En guide till hur du gör din egna skäggolja

Att ta hand om sitt skägg är en självklarhet för de flesta som odlar skägg, men att välja produkter som är bra och ger riktigt fint skägg är inte alltid det lättaste.

Säkerligen vet du redan vilka produkter du bör använda och varför, men du kanske inte visste att du faktiskt kan göra skäggoljan helt själv? Det är faktiskt sant! Och det är varken svårt eller tidskrävande.

Kanske har du inte hittat ”rätt” olja för just ditt skägg ännu, kanske vill du testa en annan olja, eller kanske vill du helt enkelt bara tillverka din egen skäggolja. Oavsett vilken anledning du har så är detta den ultimata guiden för dig!

Vem som helst kan göra denna skäggolja och vi guidar dig genom hela processen, steg för steg. Så vad väntar du på? Inhandla oljorna som behövs och sätt igång med tillverkningen!

Varför ska du göra din egen skäggolja?

Det kan finns många olika anledningar att göra egen skäggolja. Men om du undrar varför du överhuvudtaget ska använda en skäggolja så är svaret givetvis; för ditt skäggs skull!

Om man vill ha ett välvårdat, välmående, och vackert skägg så bör man givetvis ta hand om det – och det gör du bland annat med hjälp av skäggolja.

Anledningarna till att man tillverkar en egen skäggolja kan till exempel vara att det blir billigare, att man vet exakt vad den innehåller, och dessutom själv kan bestämma vad man vill använda – eller att man helt enkelt tycker att en hemmagjord olja är bättre än de man köper färdiga.

Guide till egen skaggolja

En annan fördel är att du kan prova dig fram och hitta den perfekta kombinationen för just dig. Kanske är det en olja som inte alls fungerar, medan en annan fungerar perfekt.

Du kan dessutom testa olika dofter och helt välja själv vad du vill att oljan ska dofta – fräscht, svagt, tydligt, eller någonting helt annat. Du bestämmer helt själv – varför inte variera från gång till gång?

Eller göra flera på en gång och välja den som du känner för just den dagen? Det är helt och hållet upp till dig vad din olja, och ditt skägg, ska dofta.

Detta behöver du

Du behöver faktiskt bara två ingredienser – en basolja och en eterisk olja som bidrar med doft, men ibland även egenskaper.

Du kan förstås välja att kombinera ännu flera oljor för flera egenskaper, eller för att få till en helt egen doft – eller för att hitta den perfekta oljan för ditt skägg, helt enkelt.

Basolja

Du behöver en basolja; Mandelolja, jojobaolja, arganolja, druvkärneolja, eller ricinolja till exempel. Alla dessa fungerar fint till en skäggolja, men om du är osäker på vilken som passar dig bäst så kommer här en snabb genomgång.

Mandelolja

Mjukgörande, vårdande, och rik på E-vitamin. Skyddar och återfuktar. Passar extra bra för skägg som behöver fukt och näring.

Jojobaolja

Mjukgörande och fuktighetsbevarande, men även skyddande och lugnande. Passar extra bra till skägg som har blivit torrt och strävt.

Arganolja

Den här oljan är näringsrik och innehåller mycket Vitamin E. Passar extra bra för torrt skägg och kluvna hårtoppar.

Druvkärneolja

Näringsrik olja som är full med antioxidanter. Återfuktar på djupet och motverkar torrhet. Passar bra för skägg som behöver vård, näring, och fukt.

Ricinolja

Den här oljan är känd för att stimulera hårväxten och ge lyster och glans. Den passar bra om du vill få skägget att växa fortare, eller bli finare.

Essentiell eller eterisk olja

När du har valt ut den basolja som passar dig, ditt skägg, och skäggets behov bäst är det dags att välja en essentiell eller eterisk olja.

Guide till egen skaggolja

Här handlar det främst om doft, men många essentiella och eteriska oljor har även vårdande egenskaper. Du kan välja vilken olja som helst, men här kommer några exempel på de oljor som passar extra bra till en skäggolja:

Sandelträ

Mjuk och behaglig mild doft, lite söt och träaktig. Passar bra för den som inte vill ha för stark doft, utan föredrar en mild och lättare doft.

Cederträ

Även denna doft är förstås träaktig. Doften är fräsch och behaglig, och har en lugnande doft – kanske verkar den även lugnande på ditt skägg? Passar extra bra för den som vill ha en behaglig doft, som kanske även kan göra dig lite lugnare på köpet.

Pepparmint

Fräsch, uppiggande, och lite söt doft. Tydlig och härlig doft som passar extra bra om du vill ha en fräsch doft.

Citrongräs

Frisk och citrusaktig doft som har en förmåga att ge energi, positivitet, och klarhet. Passar alltså bra för den som vill ha flera fördelar utöver ett väldoftande skägg – eller som helt enkelt föredrar den doften.

Tea tree

Har rengörande egenskaper och kan lindra klåda. Har en ganska tydlig och skarp doft, men kan blandas med till exempel citrongräs för att få ned den skarpa doften lite grann.

Passar bra för den som har ett kliande skägg, men kanske tillsammans med en annan olja om man önskar en lite mildare doft.

Eukalyptus

En olja vars doft kan såväl pigga upp som verka rogivande. Doften är frisk, fräsch, och påminner om mint.

Såhär gör du din egna skäggolja

Du behöver alltså två oljor; en basolja och en essentiell eller eterisk olja – eller flera, om du vill. Du använder en deciliter av basoljan, och 10-15 droppar av den essentiella eller eteriska oljan.

Sedan är det helt enkelt bara att blanda samman oljorna! Häll gärna upp basoljan först, och droppa sedan ned 10-15 droppar av den essentiella eller den eteriska oljan eller oljor som du har valt. Rör om lite grann så att oljorna blandas – sedan är det klart!

Guide till egen skaggolja

Häll upp oljan i en flaska, det finns tomma flaskor att köpa som passar bra – till exempel en liten pumpflaska. Man kan även köpa reseflaskor som ofta säljs i set med flera flaskor, de har en mindre storlek och passar bra till skäggolja. Men man kan givetvis göra mer på en gång och använda en större flaska, om man vill.

Förvara gärna skäggoljan svalt och mörkt för bästa hållbarhet. Den håller dock ganska länge, så om du använder den regelbundet så behöver du inte vara orolig över att den blir dålig innan den har tagit slut.

Sammanfattning

Att göra en egen skäggolja är enkelt och går fort – och det är ganska roligt också! Du kan prova dig fram för att hitta den skäggolja som passar dig och ditt skägg bäst – både när det gäller egenskaper och när det gäller doft.

Att göra en egen skäggolja är bra på många sätt – du vet exakt vad den innehåller, det blir billigare och du kan prova dig fram och hitta din egen favorit, eller helt enkelt variera. Och det går fort – det tar faktiskt inte mer än någon minut!

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals