Skägglinjer – En guide till perfekta linjer

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Gents.se

Trenden med skägg bara växer och idag finns det mer produkter än någonsin för hur du ska lyckas med ett riktigt snyggt skägg. Och varför många män fokuserar på ett riktigt snyggt skägg är inte så konstigt: ett välvårdat, trevligt, och välskulpterat skägg sätter verkligen hela din look. Men hur gör de som alltid har så snygga skägg?

Det är inte alls så komplicerat, tidskrävande, eller dyrt att hålla skägget i god form. Det finns många bra verktyg som man använder några minuter varje dag för att trimma skägget.

Detta håller det samman och gör det till en helhet och en del av ditt ansikte. I grunden handlar det om att hålla linjerna rena och raka och trimma bort det som faller utanför. På det sättet ser man till att skägget ser fylligt ut.

En annan sak som behövs när man ska låta sitt skägg växa är tålamod. Att låta skägget växa tar tid. När håret börjar växa måste du motstå frestelsen att trimma det för hårt, annars kommer det inte att växa så pass långt att du kan forma det som du vill.

En tumregel är att låta håret växa i ungefär sex veckor, så att du har tillräckligt mycket för att du ska få en tjock, snygg stil på skägget.

Fördelen med att vänta är att du kan få en bild av hur ditt ansikte ser ut med mycket skägg och du kan därmed också bestämma dig för exakt hurudan stil du vill ha på skägget.

Vad behövs för att få de perfekta linjerna på skägget?

Som tidigare nämndes behöver du börja med att vänta på att skägget vuxit ut rejält. För att få raka, jämna linjer kan du skaffa en skäggmall, om du inte vill gå till en barberare.

Vill du ha riktigt skarpa linjer ska du använda dig av en så kallad säkerhetshyvel, som är den enda hyvel som klarar av att raka riktigt skarpa linjer.

Skagglinjer

För att skägget ska passa ditt ansikte och förstärka dina drag är det viktigt att du väljer rätt form på skägget. Det förhöjer dessutom dina drag och får dig att se bättre ut, helt enkelt. Det gör även att skägget ser bättre ut.

Symmetri är en av de viktigaste aspekterna

En av de avgörande aspekterna på hur välvårdat och skulpturalt ditt skägg ser ut är symmetri. Skägget ska vara jämnt på båda sidorna, annars ser det ovårdat och märkligt ut.

Den vanligaste formen på skägg som de flesta föredrar är en oval form, även om andra även väljer exempelvis en rak form eller en i så kallad stående trekant; som alltså blir bredare neråt med en rak avslutning.

Ansiktsformen

Det första du ska göra är att ta reda på vilken ansiktsform du har, om du inte känner dig säker på vilken det är. Studera ditt ansikte i spegeln och konstatera om det är ovalt, runt, eller rektangulärt.

Är du trots det osäker kan du ta fram en linjal och mäta panna, kindben, och haklinjens bredd. Titta sedan efter om det är något i ditt ansikte som du skulle vilja förstärka eller tona ner.

Ett skägg är ett jättebra verktyg att forma ansiktet med och jobba just med dessa saker. Du kan använda skägget för att göra ditt ansikte mer proportionerligt om du tycker att det är för brett, för smalt, för långt, och så vidare.

Skägg med runt ansikte

Har du ett runt eller fyrkantigt ansikte ser det bredare ut. Det betyder med andra ord att du ska använda skägget för att göra ditt ansikte längre.

Balansen kan du uppnå genom att hålla polisonger och skägget på kinderna kortare och låta det växa längre under hakan.

Skägg med avlångt ansikte

Ett avlångt, ovalt, eller triangulärt ansikte klär i skägg i andra former än i ovanstående. I de här fallen är det bättre om skägget formas för att ge en bredd till ansiktet.

Att ha aningen bredare polisonger och låta skägget växa mer på kinderna är det mest lämpliga här. Det får dock inte bli för brett eftersom det då ger ansiktet ett rörigt intryck rent visuellt.

När är det dags att trimma skägget?

Att hålla skägget trimmat och välformat är givetvis ofrånkomligt om du vill ha ett helskägg med en snygg look. Det behöver inte gå åt många timmar i veckan, men lite tid får du planera att lägga ned på skäggvård.

En bra skäggtrimmer med olika bett är ett grundläggande redskap, som du även har användning för om du har riktigt långt skägg eftersom du med den formar skägget på kinderna och polisongerna. Under utväxten av ditt nya skägg trimmar och formar du skägget med din skäggtrimmer.

Före du trimmar ditt skägg ska du tvätta igenom det ordentligt med en specialrengöring för skägg. Kom dock ihåg att inte trimma skägget medan det är vått. Låt det torka ordentligt innan du börjar.

Skagglinjer

Kamma ut det så att det är så rakt som möjligt; för att ge dig en uppfattning om exakt hur skägget växer. Börja trimma försiktigt på längsta inställningen och forma lite i taget.

Vilken form du än har på skägget så är skägglinjen på hakan, käklinjen, och mustaschen det viktigaste för att få en snygg siluett på skägget.

Hur du trimmar skägget på kinderna

Vill du kan en riktigt skarp linje på kinderna, något som passar framförallt om du har ett kortare skägg, finns det supersmarta skäggmallar som du använder i kombination med en säkerhetshyvel och får på så sätt en skarp linje på kinden. När det väl är bra trimmat är det enkelt att hålla efter.

Polisongerna

Polisongerna är oftast de som är mest åsidosatta när det kommer till skäggväxten. Polisongerna är övergången mellan håret och skägget. När du trimmar dem ska du också ta hänsyn till hurudan frisyr du har.

Käklinjen

Hur skägget är format under käken och ner mot hakan är väldigt viktigt för helheten. Är det korrekt gjort få du en mer naturlig look. Ägnar du inte någon tid åt att trimma den delen av skägget alls blir helheten slarvig och ger ett ovårdat intryck.

När det gäller skägget som växer ner på halsen finns det ett klassiskt mått som barberarna använder sig av: håll två fingrar ovanför adamsäpplet. Allt nedanför det övre fingret ska rakas bort på halsen.

Sedan föreställer du dig en u-form från öra till öra. Har du långt skägg kräver det lite mer av dig, eftersom skägget ska skulpteras. Trimmern fungerar på den övre delen av skägget, det vill säga för polisongen och sidorna.

Ju längre ner du kommer, desto svårare blir det att skulptera med trimmern och du får gå över till att trimma med en skäggsax.

Trimma mustaschen

Mustaschen är en annan del av skägget som uppenbart behöver trimmas omsorgsfullt för att se bra ut och bidra till en trevlig helhet. Har du ett vackert utformat skägg, men slarvar med mustaschen har du ruinerat din look helt.

En för lång mustasch ser också ohygienisk ut och kan bli en klar nackdel för din personliga framtoning. Så en välvårdad mustasch är väldigt viktig. Så håll läpparna väl synliga och använd en skäggsax för att klippa fram formen.

Styling och vård

Daglig styling gör att du får en snygg och välvårdad look och ett skägg som är utöver det vanliga. Det finns en rad produkter idag som hjälper dig med det, inte minst skäggbalsam, skäggolja, och mustaschvax.

Med hjälp av dem håller du skägg och mustasch på plats och håller det mjukt och skönt. Vi vill gärna slå ett slag för skäggolja, som är ett jättebra sätt att både vårda och styla skägget.

Det är ett bra alternativ till vax, som kan kännas stelt och tungt för håret. Resultatet med skäggolja blir ett mjukt och behagligt skägg som samtidigt blir väldigt lätt att trimma och forma så som du vill ha det.

Skagglinjer

Att tvätta skägget regelbundet är väldigt viktigt. Håller du inte huden ren och välvårdad under skägget orsakar det lätt klåda och till och med utslag.

Att hålla skägget rent och kamma igenom det gör att hudpigment och smuts avlägsnas och både hud och skägghår mår bra. Att skölja igenom det med vatten varje kväll efter dagens slut är också bra för att hålla det rent och hygieniskt.

Vårda ditt skägg både utifrån och inifrån

Genom att ha en bra grundutrustning och några basala kunskaper om trimningen kommer du som du märker väldigt långt med och det gör dig väl rustad för att få ett riktigt snyggt skägg som blir ett komplement till din look.

Att också tänka näringstillförsel på olika plan hjälper även det till att få ditt skägg att se ståtligt ut. Det finns också skäggvårdsprodukter med vitaminer, proteiner, och essentiella fettsyror som gör att skägget växer mer och blir tätt och fint.

Att tänka på kosten är också en fördel för skäggväxten. Nyttiga proteiner, kalcium, järn, och vitaminer får ditt hår att växa bättre, både på huvudet och på hakan!

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals