Skäggschampo – Hur, när, och varför?

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Grooming.se och  Gents.se

Skäggschampo är förmodligen den allra viktigaste produkten att använda till sitt skägg. Även om man av en eller annan anledning inte vill lägga ned alltför mycket tid på sitt skägg – kanske för att man helt enkelt inte har den tiden, eller tålamod eller intresset – så bör man åtminstone använda skäggschampo.

Det bör vara lika självklart som att tvätta håret, till exempel. Dock ska vi påpeka att man aldrig bör använda hårschampo till skägget – och absolut inte duschschampo.

Detta av den enkla anledningen att hårschampo är anpassat för att rengöra håret, duschschampo är avpassat för att rengöra kroppen, och skäggschampo är anpassat för just skägget. Svårare än så är det inte.

Skaggschampo Hur nar och varfor

Men trots att det är en självklarhet att använda skäggschampo till skägget så är det kanske ändå inte någon självklarhet hur man ska använda det, hur ofta det ska användas, och vilket skäggschampo man ska välja.

Kanske är det inte heller så lätt att veta hur ofta det ska användas – dagligen, en gång i veckan, eller flera gånger i veckan? Därför ska vi nu besvara dessa frågor och reda ut alla frågetecken som finns när det gäller skäggschampo och hur det används!

Därför bör du använda skäggschampo

Varför du ska använda ett speciellt skäggschampo, och inte ett vanligt hårschampo, har vi redan varit inne på – det är helt enkelt för att produkterna är anpassade för respektive ändamål.

Skäggstrån ser ju inte alls ut som hårstråna på huvudet, det är grövre och har även en helt annan struktur. Därmed fungerar inte vanligt hårschampo lika bra till skägget som till håret, utan man behöver ett speciellt skäggschampo.

Men när det gäller anledningen till att man bör använda skäggschampo så är det faktiskt densamma som anledningen till att man använder hårschampo; för att rengöra och återfukta.

Även om skägget behöver ett annat schampo än håret, så behöver det rengöras och återfuktas precis som håret. Om du tar hand om ditt skägg och använder skäggschampo så får du helt enkelt ett vackrare och mer välmående skägg än om du inte gör någonting alls.

Dock ska vi tillägga att alla skägg är olika, och de kan även behöva olika saker. En del skägg mår kanske inte jättedåligt av att tvättas med hårschampo någon gång, eller att inte tvättas alls under en period.

Dessutom kan olika skäggschampon fungera olika bra på olika skägg, något som fungerar utmärkt för ett skägg kanske inte alls är bra för någon annans skägg. Det gäller helt enkelt att prova sig fram, vilket är bra att tänka på om du testar skäggschampo för första gången.

Om det första du testar inte gör någon nytta alls, så betyder inte det att du lika gärna kan använda hårschampo eller strunta i att tvätta skägget – det betyder helt enkelt att den sorten inte var rätt för ditt skägg. Då är det bara att testa ett annat märke, helt enkelt.

Så här använder du skäggschampo

Att använda skäggschampo är egentligen inte så avancerat. Om du tvättar håret så kommer du klara att tvätta skägget galant också, för det görs på ungefär samma sätt.

Ta lite skäggschampo i händerna – det behövs inte så mycket, men hur mycket du behöver beror förstås på hur långt och tjockt ditt skägg är.

Skaggschampo Hur nar och varfor

Massera försiktigt in schampot i skägget, och se till att du kommer hela vägen ned till huden under skägget. Skölj sedan ur det med ljummet vatten. Använd gärna en skäggolja efter duschen för att göra skägget mjukt och härligt.

Så ofta ska skäggschampo användas

Precis som med håret på huvudet bör det tvättas, men inte för ofta. Tvätta det inte varje dag, men kanske varannan eller var tredje dag. Det kan variera hur ofta skägget behöver och mår bra av att tvättas, så prova dig fram till vad som fungerar bäst för ditt skägg.

Ofta står det även en rekommendation på flaskan, så det kan vara en bra idé att följa den till en början – och sedan anpassa det efter sitt skägg.

Att välja skäggschampo

Det här är inte alltid det lättaste, och som vi nämnde innan så fungerar olika schampon ofta olika bra för olika personer. Men med det sagt kan det ändå vara en bra idé att först testa ett märke som någon rekommenderar, eller som har fått bra recensioner.

Om det fungerar för många andra så är ju chansen ändå stor att det passar för många olika typer av skägg – och kanske även ditt.

Man kan även utgå ifrån vilka egenskaper schampot har, utöver att rengöra och återfukta. Det finns till exempel skäggschampon som tar bort klåda om man har problem med sådant, och de som får skägget att se fylligare ut. Även doften kan skilja sig åt mellan olika märken, så man kan även välja utifrån hur de luktar.

Här kommer några tips på olika skäggschampon:

Bulldog Original 2in1 Beard Shampoo & Conditioner

Skaggschampo Hur nar och varfor

Detta är inte bara ett schampo utan även ett balsam, i en och samma produkt. Den innehåller dessutom Aloe Vera som har många bra egenskaper.

Aloe Veran hjälper till att rengöra, återfukta, och även reda ut skäggstråna – och dessutom blir huden under skägget fräsch och ren. Dessutom är priset väldigt bra, för under hundralappen får du 200 millimeter av denna produkt.


Beard Monkey Shampoo

Skaggschampo Hur nar och varfor

Detta schampo ger dig – eller ditt skägg, rättare sagt – såväl ett lent skägg, som en bra fuktbalans. Det ger dig ett välvårdat och vackert skägg med en diskret och god doft. Priset är dessutom klart överkomligt, du får 100 millimeter för runt en hundring.


Mr Bear Family Beard Wash

Skaggschampo Hur nar och varfor

Ett milt, återfuktande, och även antiinflammatoriskt schampo. Det vårdar ditt skägg och får det dessutom att se fylligare och frodigare ut. Det är dock något dyrare, drygt 250 kronor kostar det, men då får du hela 250 milliliter.


Raw Naturals Rustic Beard Shampoo & Conditioner

Skaggschampo Hur nar och varfor

Ännu en två-i-en produkt som är såväl schampo som balsam. Denna är mild mot huden och rengör skägget effektivt. Skägget blir mjukare, och även mer lättarbetat.

Innehåller humle som lugnar och mjukgör, och även ämnen från äpple som är milt rengörande. Detta är dessutom mycket prisvärt – för omkring en hundralapp får du en flaska med 250 millimeter. Mycket skäggschampo (och balsam) för pengarna!


L'Oréal Paris Men Expert Barber Club Beard Wash

Skaggschampo Hur nar och varfor Bild 7

Det här är en mycket smart 3-i-1 produkt. Den rengör nämligen inte bara skägget och ansiktet, utan kan även användas till håret.

Skägget blir bland annat mjukt och lent och fritt från mjäll, huden blir rengjord varsamt, men samtidigt på djupet och håret blir rent och mjukt. Allt detta av samma produkt – och dessutom till ett kanonpris. Du får 200 milliliter för under en hundring.

Sammanfattning

Att tvätta skägget är en självklarhet för de flesta som har ett sådant. Att tvätta det med ett skäggschampo som är speciellt framtaget för just skägget är dock inte lika självklart, även om det borde vara det.

Det beror helt enkelt på att skägget och håret på huvudet är uppbyggda på olika sätt, skägget är grövre och de har helt enkelt olika behov. Därför är det även helt olika ingredienser i hårschampo och skäggschampo. Ett skäggschampo har till exempel ofta betydligt naturligare ingredienser.

Man bör tvätta skägget med ett skäggschampo ungefär varannan eller var tredje dag, men exakt hur ofta kan variera såväl mellan olika produkter som mellan olika skägg. Läs på flaskan och prova dig fram till vad ditt skägg mår bäst av.

Häll en liten mängd skäggschampo i händerna och massera försiktigt in i skägget, hela vägen ned till huden, och skölj sedan ur det med ljummet vatten. Använd gärna skäggolja efter att du har tvättat skägget.

Vilket skäggschampo som passar dig och ditt skägg bäst är svårt att säga, olika schampon kan fungera för olika skägg. Det gäller helt enkelt att prova sig fram till något som fungerar bra – kanske fungerar precis alla till ditt skägg, eller också så har du ett lite mer kräset skägg och behöver testa några olika innan du hittar rätt.

Olika schampon kan ha olika egenskaper, till exempel hjälpa mot klåda eller få skägget att se fylligare ut, så om du inte vet vilket du ska testa först så kan du välja ett som har de egenskaper som du söker.

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals