Gör ditt eget skäggvax – Lyxigt vax hemma med endast 3 ingredienser

Vi ska inte påstå att du måste använda skäggvax, men om du vill styla eller få ordning på spretande skägg så är det definitivt bra att ha. Här får du lära dig hur du enkelt och snabbt kan göra ditt eget vårdande skäggvax, det är både prisvärt och roligt!

Vad är skäggvax?

Skäggvaxet används helt enkelt för att styla skägget. Skäggvax innehåller bivax eftersom syftet med skäggvaxet är att styla. Det är också mycket vårdande både för hud och skägg.

Att göra sitt eget skäggvax har många fördelar. Du kan själv välja precis vad du vill använda för ingredienser, och du vet exakt vad din produkt innehåller. Du kan välja en doft och konsistens som passar dig och ditt skägg, och även variera mellan olika dofter. Dessutom är det väldigt enkelt att göra! 

Du kan förstås prova dig fram även när det gäller mängden av olika ingredienser, för att få till den konsistens som du föredrar.

Så gör du ditt eget skäggvax

Men hur gör du då för att tillverka skäggvax? Det ska vi gå igenom nu. Du kommer få veta vilka ingredienser du behöver, hur du går tillväga och allt annat du behöver göra. 

Det krävs få ingredienser och kort tid att göra ditt eget skäggvax som är perfekt för just ditt skägg. Och när du väl har testat så kommer du förmodligen aldrig vilja köpa färdigt skäggvax igen!

Du behöver:

  • 4 matskedar bivax
  • 3 matskedar ekologisk olja (till exempel arganolja, jojobaolja, kokosolja eller olivolja)
  • Några droppar eterisk olja om du vill ha doft
Gor ditt eget skaggvax

Lägg ingredienserna i en skål och låt dem smälta ihop i ett vattenbad, på samma sätt som du smälter choklad. 

Du kokar helt enkelt upp vatten i en kastrull, fyll ungefär halva kastrullen med vatten. När det kokar så ställer du av kastrullen, och placerar skålen med ingredienserna över kastrullen så att de smälter av ångorna.

Häll sedan över det i en burk med lock, och låt det stelna i kylskåpet. Det är även i kylskåpet som skäggvaxet ska förvaras när du inte använder det, och du kan förstås göra större batcher åt gången. Se till att förvara det i kylskåpet när det inte används bara. 

Prova gärna att använda olika oljor och mängder, för att hitta en doft och konsistens som du gillar - eller gör olika varje gång. Du kan även kombinera olika eteriska oljor för att hitta din egen, unika doft.

Hur använder jag skäggvax?

När du ska använda skäggvaxet så tar du helt enkelt en lagom stor klick från burken, värmer det mellan händerna och stryker ut det i skägget. Sedan kan du forma det så som du själv vill. 

Enkelt att tillverka, och ännu enklare att använda. Om du tycker att vaxet blir för fast så kan du testa att tillsätta mer olja eller mindre bivax, och om du vill ha det ännu fastare så gör du helt enkelt tvärtom - tillsätter mer bivax eller mindre olja nästa gång.

Vilken olja ska jag välja till mitt skäggvax?

Nu ska vi kolla närmare på oljorna du kan välja mellan, och vi börjar med oljorna som är viktigast - arganolja, jojobaolja, kokosolja och olivolja. Det finns egentligen flera att välja mellan, men vi använder dessa som exempel för att göra det lite enklare. 

Alla oljor har olika egenskaper, och även om de fungerar på ungefär samma sätt så skiljer de sig lite åt och har olika fördelar.

Gor ditt eget skaggvax

Arganolja

Arganolja är antiinflammatorisk och bra för torr hy, den hjälper också till med cellförnyelse och har anti-aging egenskaper. Dessutom skyddar och vårdar den huden. Den här oljan har alltför många bra egenskaper, och passar extra bra för den som vill skydda hyn under skägget eller har problem med torr och kliande hy.

Jojobaolja

Jojobaolja har också många bra egenskaper, och den passar även den som har känslig hy. Den är antibakteriell, mjukgörande och skyddande. Dessutom fungerar den bra vid diverse hudproblem såsom eksem och akne samt vid mjäll. Den här oljan passar även bra om du har fet hy, alltså den passar väldigt många.

Här hittar du vår guide till jojobaolja där vi också valt ut några riktigt bra produkter.

Kokosolja

Kokosolja är bakteriedödande och antiinflammatorisk och överlag väldigt lik jojobaoljan. Den är bra för diverse hudproblem såsom akne och eksem, och den ger huden näring och fukt. Den hjälper även till att reparera bindväven och passar därför bra för den som är lite äldre, om du vill hålla huden under skägget ung, vill säga.

Här hittar du vår guide till kokosolja där vi också valt ut några riktigt bra produkter.

Olivolja

Olivoljan är antiinflammatorisk, skyddar och ger fukt. Den kan också hjälpa irriterad eller kliande hud, och den passar för torr eller känslig hud. Olivoljan passar de flesta, men kanske allra mest den som har torr hy, klåda - eller känslig hy. Om du är osäker på vilken olja du ska välja så är olivoljan bra att börja med.

Eteriska oljor

När det gäller eterisk olja så används de främst för att ge doft, så om du inte vill ha någon doft så kan du strunta i den eteriska oljan. Här finns det även många olika att välja mellan, och det handlar helt och hållet om vilken doft du föredrar.

Kombinera oljor

Du kan även kombinera två eller flera olika oljor för att få fram en helt egen doft. Vi kommer att tipsa om några olika dofter, men här kan du verkligen välja precis vilken doft du vill av alla som finns att köpa.

Pepparmyntsolja doftar mint och lite söt och “isig”, och som känns svalkande mot huden. Doften är även uppiggande, så den passar bra om du vill ha en liten energikick samtidigt som du stylar skägget. Om du vill blanda den med andra oljor så passar den särskilt bra ihop med tea tree, rosmarin och citron.

Tea tree olja har en fräsch och örtliknande doft, och lite kryddig. Som en bonus är den rengörande och passar bra för problemhy och vid klåda. Den har antiseptiska egenskaper och är vanlig i hudvård. Om du vill ha en eterisk olja som inte bara luktar gott utan även är bra för huden så är den här oljan ett bra val.

Gor ditt eget skaggvax

Citrongräsolja har en avstressande och uppfriskande doft. Den är rengörande, och mjukgörande för hår - och motverkar även mjäll. Om du vill blanda den med andra oljor så passar den bra med cederolja, lavendelolja och tea tree olja. 

Citrongräsolja passar bra för den som vill ha en doft som är avstressande, eller för den som vill ha en olja som är bra för både huden under skägget och själva skägget.

Sandelträolja har en söt och rökig trädoft. Den passar särskilt bra för torr och känslig hy, och den har även en lugnande effekt på såväl huden som sinnet. Den här passar alltså bra om du vill bli avslappnad, eller om du har en känslig eller torr och kliande hy.

Sammanfattning

Att göra eget skäggvax är både enkelt och roligt. Det krävs bara två eller tre olika ingredienser, och det går väldigt fort. Dessutom kan du variera och anpassa skäggvaxet efter egen smak och tycke - såväl när det gäller konsistensen som doften.

Skäggvaxet är vårdande och återfuktande, men är egentligen främst till för styling. Genom att göra ditt eget skäggvax kan du dock se till att det blir extra vårdande, och att du får precis det du vill ha. Du kan anpassa skäggvaxet efter ditt eget skägg och din egen hy. 

Om du har problem med klåda och irritation så kan du välja oljor som motverkar sådant, om du vill ge extra fukt och näring så väljer du oljor som har sådana egenskaper - eller så blandar du flera olika oljor och får exakt den kombinationen som du och ditt skägg behöver.

Det finns helt enkelt många fördelar med att göra eget skäggvax, och när du väl har testat så kommer du förmodligen aldrig vilja köpa ett färdigt skäggvax igen.

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals