Bästa skäggschampot 2024 – Bästa rengöringen för ditt skägg

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Min morbror, som vi kan kalla för Henke, brukar alltid klaga på att båda hans skägg och hy är torrt som fnöske, och att han inte förstår varför det är så. Den frågan har jag svaret på; det är för att han inte använder rätt skäggprodukter! Ni kanske förstår innebörden av skäggvård då?!

För att ni ska hitta det perfekta skäggschampot i djungeln av skäggvård har vi satt ihop ett bäst-i-test, alltså en köpguide för bästa skäggschampot!

Vi kommer också prata en hel del om skäggschampo, bland annat om vad det är, hur det användas, varför man ska använda det, och några andra saker som kan vara bra att veta för dig som vill investera i en riktigt bra produkt.

Gällande köpguiden så kommer vi i detta test välja ut våra favoriter i tre kategorier; premium, mellan, och budget för att samtliga plånböcker ska känna sig välkomna! Övriga produkter kommer vi att recensera under kategorin ”utmanare”.

Vi kom fram till att vår favorit i premiumklassen är Dr K Soap Company Beard Soap och att vinsten i mellanklassen går till Mr Bear Family Beard Wash.

En riktigt värdig vinnare i kategorin budget är Raw Naturals Rustic Beard Schampoo & Conditioner som håller förvånansvärt hög kvalité trots det låga priset! Vi har även en riktig favorit, nämligen denna 3-i-1-produkt: L’Oreal Paris Men Expert Barber Club 3-in-1 Wash.

Premium: Dr K Soap Company Beard Soap

Här har vi ett ordentligt vårdande skäggschampo som verkligen lever upp till sina förväntningar! Genom att använda denna mår både skägg och hud extra bra, vilket man kan förstå då det endast innehåller naturliga ingredienser.

Skägget blir riktigt mjukt och lätthanterligt efter att man använt denna och faktiskt så behöver man nästan inte ens använda ett balsam för att hålla torrheten i schack. Den är lättarbetad och löddrar ordentligt.

Jämfört med andra skäggschampon kan doften upplevas som lite kraftig, men vi tycker inte att det är ett problem då den friska tonen av citrus bara ger en extra fräsch känsla.

Vi skulle däremot önska att flaskan hade en annan utformning, då denna variant kan vara lite krånglig att få ut produkten ur. Annars diggar vi verkligen denna!

Fördelar

 • Vårdande för både skägg och hud
 • Känns lyxig och av hög kvalité
 • Bra och närande innehåll

Nackdelar

 • Något klumpig förpackning, svårt att få ut produkten
 • Stark doft som kan ta över 

Mellan: Mr Bear Family Beard Wash

Vi uppskattar verkligen att detta skäggschampo är svensktillverkat! Och vi blev inte ledsna när vi kände hur kvalité och välvårdande ingredienser ligger i fokus här; klåda försvinner och huden lugnas ner.

Skägget rengörs på djupet utan att produkten är svår att skölja bort. Efter användning känner man sig fräsch och skägget lämnas mjukt och utan friss!

De tre olika dofterna som man kan välja mellan skiljer sig alla åt, för att var man ska kunna hitta en doft som lutar åt sina egna preferenser.

Plus för pumpflaskan och en generös mängd på 250ml. Såvida man inte ska ut på resa med begränsat bagageutrymme är det i alla fall en fördel snarare än ett problem.

Fördelar

 • Svensktillverkad
 • Av hög kvalité som verkar vårdande på djupet
 • Motverkar klåda, lugnar huden

Nackdelar

 • Den stora flaskan kan kännas lite klumpig
 • Något dyr 

Budget: Raw Naturals Rustic Beard Schampoo & Conditioner

För det låga priset så håller denna produkt en otroligt hög kvalité, vilket man kanske inte tror. För det första så är förpackningen riktigt stilren och snygg, och enligt oss ger den en känsla av lyx!

För det andra så gillar vi verkligen att det är ett kombinerat schampoo och balsam. Trots det så löddrar den bra och rengör ordentligt, och skägget blir starkt, friskt, och lättare att hantera.

Även huden mår bra av denna då den mjukgör och lugnar irritationer. Ännu en gång klagar vi på flaskan, men faktiskt så är det ju mycket smidigare med pump eller tub. Tur att man får så mycket produkt för pengarna, och dryg är den också!

Fördelar

 • Kombinerat schampo och balsam
 • Prisvärd men hög kvalité
 • Löddrar ordentligt

Nackdelar

 • Något svårt att få ut produkt ur flaskan
 •  Doften är lite annorlunda

Special: L’Oreal Paris Men Expert Barber Club 3-in-1 Wash

Den här produkten har blivit riktigt poppis bland många skäggodlare där ute, och vi förstår varför. Dess smidiga 3-i-1 koncept faller många i smaken, och det var även det som fick oss att välja den här som vår specialare. Och inte bara är det smidigt att du kan använda samma produkt till skägg, hud och hår, utan den gör även ett bra jobb. Dessutom riktigt prisvärd.

Fördelar

 • Otroligt prisvärd
 • Lätt att använda
 • Rengör skägget på djupet och tar bort orenheter och mjäll

Nackdelar

 • Något klumpig flaska
 •  Skägget kan kännas något strävt

Köpguide

Vad är ett skäggschampo?

Det kan vara bra att veta om att ett skäggschampo är speciellt utvecklat för de grövre skäggstråna. Sen kan man kort och gott säga att ett skäggschampo är precis som ett schampoo för håret, fast för skägget. Det är alltså framtaget för att rengöra skägget.

Ett schampoo för håret verkar mot den fett och smuts som bildas där. Eftersom hårstråna på vårt huvud både tål, men också kräver, starkare produkter för att det ska bli rent är ett sådant schampo väldigt aggressivt och slitsamt.

Skägget, och framförallt huden under, blir inte lika smutsigt som håret på huvudet. Det beror på att huden under skägget inte producerar lika mycket naturliga oljor som huden på huvudet gör och alltså blir det inte smutsigt på samma sätt.

Sen är också skägget och skäggbotten betydligt känsligare än hårbottnen och håret på huvudet, vilket gör att de inte tål lika mycket.

Med andra ord behöver skägget inte samma tuffa rengöring som håret för att det ska bli rent och ett skäggschampo är alltså betydligt mildare än ett ”vanligt” schampo.

Skillnaden mellan skäggschampo och ”vanligt” schampo

Man kan alltså säga att skillnaden mellan de två är att ett skäggschampo innehåller fler naturliga ingredienser och på så sätt är mer skonsamt.

Det är nödvändigt då man inte vill torka ut och ta bort de naturliga oljorna, framförallt då de behövs för att hålla skägget och huden återfuktad och för att motverka friss.

Vi vill däremot ge en liten heads-up om att det finns tillverkare som marknadsför en produkt som skäggschampo fast att det i själva verket är ett vanligt schampo, men i en annan förpackning.

Om du märker att skägget känns torrt och slitet trots att du använder ett ”riktigt” skäggschampo, ja, då har du tyvärr råkat köpa en sådan falsk produkt. Håller du dig till välkända märken och seriösa tillverkare så råkar man sällan ut för sådant.

Vem behöver ett skäggschampo?

Att odla skägg är ju något som blivit väldigt populärt (igen)! Och det är ju trevligt, för skägg kan faktiskt vara riktigt snyggt. Däremot krävs det att man tar hand om sitt skägg för att det ska bli sådär riktigt snyggt, annars kan det lätt se äckligt och ofräscht ut.

Att gå omkring med en stor, yvig, och ojämn buske till skägg är inget vi rekommenderar. För att få ett snyggt och välvårdat skägg krävs det som sagt att man tar hand om det, på riktigt.

Detta betyder inte att du behöver använda sju olika produkter varje dag, eller att du måste spendera timmar hos barberaren för den där perfekta formen. Det enda som egentligen krävs är lite av din tid och ditt engagemang, och sen kanske en eller annan produkt.

Idag finns det så otroligt många olika produkter för skägg att det kanske är svårt att veta vad som faktiskt är nödvändigt och gör skillnad. En av de produkterna är skäggschampo, som framförallt rengör skägget, men också vårdar och mjukgör.

Ett riktigt bra skäggschampo kan göra riktiga underverk för både skägg och hud. Faktiskt kan det vara produkten som räddar en skäggodlare i nöd, och som kanske är på väg att bara raka av sig allt.

Egentligen kan alla som odlar skägg få användning för ett skäggschampo och vi skulle säga att samtliga skäggodlare borde investera i ett.

Framförallt för anledningen att vanliga schampon är väldigt uttorkande och aggressiva mot skäggstråna och skäggbotten.

Ett skäggschampo är ju också rengörande och vårdande av huden under, vilket innebär att alla med skägg, oavsett storlek, kan må bra av att använda det.

Däremot skulle jag nog säga att den riktigt seriösa skäggodlaren, alltså ni som satsar på mer än ”dagen-efter-stubbet looken”, är framförallt de som behöver ett skäggschampo.

Ni som är vana skäggodlare vet att ett stort och långt skägg oftast kommer med irritationer, som klåda, torka, och mjäll.

Om man då använder ett skäggschampo kan det verkligen underlätta växtprocessen och minska dessa irritationer som gör att man ibland bara vill raka bort allt.

För visst känns det synd att behöva börja om igen när det finns produkter som faktiskt kan göra skäggodlandet till en fröjd!?

Kort och gott är skäggschampo en mycket värdig investering för dig som vill behålla ditt skägg utan att lida. Inget måste, men en stark rekommendation. När du väl provat och får känna på skillnaden kommer du förstå vad vi menar!

Varför kan man inte använda ”vanligt” schampoo på skägget?

Kanske känns det onödigt att lägga pengar på att köpa ett separat skäggschampo när man lika gärna kan tvätta skägget med det ”vanliga” schampot för håret?

Det är det nog många som tänker att det är. Men, och jag menar det när jag säger det; skäggschampo kan vara en räddare i nöden för det torra och slitna skägget.

Såklart går det att använda det vanliga schampot även till skägget, det är inte direkt så att det kommer göra så att hela ditt skägg trillar av över en natt. Däremot är det inte särskilt fördelaktigt, såvida du inte önskar ett spretigt, strävt, och skört skägg.

Som alla andra delar på kroppen så har även skägget specifika egenskaper som man vill anpassa sig efter, för att få bästa möjliga resultat och ett så välmående skägg som möjligt.

Ett skäggschampo är ju specifikt anpassat efter de egenskaper som skägget har, som att det behöver mer fukt och att man vill bevara de naturliga oljorna. Därför är skäggschampot det bästa alternativet för att öka kvalitén på ditt skägg.

Varför ska man använda skäggschampo?

Anledningarna till varför man ska använda ett skäggschampo är många, inte minst för att det blir rent och fräscht!

Nedan kommer vi att lista en del av de fördelar som kommer med, och anledningar till, att använda ett skäggschampo. Blir du inte övertygad om att investera i ett efter att du läst det så vet jag inte vad!?

1. Olika typer av hår

Skäggstrån och hårstrån är inte samma typ av hår. Det kan du tydligt känna genom att först dra handen genom håret och sen genom skägget.

Skägget kanske upplevs som mycket grövre och stubbigare, men faktum är att hårstråna på huvudet är tjockare än skäggstråna och tål alltså hårdare påfrestningar. Dessutom växer det i ansiktet, vilket också är ett mycket känsligare område.

Därför är man inte i behov av samma avfettande egenskaper, utan istället av mer fukt och att bevara den naturliga balansen. Då krävs det andra, mer skonsamma ingredienser.

2. Motverkar irritation

Den främsta anledningen till att använda ett skäggschampo är, enligt mig, att det motverkar irritationer. Med irritationer syftar jag på klåda, mjäll, strävhet, och torrhet.

Sådana irritationer kan väldigt ofta leda till att man inte står ut med att odla skägg och att man kanske rakar av allt man kämpat för i all hast för att det blir för obekvämt.

Tänk att bara en produkt kan underlätta växtprocessen så väldigt mycket! Och att det kan få huden under att må så bra!

3. Skägget blir snyggt

Innerst inne vet vi alla om att ett ovårdat skägg inte alls är så smickrande. Genom att använda ett skäggschampo kommer ditt skägg se betydligt mycket snyggare ut då det blir rent, fräscht, mjukt, och mindre frissigt.

Genom regelbunden användning av skäggschampo kommer du att märka stor skillnad på hur friskt ditt skägg kommer att kännas! Vem vill inte gå från spretig buske till stilig man?

4. God doft

En liten bonus med att använda ett skäggschampo är att skägget kommer dofta gott efter att du rengjort det. Ni vet som när man känner en svag hint av att någon nyligen tvättat sitt hår med ett väldoftande schampoo?

En sådan härlig bris kommer även skäggschampot att ge, och det tackar man ju inte nej till! Önskar du en starkare, mer distinkt doft kan du avsluta rengöringsprocessen med en väldoftande skäggolja.

5. Skägget blir lättare att hantera

Ett skäggschampo innehåller som sagt inte samma starka och slitsamma ingredienser som ett vanligt schampoo gör, utan istället innehåller det exempelvis vårdande oljor.

Det innebär att det verkar återfuktande och mjukgörande på skägget, samt att det motverkar friss och sprödhet.

På så sätt blir skägget lättare att hantera, både när det gäller att borsta och styla. Alltså undviker du onödigt slitage, och du slipper slösa på andra mjukgörande produkter i hopp om att den torra busken ska ge med sig.

6. Naturligt innehåll och vitaminer

Många av de bättre skäggschampona som finns att köpa är naturligt framställda och innehåller många bra ingredienser, som olika vårdande oljor och vitaminer för att nämna några.

Sen brukar de även vara väldigt milda när det kommer till doft och de innehåller sällan kemiska ämnen som hårschampon tyvärr gör.

Kan man använda skäggschampo i håret?

Ja! Att använda vanligt schampo i skägget är som sagt inte att föredra, men att göra tvärtom kommer inte göra någon skada. Skulle du vilja använda ett skäggschampo i håret funkar det absolut, valet är helt på din sida.

Dock bör du veta om att skäggschampot inte har samma rengörande effekt eftersom det inte verkar avfettande på samma sätt som vanligt schampoo.

Men till skillnad från motsatt håll (hårschampo istället för skäggschampo) så är det i alla fall inte skadligt mot varken håret eller hårbottnen.

Hur använder man skäggschampo?

Lika viktigt som det är att tvätta håret är det att tvätta skägget! Trots att skägget kanske inte ser eller känns smutsigt så blir det väldigt lätt det.

Du kan ju tänka dig hur mycket matrester som trillar ner då och då, och för att inte tala om gamla hudceller, damm, och annat smuts som samlas där i. Utan rengöring kommer detta att börja lukta illa - och klia!

För att tvätta skägget med skäggschampo är det bäst att gå tillväga på följande sätt:

 1. Applicera en liten klick av schampot i händerna. Ta hellre för lite i början, och fyll på om det behövs mer.

 2. Massera in schampot ordentligt i hela skägget. Var noggrann med att få ner det ända till huden för att rengöra på djupet. Passa på att massera huden, koppla av i någon minut, och ge dig själv en liten spa-stund!

 3. När hela skägget är rengjort ordentligt är det bara att du sköljer ur det med ljummet vatten. Här är det viktigt att all produkt sköljs ur, annars kan det börja klia.

Tips!

Ja, svårare än så är det helt enkelt inte. Ett tips är att schamponera skägget i duschen, kanske i samband med att du ska tvätta det andra håret. Då slipper du spilla vatten över hela badrumsgolvet, och så går det ju snabbare att göra allt i ett.

Det kan underlätta om du får in någon slags rutin på tvättandet för att inte glömma bort det stackars skägget, framförallt om du brukar använda andra skäggvårds- och stylingprodukter dagligen.

Ett alternativ är att även använda någon form av ansiktsskrubb i samband med rengöring, för att verkligen få bort all smuts.

Vi rekommenderar också att du avslutar tvättningen med någon form av mjukgörande produkt för att återfukta, som skäggbalsam eller skäggolja.

Som vi tidigare nämnt så är skäggschampo betydligt mildare och mer skonsamt för skägget och huden, men det är ändå bra att använda en produkt som fokuserar på att mjukgöra och återfukta.

Hur ofta kan man använda skäggschampo?

Som vi har pratat om ovan så är det bra att försöka få in någon slags rutin på att rengöra skägget, och att göra det rätt så regelbundet.

Då menar vi inte varje dag, men i alla fall två eller tre gånger i veckan. Det brukar också stå rekommendationer på förpackningen. Att tvätta skägget för ofta är inte bra då det faktiskt kan torka ut skägget, och snarare göra skada än nytta.

Men att med jämna mellanrum ge skägget en ordentlig rengöring är verkligen att rekommendera om du vill att ditt skägg ska må bra och för att motverka irritationer som lätt uppstår.

Skäggschampo på färgat skägg?

Precis som att vi använder speciella hårschampon för färgat hår bör man använda skäggschampon som är framtagna för samma sak, fast för skägget såklart.

Med andra ord finns det skäggschampon som är speciellt bra för färgat skägg, som alltså verkar för att färgen ska sitta i längre och som håller den härliga kulören vid liv.

Vad innehåller skäggschampo?

Som tidigare nämnt är det vanligt att skäggschampon innehåller många naturliga ingredienser. Självklart skiljer det sig åt mellan olika tillverkare och märken hur pass stor del av innehållet som är naturligt, men investerar du i en högkvalitativ produkt är det ytterst sällan du råkar ut för annat än goda ting.

Det innebär också att ett skäggschampo inte innehåller lika många olika ingredienser som ett vanligt hårschampo, som ofta också innehåller mycket otrevliga kemikalier.

Några vanliga ingredienser i ett skäggschampo är bivax, kakaopulver, förtjockningsmedel, citronsyra, och olivolja.

Däremot kan det vara bra att kolla innehållsförteckningen innan du bestämmer dig för att köpa ett visst skäggschampo, då även de kan ha innehåll som är mindre skonsamma.

Det är alltid bäst att vara på den säkra sidan, så du inte kommer hem och upptäcker något du gärna inte vill använda i skägget.

Däremot är det sammansättningen mellan de olika ingredienserna som avgör hur ett visst skäggschampo verkar på en viss hud och skägg. Alltså kan man ibland behöva testa sig fram för att hitta den rätta balansen för just dig.

Och trots att letande och testandet kan kännas som en tidskrävande och jobbig process kan det göra otroligt stor skillnad i både resultat och känsla, så det är verkligen värt det. Vi önskar er all lycka till med era skägg och hoppas sannerligen att ni hittar er perfekta match!

Våra favoriter

Premium: Dr K Soap Company Beard Soap

Dr K Soap Company är ett irländskt märke som är känt för att vara väldigt vårdande för både hud och skägg och det gäller inte minst deras skäggschampo.

Denna produkt lever verkligen upp till förväntningarna och gör att huden mår extra bra tack vare innehållet av vitamin B5. Vi vill också ge ett extra plus för att den bara innehåller naturliga ingredienser.

Vi märkte att skägget blir otroligt mjukt och lätthanterligt efter att man använt denna och det kändes som att man knappt ens behöver avsluta tvätten med balsam för att få bort torrheten.

Vid användning så löddrar den bra och är lätt att arbeta in i skägget. Resultatet känns väldigt fräscht och naturligt! Doften kan upplevas som rätt så kraftig i förhållande till andra skäggschampon, vilket kan vara bra att veta om.

Dock tycker vi att den friska tonen av citrus är väldigt angenäm, och den sitter i länge. Det finns även andra dofter att välja på, som mint, men originalet är denna blåa flaska med citrusdoft.

Något vi uppmärksammade som fick oss att grymta lite var förpackningen. Den är varken i pump eller tub, utan man måste liksom trycka ut produkten. Det komplicerar användningen lite, och vi hade definitivt föredragit en annan utformning!

Överlag är detta ett skäggschampo av hög kvalité och med bra ingredienser. Vi gillar också att man kan välja mellan två storlekar; denna på 100 ml, eller en på 250 ml.

Fördelar

 • Vårdande för både skägg och hud
 • Känns lyxig och av hög kvalité
 • Bra och närande innehåll

Nackdelar

 • Något klumpig förpackning, svårt att få ut produkten
 • Stark doft som kan ta över 

Mellan: Mr Bear Family Beard Wash

Denna produkt från Mr Bear Family är faktiskt svensktillverkad, och det gillar vi! Här kan man tydligt känna att kvalité och välvårdande ingredienser ligger i fokus, då detta skäggschampo motverkar klåda och lugnar ner irriterad hud.

Det krävs inte mycket ansträngning för att det ska löddra ordentligt, vilket gör att skägget känns rengjort på djupet. Det är heller inte svårt att skölja ur. Efter användning känner man sig extra fräsch, inte minst tack vare att det doftar väldigt gott.

Vi uppskattar att man kan välja mellan tre olika dofter, som alla skiljer sig åt och gör det lättare att hitta rätt doft för just en själv. Skägget lämnas mjukt, och alla tecken på friss och fnas är som bortblåst.

Pumpflaskan är alltid uppskattad, då det gör att man lätt kan få ut produkt utan att behöva vända upp och ner på hela spektaklet.

Kanske att storleken på 250 ml känns lite klumpigt, men ska den bara stå i badrumsskåpet så blir man ju inte ledsen för att få extra mycket produkt. Prisvärdhet-poäng!

Fördelar

 • Svensktillverkad
 • Av hög kvalité som verkar vårdande på djupet
 • Motverkar klåda, lugnar huden

Nackdelar

 • Den stora flaskan kan kännas lite klumpig
 • Något dyr 

Budget: Raw Naturals Rustic Beard Schampoo & Conditioner

Detta kombinerade skäggschampo och balsam från Raw Naturals är ett otroligt prisvärt alternativ på marknaden! Trots det låga priset så har det en kvalité som nästan går att jämföra med andra, mycket dyrare varianter.

Den löddrar på riktigt, den är rengörande, och den gör skägget mjukt. Även huden mår bra av att använda denna, tack vare innehållet av humle och ämnen från äpple som verkar lugnande.

Efter att ha använt denna produkt så kommer du känna att skägget blir starkare och friskare och att det blir lättare att hantera! Vi gillar också doften som inte är för påträngande, men inte heller för svag.

Det vi skulle vilja ändra är hur flaskan är utformad. Det kan vara lite svårt att få ut produkten ur en sådan här variant, så en pump eller tub är absolut att föredra.

Däremot får man ju väldigt mycket produkt för en liten slant, och det gör inte hela saken sämre då den är väldigt dryg. Vi vill faktiskt ge en eloge till den stilrena och snygga designen, som ger en känsla av lyx.

Fördelar

 • Kombinerat schampo och balsam
 • Prisvärd men hög kvalité
 • Löddrar ordentligt

Nackdelar

 • Något svårt att få ut produkt ur flaskan
 •  Doften är lite annorlunda

Special: L’Oreal Paris Men Expert Barber Club 3-in-1 Wash


Här har vi vår specialare för det här testet, nämligen L’Oreal Paris 3-i-1 rengöring som är anpassad för att användas på både skägg, hud och hår. Anledningen till att vi valde just den här som vår specialare beror inte bara på det smarta konceptet av att kombinera tre produkter i en, utan vi valde även den här för att den gör ett bra jobb.

Den här rengöringen känns djuprengörande och samtidigt vårdande för skägget, där du verkligen kan känna hur skägget rengörs från mjäll, oljor och smuts som bildas i samband med att du använder produkter och utsätter skägget för orenheter utifrån. Skägget känns ändå mjukt och lätthanterligt efteråt. 

Vad gäller rengöringen på huden så känns den också där behaglig, där den verkar effektivt men samtidigt skonsamt för att inte torka ut. Vi skulle dock inte rekommendera den här om du lider av problem med finnar eller acne, eller om du önskar få någon speciell effekt av din ansiktsrengöring. Den här rengör bra, men inte mer än så.

För håret upplever många att produkten gör att håret och hårbottnen blir ren, och efter användning får du en behaglig känsla av ett friskt och fräscht hår. Dessutom har rengöringen en god doft som är mild och behaglig.

Fördelar

 • Otroligt prisvärd
 • Lätt att använda
 • Rengör skägget på djupet och tar bort orenheter och mjäll

Nackdelar

 • Något klumpig flaska
 •  Skägget kan kännas något strävt

Våra utmanare

Prosaro Beard Schampo

Det här är en rengöring från Proraso, som är specifikt anpassad för att rengöra skägget och skäggbottnen. Vid användning tycker vi att den gör ett bra jobb när det kommer till just det, att rengöra. Den verkar effektivt men ändå skonsamt, vilket alltså innebär att den tar bort smuts, dålig lukt och hud utan att torka ut.

En positiv överraskning var att rengöringen faktiskt rätar ut skägget något, och gör att det blir lättare att jobba med. Här föll vi även för det silikon- och parabenfria innehållet, vilket är bra för alla skägg oavsett vad. Den här är dermatologiskt testad och är alltså säkert att använda!

Tack vare dess härliga konsistens och vårdande funktion funkar rengöringen även på spretiga och torra skägg, vilket är en rätt stor faktor i om schampot gör ett bra jobb eller inte. Kort sagt levererar produkten där den ska leverera. Ett plus för den smidiga flaskan som gör produkten lättapplicerad, och att skägget får en god doft.

Fördelar

 • Mycket produkt för pengarna
 • Effektiv rengöring som inte torkar ut
 • Rätar ut

Nackdelar

 • Inte så effektiv som ansiktsrengöring

Beardilizer Beard Wash

Här har ni ett skäggschampo från Beardilizer, som precis som många av våra andra deltagare jobbar effektivt utan att torka ut. Kombinationen av den milda men ändå djuprengörande egenskapen innebär att skägget återfuktas och mjukgörs samtidigt som du avlägsnar smuts och orenheter, vilket enligt oss är en perfekt balans.

Vid användning av den här rengöringen minskar bakterier i skägget, vilket lätt uppstår. Resultatet är ett mjukt och välvårdat skägg som känns behagligt, och som dessutom får lite extra lyster. Om du lider av irritation och klåda i skäggbotten kan den här produkten vara ett bra alternativ då den här motverkar det. 

Innehållet i rengöringen är bra och det syns tydligt att många av ingredienserna verkar för att gå djupt ner i både skägg och hud. Vissa ingredienser verkar till exempel för att göra skägget mer formbart, för att stärka skäggstråna, ge näring, skyddar mot slitage utifrån, och har läkande egenskaper. 

Det bästa med den här rengöringen är att det bara behövs en väldigt liten klick för att hela skägget ska bli rent. Alltså är den dryg och håller länge, vilket uppskattas i och med att priset är rätt lyxigt. Doften är frisk men bidrar inte med överdrivet mycket utöver det.

Fördelar

 • Otroligt dryg produkt som räcker länge
 • Effektiv men mild rengöring
 • Minskar klåda i skäggbotten

Nackdelar

 • Dyr
 • Doften ger inte så mycket 

Captain Fawcett Beer'd Shampoo

Det här, mina damer och herrar, är en lyxigt produkt från Captain Fawcett. Just den här rengöringen är mild och vårdande och verkar på djupet för att skägget ska må bra. 

Det bästa är att produkten kan användas dagligen eftersom den är så snäll mot både skägg och hud, men trots den milda formulan anser vi att den gör skägget rent och lämnar det med en fräsch känsla. Rengöringen löddrar bra och är lätt att jobba upp. Skägget blir mjukt och rent, och huden under känns behaglig.

En rolig detalj i den här rengöringen är att den innehåller över 80 ml ”fine ale”, vilket alltså in princip innebär att detta är en öl-skäggrengöring! Ölen märks dock inte av så mycket. Innehållet av öl bara finns där bakom, och bidrar med en del vårdande egenskaper och en mild ton av malt. 

Som pricken över i:et har flaskan det som kallas för snabbkork, och precis som dess namn lyder går det väldigt snabbt och smidigt att öppna förpackningen.

Fördelar

 • Känns lyxigt och kvalitativ
 • Generös mängd produkt
 • Kan användas dagligen

Nackdelar

 • Väldigt dyr
 • Inte så effektiv på huden

Benjamin Barber Beard Shampoo

Detta skäggschampo från Benjamin Barber är en favorit hos många, och vi förstår varför! Det första som gjorde att vi fattade tycke för denna produkt var att den löddrar väldigt bra trots att man använder lite produkt.

Alltså är den både väldigt dryg och enkel att använda, vilket vi verkligen uppskattar. Dessutom är den lite tjockare än många andra produkter, vilket gör att den lättare tränger igenom fylligare skägg.

Vi blev inte mindre glada när vi kände hur väl den rengjorde både skägg och hud, men utan att torka ut. Detta gäller även om man använder den varje dag! Skägget känns fräscht och mjukt, och det motverkar även kliande.

Om du är på gränsen till att bara raka av dig allt så kan denna produkt faktiskt vara en räddare i nöden! Redan efter en användning kan man märka stor skillnad på hur skägget känns.

Med andra ord är detta ett mycket effektivt skäggschampo, som också innehåller sheasmör för extra återfuktning. Doften ”black oak” är en mycket trevlig variant som känns sådär bitigt manlig, men utan att ta allt för stor plats.

Det enda negativa som vi kan anmärka på är att man kan råka ta för mycket produkt om man trycker lite för hårt på pumpen. Annars diggar vi pumpflaskan då det minskar spill och kladd.

Vår slutgiltiga kommentar är att detta skäggschampo får en stor tumme upp. Vi tackar Benjamin Barber för denna behagliga produkt!

Fördelar

 • Löddrar väldigt bra
 • Behövs bara lite produkt
 • Lätt att använda

Nackdelar

 • Lätt att det kommer för mycket produkt
 •  Doften kan upplevas som något stark 

Sailor’s Beard Shampoo

Här har vi ytterligare ett mycket effektivt och drygt skäggschampo. Likt Benjamin Barbers Beard Schampoo behöver man använda ytterst lite produkt för att hela skägget ska bli ordentligt rengjort.

Det betyder ju också att flaskan kommer räcka längre än vanligt! Trots att flaskan kanske ser liten ut med sina 75ml så är den alltså väldigt generös.

Något annat vi uppmärksammade var att förpackningen går att se igenom, vilket betyder att man kan se hur mycket produkt som är kvar i flaskan. På så sätt behöver man inte oroa sig för att produkten kanske snart är slut, och det gillar vi!

Efter att ha använt detta skäggschampo, så känns skägget mjukt, men det känns också extra fräscht då det blir luftigt. Doften ”antarctica” har behagliga toner av citrus, mint, och eukalyptus som också bidrar till att skägget känns friskt och härligt!

Det enda som vi tycker drar ner betyget på denna är just att flaskan är så liten. Däremot är priset per milliliter inte dyrare än de av samma kvalité, så egentligen är en liten förpackning inte något negativt i det här fallet. Kort och gott är detta en mycket välgörande produkt för er skäggodlare där ute!

Fördelar

 • Drygt
 • Verkar effektivt och djuprengörande
 • Du kan se igenom flaskan för att veta hur mycket produkt som är kvar

Nackdelar

 • Något opraktisk förpackning som lätt ger för mycket produkt
 • Liten tub

Beard Monkey Beard Schampoo

Likt många av våra deltagare i detta test så hör även detta skäggschampo till den skara som verkligen rengör ordentligt, och får bort resterna från stylingprodukter trots att de sitter riktigt bra. Med andra ord hålls skägget rent och fräscht länge!

Det vi verkligen tyckte var extra bra med denna är att den till och med hjälpte mot extra torrt skägg, alltså mjäll. Det mjukar upp på djupet, ändå in till huden, och ger en behaglig känsla av att ha ett friskt skägg.

Doften ”sweet tobacco” är även den bidragande till den behagliga känslan, och den doftar sådär lagom mycket. Finns även i doft av lakrits. Ett plus ger vi för pumpflaskan, så bra gjort Beard Monkey!

Fördelar

 • Ger en fräsch och behaglig känsla
 • Motverkar torrt skägg och funkar på mjäll
 • Mjukar upp och återfuktar

Nackdelar

 • Doften kan upplevas som något stark

Noberu of Sweden Beard Wash

Precis som Mr Bear Family så är även Noberu of Sweden, precis som namnet lyder, ett svenskt märke. Detta skäggschampo är mycket effektivt och rengör skägget från smuts och gamla produkter som gärna sitter kvar.

Trots effektiviteten är det en mycket skonsam produkt som bland annat innehåller arganolja och grönt te. Tack vare dess vårdande egenskaper motverkar den uttorkning och friss, och bidrar istället med extra fukt till både hud och skägg. Det verkar även lugnande mot irritationer!

Gällande doft så finns det tre varianter; ”sandalwood”, ”amber-lime”, och ”amalfi”, som alla drar åt olika toner för att så många som möjligt ska kunna hitta en favorit. Vi tycker att ”sandalwood”, den vi testade, har en mysig blandning av skog och läder.

Fördelar

 • Minskar irritation och lugnar huden
 • Finns i flera olika goda dofter
 •  Smidig pumpflaska 

Nackdelar

 • Något dyr

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals