Skäggsvamp – Bakterierna som kan gömma sig under skägget

Skägg, skäggfrisyrer, skäggvård, skäggstyling, ja, allt ni kan tänka er som handlar om skägg har blivit otroligt populärt på senaste. Att odla skägg är något som idag blivit mer vanligt än att inte ha skägg, i alla fall om man utgår ifrån hur de flesta män ser ut.

Är det inte ett helskägg så är det mustasch, eller ”tvådagars stubb”, eller getskägg. Stilarna är många och de jag nämnde är bara få av vad som egentligen finns på kartan.

Det innebär också att det finns en stil för alla som kan anpassas efter vad man tycker om, vad man passar i, ansiktsform, och skäggtyp.

Mycket handlar just om vilken skäggtyp man har, alltså om ens skägg har en kraftig skäggväxt, en gles skäggväxt, om man har mycket eller lite skägg, och hur texturen är.

Har man ett tätvuxet, kraftigt, och tjockt skägg kan man i princip fixa vilka skäggstilar man vill, medan glesare och mindre skäggväxt ger lite hinder.

Däremot kan samtliga skäggodlare, oavsett skäggtyp och skäggstil, drabbas av olika hudsjukdomar i skäggbotten som oftast grundar sig i någon form av svampbildning.

Ett samlingsnamn får sådana hudsjukdomar kallas då för skäggsvamp, där några olika symptom är mjäll, klåda, utslag, rodnad, och svullnad.

Känner du igen dig i detta eller om du råkat ut för någon form av hudsjukdom i skägget så behöver du absolut inte känna dig ensam - att drabbas av skäggsvamp är nämligen väldigt vanligt.

Men trots att skäggsvamp är vanligt förekommande bland skäggodlare är det inte något som är särskilt roligt att behöva genomlida, oavsett hur det yttrar sig.

Inte nog med att skäggsvamp ofta kan utforma sig som runda små utslag, som svinkoppor, eller som mjäll eller vita hudflagor som kan trilla av lite var som, så brukar det också lukta illa och kännas ofräscht.

Vad många dock tror är att skäggsvamp är en specifik infektion, men så är det inte riktigt. Vi vill hjälpa er på vägen mot ett bättre och behagligare skäggliv, så därför kommer vi ägna denna artikel åt just skäggsvamp.

Vad det egentligen är, om det finns olika typer av skäggsvamps-infektioner, hur de uppstår, vanliga symptom, och vad man kan göra för att bli av med de.

Så är ni intresserade av att veta mer bör ni helt enkelt hänga kvar och fortsätta läsa. Vi tänker dyka djupare in i världen av skägg och svamp, fast inte som två åtskilda världar, haha!

Skämt åsido, men vi kommer faktiskt dyka mer in i världen av skäggsvamp, vad det är och hur man blir av med det, så nu åker vi!

Vad är skäggsvamp?

Många har ju drabbats av denna sjukdom som kallas skäggsvamp, men vad är det egentligen? Innan vi går in på det så vill vi bara förtydliga att just uttrycket skäggsvamp inte är ett uttryck för en viss specifik sjukdom i skägget, utan när man talar om skäggsvamp så kan det innebära en rad olika hudsjukdomar.

Ett gemensamt uttryck

Uttrycket skäggsvamp är alltså ett gemensamt uttryck som står för flera olika sjukdomar som man kan få i skäggområdet, men där symptomen liknar en svampinfektion.

Skaggsvamp

Så när någon säger att de drabbats av skäggsvamp är det egentligen inte en sjukdom i sig, utan det är mer något som beskriver symptomen av en mer specifik hudsjukdom.

Hänger ni med? Det låter nog lite krångligare än vad det är, men ni kommer förstå bättre ju mer ni läser i artikeln!

Medicinsk betydelse - svamp

Om vi tittar på den medicinska betydelsen av vad svamp egentligen innebär så är det en infektion där man får utslag som inte är särskilt behagliga; de är oftast runda, de kliar, de kan bli röda och svullna, och de fjällar.

Ibland kan man också få små varblåsor beroende på hur infektionen artar sig. Dessa symptom smittar från djur som bär på samma typ av svamp och det är alltså inte en sjukdom som kommer ”inifrån dig själv”.

Det kanske finns något bra i att man smittas utifrån istället för att det kommer inifrån din egen kropp, men det låter väl ändå inte särskilt trevligt!?

Att drabbas av svamp i ansiktet är däremot något som är rätt ovanligt, men att få svamp just i skäggbotten är tyvärr mer vanligt.

När man drabbas av svamp i skäggbotten brukar man dock inte kalla infektionen för just svamp, utan om man har mer svårartade symptom som går djupare in i skäggbotten kallar man det för ”kerion”.

En ytterligare svampinfektion kallas för ”dermatofytinfektion”. Beroende på hur svampinfektionen yttrar sig och beroende var på kroppen det vuxit fram, behandlar man på lite olika sätt.

För lättare symptom kan det räcka med någon form av antisvamp-kräm, medan man i andra fall kan få tabletter.

Medicinsk betydelse – skäggsvamp

Om vi istället tittar på den medicinska betydelsen av skäggsvamp, som ju faktiskt är det ämne vi ska fokusera på idag, så syftar det till en bakteriell infektion, till skillnad från att man får utslag från en smittkälla.

Den bakteriella infektionen visar sig ofta som streptokocker eller som stafylokocker i skägget, eller både och beroende på.

För att ni ska förstå vad dessa infektioner innebär, om ni inte vet vad streptokocker eller stafylokocker är, så kan man förklara det som impetigo, alltså svinkoppor.

Sen kanske ni inte riktigt vet vad svinkoppor är heller, men då kan vi nästan garantera er att ni aldrig drabbats av det. För precis som att det inte är särskilt trevligt att drabbas av svamp, så är det heller inte särskilt trevligt att drabbas av skäggsvamp.

Symptomen är nästan desamma, men de yttrar sig på lite olika sätt. Här kan man ofta uppleva kala fläckar som kan fjälla eller att det bildas upphöjda blåsor fyllda med antingen vätska eller var.

Har man drabbats av svinkoppor, ja, då vet man vad det är! Behandlingen av den bakteriella infektionen är oftast någon form av antibakteriell kräm, men blir det värre kan man få tabletter.

Felaktigt användande av uttrycket ”skäggsvamp”

Som vi nämnt så brukar man ofta prata om att man ”fått skäggsvamp” när man drabbats av någon form av obehagliga utslag i skägget.

Vanligt bland skäggodlare är att man får mjälleksem och det är denna typ av utslag som ofta felaktigt kallas för skäggsvamp.

Men, skäggsvamp är ju faktiskt en specifik bakteriell infektion som kan liknas vid svinkoppor, och alltså inte en infektion som ”bara” ger mjälleksem.

Och mjälleksem är alltså en egen hudsjukdom i sig, som egentligen heter seborroiskt eksem eller psoriasis beroende på hur symptomen yttrar sig.

Viktigt att skilja på symptom

Så nu har ni lärt ert hur man ”pratar på medicin”, haha! Som ni märker är det inte alltid lätt att utgöra vad för typ av hudsjukdom man drabbats av i skägget, just för att symptomen ofta är ganska lika varandra.

Men faktiskt så är det väldigt viktigt att veta vad olika symptom innebär och vad olika sjukdomar egentligen heter, framförallt om det krävs en viss typ av behandling för att det ska bli bättre. Olika hudsjukdomar bör inte förväxlas med varandra!

Så om ni märker att något inte är som det ska i skäggområdet bör ni alltså be om råd istället för att bara prova någon behandling på måfå. Fel behandling kan istället göra motsatsen och då blir det sällan rätt.

Varför kliar skägget?

Oavsett vilken typ av hudinfektion som yttrar sig i skäggbotten är det många som upplever att skägget kliar, vilket kan bero på många olika anledningar.

Tänker man efter så är det inte särskilt konstigt att det gör det, då små blåsor, svullnad, rodnad, mjäll, och olika utslag brukar inte vara särskilt behagligt.

Och ni vet väl vad man brukar säga; kliar det så ska man absolut låta bli att klia, hur svårt det än är. Annars blir det tyvärr oftast bara sämre, framförallt då man ofta kliar med smutsiga fingrar!

Om man inte har drabbats av någon form av hudsjukdom i skägget, alltså varken svamp, skäggsvamp, eller mjälleksem och ändå upplever att skägget kliar så behöver ni inte bli oroliga.

Skaggsvamp

Att skägget kliar då och då är helt normalt och behöver inte betyda att ni plötsligt fått en hudsjukdom som kräver en medicinsk behandling!

För att ni ska hänga med på noterna och förstå att ett kliande skägg inte alltid innebär en hudsjukdom så tänkte vi rada upp några olika orsaker till att skägget kliar.

För det är ju aldrig roligt att behöva gå runt och oroa sig för något, framförallt om det inte ens finns några symptom på att något är fel! Så här har ni orsaker till att skägg kliar:

  • Skägget växer

En av de mest grundläggande orsakerna till att skägget kliar beror helt enkelt på att det växer. Och att skägget växer är tyvärr inget man kan förhindra, för oavsett om du rakar av det eller låter det växa ut så är ju hårväxt något som vi har naturligt. Sen säger vi inte att det är särskilt behagligt och vi vet att det kan sticka och klia något fruktansvärt.

Men något som troligtvis kommer glädja er skäggodlare där ute, som snart inte står ut med hårväxten, är att det faktiskt finns andra orsaker till att skägget kliar, som i sin tur gör att just utväxten blir obehaglig. Turligt nog är det orsaker som man kan göra något åt!

  • Döda och gamla hudceller

De som rakar sig, alltså renrakar, brukar sällan uppleva att skägget kliar. Vet ni vad det beror på? Det beror på att man i samband med rakningen får bort de döda hudcellerna, vilket gör att nya och fräscha hudceller har lättare att växa fram.

Om man istället låter sitt skägg växa ut så fastnar de döda och gamla hudcellerna i skäggbotten och de blir då alltså kvar där.

Detta gör att det bildas som ett lager av hudceller runt om och över hårsäckarna som i sin tur gör att det sticker och kliar när de försöker ta sig igenom.

Hudlagret lägger sig också som en hinna över porer som också börjar klia och irritera. Och du kan ju tänka dig hur segt detta lager av hudceller blir efter ett tag om det varje dag dör en hel del sådana i våra ansikten!?

  • Skäggstråna pekar inåt

Växande skäggstrån är inga tunna, mjuka, sköna strån, utan de är hårda, vassa, och tjocka. Det är alltså inte särskilt konstigt att det känns irriterande när dessa spjut ska försöka växa sig igenom huden.

Efter några dagar då skäggstråna vuxit sig lite längre kan man dock finna skäggväxten ännu mer irriterande än i början, då skäggstråna nått den punkt där de böjer sig tillbaka som ett ”j” i sin tillväxt.

När det sker kommer strånas vassa och stickiga kanter att peta in mot din hud, vilket gör att det kan kittlas, sticka, och klia ännu mer.

Däremot brukar detta störningsmoment lägga sig efter några veckor när skäggstråna blir tillräckligt långa och kan räta ut sig och då kommer de alltså inte ligga och skava mot huden. Ju längre tid som går desto mjukare blir också stråna, så det är bara att hålla ut!

  • Smuts

En annan mycket vanlig orsak till att skägget kliar är för att det göms en massa smuts i skäggbotten och på huden. Att det bildas smuts under en stor ridå av skägg är ju inte så konstigt, det fastnar massor av damm, matrester, smutspartiklar, och hudceller både i skägget och i huden under. Detta är också en orsak till kliandet!

  • Brist på fukt

Det är vanligt att man rengör och smörjer in sig i ansiktet, men hur vanligt är det egentligen att man som skäggodlare både rengör och återfuktar sitt skägg?

Förhoppningsvis är det något som blir mer och mer vanligt, för tro mig när jag säger att det gör stor skillnad både i hur ditt skägg mår och hur det känns.

Om ni någon gång har rengjort ansiktet utan att smörja in det efteråt så vet ni ju hur det känns vid uttorkning, vilket är vad både skägget och huden under tvingas genomlida varje dag om man inte återfuktar. Uttorkning och fnasighet leder till kli, och så är det bara.

  • Jästsvamp

Längre upp i artikeln talar vi ju om att det inte riktigt är korrekt uttryckt när man säger att man fått skäggsvamp oberoende av vilka symptom man drabbats av, och att svamp är en hudinfektion som smittar via djur. Och så är det.

Däremot finns det en viss annan typ av svamp som kan förekomma i skäggbotten och det är en jästsvamp som heter Malassezia Globosa.

Just denna svamp är inte särskilt vänlig mot varken huden eller skägget då den faktiskt lever på att bryta ner oljan som din hud producerar.

Faktum är att denna svamp bildar en typ av oljesyra efter att den brutit ner din naturliga olja och lämnar efter en restprodukt som bryter ner din hud ytterligare.

Däremot behöver inte alla reagera dåligt mot denna svamp, utan det beror lite på hur pass stor obalans den har skapat i huden. Om man tillhör de som reagerar mot denna så kommer du uppleva en stickande, irriterande, och obekväm känsla i huden.

Resultatet blir antingen mjäll och torra hudflagor, eller att en seg hinna av hudceller lägger sig ovanpå din hud beroende på vilken reaktion man får. Oavsett kan du kanske föreställa dig att det innebär lite obehag?

Varför har jag drabbats av ”skäggsvamp”?

Att drabbas av skäggsvamp är vanligt, men oavsett vem det drabbar så är det inte särskilt kul. Och ja, vi vet ju om att uttrycket skäggsvamp inte är ett samlingsnamn för olika hudsjukdomar, men det är ju vad man ofta brukar beskriva det som.

Så för att alla ska hänga med på noterna kommer vi helt enkelt kalla det för skäggsvamp, fast att vi egentligen vet att det borde kallas för hudsjukdomar.

Då vet ni alltså om redan nu att vi pratar om olika typer av symptom som är ett tecken på någon hudsjukdom i skägget, så som mjäll, eksem, klåda, utslag, blåsor, och rodnad.

Skaggsvamp

Så då till frågan; varför drabbas man av ”skäggsvamp”? Vi snuddade lite på detta tidigare när vi gick igenom vad skäggsvamp egentligen är, men vi tycker att det är värt att gå in lite mer på för att man ska kunna reda ut de bakomliggande orsakerna, och också förebygga uppkomsten av dem!

Kom bara ihåg att uppkomsten till en hudinfektion i skäggområdet kan bero på olika saker beroende på vilka symptom som yttrar sig just för dig. Men här har ni det, vad som kan orsaka skäggsvamp:

  • Ingen rengöring

Som skäggbärare hör det inte till vanligheterna att bry sig om sitt skägg så pass mycket att man då och då rengör det ordentligt. Dock borde det verkligen göra det, oavsett hur pass lite eller mycket entusiastisk man är med odlingen.

Att rengöra skägget kommer göra så stor skillnad! Att få en hudinfektion på grund av att man inte rengör skägget är nog en av de vanligaste orsakerna till att man drabbas av skäggsvamp.

Då menar vi den sortens skäggsvamp som innebär mjälleksem eller svinkoppor och alltså inte den där man fått svamp från ett djur.

Rengöring i skägg och på huden under är framförallt viktigt om man har ett stort, tjockt, och tätvuxet skägg då skäggbotten lätt blir instängd.

Om skägget inte får sig en ordentlig rengöring blir det väldigt instängd och dåligt ventilerat där nere vid rötterna, vilket gör att det blir varmt och fuktigt.

Fukt, värme, och dålig ventilation är några orsaker som rätt snabbt skapar irritation och gör man inte något åt det kan man sen drabbas av antingen mjäll, eksem, eller någon annan form av svampliknande utslag som kliar!

  • Torr hud

Som vi nämnt tidigare så kan brist på fukt vara en av orsakerna till att skägget kliar. Med fukt menar vi då inte sådan fukt som lätt bildas om skägget inte ventileras, utan vi menar alltså återfuktning i form av kräm, gel, eller andra fuktgivande produkter.

Att huden lätt blir så torr just under skägget är faktiskt för att skäggstråna för bort fukt och oljor från huden som också gör att det avdunstar snabbare än vanligt. Så bara där har vi en orsak till att huden lätt blir irriterad och börjar flagna.

Sen blir det inte heller bättre av att döda hudceller lägger sig som en seg hinna över huden som förhindrar att fukten som produceras i huden inte kommer ut ordentligt.

Uttorkning mår inte huden bra av helt enkelt, och inte skägget heller för den delen, och kroppen reagerar då med att utveckla någon form av utslag.

  • Dålig ventilering

Detta hör ihop med att man rengör skägget dåligt, men det beror också på att skägget blir mer och mer instängt ju mer det växer.

I takt med att skägget växer sig större, längre, och tätare kommer det bli varmare och fuktigare där nere i bottnen och det är inte bra.

Med tiden brukar huden under skägget anpassa sig till tillväxten och därmed öka oljeproduktionen. Till dess kan det finnas obalans både åt det ena och det andra hållet som gör att det kanske inte riktigt blir som man tänkt sig under vissa perioder.

Så trots att man då och då rengör skägget kan det vara svårt att få till rätt miljö för att både hud och skägg ska trivas och det blir lätt instängt om man inte ventilerar ordentligt. Det kan leda till torka och flagnande hud eller också svampbildning.

  • Nya hudceller

Detta kanske inte låter som en negativ aspekt som kan orsaka någon form av hudinfektion, och så illa är det inte heller. Men, varje människa producerar ju nya hudceller varje dag, vilket också innebär att hudceller dör varje dag.

Och så här ligger det till; ju fler nya hudceller som din hud producerar desto fler dör. Det innebär alltså att om din hud producerar många nya celler varje dag kommer det också lossna en hel del sådana.

De döda hudcellerna syns ofta som mjäll eller torra hudflagor i skägget, såvida de inte är av den feta varianten och istället lägger sig som ett extra lager.

Med andra ord behöver mjäll eller torra flagor inte alltid innebära någon form av irriterande eksem, utan det kan bero på att din hud är effektiv med att producera nya hudceller som måste få plats.

Om du tar hand om huden och skägget på rätt sätt kommer detta verka mer gynnande än problematiskt!

Hur kan man förebygga skäggsvamp?

Nu kanske vi kommer till den mest intressanta delen av hela artikeln, eller i alla fall för dem som drabbats av någon form av hudsjukdom i skäggområdet. Vi ska nämligen gå in på hur man kan göra för att få bort skäggsvamp, eller ja, olika typer av hudsjukdomar.

För trots att symptomen mellan de olika varianterna kan skilja sig lite åt så är det nästan alltid samma saker som gör att man får det, och alltså samma saker man kan göra för att förebygga det.

Så här har ni det; hur man kan förebygga, och ibland även göra så att man blir av med olika typer av hudinfektioner i skägget:

  • Vårda skägget

Den främsta orsaken till att man drabbas av någon form av hudsjukdom är för att man inte vårdar sitt skägg ordentligt. Tar man inte hand om sitt skägg så är det inte konstigt att döda och gamla hudceller lagras, att man får torra partier, att man fjällar, att det blir varmt och instängt, och att det blir irriterat. Något som till sist leder till någon form av reaktion med utslag.

Även huden under skägget måste också tas om hand för att fungera på bästa sätt, och framförallt om den ska klara av att hålla igång när vassa skäggstrån ska ta sig igenom och börja ta för sig av de goda oljorna, fukten, och näringen. Då är det ju liksom två komponenter som ska få plats på en hud, så såklart krävs det lite extra jobb då!

  • Använd rätt skäggvårdsprodukter

Ja, detta är egentligen en fortsättning på punkten ovan, men vikten i att använda rätt skäggvårdsprodukter kommer fram lite tydligare på detta sätt!

För som sagt, att vårda sin hud och sitt skägg är mycket viktigt om man vill få ett bra resultat och inte drabbas av någon form av bakteriell hudinfektion.

En bra rengöring (en för hy och en för skägg), en exfolierande borste, en näringsgivande kräm, och skäggolja kommer man väldigt långt med. Alla dessa produkter verkar för att ge mer av varandra, så att huden och skägget kan ta upp mer av det goda.

En bra ansiktsrengöring tar bort smuts och bakterier, medan ett mycket bra rengöringsalternativ för skägget är ett milt skäggschampo eller en skäggtvål.

Skaggsvamp

De är speciellt anpassade för skägg och verkar inte lika aggressivt eller uttorkande som andra rengöringsprodukter, samtidigt som de rengör och förbereder för nästkommande produkter.

Genom att använda en borste kan du få bort gamla hudceller, stylingprodukter och smuts, för att andra produkter ska kunna sugas upp ordentligt i både skägg och hud. Den hjälper också till att fördela hudens naturliga oljor.

En näringsgivande ansiktskräm håller huden återfuktad och skäggoljan vårdar, ger näring, och mjukar upp både skäggstrån och hud.

  • Besök sjukvården

Detta är ett av de mer drastiska sakerna man kan göra för att få ordning på sina skäggproblem. Om du drabbats av någon hudsjukdom i skäggområdet eller upplever obehag från några utslag finns det ingen tvekan om att du inte kan vända dig till sjukvården.

De kan hjälpa dig med att göra ordentliga provtagningar och undersökningar för att ni ska komma fram till vad det är du drabbats av och framförallt vad du kan göra för att bota det.

Upplever du symptom som är tecken på några lite mer allvarliga hudsjukdomar, så som psoriasis eller rosacea är det extra viktigt att du kollar upp det!

  • Var noggrann med handhygien

Till skillnad från den ovanstående punkten är detta faktiskt en väldigt enkel sak som inte alls är svår att uppnå, men det gäller bara att vara lite mer uppmärksam på vad man gör.

Att peta sig i ansiktet är mycket vanligt, speciellt om det kliar eller om det finns några spännande skorpor eller prickar att känna på.

Men, att pilla sig i ansiktet med sina fingrar är inte särskilt hygieniskt eller fräscht, oavsett om det är i skägget eller på huden. Fingrarna bär på flera tusentals bakterier som i sin tur bär på en hel drös av sjukdomar.

När vi rör eller pillar i ansiktet förs dessa bakterier över, som att det inte redan vore nog med de bakterier som hamnar i ansiktet ändå.

Så tänk på det, var noggrann med att tvätta dina händer, och försök låta bli att pilla dig i ansiktet eller klia dig i skägget. Fler bakterier innebär större risk för sjukdomar och utslag, vilket är vad vi vill undvika och förebygga.

  • Prova med milt mjällschampo för mjäll

Om du specifikt upplever problem med mjäll eller torr hy kan du prova att rengöra skägget med ett speciellt mjällschampo. De är speciellt framtagna för att verka mot just mjäll och flagnande hud.

Dock bör du vara försiktig med vilken typ av mjäll schampo du använder då de flesta av dem är väldigt starka och inte särskilt skonsamma mot varken skägg eller hud, och kan alltså irritera skäggbotten.

Välj ett mycket milt sådant då det ska användas i ansiktet för att inte riskera att produkten som ska hjälpa mot problemen skapar ännu mer problem.

  • Ta bort smink och rengör sminkborstar

Om du använder smink och också odlar skägg är det extra viktigt att du rengör både hud, skägg, och sminkverktyg. Precis som på våra fingrar så samlas det en mängd bakterier i de borstar och verktyg vi använder när vi sminkar oss, dels från sminket men också från ansiktet.

Dessa bakterier växer sig fler när de får ligga och gro i de härligt smutsfyllda verktygen som i sin tur överförs på våra ansikten. Det blir som en ond cirkel av bakterieöverföring, om man inte är noggrann med att rengöra!

Se till att du får bort alla rester av smink i både skägg och huden under när du tvättar av dig för dagen och rengör dina sminkverktyg med jämna mellanrum för att inte främja bakterietillväxten. Sådana bakterier ger lätt upphov till olika typer av irritationer och utslag, framförallt under skägg!

Sammanfattning

Skäggsvamp är alltså egentligen inte ett uttryck som syftar på flera olika typer av hudproblem som kan uppstå i skäggområdet, eller som många vanligen kallar det när man drabbas av mjäll eller någon form av utslag.

Det är en specifik hudinfektion som uppstår av bakterier där symptomen liknar svinkoppor; kala fläckar, små blåsor, torrhet, och irritation.

Att det finns olika typer av hudinfektioner är inte så lätt att veta då symptomen för de flesta som man kan drabbas av i skägget är rätt så lika, oavsett om man har fått svamp, svinkoppor, eller mjälleksem.

Och det finns också en hel del olika orsaker till att en hudinfektion uppstår i skägget, så som att man inte rengör ordentligt, att skägget och huden inte ventileras, att det är torrt, eller att huden snabbt bildar nya hudceller. Samtliga orsaker brukar resultera i liknande symptom, framförallt att det kliar.

Kliande skägg behöver dock inte alltid innebära att man drabbas av en hudsjukdom, utan det kan bero på att skägget växer, att det skaver mot huden, att döda hudceller ligger i vägen, att det är smutsigt, att man inte återfuktat, eller att man drabbats av jästsvamp.

Oavsett symptom och orsak till symptom är det viktigt att man försöker skilja på de olika hudinfektionerna för att man ska kunna få rätt behandling. Nästan alla hudsjukdomar går att förebygga på ett eller annat sätt, förutom den där svamp överförs från ett smittat djur.

Att vårda skägget, använda rätt skäggvårdsprodukter, vara noggrann med handhygien, ta bort smink och rengöra sminkverktyg, och att använda milt mjällschampo är saker som kan motverka risken för att du drabbas av en hudsjukdom. Skulle problemen uppstå ändå bör du uppsöka sjukvård, hjälp finns alltid att få!

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals