhår bör du såklart också ta med den nyansen i åtanke när du väljer färg, men för att inte skapa alltför starka kontraster är det bäst att utgå från det du redan har så att säga.

Tänk också på att det är bättre att välja en lite ljusare nyans i början, snarare än att du råkar välja en för mörk. För som vi alla, eller de flesta i alla fall, vet så är det betydligt svårare att ljusa upp hår än vad det är att göra det mörkt. Så att gå från en ljusare till en mörkare nyans är ett smart drag för att underlätta det hela!

Kan mitt mörka skägg färgas ljust?

Som vi precis nämnde så är det betydligt svårare att färga ett mörkt hår ljusare än vad det är att färga ett ljust hår mörkare. Hänger ni med!? Men, det betyder såklart inte att man inte kan ljusa upp ett mörkt hår.

Skrubba bort färg

Det första du kan prova om ditt skägg blev lite mörkare än vad du tänkt är att skrubba det. Detta ska med fördel göras i duschen, så att du både kan skrubba och skölja samtidigt utan att spilla eller kladda ner handfatet. Använd ett schampo och möjligtvis en skrubbhandske.

Däremot kan detta vara svårt att göra om du väntar för länge från att själva färgningen ägde rum. Kanske vaknar du upp några dagar senare och inser att denna färg inte var vad du tänkt dig, och då kan man behöva ta i med lite starkare åtgärder.

Blekning är starkt

Om du vill gå från en mörk till en ljusare färg i ditt skägg, så måste man använda sig av vad man kallar för blekning. Har ni försökt färga det håret du har på huvudet till en ljusare färg så vet du nog om att det är rätt så jobbigt redan då, med den frätande doften som uppstår.

Då kan du ju tänka dig hur det är att uppleva den proceduren i ansiktet!? Det jag menar är att blekningsmedel ofta innehåller en del starka ämnen, så som ammoniak.

När man färgar hår, oavsett om det är skägg eller huvudhår, så kommer ångorna från dessa ämnen stiga uppåt när man sätter igång blekningen.

Så när man då bleker skägget kommer ångorna ta sig upp mot både mun, näsa, och ögon, alltså mer än vad det gör när blekningen sitter på huvudet – inte så trevligt!

Därför kan det vara bra att man vet om detta innan man bestämmer sig för att bleka sitt skägg, för det är inte den behagligaste processen.

Använd svagare blekmedel

Det vi rekommenderar att du gör är att du använder ett blekmedel som består av två komponenter, alltså där man tar lite mindre av den starkare varianten och mer av den svagare.

Detta gör ju dock att blekningen tar lite mer tid och att den måste verka under en längre stund, men med tanke på att det kan kännas som natt och dag kan det ju faktiskt vara värt det.

Och värt att nämna är också att dessa ångor som bildas inte är särskilt hälsosamma, så att få en ”mindre dos” av dem är både behagligare och skonsammare.

Täck ögon och näsa

Om du verkligen vill bleka ditt skägg, men upplever att ångorna blir alldeles för starka så kan du faktiskt testa att sätta in bomullstussar i näsan och kanske ett par simglasögon på ögonen. Det må låta löjligt, men det kan faktiskt hjälpa!

Mitt skägg blev gult av blekningen! Vad ska jag göra?!

Att bleka sitt hår är något som många vill göra, både när det gäller huvudhår och skägg. Ett vanligt problem man kan uppleva efter blekning, framförallt om man gör det hemma, är att håret blir gult.

Det känns sällan särskilt kul, eftersom man ändå lidit sig igenom blekningsprocessen och stått ut med att ångorna stuckit i både näsa och ögon. Och man vill ju gärna inte gå runt med ett skägg som liknar en gulfläckig morot, eller!?

Testa silverschampo

För att få bort den gula tonen är det bästa man kan göra att använda ett silverschampo. Det verkar för att få bort de gula tonerna och istället ge den där kallare, gråsilvriga effekten.

Besök en som kan

Ett annat tips är att du besöker en barberare eller en frisör och ber dem om hjälp. Det besöket behöver nödvändigtvis inte göras efter att du ”misslyckats”, utan det kan göras även innan du sätter igång med färgningsprocessen överhuvudtaget.

Såklart är det både bekvämare och roligare att färga skägget hemma, men hos en frisör eller barberare kan du i alla fall vara säker på att resultatet blir som du vill direkt. Framförallt om du måste rätta till några små felsteg.

Kan man färga skägget på andra sätt än med skäggfärg?

På marknaden finns både permanenta färger som försvinner när skägget vuxit ut, eller så kan du använda en färg som tonar och som tvättas ut allt eftersom. En toning brukar sitta i max 4 veckor.

För att färgningen i skägget ska bli så bra som möjligt, sitta i länge, och inte slita så mycket på skägget i sig bör man använda skäggfärg. De finns som sagt av en anledning.

Men, om man till exempel inte vill ha en permanent färg, om man bara vill testa lite grann, eller om man har få och små områden man vill piffa upp så kan man faktiskt använda ögonbrynsfärg.

Detta gör både det hela betydligt smidigare och inte lika starkt, och det passar perfekt när man inte vill färga hela skägget. Ögonbrynsfärger tar inte så kraftigt och applikatorerna är rätt små, så för mindre touch ups och små fläckar funkar det utmärkt.

Det du gör då är att blanda ögonbrynsfärgen till rätt nyans och konsistens för att sen borsta på detta på områdena du vill fixa till.

När den fått verka en liten stund är det bara att du sköljer skägget med vatten, och så vips har du ett sammanhängande helfärgat skägg.

En sådan färg håller dock inte lika länge som en riktig färgning, men det är absolut ett snabbt och ändå rätt så hållbart tips – en quickfix så att säga, som kanske till och med är räddaren i nöden för de gånger du måste se ordentligt ordnad ut!

Hur färgar jag min mustasch?

Att färga skägget är ju en sak, men att mustaschen också ska hänga med i det hela är något som många kan glömma bort. Men faktum är att mustaschen är minst lika viktig om du vill uppnå den här sammanhängande looken.

Egentligen är det inte mycket svårare än att färga skägget, som i sig inte heller är så svårt. Så vårt bästa tips är att färga mustaschen i samband med att du färger skägget, så slipper du göra om proceduren igen och riskera att nyanserna blir olika.

Se bara till att du använder en färg som passar både skägg och mustasch! Det finns många varianter som kallas för ”skägg- och mustaschfärg” som är jättebra att använda. Alltså skägg och mustasch är ju samma sak och samma hår, men ni fattar!

Testa med färgade mustaschvax

Detta funkar ungefär som att använda en ögonbrynsfärg i skägget, bara att färgade mustaschvax är gjorda just för att använda i mustaschen.

Om du har några enstaka fläckar eller grå strån som du vill fixa till så är det faktiskt superenkelt och smidigt att bara applicera lite vax.

Det är ju då ingen permanent produkt, så när du rengör ditt skägg kommer vaxet att försvinna med. Men för dig som inte vill göra någon stor förändring utan kanske bara experimentera och testa sig fram är mustaschvax ett hett tips!

Vad behöver jag för att kunna färga skägget?

Som nämnt ovan är det varken särskilt svårt eller jobbigt att färga skägg, men det krävs lite tid, tålamod och engagemang för att resultatet ska bli bra. Sen krävs det också att man har några specifika verktyg och produkter till hands, så här har ni dem:

 • Skäggfärg (såklart!).
 • En applikator, det brukar ofta följa med i färgpaketet. Annars funkar det med en sminkborste, tandborste, eller fintandad kam.
 • Handskar för att skydda dina händer.
 • Oömma kläder, oömma handdukar, och en skyddande duk för din kropp.
 • Schampo och balsam (om man vill).
 • Skäggolja.

Det kanske ser ut som att man behöver många olika saker för att färga ett skägg, men det är egentligen inte så mycket som det ser ut. Skäggfärgen och applikatorn hänger ofta ihop, och gummihandskar eller plasthandskar har man ofta hemma.

Även skäggolja, skäggschampo, och balsam brukar man också redan ha hemma om man bryr sig om att vårda sitt skägg, annars är det hög tid att investera i det ändå!

Sen finns det väl alltid någon handduk man kan avvara, någon sliten t-shirt, och kanske en soppåse som skyddsduk.

Ni ser, det krävs inte lika mycket som man tror. Men vill man ha ett bra resultat och inte riskera att färgen kommer på både dig och i ditt hem så är det nödvändigt att lägga lite tid på att hitta rätt verktyg.

Hur ofta behöver jag färga skägget?

Hur ofta du behöver färga ditt skägg varierar från person till person, där faktorer som vilka produkter du använder, hur du vårdar ditt skägg, hur långt det är, och hur bra färgningen görs spelar in.

Om du vill ha exakt samma nyans och gillar när skägget ser sådär ”nytt” ut kan du behöva färga det ungefär var tredje vecka, också beroende på hur snabbt ditt skägg växer och hur ofta du klipper det.

Om du bara vill hålla en snygg underhållning så att skägget ser fräscht ut brukar det räcka med att man färgar det var 4-5:e vecka. Ju bättre och noggrannare du gör färgningen desto längre håller den.

Men som sagt, beroende på hur just ditt skägg är och vad du föredrar så kan gångerna variera, du får helt enkelt känna av vad som passar dig. Vi önskar er all lycka till!


Våra favoriter

Premium: Benjamin Barber Beard Mascara

För dig som inte är beredd att gå loss med en permanent färg kan vi rekommendera en skäggmascara. Du borstar in färgen med den tillhörande borsten och jobbar in det i skägget så att det täcker stråna.

Den är perfekt att täcka strån med eller ändra färg tillfälligt på skägget. Färgen här är svart, men det finns även i andra nyanser, så att du kan matcha ditt skägghår perfekt.

Vid användningen av mascaran skapas illusionen av att du har ett extra kraftigt skägg som blir definierat. Produkten är väldigt bra på att täcka grått hår med och den fungerar även att testa dig fram med om du funderar på att färga skägget permanent.

På det här sättet kan du prova dig fram med olika nyanser och styrkor i dem, innan du bestämmer dig för att slå till med en toning.

Fördelar

 • Enkel att tvätta bort
 • Lätt att applicera

Nackdelar

 • Kan se onaturlig ut på ljusa skägg

Mellan: Benjamin Barber Beard Filler Light

Benjamin Barber Beard Filler gör att skägg och mustasch blir mer fylligt och också färgmässigt mer definierad. Den är perfekt att fylla i kala fläckar i en skäggstubb eller i ett skägg. Den accentuerar även en skäggdesign om du har ett glest skägg eller ett som växer ojämnt.

Men den fungerar också för dig som har ett normaltätt skägg eftersom det får skägget att helt enkelt se snyggare ut och kan ge dig exempelvis skarpa kanter, vilket är perfekt på den övre delen av skäggväxten, alltså upp mot kinderna, där skägget ofta blir glesare.

Vad är då en beard filler för att vara exakt? Enkelt förklarat kan man säga att det är ett puder som lägger sig på huden under skägget. Det ger en illusion av ett tätare och mer enhetligt färgat skägg.

Är du ute efter riktigt skarpa kanter kan du komplettera med en Benjamin Barber Beard Pencil för att applicera skägg fillern med större precision.

Benjamin Barber Beard Filler finns i flera olika nyanser och det är viktigt att du väljer en som ligger i linje med ditt eget skäggs färg.

Om du är tveksam ska du välja en nyans ljusare än ditt eget skägg. Det går också att blanda olika färger. Om färgen blir för mörk kommer det att se onaturligt ut.

Pudret är i så kallad kakform, alltså ett puder som är ihoppressad och produkten är mycket dryg. Den tvättas bort med vatten och en vanlig ansiktsrengöring eller tvål.

Fördelar

 • Finns i flera olika nyanser
 • Lätt att blanda olika färger för önskat resultat

Nackdelar

 • Vissa tycker att den är svårt att applicera

Budget: Just For Men Skäggfärg

Just For Men är speciellt anpassad för att täcka grått hår på enklast möjliga sätt. Om du har grått skägg kommer du att märka hur mycket det föryngrar ditt utseende om du färgar det en aning närmare din egen naturliga nyans.

Färgen är i form av gelé som enkelt appliceras genom att du masserar in gelen. Låt den sitta i ca 5 minuter och skölj sedan ut. Och som magi är de gråa stråna borta!

Som vanligt när du färgar gäller det att ta rätt nyans. En nyans ljusare än din egen är utgångspunkten om du vill ha en naturlig look.

Tack vare att det är så otroligt lätt att färga skägget med Just For Men passar den här perfekt att använda även för dig som inte alls är van att hålla på med hårfärgning och stylingprodukter.

Tack vare den korta verkningstiden är den otroligt smidig att använda och den tar inte alls lika mycket tid att färga med som konventionell färgning. Med i köpet ingår färgbas, färgaktiverare, och en appliceringsborste.

Du får också en appliceringsbricka där du kan blanda de verksamma beståndsdelarna och på så sätt räcker färgen till flera färgningar, om du har ett kortare skägg.

Färgen är mycket prisvärd och du får en snyggare look för endast en liten slant! Kom ihåg att alltid läsa bruksanvisningarna noga för bästa resultat.

Fördelar

 • Prisvänlig
 • Permanent färg

Nackdelar

 • Kan vara svårt att hitta rätt färg om du är väldigt ljus 

Special: Men's Society Glitterskägg-Kit

Ska du på fest eller maskerad och vill satsa seriöst på att piffa till skägget? Då rekommenderar vi varmt Men's Society Glitterskägg-Kit! Du får ett härligt, glittrigt skägg i rött och du blir garanterat en riktig showstopper!

Dessutom vårdar kitet ditt skägg och gör det mjukt och följsamt på kuppen. Den är jätteenkel att använda och innehåller inga starka eller allergiframkallande ämnen. Du färgar inte in något som kommer att sitta permanent.

Men du får bara beredd på att det tar en stund att tvätta ur glittret efteråt. Du gör du dock med helt vanlig tvållösning eller ansiktstvätt. Hela kitet levereras i en fin påse och det här kan även vara en bra present till rätt person.

Med i leveransen kommer en beard bib, en slags haklapp, som du fäster runt halsen för att inte spilla på kläderna. Det första steget består av en skäggolja, som du applicerar i överallt i ansiktshåret.

Den är högkvalitativ och vårdar ditt skägg. Därefter lutar du helt enkelt huvudet bakåt och fördelar glittret jämnt över hela skägget.

Fördelar

 • Snyggt förpackat kit
 • Kul idé

Nackdelar

 • Inget för dig som är känslig 

Våra utmanare

Active Men Skägg- och hårfärg

Att hitta en bra skäggfärg är mycket värt för många av oss. Vill du satsa på en prisvänlig variant så är detta en skäggfärg som kommer passa dig perfekt! Denna skäggfärg finns i flera olika färger, så det är smidigt att hitta rätt nyans. 

Vi gillar denna produkt av ovan nämnda anledning, men vi tycker också att den är ett självklart val av andra anledningar. Som ett exempel kan nämnas att ditt skägg får färg inom endast 5 minuter.

Vad är mer bra med denna skäggfärg? Vi gillar att det är lätt att tvätta av den färg som kan hamna på huden av misstag. Det är alltid irriterande med skäggfärg som är svår att tvätta av.

Fördelar

 • Priset
 •  Snabbt resultat

Nackdelar

 • Inget bra val för den känsliga huden

Beardburys Black Color Wax

Detta är en rolig produkt då det är ett färgat vax som med fördel kan användas till ditt skägg. Det ger både bra stadga och fin färg på en och samma gång. Vad mer kan begäras? Vi tycker att det är en supersmart produkt och vi ger den en stor tumme upp! 

Detta är främst bra för dig som vill täcka gråa hårstrån och det är ju något vi alla råkar ut för förr eller senare. Självklart ska du inte färga ditt skägg om du gillar de gråa håren, men vill du testa så är detta en klockren produkt. 

Det är enkelt att tvätta ur vaxet om du inte gillar resultatet. Är det istället så att du tycker om det du ser så kan du avancera till någon av de permanenta skäggfärgerna vi har med här i testet. 

Fördelar

 • Lätt att tvätta ur med schampo
 • Icke-permanent
 • Ger bra stadga

Nackdelar

 • Finns inte för riktigt blont skägg

Benjamin Barber Beard Pencil

Med denna penna kan du enkelt skapa snygga och skarpa kanter på skägget. Det blir väldigt fina linjer med denna, men det är just linjer det handlar om. Satsa på en annan typ av skäggfärg om du vill ha ett mjukare resultat. 

Denna produkt är inte så lite spännande, det går nämligen att vara lite uppfinningsrik. Du kan välja en nyans som är nära din naturliga. Du kan dock passa på att välja en som är lite mörkare istället. Det kommer att ge ett kul dramatiskt resultat. Det kan vara snyggt exempelvis för en utekväll. 

Vill du testa dig fram lite innan du färgar ditt skägg permanent är det bra med antingen en penna av detta slag, ett färgat vax eller liknande. 

Fördelar

 • Bra pris
 • Skapar knivskarpa kanter
 • Lätt att sudda om det blir för mycket av det goda

Nackdelar

 • Endast för dig som gillar skarpa kanter

Beardburys Beard Color Shampoo

Beadburys Beard Color Shampoo är en toning, eller så kallad semipermanent färg, som ger ett naturligt resultat. Skäggfärgen är enkel att använda och färgen sätter sig på fem minuter.

Om du tycker att nyansen är för svag kan du färga en omgång till och testa dig fram successivt tills du är nöjd. Fördelen med en semipermanent färg som detta är att du inte behöver riskera att färgen blir för stark och ger ett helt onaturligt intryck. I förpackningen finns en detaljerad bruksanvisning och även ett par handskar.

Fördelar

 • Känns lyxigt
 • Bra pris

Nackdelar

 • Finns ingen bra färg för ett ljust skägg i kalla toner 

Toppik Root Touch Up

Toppiks produkt Root Touch Up är en färgning som täcker grått hår och utväxter. Det senare är vanligt framförallt med färgat hår, när hårrötterna med din vanliga färg börjar växa fram. Har du färgat skägget kan du alltså drabbas av samma sak.

Den fungerar även utmärkt att ge skägget en fyllighet med. Dessutom kan du även använda den för att markera kanter längs skägget och polisongerna, om du har en gles skäggväxt. Ett riktigt allround-redskap i stylingsammahang med andra ord!

Företaget lanserar produkten som en som ger mycket naturligt resultat och vi kan bara hålla med. Produkten smälter in i skägget på ett utmärkt sätt och tynger inte ner skägget eller får det att se onaturligt ut.

Produkten finns i fem olika nyanser, så det är lätt att hitta en ton som är samma som i ditt hår.

Fördelar

 • Ger naturligt resultat
 • Bra pris

Nackdelar

 • Blir lätt för mycket produkt 

Clubman Pinaud Temporary Colour Gel

Clubmans färg är en gel som ger en tillfällig färgning åt skägget och den fungerar även att täcka gråa strån med. Men smart nog fungerar den även som en stylingprodukt och är perfekt att forma skägget med.

Dock färgar produkten huden eftersom den har färgpigment i sig och det är därför viktigt att ha plast- eller gummihandskar på sig när man hanterar produkten. Noteras bör också att den kan färga av sig på kläder om skägget blir fuktigt.

Fördelar

 • Bra pris
 • Ger bra stadga

Nackdelar

 • Endast tillfällig färg
 • Lite svår att applicera

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals