Hur snabbt växer skägg?

Skägg är en väl diskuterad fråga i samhället, om det är något man vill ha eller inte. Vissa tycker att ett snyggt och tätvuxet skägg kan få dem att se manligare och coolare ut, medan andra tycker att skägg är ofräscht eller rent utav obehagligt.

Historiskt sett har skägg ofta förknippats med egenskaper som vishet, styrka, och hög status. I vissa kulturer där skäggväxt är ovanligt kan det förknippas med dålig hygien och brist på elegans. Huruvida folk tycker om skägg idag är faktiskt helt upp till var och en.

Det är inte alla som kan få skäggväxt i ansiktet. En del önskar inget annat att få lite mer skägg i ansiktet, medan en del tycker att det växer alldeles för fort och för mycket. I denna artikel kommer ni att få läsa om vad skägg är, hur snabbt det växer, hur man kan få fylligare skägg, och allt däremellan. Vi önskar trevlig läsning för alla skäggentusiaster!

Vad är skägg?

Skägg är den hårväxt som vuxna män har i ansiktet – på kinderna, överläppen, hakan, och på halsen. Även en del kvinnor kan få skägg, något som beror på att de är i ett visst hormonellt tillstånd och får en så kallad ”överdriven” hårväxt. Som tidigare nämnts är det inte alla män som kan odla skägg, och i somliga fall får man nästan ingen skäggväxt alls.

Hur snabbt vaxer skagg

Varför har vi skägg?

Historiskt sett har skägget haft en betydande funktion då det signalerar vilket kön personen har, något som vi kallar för en ”sekundär könskaraktär”. Det innebär att skägget inte har haft någon viktig funktion i själva processen om parning, utan mer att det varit en förberedande signal.

En sekundär könskaraktär ger även kvinnan möjligheten att bedöma mannens styrka, vilket i detta fall betyder att ju kraftigare skäggväxten är desto starkare är mannen.

Vad är det bra för?

Förutom att skägget signalerar en sekundär könskaraktär och en viss manlighet, kan skägget även vara bra för hälsan. Enligt en studie som publicerades i ”Journal of Hospital Infection” 2016, har forskare kommit fram till att skägg faktiskt kan skydda mot bakteriekolonisation. Anledningen tros vara att rakning orsakar små mikroskador i huden, vilket gör den mer mottaglig för bakterier.

Hur snabbt växer skägget?

Allt vårt hår på kroppen växer ungefär i samma takt, det vill säga ungefär 0,3 mm per dag, 2,3 mm per vecka, och 1 cm per månad. Vissa upplever att skägget växer snabbare än exempelvis håret på huvudet.

Det kan bero på att de som slätrakar sig kommer se skillnad från dag till dag, och 0,3 mm gör rätt stor skillnad om man inte har något hår alls.

Påståendet om att rakning skulle påskynda skäggväxten härstammar troligtvis härifrån, då det kan upplevas som att skägget växer snabbare. I själva verket är detta bara en myt och gör inte så att skägget växer snabbare!

Kan man påverka så att skägget växer snabbare?

Detta är en fråga som många ställer sig: kan jag få mitt skägg att växa snabbare? Det mest logiska svaret på den frågan är att håret växer i den takt det växer.

Hur snabbt vaxer skagg

Däremot finns det vissa saker man kan göra för att skägget ska växa snabbare. Kom ihåg att inga av dessa metoder som vi listar nedan är vetenskapligt bevisade för att få snabbare skäggväxt, men det skadar inte att testa!

Ta hand om kroppen

Det är ett känt fenomen att hårets tillväxt blir bättre om kroppen mår bra. Så försök att äta näringsrik mat, med fokus på protein. Vårt hår är nämligen uppbyggt av proteintrådar, vilket innebär att det krävs protein för att hårstråna ska kunna byggas och bli längre.

Sluta stressa!

Detta är lättare sagt än gjort, men ack så viktigt att försöka. Stress påverkar vår produktion av hår negativt, i alla fall om man önskar att få längre hår eller skägg. När vi stressar kan hårsäckarna gå in i en viloperiod och tillslut faller hårstråna av.

Att uppleva håravfall efter en stressig period kallas för Telogen effluvium och betyder ”diffust håravfall”. Att det sker beror på att hårsäckarna har en egen livscykel, och när vi är stressade stannar hårsäckarna helt enkelt för länge i viloperioden. Genom att sluta stressa, eller i alla fall minska på stressen, kan hårsäckarna komma tillbaka till sin regelbundna och välmående cykel.

Ansiktsmassage

Att massera delarna av ansiktet där skägget växer kan faktiskt öka skäggväxten. Massagen sätter igång blodcirkulation, vilket stimulerar hårsäckarna och kan förbättra hårets tillväxt.

Det kanske låter avancerat, men icke sa nicke. Prova bara att göra enkla cirkelrörelser i ungefär 10 minuter varje gång så ska du se att det kan göra skillnad. Om inte annat så är det en skön och avslappnande stund.

Låt skägget vara - stå emot kliandet

De flesta som försöker sig på att odla skägg kan inte stå ut med kliandet när skägget börjar bli långt. Det resulterar ofta i att man rakar av sig allt. Gör inte det!

Vill ni att skägget ska växa så är det bara att härda ut, så småningom når du punkten där hårstråna blir mjukare och då kommer kliandet upphöra. Att smörja in skägget med skäggolja eller skäggbalsam kan lindra kliandet.

Hur snabbt vaxer skagg

Vill du lyckas med att odla ett långt och kraftigt skägg ska du bara låta det vara. Det tar oftast upp till 1 eller 2 månader innan skägget börjar ta form på riktigt. Då kan man börja trimma och styla det.

Ett litet tips för er som upplever kala fläckar: när skägget har blivit så pass långt att det kan borstas kan fläckarna döljas genom att man lägger de långa hårstråna över.

Ojämn skäggväxt - går det att göra något åt?

Att odla skägg kan kännas manligt. Men det är faktiskt inte alla som kan få ett kraftigt och tätvuxet skägg. Många upplever att skäggväxten är ojämn och att kala fläckar kikar fram här och var.

Att skäggväxten är ojämn beror ofta på en sak, dina gener. Dina gener kan göra att du har en gles fördelning av hårsäckarna, eller att hårsäckarna är små och knappt producerar något hår.

Avslutande ord om skägg

Oavsett hur ditt skägg ser ut och hur kraftig eller gles din skäggväxt är, är det som sagt helt upp till var och en om man vill ha skägg eller inte. Somliga gillar det, andra avskyr det.

Skägget växer i sin takt, men något vi kan konstatera är att det finns en del saker man kan prova för att skynda på eller förbättra skäggväxten. Valet är ditt, och det är faktiskt fritt!

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals