Hur blir man av med inåtväxande skägg? – Småsakerna som gör skillnad

Att ha hår på kroppen är något som vi naturligt föds med. På vissa ställen är hårväxten kraftigare och på andra är den svagare. En del av oss föds med en väldigt markant hårväxt, medan en del har en tunnare.

Oavsett hur håret växer är det vanligt att man då och då får ett inåtväxande hår, något som även gäller skägget. Ett inåtväxande hår visar sig likt en finne eller röd prick, som kan klia, irritera, och till och med göra ont. Hur ofta har man inte försökt ”pilla bort” det och bara gjort saken ännu värre?

Ett inåtväxande hår är något man gärna undviker, och helst i ansiktet där röda blemmor kan lysa likt stoppljus när de väl ploppar upp. Man kan sköta skägget så mycket och noggrant det bara går, men ändå kommer en envis liten rackare dyka upp där någon dag.

Då kommer man önska att man visste hur man kunde motverka de, och om de på något sätt går att ta bort. Befinner du dig i den situationen, eller är du kanske bara intresserad av att veta mer? Då har du kommit helt rätt!

Ämnet vi ska prata om idag är nämligen inåtväxande skägg. Det finns, som tur är, en hel del saker man kan göra för att motverka inåtväxande skäggstrån, samt för att förebygga att de uppstår.

Vad inåtväxande skägg är, hur det uppstår, och vad man kan göra åt det är vad vi ska fokusera på idag. Sen kommer vi såklart prata om lite annat som man kan undra över när det kommer till skägg. Så slå dig ner, gör det bekvämt, och fortsätt läsa om hur du i nästa stund kan få bort de där små fulingarna!

Vad menas med inåtväxande skägg?

Skägg, likt allt annat hår, växer ur hårsäckar. Hårsäckarna kan lätt bli igentäppta på grund av att döda hudceller lägger sig lager på lager, och blir tillslut som en seg hinna över huden.

Inatvaxande skagg

Om en hårsäck blir igentäppt kommer hårstrået att hindras från att växa ut, och istället rulla sig inne i hårsäcken. Så istället för att hårstrået växer rakt upp kommer det vända om och växa inåt.

Detta är alltså vad som menas med inåtväxande skägg; hårstråna växer inåt mot huden istället för att växa utåt från huden.

Hur uppstår inåtväxande skägg?

Många kanske tror att irritationer i huden endast uppstår för att man är känslig i huden, men så är det inte, utan de kan uppstå hos alla.

Hur dessa inflammerade hårsäckar uppstår kan dock variera från person till person, och hur man tar hand om huden. Hur symptomen kommer att visa sig beror också bland annat på gener, livsstil, och den egna hälsan.

Vanligast är att de uppstår på grund av rakning, vaxning, eller att man plockar hårstråna med en pincett, men de kan också uppstå på naturlig väg.

Orsaken är, som vi nämnde tidigare, att döda hudceller lägger sig som ett igentäppande lager över hårsäcken och hindrar håret från att växa ut.

Håret krullar istället ihop sig och börjar växa tillbaka inåt. Det inåtväxande hårstrået ”hackar” på hudlagret likt en pickande höna, och vill tränga igenom för att kunna växa.

Huden i ansiktet känner inte igen denna typ av hårväxt, utan den tror att det är en inkräktare som försöker angripa. När det händer agerar huden skyddande och skapar en inflammation.

Inflammationen kan visa sig i form av rodnad eller klåda, då är själva irritationen måttlig. Men skulle det bli riktigt irriterat kan det inåtväxta hårstrået förvandlas till en varfylld finne, därmed det även så vanliga namnet ”rakfinne”.

Vanligaste orsakerna

Som sagt så kan infektionens uppförande variera beroende på hur den uppstått, men också beroende på vem den gror på. Hudvård, gener, och livsstil är några av faktorerna som påverkar hur stor infektionen blir.

Även skäggstrånas tjocklek och vilken hårtyp man har påverkar, tyvärr åt det negativa hållet för er med lockigt hår och tjocka hårstrån; ni tenderar att lättare få inflammerade hårsäckar och rakfinnar. Nedan går vi in lite djupare i de vanligaste orsakerna till att dessa uppstår:

Döda hudceller

Som vi vet vid det här laget så lägger sig de döda hudcellerna som en seg hinna över hårsäckarna, som hindrar dem från att växa ut. De måste ju växa åt något håll, så istället börjar de växa inåt.

Om man regelbundet avlägsnar de döda hudcellerna låter man håren växa utan hinder, vilket förebygger att hårsäckarna blir inflammerade.

Rakning

Rakhyvlar och rakblad är inte särskilt snälla mot huden, de irriterar och skaver den annars så lena ytan. När man rakar sig vill man ju gärna komma så nära inpå huden som möjligt, varför många drar och sträcker i huden för att komma åt så bra som möjligt.

När man försöker komma så nära inpå huden riskerar man att ändarna på hårstrået fastnar under huden, och hindras alltså från att växa ut.

Detta resulterar i att de börjar växa inåt. Att dra loss hårstrån med pincett ger samma effekt och kan riskera att hårstråets ändar stannar under huden.

Smuts

Inåtväxande hår kan också uppstå på grund av bakterier och smuts. Bakterier kan uppstå på väldigt många olika sett, bland annat när man rakar sig eller rengör ansiktet.

Vanliga exempel är olika produkter som täpper igen porerna, kemikalier, smink, och överflödiga fetter i huden som förhindrar att hårstråna växer i sin vanliga riktning.

Infektionen kan likna en finne

Det kan vara svårt att känna skillnad på en finne och ett inåtväxande hår. Det är faktiskt så att framväxten och symptomen är desamma för dem båda.

Första tecknet på infektionen är att området börjar klia. Har du inte upplevt en sådan situation förut och undrar hur man märker det, då kan vi lova dig att det gör du!

Nästa steg i infektionens utveckling är att området blir rött och svullet, och det är alltså då symptomen även börjar synas utåt likt en liten bula. Beroende på hur pass irriterad och djupgående inflammationen är kan de slutgiltiga symptomen bli lite olika.

Inatvaxande skagg

Antingen stannar den som en röd svullnad som irriterar och kliar, men inte syns jättemycket. I värsta fall kan den lilla ”bulan” fyllas med ett varliknande klägg och växa sig större.

Med andra ord kan det vara svårt att se skillnad på om det är just en inflammerad hårsäck eller om det är en finne. En liten skillnad är dock att den inflammerade hårsäcken faktiskt döljer ett hårstrå någonstans under infektionen. Men något som däremot skiljer de åt rätt rejält är hur infektionerna uppstår.

Orsakerna till uppkomsten är olika

Trots att symptomen och framväxten är desamma för dem båda, är det väldigt stor skillnad i hur infektionerna uppstår.

Inflammerad hårsäck

En inflammerad hårsäck uppstår för att huden irriteras. Denna infektion börjar gro då ett hår börjar växa inåt mot huden, och i takt med att det försöker växa så ”pickar” det och försöker tränga igenom hudlagret. Huden är inte bekant med detta och ser det som en angripare. Området börjar klia, blir rött, sväller, och kan bli varfyllt.

Finne

En finne uppstår för att porerna täpps igen. Av döda hudceller och överflödig olja bildas flera lager av smuts som tillslut täpper igen porerna, vilket skapar en irritation i huden som börjar varas. När poren växer sig större sprider sig vätskan till huden runt om, och vips så har man en vit finne.

Hur kan man förebygga uppkomsten av inåtväxande hår?

Oavsett hur mycket man försöker förebygga inåtväxande hår så kan det såklart dyka upp något då och då, sånt händer naturligt helt enkelt. Men självklart så finns det en hel del saker man kan göra för att förebygga dess uppkomst så gott det går.

Använd after-shave eller after-shave balm

En after-shave agerar antiseptiskt och hjälper till att motverka inflammerade hårsäckar. Vissa after-shave innehåller en lätt syra som gör att huden drar ihop sig och stänger porerna.

Ett after-shave balm agerar lugnande mot huden för att motverka rodnad och irritation, samt innehåller vårdande ingredienser som gör att huden kan återhämta sig efter rakningen.

Peela/skrubba

Att peela eller skrubba huden bör man göra innan samt efter rakning då och då eftersom det tar bort de döda hudcellerna och hjälper till att lyfta upp hårstråna från huden. Dock bör man inte använda en peeling samma dag som man rakat sig då det kan irritera huden ytterligare.

Däremot kan man göra det dagen efter för att ta bort döda hudceller och stimulera tillväxten av nya. Det gör att stråna får det lättare att växa i sin rätta riktning. Fortsätt att exfoliera regelbundet för att ta bort de döda hudcellerna, talg, fett, och annat smuts.

Raka med säkerhetshyvel

Om man ska raka sig nära inpå huden kan det underlätta om man använder sig av en säkerhetshyvel. Säkerhetshyvlar har riktigt vassa blad, vilket gör att man med de kommer så pass nära på huden att det översta lagret av döda hudceller följer med när man rakar.

Inatvaxande skagg

På så sätt ”släpper de hårstråna fria” och låter de växa rakt ut - som en grov exfoliering och rakning i ett! Tänk på att försöka sträcka ut huden för att komma åt huden, utan att stretcha den allt för mycket.

Bra produkter

Det finns en hel del produkter som finns att köpa om man har problem med inåtväxande hår. Man kan också använda produkter som gör skäggstråna mjukare, vilket gör att de inte blir lika hårda mot huden.

Återfuktning är också viktigt för att motverka att huden blir torr och hård, vilket gör det svårare för stråna att ta sig igenom. Hudkräm och skäggolja är bra produkter för att återfukta huden och skäggstråna ordentligt.

Avlägsna inåtväxta hårstrån

Om man väl har fått inåtväxande strån i skägget, så finns det olika saker man kan göra för att få bort dem. Då kan man testa att göra på följande sett för en så skonsam process som möjligt:

  1. Exfoliera området för att avlägsna döda hudceller och annan smuts runt om.
  2. Applicera värme för att öppna upp hårsäcken och mjuka upp hårstrået.
  3. Använd en pincett för att försiktigt dra ut hårstrået. Börja inte gräva efter strået om det går av, det gör bara saken värre!
  4. Rengör ordentligt och avsluta med att applicera någon lugnande produkt, som after-shave balm, eller en hudkräm.

Sammanfattning

Det finns alltså några olika orsaker till att man får inåtväxande skägg och det enklaste sättet är att raka sig ordentligt och noggrant med bra hyvel och produkter. Det är såklart även viktigt att man vårdar skägget i form av rengöring och mycket återfuktning.

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals