Skäggolja eller skäggbalsam – Vilken produkt passar dig?

Det finns många olika produkter till skägget - allt från borstar och kammar till skäggschampo, skäggbalsam och skäggvax. Behövs verkligen alla produkter som finns, eller kanske ingen alls? Och hur vet du vilka produkter som just du behöver?

Här kommer du att få veta vad skäggolja och skäggbalsam är för produkter, vad skillnaden mellan dem är och vilken av dem som passar dig bäst. Du kommer helt enkelt att få lära dig allt du behöver veta om skäggolja och skäggbalsam.

Olika skägg behöver olika saker

Den stora frågan är alltså: Skäggolja eller skäggbalsam? Båda dessa produkter är bra, och olika skägg behöver olika saker. Det generella, och självklara, svaret på den frågan är dock: Skäggolja.

Skäggolja är enligt de allra flesta ett “måste” för den som har skägg. Varför? Undrar du förmodligen. Det här är helt enkelt en väldigt mångsidig produkt, med många - och stora - fördelar.

Vad är skäggolja?

För den som inte har allt för ostyrigt och envist skägg så kan skäggoljan användas för att forma skägget, så för en del kan skäggoljan ersätta skäggvax. Skäggoljan håller dock inte skägget på plats lika effektivt, och kan inte användas för att styla, så den som vill kunna forma skägget eller har ett kraftigare skägg så behövs skäggvax.

Skaggolja eller skaggbalsam

Men det finns många anledningar att använda skäggolja: Det gör skägget mjukt och följsamt, det ger skägget en god doft, det får skägget att kännas och se fräschare ut, det ger skägget lyster och det motverkar torr och kliande skäggbotten.

Vad är skäggbalsam?

Skäggbalsam är förstås också en bra produkt, även om det inte anses vara ett måste på samma sätt som skäggoljan. Skäggbalsam är en motsvarighet till hårbalsam, det gör alltså i princip samma saker som ett hårbalsam. Så precis som hårbalsam är skäggbalsamet en väldigt bra produkt, men det är inget måste.

Skillnaden mellan skäggolja och skäggbalsam

Skäggolja är alltså ett “måste” och skäggbalsam är “bra”. Men vad är skillnaden mellan dessa? Behöver du båda två? Ja, vi skulle nog faktiskt vilja påstå att båda två behövs - åtminstone för de allra flesta.

Vi kan jämföra skäggbalsam med hårbalsam. Balsam är den produkt som gör håret mjukt, och utan balsam kan håret kännas torrt och strävt.

Detta gäller även skäggbalsam. Skäggbalsam gör skägget mjukt, återfuktat och lättare att reda ut. En del behöver inte detta, men de allra flesta med längre skägg tycker att skägget mår mycket bättre av skäggbalsam.

Här bör vi dock nämna att det finns två olika typer av balsam. Dels finns det ett vanligt balsam som används i duschen, efter schampo, och som sköljs ur. Detta balsam ska vanligtvis verka i ett par minuter innan det sköljs ur. Den andra sorten är ett leave in balsam som används efter duschen, ofta i fuktigt skägg, och som inte ska sköljas ur.

Skillnaderna mellan skäggolja och skäggbalsam är egentligen ganska många, och det är enklare att nämna likheterna. Båda dessa produkter är vårdande produkter, och båda gör skägget mjukt och återfuktar skägg och skäggbotten.

Skäggbalsamets främsta egenskap, förutom att det gör skägget mjukt, är att det gör skägget lättare att reda ut. Skäggoljans främsta egenskap är istället att återfukta skäggbotten och motverka risken för klåda och irritation. Därtill har båda många andra bra egenskaper.

Att skäggoljan anses vara ett “måste” för skägget är inte svårt att förstå. Förutom att den har många egenskaper och därför tilltalar många, så har den en väldigt viktig egenskap: Den återfuktar skäggbotten, och motverkar klåda och irritation.

Skaggolja eller skaggbalsam

Det här är faktiskt viktigare än vad det låter. Klåda i skäggbotten leder nämligen ofta till att du kliar och pillar i skägget, vilket i sin tur leder till bakterier - och ibland även svamp. Dessutom sliter det på skägget, och förutom att det förstör skäggets utseende så kommer det även innebära att skäggstråna går av och skägget blir glesare.

I längden leder klåda alltså till att skägget blir tunnare och glesare, och inte växer lika bra. Skäggoljan återfuktar väldigt effektivt, vilket minskar klåda och ger skägget en chans att växa till sig ordentligt. Sannolikheten är alltså stor att du får ett fylligare och finare skägg om du använder skäggolja.

Dessutom har skäggoljan ofta väldigt goda dofter, vanligtvis ganska diskreta, som bidrar till den friska och fräscha känslan.

Så använder du skäggolja:

1. Se till att skägget är rent och torrt. Skäggoljan kan med fördel användas efter tvätt, men se till att skägget har torkat innan du applicerar oljan.

2. Droppa två till fyra droppar skäggolja i handen. Exakt hur mycket du behöver beror förstås på hur stort skägg du har, men tänk på att det är en väldigt dryg produkt.

3. Gnid handflatorna mot varandra så att oljan fördelas mellan händerna.

4. Stryk handflatorna uppifrån och ned i skägget.

5. För fingrarna genom skägget så att skäggoljan når huden.

6. Använd gärna en skäggborste och forma skägget så som du önskar.

7. Om du vill styla skägget så kan du använda skäggvax efter skäggoljan.

8. Upprepa proceduren dagligen, gärna på morgonen.

Skäggbalsam - en bra produkt

Skäggbalsam har många positiva egenskaper: Det gör skägget mjukt, det återfuktar, det gör skägget följsamt och det gör det lättare att reda ut skägget. Om du använder ett leave in balsam så kan det även användas för att forma och styla skägget, det är inte fullt lika effektivt som skäggvax men det räcker för många. Det finns alltså skillnader mellan vanligt skäggbalsam och leave in balsam, och vilket du föredrar är en smaksak.

Så använder du skäggbalsam

Hur skäggbalsam används beror på om det är ett vanligt balsam eller ett leave in balsam. Det kan även variera lite mellan olika märken. Det bästa är alltså att följa instruktionerna på förpackningen, för att veta hur länge balsamet ska verka till exempel. Det är dock enkelt att använda skäggbalsam, oavsett vilken variant du använder.

Skaggolja eller skaggbalsam

Så här använder du vanligt skäggbalsam:

1. Börja med att tvätta skägget med skäggschampo.

2. Applicera skäggbalsam noggrant i hela skägget.

3. Låt balsamet verka, vanligtvis ska det verka i ett par minuter.

4. Skölj ur med ljummet vatten, och se till att få bort allting.

Om du använder leave in balsam så ska det istället användas efter duschen, vanligtvis i fuktigt skägg. Leave in balsamet ska inte sköljas ur. Även här kan det variera lite hur man använder produkter, så läs på förpackningen innan för exakta instruktioner.

Sammanfattning

Skäggolja och skäggbalsam är två riktigt bra produkter för skäggvård. Om du bara ska använda en enda produkt till ditt skägg så kan det vara en bra idé att satsa på skäggoljan, men det är en ännu bättre idé att prova dig fram för att se vad ditt skägg behöver.

Skäggoljan har många bra egenskaper, men den allra bästa är att den återfuktar skäggbotten väldigt effektivt, och därför minskar risken för klåda och irritation. Detta gör i sin tur att du kliar och pillar mindre i skägget, vilket gör att skägget inte slits och ramlar av. Det kan helt enkelt göra så att du får ett finare och fylligare skägg.

Skäggbalsam har också många fördelar, men kanske främst att det gör skägget mjukt och gör det lättare att reda ut. Skäggbalsam finns dock i två varianter - vanligt balsam som används efter schampo och sköljs ur, och leave in balsam som inte ska sköljas ur. Båda dessa har olika fördelar, och vilken du föredrar är en smaksak.

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals