Den ultimata guiden till bättre skäggväxt

Att låta skägget växa är en stor trend just nu. Många vill ha ett riktigt snyggt och tjockt långt skägg. Det kräver dock en del tålamod att låta skägget växa och dessutom att hålla skägget snyggt och vältrimmat.

Ett slarvigt och ovårdat skägg är inte trevligt alls. Därför ska du hålla koll på skägget under hela tillväxtprocessen, så blir det också lättare att hålla det snyggt när det sedan är längre.

Ett vanligt missförstånd är att det skulle vara så att håret på huvudet växer i samma takt som håret i ansiktet. Men så är det faktiskt inte, skägghår växer snabbare än håret på huvudet. Det är hormonerna som i tonåren sätter igång skäggväxten.

Det är individuellt hur mycket skägget växer och hur tätt det blir. I korthet kan man säga att det beror på hur känslig din kropp är för hormonet som stimulerar skäggväxten.

Är du mer känslig för testosteronhalten i kroppen växer skägget mer. Att du inte har så grov skäggväxt beror alltså inte på att du har en låg testosteronhalt i kroppen.

Den ultimata guiden till battre skaggvaxt

Så, om det är så att ditt skägg inte växer så mycket, finns det inget att göra åt saken då? Den glädjande nyheten är att det finns det faktiskt. Att få en bättre skäggväxt och ett tjockare skägg är något som man kan jobba på.

Att hålla en sund kosthållning med bra fetter, tillräckligt intag av proteiner och mycket vitaminer i form av grönsaker och frukt, är något som påverkar hur mycket håret växer. Hur du håller dig i form påverkar din allmänhälsa som påverkar hur mycket ditt skägg växer.

Fokusera på hårväxtens hälsa både från insidan och utsidan

Du behöver alltså tänka på att ta hand om dig och på det viset så kommer håret att växa på samma gång. Förutom att tänka på kosten är det också bra att röra på sig. Träning håller blodcirkulationen igång och bygger upp immunförsvaret.

Att hålla kroppen återfuktad är också något som påverkar allmänhälsan mycket, så att dricka mycket vatten är bra. Du kan läsa mer i detalj längre ner i artikeln om råd och tips för hur du kan sköta din kropp bättre när det gäller näringsintaget.

Så har vi givetvis skötseln från utsidan. Förutom trimningen är det en rad saker du kan göra för att skägget ska må bra. Det är viktigt att tvätta skägget och huden under med en ansiktstvållösning.

På det sättet får du bort bakterier och död hud som bildar bakterier och inte minst kan orsaka klåda och utslag på huden. Använd en skäggolja för att ge extra näring och för att göra så att skägget dessutom ser friskt och välvårdat ut.

När du tvättar håret, kom ihåg att använda skäggschampo och framför allt skäggbalsam i skägget också! Att integrera alla de här stegen i din dagliga skäggvårdsrutin gör att du kommer att få ett mycket finare skägg på kortare tid.

Om du är tonåring och vill att skägget ska växa snabbare

Att få skägget att växa när man är ung är inte alltid det lättaste. Det tar några år innan hormonnivåerna stabiliserats och du får en regelbunden skäggväxt. Är du i 18-årsåldern eller yngre, får du vara beredd på att ha lite tålamod med din skäggväxt.

Det varierar också väldigt mycket när skägget på en ung person kommer att börja växa ordentligt. Vanligtvis sker det i 18-20 årsåldern, men kan som sagt variera.

Den ultimata guiden till battre skaggvaxt

Det du kan göra om du inte har så tät skäggväxt än, är att odla ett så kallat bockskägg som växer på hakan och som fungerar bra även om du har lite mindre hår.

Det är ett snyggt och smart sätt att kunna ha lite skägg i väntan på att det börjar växa ordentligt. Och kom ihåg att oavsett ålder, så är tålamod och skötsel det viktigaste, medan man väntar på att skägget ska växa fram!

Allmänhälsan speglar sig i hårväxten

Att ta hand om kroppen är viktigt av många orsaker, men inte minst för att det också påverkar skäggväxten mycket. Ät proteinrik mat som bönor, ägg, och fisk. Stress har en klart negativ inverkan på kroppens funktioner och påverkar även hårväxten.

Att träna och sova ordentligt är sådana saker som minskar stressen betydligt och ett enkelt sätt att hålla sig mentalt i form. Motionen har mer betydelse än vad man kan tro eftersom den förbättrar blodcirkulationen i kroppen och på det sättet får hårväxten hjälp på traven.

Var konsekvent och ge inte upp

En anledning till att drömskägget aldrig verkar komma är att många ger upp precis innan det börjar hända saker och omvårdnaden ger resultat. Det är nästan alltid så att skägget i ett skede börjar klia en del och det är där många bryter sitt försök till skäggväxt.

Genom att hålla skägget och ansiktet rent, tvätta det med en mild ansiktstvål, och använda vårdande olja, minimerar du klådan och obehaget. När ansiktshåret blivit aningen längre blir det mjukt och följsamt och klådan försvinner.

Vitaminer och mineraler

Att ta tillskott i kombination med en god kosthållning är en jättebra idé när det beträffar naglarna, särskilt B-vitaminkomplex. Det stärker både hår, hud, och naglar och inte minst skäggväxten. Och kom ihåg att alltid äta rejält med frukt och grönsaker, det ger rejält med vitamintillskott!

Drick mycket vatten

Att återfukta huden har en livgivande effekt på huden och håret. Och då talar vi inte om kaffe, te, läsk, och andra drycker utan rent vatten. Det är det bästa sättet att hålla kroppen återfuktad och driver dessutom ut toxiner och gifter.

Låt skägget vara ifred den första månaden

För att skägget ska bli riktigt lätt att trimma och med snyggt resultat, är det bästa du kan göra att låta skäggväxten vara ifred. Det är lättare sagt än gjort, men om du inte låter det växa ut ordentligt kommer du inte att kunna forma det så som du vill ha det.

Den ultimata guiden till battre skaggvaxt

Så motstå frestelsen att klippa eller trimma skägget så kommer slutresultatet att bli mycket bättre! Försökt också att låta bli att stryka med handen över skägget i tid och otid, då det kan ge irriterad hud och infektioner och dessutom så sliter det på skägget ordentligt.

Återfukta

Att använda ett bra balsam efter skäggtvätten binder fukt och får det att se välmående, tjockt, och glansigt ut. Komplettera sedan med en av de fina skäggoljorna som finns på marknaden, så har du ett komplett omvårnadskit att köra några gånger i veckan.

Om du skulle drabbas av mjäll i skägget finns det speciella schampon som kan hjälpa dig med problemet. Men det viktigaste är återfuktningen, så slipper du sannolikt de här problemen.

Kom ihåg att massera in oljan ordentligt i huden och under skägget för att förbättra blodcirkulationen och hålla huden i bra form.

Mer extrema sätt att få skägget att växa

Microneedling eller dermaroller är en metod som används för att föryngra huden och det finns de som påstår att det även skulle kunna påverka skäggväxten på ett positivt sätt.

Detta eftersom det stimulerar blodcirkulationen i ansiktet och du får en bättre tillströmning av hormoner och näring till ansiktet.

Metoden gör att kroppen boostar igång sin produktion av kollagen och keratin som gör att huden ser yngre ut och, förhoppningsvis, att ditt skägg växer.

LED-ljusterapi

En metod som är relativt ny, men som blir allt populärare; ljusterapi är en typ av LED-ljus där man tagit bort de skadliga UV-strålarna och man får då en effekt som har visat sig ha positiv effekt på hudhälsan och hudens åldrande. Det här kan även ha en positiv inverkan på skäggväxten, även om det inte är vetenskapligt fastställt.

Skäggtransplantation

Det mest extrema sättet av alla att få mer skägg är nog att låta göra en skäggtransplantation. Man tar då hår från huvudet och transplanterar in det på hakan.

Att låta operera sig för att få skägg är naturligtvis mycket extremt och det gäller att vara beredd på rätt stora ansträngningar för kroppen, så som det alltid innebär med operationer av det här slaget.

Använd dig av flera sätt och få ett resultat snabbare

Som du ser finns det mycket att göra och man kan nog säga att det är många bäckar små som gäller här. Om du använder dig av så många skötselråd som möjligt så att du kan ta ett helhetsgrepp på skäggväxten, så kommer du att ha ett snyggt skägg fortare än du anar!

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals