Hur blir man av med kliande skägg? – Tips och tricks för mindre kliande

Behåring är något vi människor haft ända sen vi började få fäste här på jorden. Med tanke på att vi härstammar från apor är det inte så konstigt. Ju fler år som gick desto mindre hår stannade kvar på människokroppen.

Idag är det faktiskt bara några få områden på kroppen som är kraftigt behårade, också beroende på vilket kön man har. För män är ansiktet ett av de områdena, och det är där skägget kommer in i bilden.

Egentligen är det lite märkligt att just skägget följt med så här långt i utvecklingen. Att ha hår på toppen av huvudet känns ju rätt naturligt eftersom det skyddar mot nedkylning.

Men skägget, vad gör det egentligen för nytta? Oavsett vad så finns det där som en extra behåring hos män. Somliga har en kraftig hårväxt, medan andra har en lite svagare.

Hur skägget växer och på vilket sätt det formar sig är olika från person till person. En del uppskattar sitt skägg och gör det till en personlig stil, medan en del avskyr det. Det sistnämnda kan bero på flera saker, som att skäggväxten är gles, att den är ojämn, eller att skägget kliar.

Kliande skägg kan vara ett riktigt irritationsmoment i vardagen, men så behöver det inte vara! Varför skägg kliar, vad man kan göra åt det, och mycket mer ska vi prata om idag.

Fyller skägget någon funktion?

Som tidigare nämnts kan det kännas konstigt att skägget följt med under hela vår evolution. Det måste ju betyda att skägg är något som är bra att ha, eller?

De som forskat i denna fråga har kommit fram till att män som har skägg oftast upplevs som visare, aggressivare, och mer dominanta.

Kliande skagg

Med andra ord har skägget historiskt sett gett ett intryck av högre status och makt, och på så sätt fått ens rivaler att backa undan. Om man anser att dessa anledningar är bra eller inte är helt upp till var och en att tycka som man vill.

Men att skägget skulle fylla någon betydande funktion i frågan om fortplantning eller överlevnad verkar faktiskt inte vara fallet.

Skägget skyddar

Något som däremot kan göra oss skäggbärare glada, och kanske till och med överraskade, är att skägget faktiskt fyller en del bra funktioner. Skägg kan nämligen fungera som ett skydd om man lider av hudproblem och allergier.

Hudproblem

Om man har mycket finnar eller acnebenägen hud kan skägg faktiskt vara en lösning på problemet. När man rakar sig är det lätt att man kommer åt blemmorna, vilket resulterar i att de skadas eller blir infekterade. Slutar man istället raka sig och låter skägget växa undviker man risken av att infektera de redan infekterade utslagen.

Allergier

Att skägget skulle skydda mot allergier är något som doktorer i New York kommit fram till genom forskning. De påstår att skägget och mustaschen kan hjälpa till att fånga upp dammpartiklar och andra potentiella allergiframkallande substanser, istället för att de sugs in i näsa eller hals.

För att detta ska fungera, och inte göra skägghälsan och din egen hälsa sämre, krävs det dock att man som skäggbärare rengör sitt skägg regelbundet.

UV-strålning och anti-age

Utöver att skägget fungerar som ett skydd mot hudproblem och allergier skyddar det också mot UV-strålning. Enligt några forskare på Queensland University i Australien kan skägg fungera likt en solskyddsfaktor som absorberar strålningen.

Hur mycket av UV-strålningen som absorberas beror dock på hur tjockt och fylligt skägget är, samt solens vinkel. De kom fram till att de skägg som uppfyller ”kraven” kan absorbera upp till 95%.

Tänk dock på att oavsett om detta kan ses som ett alternativ till solskyddsfaktor bör man smörja in sig, vare sig skägget är tunt eller tjockt.

På samma sätt som skägget kan fungera likt en gard mot UV-strålning kan de isolera huden från vindens slag och motverka att man åldras i förtid.

Det är nämligen så att vinden faktiskt sliter rätt hårt på huden och kan ge vad som kallas för vindskador. Även UV-strålning och ärr från hudproblem påskyndar hudens åldrande.

Kliande skägg

Trots alla dessa fördelar med att ha skägg kan det kännas som en riktig pina ibland. Som vi nämnde i ett stycke längre upp i artikeln är det vissa som starkt ogillar att ha skägg.

I många fall beror det på att de upplever skägget som obehagligt, att det sticker och kliar. Och så är det, skägg som växer kan klia likt ett barns första tänder.

Kliande skagg

När skägget kliar är det många som inte står ut, och det slutar med att man rakar av sig allt. Men vill man kunna föregå med ett gott exempel under ”movemberperioden” måste man hålla ut och vara stenhård mot sig själv.

Ett välväxt och fylligt skägg kräver tålamod och engagemang. Som tur är finns det en del saker man kan göra för att lindra kliandet. Men först ska vi gå igenom varför skägget kliar, för att sen kunna förstår vad man kan göra för att motverka det.

Varför kliar skägget?

Att skägget kliar kan bero på flera olika saker. De vanligaste orsakerna är följande:

Skäggstråna river mot huden

Detta är ett vanligt förekommande problem för de som försöker sig på att odla skägg. När de hårda skäggstråna blir längre kommer de att böja sig ner mot huden, ungefär som formen av ett ”J”, och därmed börja skava mot huden.

Den rivande eller stickande känslan kommer gå över efter ett par veckor, när skäggstråna blir så pass långa att de rätar ut sig. Stråna blir mjukare med tiden.

Smuts

Ett skägg blir lätt ofräscht, vilket inte är så konstigt med tanke på att det sitter precis under och runt munnen. Slarvar man med rengöringen av sitt skägg blir det smutsigt rätt snabbt, vilket gör att det börjar klia. Samma gäller för huden under skägget, den behöver också rengöring för att inte bli ofräsch.

Döda och gamla hudceller

Vår hud består av hudceller. Varje dag dör en mängd sådana, både på kroppen och i ansiktet. När man rakar sig eller rengör hud utan skägg försvinner dessa, men med skägg fastnar de istället i skäggbotten. Det resulterar i att porer och hårsäckar blir inkapslade och irriterade, som gör att de börjar klia.

Uttorkning (både av skägg och huden under)

Det är många som glömmer bort att återfukta sitt skägg. Vissa kanske inte ens vet om att det är något man borde göra titt som tätt.

Gör man inte det blir både skäggstråna i sig, men också huden under, uttorkad och fnasig. På samma sätt som det kliar och svider om man inte smörjer in ansiktet efter rengöring, kommer det kännas i skägget.

Svamp eller eksem

Om man har ett tjockt och tätvuxet skägg kan huden under lätt bli varm och instängd. Snart bildas det fukt och huden börjar klia. Detta är ett tecken på att skägget behöver luftas ur.

Om man inte är noggrann med att torka skägget, eller ventilera det då och då, kan det leda till en svampinfektion eller eksem.

Vad kan man göra för att minska kliandet?

Har man väl gett sig in på att odla ett bra skägg, ja då krävs det tålamod. Men vi vill ge er våra bästa tips för hur man kan underlätta tillväxtperioden och göra den mer behaglig. Det skadar inte att testa några, eller i alla fall något, av det vi tipsar om i listan nedan:

Borsta skägget – hjälper mot rivande skäggstrån och avlägsnar hudceller

Det kanske känns som att det här tipset endast funkar på de med långt skägg, men så är inte fallet. Att borsta skägget är fördelaktigt oavsett hur kort eller långt det är.

Dels gör borstningen att skäggstråna rätar ut sig och inte river mot huden, dels gör den att hudens naturliga oljor fördelas jämnt som i sin tur hjälper till att smörja och återfukta.

Inte nog med det! Värme och fukt kan avlägsnas genom att borsta skägget, då man under borstningen ser till att det luftas och får chansen att andas syre. Ventilation är nödvändigt om man vill hålla skägget fräscht.

Borstningen har också en lätt exfolierande effekt som gör att döda hudceller avlägsnas, vilket gör att man undviker risken av att täppa igen porerna. Det bästa är att använda en borste av naturliga material.

Klia inte! – reducerar smuts

När skägget kliar är det första man vill göra att klia tillbaka. Försök att motstå! Fingrarna bär på en massa olika bakterier och smutspartiklar, som när man kliar fäster sig i skägget och huden under. Blir huden infekterad av smuts kan det leda till en infektion och då kommer det börja klia på riktigt.

Rengör

Ordentlig rengöring är A och O för att övriga tips ska fungera. Har man inte en ren bas kommer smutspartiklar och andra orena substanser spridas och skapa ännu värre irritation. Att rengöra skägget bör ingå i ens vardagliga rutin.

Kliande skagg

Då och då är det bra att peela huden efter rengöringen. Peeling agerar ungefär på samma sätt som borstningens exfoliering, fast med starkare effekt.

Att skrubba huden under skägget kan kännas skönt och behagande mot den kliande känslan, samtidigt som det stimulerar cellproduktionen och håller huden ren.

Återfukta – minskar torrhet

Med skägg är det lätt att man glömmer bort huden under. Det är lätt hänt att huden torkar ut och blir fnasig, även skäggstråna blir torra och stubbiga. För att motverka uttorkning behöver man återfukta och ge lite kärlek till ansiktet.

Produkter som är bra att använda är till exempel skäggbalsam, leave-in-conditioner, och skäggolja. På så sätt blir skäggstråna mjukare och mer följsamma, samt att huden får den näring den behöver.

Sammanfattning

Det visar sig alltså att skägget har fler funktioner än att signalera om högre status och makt. Skägget kan alltså lindra hudproblem och allergier, skydda mot UV-strålning, samt att det har en anti-aging effekt.

Många kan dock uppleva skägg som obehagligt eller irriterande, bland annat för att det ofta kliar. Kliandet kan bero på en del olika saker, som till exempel smuts, döda hudceller, eller svamp.

Tur som är finns det några saker man kan testa, som i de flesta fall hjälper mot klådan. Att borsta, inte klia, rengöra, och återfukta är våra bästa tips!

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

2 reaktioner på ”Hur blir man av med kliande skägg? – Tips och tricks för mindre kliande”

  1. Helena Thomson Dundar

    Hej
    Min man har lite skäggstubb och när han rakar av det blir det för kort. Hur många mm ska det vara när han trimmar det för att det inte ska bli för kort??
    Mvh
    Helena

    1. Hej Helena,

      Man brukar säga att en längd mellan 3 och 5 mm är bra om man vill ha ett snyggt stubb.
      Sen gäller det att sköta om stubben med en skäggtrimmer och det nästan viktigaste av allt, se till att ha schysta skägglinjer.

      Lycka till,
      Skäggigt

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals