Hur använder man skäggolja? – Lär dig ta hand om ditt skägg

Att ha skägg kan faktiskt vara riktigt roligt. Man kan pyssla om det, klippa det, styla det, och så vidare. Skägg kan se ut på en mängd olika sätt, men många som engagerar sig i sitt skägg ser det som sitt personliga statement.

Vissa har en naturligt kraftig skäggväxt, medan andra får kämpa med att ens få några längre hårstrån. Oavsett hur ditt skägg växer och huruvida du gillar att ha det, finns det en hel del tips och trick för hur man kan vårda det.

I denna artikel kommer vi främst fokusera på skäggolja - en produkt som tagit marknaden med storm och som kommer med många fördelar. Vi kommer börja med att berätta lite om varför det är bra att ta hand om sitt skägg, för att sen gå in mer i detalj bland annat på vad skäggolja är, hur man använder det, och vad det är bra för. Fortsätt läsa om du vill bli inspirerad till att få ett välmående skägg!

Varför ska man ta hand om sitt skägg?

För att skägget ska se snyggt och vårdat ut krävs det att man ger det lite kärlek. Lika mycket tid som vissa lägger på att få en snygg och fräsch frisyr kan andra vilja lägga på sitt skägg, och det med all rätt! Det tar tid och tålamod att odla ett stabilt skägg och därför måste man ta hand om det.

Hur anvander man skaggolja

Hur tar man hand om skägget?

Först och främst kan det vara bra att veta hur man ska bära sig av när man satsar på att få till ett bra skägg. Om man bara kastar sig in i djungeln utan en tanke på hur eller varför, ja då blir skägget också en djungel.

Utan att lägga tanke eller tid på det kommer skägget bara se ovårdat ut, och det kommer sluta med att det rakas av igen. Inget skägg, inget att vårda. Så hur bär man sig åt?

Våra bästa tips

Nedan listar vi våra bästa och enklaste tips på hur man tar hand om sitt skägg. Det är inga komplicerade rutiner, det enda som krävs är lite kärlek, tålamod, och känsla, och möjligtvis några enstaka vårdande produkter om det är av intresse.

1. Tvätta skägget

Lika viktigt som det är att tvätta håret är det att tvätta skägget! Eftersom skägget sitter så pass nära munnen fastar det ofta matrester eller någon form av dryck, som snabbt blir rätt så ofräscht. Det krävs inte ett geni för att konstatera att skägget lätt blir smutsigt, vilket gör att det luktar illa och börjar klia.

Att använda vanligt schampo eller tvål är däremot inte att rekommendera. Skägget, som allt annat på kroppen, har specifika egenskaper som man ska anpassa sig efter. Ett exempel är att skägg behöver mycket mer fukt än vad håret på vårt huvud gör, något som också har att göra med att huden under är känslig.

När skägget ska tvättas bör det göras med skäggschampo och någon form av ansiktsskrubb eller peeling. Genom att använda ett specifikt skäggschampo får du störst chans till bäst resultat, det vill säga minst irritation, bra textur, och härlig doft! Skäggschampo torkar varken ut skägget eller huden under.

2. Glöm inte att balsamera

Återigen, skägget ska tas om hand på samma sätt som håret på våra huvuden, om inte än mer noggrant. Utan att balsamera upplevs skägget ofta som torrt, stumt, och hårt likt en oföljsam stubbe.

Efter schamponering och rengöring bör skägget behandlas med balsam. Tack vare balsamet blir skägget mjukt och följsamt. Då upplevs det heller inte lika stubbigt och grovt. Att balsamera skägget titt som tätt kan man göra med glädje, det mår både skägget och dess bärare bra av.

3. Återfukta

Efter att man har schamponerat och balsamerat skägget är det dags för ännu mer återfuktning. Återfuktning sker genom att man till exempel använder en skäggolja eller ett leave-in-conditioner efter duschen. Detta gör man dels för att skägget ska lukta gott, dels för att inte riskera att varken skägget eller huden under torkar ut.

Hur anvander man skaggolja

Applicering av den återfuktande produkten rekommenderas att göra när skägget fortfarande är lite fuktigt för att det ska gå in ordentligt i stråna. Efter detta kommer skägget vara mycket välmående, vilket också gör det fräscht och snyggt.

Låt gärna denna 3-stegs guide bli en rutin i din vardag; schampo, balsam, återfuktning! Glöm heller inte det sista, eller kanske första, steget – klipp och trim.

4. Klipp och trimma

Att klippa och trimma skägget är det mest grundläggande steget till att få ett bra skägg. Är skägget ojämnt, buskigt, eller spretigt hjälper det tyvärr inte bara med att vårda det.

Se skägget som grundfärgen på en tavla – är den inte bra eller tillräckligt välgjord blir själva målningen inte heller det. Det samma gäller för skägget! Om man däremot klipper och trimmar skägget så att det blir jämnt och följsamt kommer följande arbete få önskad effekt. Skarpa linjer har också en positiv inverkan på helhetsintrycket, oavsett ansiktsform och typ av skäggstil.

Ett smart tips är att med jämna mellanrum boka in ett besök hos en frisör eller barberare om man känner sig osäker på sin egen trimningsförmåga. Är man bekväm med att klippa sig själv är det absolut att rekommendera, det finns en hel del bra verktyg på marknaden.

Oavsett hur man väljer att göra är det viktigt att hålla skäggväxten under kontroll för att skapa en bra och stabil grund. Nu vidare till artikelns fokus – skäggolja!

Vad är skäggolja?

Tråkigt nog är skäggolja inte en särskilt populär eller uppskattad produkt. De flesta skäggbärare tror sig inte ha behovet av så många produkter, de klarar sig så bra ändå. Efter att ha testat en bra skäggolja och vilken skillnad det gör är det nog många som kommer tänka på ett nytt sätt.

En skäggolja fungerar på samma sätt som vilken vårdande olja som helst – den återfuktar, bevarar kvalitén, och ser till så att ”basvaran” inte slits ut lika mycket. Skulle man inte bry sig om att återfukta skägget riskerar man att det torkas ut och blir fnasigt, samt att huden under blir irriterad och börjar klia.

Hur anvander man skaggolja

Vad är då skäggolja? Det är egentligen ganska logiskt: skäggolja är en olja för skägget. Närmare bestämt är det gjort av en hel del olika oljor, som var och en bidrar med specifika egenskaper. Olika skäggoljor innehåller olika oljeblandningar, men i grund och botten består det av bärande olja och essentiell olja.

Detta innehåller skäggolja

Skäggolja består alltså av två sorters oljor: bärande (även kallad basolja) och essentiella oljor. Den bärande oljan är den som gör grundjobbet, alltså att återfukta skägg och hud. Den bärande oljan uppgår ofta till minst 90% av skäggoljans innehåll.

De vanligaste sorterna man använder är jojobaolja och arganolja, som är utvunnet ur växter och har liknande egenskaper som kroppens egna. Utöver det användas även mandelolja och olja från fruktkärnor för att nämna några.

De essentiella oljorna är det som skapar varje skäggoljas specifika drag och användningsområden, alltså det som gör att olika skäggoljor kan skilja sig från varandra. Vanligtvis innehåller en skäggolja flera olika essentiella oljor.

Denna typ av olja ger framförallt doft, men också de läkande egenskaperna man önskar att uppfylla, till exempel om den ska vara anpassad efter en viss hudtyp. Det finns även neutrala och doftfria skäggoljor.

Några exempel på essentiella oljor är pepparmint, cederträ, eukalyptus, och citron. Valet av skäggolja är lika personligt som kombinationen av att välja hudvårdsprodukter och parfym. Tur att utbudet är brett!

Varför ska man använda skäggolja?

Fördelarna med att använda skäggolja är många, något som många inte verkar tro. De fördelarna vi tycker är värda att uppmärksamma er om är att skäggolja:

  • återfuktar!
  • håller svamp och bakterier borta.
  • förebygger och motverkar kliande.
  • skapar en snyggare helhet och gör skägget mer lättarbetat.
  • doftar gott.
  • kan motverka hudproblem, som acne.
  • mjukar upp skäggstråna för en mjukare känsla.
  • håller hårstråna i styr och ger en snygg finish.
  • bonus: skäggolja minskar stick och bråk när man ska kramas.

Den viktigaste punkten i detta är att den återfuktar, som vi nämnt tidigare. Genom att hålla skägg och hud återfuktad får man nästan alla andra steg på köpet – en bra kanvas ger ett bra resultat.

Genom att skäggoljan motverkar torrhet i huden kan det även motverka kalla fläckar, vilket i sin tur kan leda till en ökad och tätare skäggväxt.

Svamp och bakterier bildas ofta på grund av fukt, vilket är förståeligt då det kan vara svårt att få skägget torrt efter dusch eller rengöring. Det är här skäggoljans läkande egenskaper kommer in i bilden.

Hur ofta kan man använda skäggolja?

Med tanke på att skäggolja har så många förmånliga egenskaper kan man med gott samvete använda skäggolja varje dag. Självklart är det inget måste. Hur mycket man väljer att engagera sig i sitt skäggs välmående är upp till var och en.

Hur använder man skäggolja?

Det är rekommenderat att använda skäggolja som avslutande produkt i rengöringsrutinen. Efter att skägget är rengjort ska oljan appliceras, ett ypperligt tillfälle är efter duschen när porerna är öppna.

Hur anvander man skaggolja

Det är viktigt att torka skägget och huden innan applicering för att undvika bakterier, men det gör inget om skäggstråna i sig är lite fuktiga.

Less is more!

Tänk på att några få droppar räcker en lång väg. Att använda för mycket skäggolja kan ge motsatt effekt mot det man önskar, som att det blir flottigt eller doften blir för stark.

Det är även viktigt att man masserar in oljan ordentligt över hela ytan. Att borsta igenom skägget med en kam kan hjälpa till med det.

Avslutande ord om skäggolja

Det vi kan konstatera är att användning av skäggolja innebär många fördelar, framförallt återfuktning. De vårdande egenskaperna i skäggolja påverkar inte bara skäggets följsamhet och doft, det kan även lindra hudproblem och ge ökad skäggväxt.

Att använda skäggolja är självklart valfritt, men det skadar inte att testa. Men glöm inte att ens egna välmående speglas i skägget, och tvärtom! Hoppas ni blir inspirerade till att testa något nytt, eller kanske att fortsätta med något ni redan gör.

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals