Bästa skäggvaxet 2024 – Styling som håller hela dagen

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Ett skäggvax innehåller ofta bivax och andra oljor, såsom sheasmör, kokosolja, och liknande. Det har alla vårdande egenskaper, förutom att det håller skägget på plats. Skäggvaxet återfuktar också skägget och huden under.

Ett skäggvax är väldigt drygt och det behövs inte mycket för att få skägget att formas precis så som ni vill ha det.

Eftersom skäggvax är så lätt att applicera och fördela i ansiktsbehåringen så finns det egentligen ingen anledning att avstå från att ha ett riktigt bra skäggvax hemma eftersom det gör ett så otroligt mycket snyggare skägg, snabbt och enkelt.

I premiumklassen vann Beard Monkey Beard Shaper. Mellanvinnaren blev Dubs Stache Wax. En spännande budgetvinnare har vi i testet: Golden Beards Ekologiskt Skäggvax.

Till sist så har vi en specialare för er som vill ha något för alla tillfällen: Mr. Bear Family Beard Balm Skäggvax Trippel, missa inte den!

Premium: Beard Monkey Beard Shaper

Med detta skäggvax från Beard Monkey kan du vara säker på att ditt skägg håller sig på plats under dagen, men utan att det känns vaxigt eller kletigt. För precis som namnet antyder så är detta en ”skäggformare”, vilket innebär att den formar skägget utan att liksom göra det helt stelt.

Den härliga stadgan i kombination med den lättarbetade formulan och sköna konsistensen gjorde att just detta vax blev vår vinnare i premiumklassen! Den kan tyckas vara någorlunda dyr, och doften är kanske inte riktigt vår favorit, men denna gör verkligen sitt jobb och skapar ett riktigt snyggt och fylligt skägg. 

Fördelar

 • Lätt att arbeta med
 • Ger bra form
 • Stadig utan att vara tung eller stel
 • Inte vaxig eller kladdig
 • Håller formen
 • Känns behaglig
 • Finns i flera dofter
 • Långvarig effekt
 • Dryg

Nackdelar

 • Innehåller alkohol
 • Dyr

Mellan: Dubs Stache Wax

Mellanklassens vinnare är ett väldigt prisvärt, men ändå lyxigt vax som ger ett medelhårt resultat för en lättare styling.

Dubs är ett märke som använder ekologiska ingredienser i stor utsträckning och därför var det en given vinnare i mellanklassen. Lavendeloljan står för vård av huden och en härlig doft.

Fördelar

 • Ingen uppvärmning behövs
 • Ekologiska ingredienser

Nackdelar

 • Lavendel kan vara allergiframkallande

Budget: Golden Beards Ekologiskt Skäggvax

Den här produkten har enbart hamnat i budgetkategorin tack vare priset, för i övrigt är det en fantastiskt fin produkt som har jättefina egenskaper.

Inte minst så är den 100% ekologisk och gör att du som är miljömedveten även kan få ett skäggvax som går i linje med dina val. Ett stort plus ger vi för de många vårdande oljor och vitaminer som skäggvaxet innehåller.

Notera att den i literpris inte är den billigaste produkten, men den är oerhört dryg och det lilla formatet passar dig som vill prova på en prisvärd produkt innan du beställer en större. Därför platsade produkten i budgetkategorin.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Mycket vårdande
 • Doftar gott

Nackdelar

 • Väldigt hårt
 • Kan vara allergiframkallande för den som är allergisk eller känslig för eteriska oljor

Special: Mr. Bear Family Beard Balm Skäggvax Trippel

Trippelpaketet är för dig som gillar omväxling och som inte vill ha samma doft i skägget varje dag. Här får du dofter av vildmark, citrus, och trä att varva mellan.

Samtidigt får du en väldigt vårdande produkt med många eteriska oljor som vårdar hud och skägg på bästa sätt.

Fördelar

 • Tre i ett pack
 • Drygt

Nackdelar

 • Inget för den som vill hårdstyla

Köpguide

Skäggvax är ungefär mittemellan skäggbalsam och mustaschvax. Det senare är väldigt hårt, men skäggvaxet är mjukare och passar bättre att forma det övriga skägget med.

Skäggvax påminner till mångt och mycket om skäggolja, men har andra proportioner än skäggolja. Som ni kanske förstår så innehåller skäggvax mer bivaxolja.

Skäggvax kan alltså innehålla fler ingredienser än bara ett vax. Förutom de vårdande oljorna som nämns i inledningen har de ofta diskreta och goda dofter.

Skäggvaxet kan också kombineras med andra produkter och för att ytterligare öka näringstillförseln till skägget kan man också använda sig av skäggolja och skäggbalsam.

Hur appliceras skäggvax?

Skäggvax är drygt och man behöver bara en liten klick av det för ett stort skägg. Ta baksidan av tumnageln och skrapa upp en liten klick skäggvax och värm sedan upp det i handflatan, så att vaxet mjukas upp. Därefter arbetar du in vaxet i skägget.

Var noga med att fördela vaxet jämnt i hela skägget annars får de olika färgnyanser. Efter att du har placerat vaxet i skägget kan du styla skägget enligt önskemål. Efter en stund stelnar vaxet och gör att skägget håller formen hela dagen.

 1. Skägget ska vara rent och torrt.
 2. Kamma skägget först och red ut knutar och tovor.
 3. Ta ut lite vax från burken. Hellre för lite än för mycket och fler gånger istället.
 4. Fördela vaxet i skägget.
 5. Använd en skäggkam för att forma skägget, börja med sidorna och ta sedan framsidan.

För att ett skägg ska vara riktigt snyggt och prydligt bör det också tas om hand med omsorg på bästa möjliga sätt. Ett ovårdat skägg är inte trevligt och inte alls fördelaktigt för bäraren.

Skäggvax är speciellt lämpat för de som har lite längre och kraftigare skägg eftersom det ger så mycket stadga och gör det lättare att styla.

Långa skägg blir ofta bångstyriga. För den som vill ha mer excentriska skäggfrisyrer är det också skäggvax som gäller. Med balsam kan man fixa till en del, men man får aldrig samma möjlighet att skulptera skägget som med ett vax.

Det kan vara bra att göra ett litet allergitest eftersom oljor kan ha parfymer som vissa kan vara känsliga för. Då tar man en liten klick och och sätter det i armvecket och låter det sitta kvar någon timme. Har det inte blivit irriterat eller att kliar efter det så är det bara att köra.

Mustaschvax

Om man vill göra något mer extravagant med sin mustasch, så är det bra att använda ett särskilt mustaschvax och inte nöja sig med enbart skäggvaxet.

Anledningen till det är att mustaschvax stelnar ännu mer och är ett ännu hårdare vax än skäggvaxet. Det kräver lite mer jobb att smälta ner i handen eftersom de är hårdare till sin konsistens.

Ett trick är att blåsa med hårfön på burken innan användningen så att vaxet blir aningen uppvärmt. Eller också lägga den i en påse som är helt vattentät och lägga den en stund i varmt vatten.

Men nog om mustaschvax eftersom det här skäggtestet handlar om skäggvax och vilka produkter som är värda att titta närmare på.

Våra favoriter

Vi på skäggigt.se är alltså måna om att ni, våra kära läsare, ska få bästa möjliga tips om bästa möjliga produkter som finns att köpa på marknaden. Det innebär att vi alltid är noggranna med att göra en ordentlig och grundlig research om varje enskild kategori, för att sen hitta de produkter vi vill testa och som vi sedan rekommenderar åt er.

Just för att vi bryr oss så mycket om er ser vi alltid till att marknaden alltid undersöks på flera plan och att samtliga produkter i testet verkligen är värda att prata om, och att köpa för er del. Vi vill även hitta olika varianter så att det finns något för alla.  

Med det sagt så har vi lagt ner både tid, energi, engagemang och tålamod på att hitta de produkterna som vi tillslut ville ta med i testet, och även för att hitta våra absoluta favoriter bland de olika deltagarna. Våra favoriter och utmanare är utvalda med omsorg, där vi tänkt på allt för att varje produkt ska kunna passa. 

Efter många timmar av research så kom vi helt enkelt fram till att de nedanstående produkterna är våra favoriter. När vi sökte igenom marknaden efter bra skäggvax var det följande egenskaper som vi främst utvärderade:

 • Bra känsla
 • Lätt att arbeta med
 • Smidig eller praktisk förpackning
 • Ger bra resultat vid styling
 • Håller formen

Premium: Beard Monkey Beard Shaper

Just detta skäggvax kom att bli vår favorit i premiumklassen just för att det har en så bra och lättarbetad konsistens, samtidigt som det ger en bra och hållbar stadga utan att kännas varken stelt eller tungt. Det gillade vi verkligen.

Använder du detta kan du vara säker på att ditt skägg kommer hålla sig på plats, utan att stadgan är alldeles för fast. För dig med riktigt bångstyrigt skägg kan det krävas lite extra jobb och möjligtvis lite påbättring under dagen, men annars är det toppen. Den ger bra form och känns behaglig, helt enkelt. 

Något vi däremot inte riktigt fastnade för är doften, men som tur är så finns skäggvaxet i flera olika dofter för att passa alla olika tycken. Däremot var doften lagom diskret men ändå påtaglig, vilket känns fräscht med tanke på att den höll i sig rätt länge. Vid applicering blir skägget fylligt och får en fin matt effekt.

Men som sagt, riktigt hållbart utan att vara alldeles för mycket, vilket uppskattas av många användare inklusive oss. Det krävs inte heller särskilt mycket jobb för att forma skägget med produkten. 

Vi tycker att den känns lite dyr men att den ändå är väl värt priset tack vare det goda jobbet den gör! Ett plus för att den är dryg och håller länge.

Fördelar

 • Lätt att arbeta med
 • Ger bra form
 • Stadig utan att vara tung eller stel
 • Inte vaxig eller kladdig
 • Håller formen
 • Känns behaglig
 • Finns i flera dofter
 • Långvarig effekt
 • Dryg

Nackdelar

 • Innehåller alkohol
 • Dyr

Mellan: Dubs Stache Wax

Dubs Stache Wax doftar härligt av lavendel och är ett väldigt prisvärt skäggvax som även passar nybörjaranvändaren. Lavendel är vårdande och lugnande för huden och en klassisk olja i hudvårdssammanhang.

Skäggvax kräver alltsomoftast någon form av uppvärmning, åtminstone i händerna, för att man ska kunna fördela det jämnt i skägget.

Fördelen med Dubs är att det har den tämligen unika egenskapen att man kan fördela den i skägget med en gång. Det är ett ytterst lättarbetat vax som ändå ger en fin stadga åt skägget och som hjälper er att forma det precis som ni vill ha det.

Vaxet innehåller till majoriteten ekologiska ingredienser. Noteras bör att lavendel kan vara allergiframkallande för vissa personer.

Specifikationer:

 • ​​Plåtburk​​
 • Skruvlock
 • Vikt: 40 g

Fördelar

 • Ingen uppvärmning behövs
 • Ekologiska ingredienser

Nackdelar

 • Lavendel kan vara allergiframkallande

Budget: Golden Beards Ekologiskt Skäggvax

Härligt nog får vi placera ett ekologiskt skäggvax även i budgetkategorin! Här har vi en produkt med 100% ekologiska och veganska ingredienser.

Den vårdar skägget likväl som huden och ger dessutom hög stadga, trots en naturlig styling, som inte känns stel eller fet.

Golden Beards har en fräsch och frisk doft, tack vare den generösa mängden eteriska oljor som produkten innehåller. Andra ingredienser är aprikosolja, bivax, jojobaolja, arganolja, och sheasmör och E-vitamin.

Det här är en produkt som används flitigt av privatpersoner, likväl som frisörer, och den är fantastiskt prisvärd. Vi kan varmt rekommendera den till alla som vill ha en budgetprodukt som samtidigt kan styla skägget på ett hållbart sätt.

Specifikationer:

 • ​​15 ml (mycket drygt)​​
 • Plåtburk
 • Skruvlock
 • Ekologisk

Fördelar

 • Prisvärd
 • Mycket vårdande
 • Doftar gott

Nackdelar

 • Väldigt hårt
 • Kan vara allergiframkallande för den som är allergisk eller känslig för eteriska oljor

Special: Mr. Bear Family Beard Balm Skäggvax Trippel

För er som gillar skäggvax med dofter, det vill säga ni vill ha ett skäggvax för just det humör som ni är på en viss dag, för att sedan byta ut den mot någon annan doft en annan dag, får ni här ett helt kit med tre stycken olika skäggvax.

Vaxen doftar trä, vildmark, respektive citrus. Mr. Bear med trädoft är ett skäggvax som är tillverkat av endast naturliga oljor och här får du vård för både skägg och hud.

Den förebygger och lindrar irritation, klåda, och rodnad samt torr och flagnande hud, något som lätt uppstår under skäggväxten. Den återfuktar skägget och ger en frodig, mjuk, och fyllig känsla. Vaxet har en härlig doft av barrskog.

Mr. Bear vildmark är även det väldigt mjukgörande och en produkt som ger en mjuk och naturligt styling. Det är alltså ingenting för den som vill ha de mest konstnärliga frisyrerna på skägget och därmed behöver väldigt hård styling.

Tredje vaxet har en härlig doft av citrus och för övrigt samma egenskaper som de andra två. Man sparar också in några kronor på att köpa dessa tre tillsammans istället för separat.

Specifikationer:

 • ​​Plåtburk​​
 • Skruvlock
 • 3 x 60 ml

Fördelar

 • Tre i ett pack
 • Drygt

Nackdelar

 • Inget för den som vill hårdstyla

Våra utmanare

Antica Barbieria Colla Polishing & Protective Beard Wax

Här har vi ett skäggvax från Antica Barbieria Colla. Produkten ska vara skyddande och ge en glänsande effekt. Vi anser att detta är ett skäggvax som gör ett bra jobb och att den håller vad den lovar, då vaxet känns mjukt men ändå format.

Däremot är den här produkten inget för dig som vill ha ett vax med stadig och hållbar känsla. Det funkar absolut för styling och för att ge någorlunda form på skägget, men det är mer som en mjukgörande kräm som gör skägget mer lättarbetat och följsamt. 

Skägget håller sig mjukt samtidigt som din hy vårdas och återfuktas, vilket alltid är ett plus. Däremot är vi inte så nöjda med priset. Det finns många andra produkter som kan göra ett bättre jobb för ett bättre pris. Med det sagt, vill du ha ett mjukt skägg med lyster och en återfuktad hy så är det värt att prova!

Fördelar

 • Mjukgör skägget
 • Ger lyster
 • Återfuktar och ger näring
 • Skyddar huden
 • Känns behaglig
 • Ger lite form
 • Lättarbetat

Nackdelar

 • Dyr
 • Gör inte ett bra jobb med formen och hållbarheten

​Nõberu of Sweden Beard Balm

Med detta skäggvax från Noberu of Sweden får du en vårdande och skyddande behandling som ger skägget en fin och fyllig form. Vi gillar att den vårdar, mjukgör och skyddar skägget mot slitage.

Utöver det så tycker vi att skäggvaxet ger en härlig känsla, med lite extra fyllighet och volym som gör att även tunnare skägg får ett lyft. Effekten syns direkt, utan att det är svårt eller kladdigt att applicera. Det ger också en snygg look vid styling av skägget, vilket innebär att det passar både lite mer bångstyriga och lättare skägg.

Kort och gott är detta en produkt som kan användas av in princip alla skäggodlare därute, oavsett om du är i behov av att få mer luft, volym och fyllighet, eller om du vill styla skägget och ge en fin touch. Det funkar också om ditt skägg flyger och du vill få lite mer kontroll. 

Skäggvaxet är hårt i början och kräver lite jobb, men utöver det och att priset är rätt saftigt så tycker vi att denna produkt är riktigt bra! Ett plus för de vårdande och mjukgörande egenskaperna.

Fördelar

 • Ger volym och fyllighet
 • Bra för styling
 • Håller skägget på plats
 • Vårdande och mjukgörande
 • Finns i fler dofter
 • Burk av återvunnen aluminium
 • Skyddar mot yttre slitage
 • Passer flera skäggtyper

Nackdelar

 • Dyr
 • Hårt
 • Någorlunda svårt att jobba med

​Uppercut Deluxe Skäggvax

recis som namnet lyder så är detta lite av ett ”lyxvax” som både känns och ser riktigt trevligt ut. Inte nog med att det ger en riktigt bra form och goda möjligheter för att lyckas med stylingen, det ger även skägget en touch av lyster och ser till att bångstyriga hårstrån håller sig på plats. 

Det här skäggvaxet gör sitt jobb, och det funkar även på de längsta skäggen utan att kladda. Uppercut Deluxe skäggvax är dock inte optimalt för kortare skägg. 

Ett litet minus är att vaxet luktar väldigt mycket kokos, men gillar du doften så är det väldigt trevligt. Vi tyckte däremot att doften var lite väl stark, men annars så gillar vi det här vaxet. Det är lättarbetat, med en stadig konsistens som bidrar till både form och look.

Fördelar

 • Ger bra stadga
 • Bra för styling
 • Bidrar med lyster
 • Håller skägget på plats
 • Passar bra för långt skägg
 • Lättarbetat
 • Känns lyxigt
 • Ger bra kontroll

Nackdelar

 • Stark kokosdoft
 • Någorlunda dyrt
 • Funkar inte så bra på kort hår

​Benjamin Barber Skäggvax Light Hold

Det här skäggvaxet från Benjamin Barber är av den lättare varianten, vilket innebär att den funkar perfekt för dig som vill få styr på skägget utan att ge det någon speciell form eller hållning. Däremot så ger det en härlig stadga som gör att skägget håller sig iordning utan att det känns hårt, och vid applicering känns det lättarbetat.

Däremot är vaxet hårt i burken, och du måste värma det för att få ut någon produkt. Det är en nackdel då det gör att hela processen tar lång tid, vilket känns lite som ett hinder. Men när produkten väl är uppvärmd så är den trevlig att använda och håller sig på plats länge. 

Utöver det så är vi nöjda, och med tanke på priset så tycker vi inte att den hårda konsistensen är något jätteproblem. 

Se till att värma vaxet ordentligt innan applicering för att undvika klumpar och stelhet, annars funkar det bra. Prisvärd, bra konsistens, god doft och passande för bångstyriga skägg som inte vill hålla sig i form. Ett plus för att vaxet även funkar i mustaschen!

Fördelar

 • Ger lagom stadga
 • Bra för styling
 • Håller skägget i form
 • God doft
 • Lättarbetat
 • Gör skägget mjukt
 • Prisvärd
 • Funkar i mustasch

Nackdelar

 • Väldigt hårt
 • Svårt att värma
 • Kräver en del arbete
 • Inte så starkt


Beardilizer Beard Wax

Kanske hickar ni till när ni ser priset på Beardilizer Beard Wax, men ni ska komma ihåg att det här är en burk på 200 ml och också ett skäggvax med mycket hög stadga som formar skägget i stort sett hur du vill ha det och håller de mest bångstyriga skäggstrån på plats.

Skyddande solrosolja ingår i produkten som gör att skäggstråna inte slits. Bivaxet ger en hållbar stadga och sheasmör reparerar skadade skäggstrån.

Även olivolja finns med som innehåller mycket E-vitamin och som vårdar skäggstrån och huden därunder. Den innehåller även arganolja som har en massa stärkande egenskaper och som är en mycket exklusiv olja.

Vårdande rosmarinolja förebygger mjäll i skäggbotten samt vårdar hårsäckarna. Produkten är prisvinnande och lovordad av stylister och barberare världen över.

Fördelar

 • Många vårdande oljor
 • Stor förpackning

Nackdelar

 • Dyr
 • Plastburk

Sailor's Soft Beard Wax

Detta är ett väldigt mjukt vax till konsistensen, men som har en bra effekt när det stelnar som även passar personer med långt skägg. Det kanske kommer vara en konstig känsla först eftersom det är relativt mjukt, men man vänjer sig.

Skäggvaxet har ingen doft, vilket kanske inte är en fördel för dig som vill ha doft med i vaxet, men då kan du använda din favoritskäggolja, eller turas om mellan alla favoriter, och fortfarande få en doft du gillar.

Fördelar

 • Bra pris (för 60 ml)
 • Mjuk konsistens
 • Doftfri

Nackdelar

 • En del kan tycka att konsistensen är för mjuk

Beardburys Dry Wax

Till sist vill vi presentera ett roligt skäggvax i form av ett flytande vax. Den här applicerar ni först i handflatorna och fördelar den i fuktigt skägg, vilket är motsatsen till vanligt skäggvax, som alltid ska appliceras i torrt skägg.

Sedan stylar man och formar med hjälp av en hårfön. Det här ger skägget textur och volym och är särskilt bra för er med ett större skägg som vill att det ska se luftigt och fluffigt ut. Förpackningen är dryg på 250 ml och räcker länge.

Fördelar

 • Perfekt när man vill styla med hårfön
 • Lätt att applicera

Nackdelar

 • ​Det är lätt att det kommer för mycket ur flaskan

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals