Hur får jag mjukare skägg? – Här är de enkla tipsen som gör skillnad

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Grooming.se, Sliqhaq.se, Gents.se, och Made4men.se 

Om man ska ha skägg vill man givetvis att det ska vara mjukt och välvårdat, men det är inte alltid så enkelt att uppnå det. Precis som håret på huvudet kan skägget bli torrt och risigt, men här är lösningen inte lika självklar som när det gäller att ta hand om håret. Men faktum är att det är enklare än man tror, med lite kunskap och rätt produkter kan skägget hålla sig såväl tjockt som mjukt.

Det finns många likheter mellan håret och skägget, och en av dessa likheter är att det alltid finns en orsak till att skägget blir torrt och sprött. Det är faktiskt så enkelt att skägget "ska” vara mjukt, även om det inte alltid är det. Så det första man bör göra är att fråga sig varför det inte är det, så att man kan åtgärda det som är fel.

Självklart har vi kollat närmare på varför skägget blir torrt och tråkigt och vad man kan göra åt det. Vi kommer också att tipsa om några produkter som kan göra skägget mjukare, och även några metoder du kan använda. Vi hoppas att detta ska hjälpa dig att få ett mjukt och välmående skägg!

Orsaker till att skägget inte är mjukt

Brist på fukt

Huden producerar naturliga oljor som återfuktar hyn i ansiktet, och även skägget. Om du tvättar skägget med tvål eller vanligt schampo så försvinner dessa naturliga oljor och då blir skägget torrt. Använd istället produkter som är anpassade för just skägg.

Om du inte använder produkter som är anpassade för skägg så kommer det att bli torrt, hårt, och skadat. Med andra ord; slarva inte med vilka produkter du använder.

Mjukare skagg

Bra produkter kommer istället att göra skägget tjockare, starkare, och mer välmående. Och vilka produkter som är bra kommer vi att titta närmare på längre fram, så om du behöver tips så är det bara att fortsätta läsa.

Låga temperaturer

Även kyla torkar ut skägget. Tyvärr, får vi väl säga, eftersom vi trots allt bor i ett land med många kalla månader. Med andra ord är det ännu viktigare att se till att återfukta skägget, med rätt produkter som sagt, och kanske allra mest under vintern.

Uttorkning

Ja, det är faktiskt så enkelt att om du inte dricker tillräckligt så blir inte bara du uttorkad utan även ditt skägg, din hy, och så vidare. Men det positiva här är att detta är enkelt att lösa; du behöver helt enkelt bara dricka mer vatten.

Om du vet med dig att du är slarvig med att dricka vatten så kan det vara en god idé att testa att dricka mer, förmodligen kommer skägget bli mjukare väldigt fort. Och det finns förstås väldigt många andra fördelar med att dricka vatten.

Felaktig skäggvård

Trodde du att det bara var att skaffa ett skägg, och sedan skulle det hålla sig fint av sig själv? I så fall trodde du fel! Det är faktiskt lika viktigt att ta hand om skägget som det är att ta hand om håret – om du vill ha ett fint och välmående skägg, vill säga. Och man tar hand om det på ungefär samma sätt som man tar hand om håret också.

Att tvätta skägget med schampo och balsam är en bra start, och som vi nämnde tidigare så ska det vara produkter som är anpassade för skägg – inte hårschampo och hårbalsam, och framför allt inte tvål. Sedan är det bra att använda en skäggolja också. Dessa tre produkter är absolut viktigast för ett mjukt, friskt skägg.

Produkter som ger mjukare skägg

Reuzel Beard Foam

Reuzel Beard Foam

Detta är ett återfuktande balsam som inte ska sköljas ur. Detta leave in-balsam motverkar att skägget blir torrt och börjar klia genom att återfukta huden också.

Det ger också en känsla av tjockare och fylligare skägg och får skägget att kännas mjukt och friskt. Och det är inte särskilt dyrt heller, utan kostar under 150 kronor.


Beard Care Kit

Beard Care Kit

Ett helt kit med skäggtvätt, skäggbalsam, och skäggolja. Det har en fräsch doft och gör skägget rent, fräscht, och mjukt. Prisvärt då det kostar runt 400 kronor.


Benjamin Barbor Stora Skäggkitet

Benjamin Barbor Stora Skaggkitet

Ett paket med fyra produkter, som innehåller allting du behöver för ett välmående och snyggt skägg. Innehåller schampo, borste, olja och vax. Schampot innehåller sheasmör som är mjukgörande och oljan gör skägget ännu mjukare.

Priset ligger närmare 900 kronor, men ibland är det nedsatt och då kan man spara ett par hundra. Detta är ett populärt kit och de som har testat verkar anse att det är värt sitt pris.


The Great British Grooming Co Beard Wash

The Great British Grooming Co Beard Wash

Ett schampo med många egenskaper. Detta schampo vårdar, återfuktar, reder ut, och rengör skägget samt gör det mjukt. Det innehåller Pro-Vitamin B5 och doftar bergamott, kanel, ambra, fougere, och cederträ. Priset ligger runt hundralappen.


Dapper Dan Hairy Man Gift Set

Dapper Dan Hairy Man Gift Set

Ett set med en skäggolja som mjukgör och ger näring och glans samt en träkam. Varför inte unna ditt skägg en fin present? Denna present kostar vanligt runt 450 kronor, men är ibland nedsatt till hälften.


Beardsley Schampo Skäggschampo

Beardsley Schampo Skaggschampo

Ett schampo som innehåller naturliga, botaniska ingredienser. Det mjukar upp skägget och rengör det grundligt och skonsamt. Skyddar även från utslag och irritation och har en fräsch doft. Priset för detta schampo ligger runt 190 kronor.


L’oréal Barber Club 3 i 1 Schampo

Loreal Barber Club 3 i 1 Schampo

I budgetklassen hittar vi detta schampo som tar bort mjäll och gör skägget smidigt. Fri från tvål, parabener, och färgämnen och är lika bra för huden – och även håret. Kostar runt 70 kronor för en flaska med 200 milliliter.


Bulldog Original Beard Shampoo & Conditioner

Bulldog Original Beard Shampoo Conditioner

Även detta är en billigare produkt, och denna är dessutom både schampo och balsam – i samma produkt. Den reder ut skägget och gör det mjukt och fräscht. Priset ligger under 150 kronor.

Metoder som ger mjukare skägg

Borsta skägget

För många låter det här väldigt underligt, men det är faktiskt viktigt att borsta skägget regelbundet för att hålla det fint. Men använd inte en vanlig hårborste eller hårkam, då kan du istället förstöra skägget.

En vanlig plastkam kan till exempel klyva topparna. Investera i en skäggborste och borsta igenom skägget regelbundet. Ett par gånger i veckan är lagom, annars kan rötterna skadas och det kan även orsaka håravfall.

Håll det i trim

Om du vill ha långt och stort skägg så känns det kanske inte så aktuellt att plocka fram sax eller rakapparat, men om du vill se välvårdad ut och även hålla skägget fint så bör du ansa ibland och även klippa bort kluvna hårtoppar. Dessutom kan skägget växa bättre om du toppar det regelbundet.

Skapa rutiner

Hitta en metod som passar dig och ditt skägg när det gäller skötsel; hur ofta du tvättar det, när du tar i skäggoljan, hur ofta du trimmar det, och så vidare. Du vet bäst själv vad som fungerar för ditt skägg, och det är någonting du kommer att märka med tiden.

Och tills du har lärt dig och fått in rutiner som fungerar så är ledordet ”lagom”. Tvätta det, men inte för ofta. Använd skäggolja, men inte för ofta. Borsta, men inte för ofta. Lagom är bäst.

Sammanfattning

Ett mjukt och välmående skägg kommer inte av sig själv, det krävs kärlek och skötsel för att skägget ska må bra. Det mest grundläggande är att tvätta det med ett schampo som är anpassat för skägg, använda ett balsam som också det är anpassat för skägg samt använda skäggolja.

Att trimma skägget ibland och att kamma det ett par gånger i veckan är också bra. Och så självklart, att återfukta det inifrån genom att dricka tillräckligt med vatten. Med dessa enkla knep, och några bra produkter, så kommer skägget att må prima och bli precis sådär mjukt som du vill ha det. Lycka till!

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals