Att odla skägg kräver tid, tålamod, och framförallt engagemang. Eller ja, vill man gå runt och se ut som en grottman så krävs det inte så mycket än att man låter det växa. Men vill man däremot odla ett snyggt och stiligt skägg måste man ge det en hel del kärlek.
Skägg agerar likadant som håret på våra huvuden; ena dagen ligger det snyggt och prydligt utan att man fixat med det, andra dagen ser det ut som man gått rakt ut i en stormvind.
Många som ger sig in i att odla skägg verkar underskatta vad som faktiskt krävs för att resultatet ska bli bra. Grunden till ett välordnat skägg får man genom att klippa och trimma det. Därifrån bör man sen rengöra, vårda, och styla det för att uppnå den looken man vill ha.
Vi har satt ihop en perfekt guide till hur man får ett snyggt skägg. Varför man ska klippa skägget, vad man ska tänka på innan, hur man trimmar det, och en hel del annat kommer vi gå igenom här idag. Oavsett om du är en skäggentusiast eller inte kan du troligen få ut i alla fall något användbart om du fortsätter läsa!
Fixa grunden – Klippa och trimma
Som sagt, grunden till att kunna odla ett bra skägg får man genom att då och då klippa det, precis som man gör med håret. Känner man sig inte bekväm i att klippa sig själv kan man besöka en frisör eller barberare för att vara säker på att resultatet blir fint och jämnt.
Att trimma skägget är också nödvändigt att göra titt som tätt, något som man enkelt kan göra hemma om man har ett bra verktyg.
Likt att man finslipar häcken med häcksaxen måste man även slipa på skägget. Klippningen gör grovjobbet och skapar en bra bas, medan trimningen håller formen i styr och putsar till det.
Vi vill få er att inse att det inte krävs att man kan en hel vetskap om skägg för att skägget ska bli snyggt. Med lite extra kärlek och några enstaka verktyg och produkter kommer man en lång väg.
Varför ska man klippa och trimma skägget?
Så varför ska man då klippa och trimma skägget? Ja, svaret på den frågan är rätt så enkel – för att slutresultatet ska bli bra krävs en bra grund. Grunden får man inte av sig själv, utan det krävs att man ser till det för att hålla det i styr.
Tänk dig själv, låter man håret växa utan att klippa det blir det tillslut ingen frisyr av det hela. Istället blir det slitet, hängigt, och tråkigt. Det samma gäller med skägget.
Om man inte klipper eller trimmar det kommer det tillslut bli som en vilt växande buske; spretig, saknar form, och det ser allmänt ovårdad ut.
För att hålla styr på skäggväxten kan det vara bra att skapa en rutin för när man ska klippa skägget, antingen om man väljer att göra det själv eller om man bokar tid hos en frisör.
För att garantera att man får den stilen man vill ha är det bästa valet att besöka en frisör eller barberare, de vet vad de håller på med.
Vill man däremot försöka sig på att klippa skägget själv, men inte riktigt vet hur, då kan ni läsa vår guide för hur man ska gå tillväga för att uppnå det bästa resultatet. Den gäller både för klipp och trim.
Vad ska man tänka på när man ska klippa/trimma skägget?
Klippning och trimning är både den viktigaste och roligaste delen på resan till det stiliga skägget eftersom det är den delen som gör störst skillnad. Nedan listar vi vad som är viktigt att tänka på när man ska klippa eller trimma skägget.
Ha en plan
Innan man ens sätter igång med att klippa eller trimma sitt skägg måste man ha tänkt ut en plan för vilken skäggfrisyr man vill ha. Det gäller både stil, form, och utseende, till exempel hur långt skägget ska vara och om man vill ha några renrakade områden.
För att veta hur man ska gå tillväga när det kommer till klipp, trim, och styling måste man ha klart för sig vad man önskar få som slutgiltiga resultat. Detta är extra viktigt om man har tänkt försöka sig på att växa ut ett kort skägg till ett kraftigt helskägg.
Skapa rutiner
Det kan vara nödvändigt att veta om att första steget på resan för att kunna nå ”det perfekta skägget” är att skapa rutiner, som vi nämnde ovan. Det är bra om man kan försöka utgå ifrån en rutin där man en gång i månaden gör ett ordentligt grovjobb och klipper skägget.
Har du tänkt boka tid hos en frisör så kan man ju faktiskt slå ihop det med hårklippningen och göra båda på samma gång. Ett regelbundet grovjobb är nödvändigt för att skäggväxten ska gå åt rätt håll.
Utgå ifrån ansiktsform och skäggväxt
För att skägget ska se bra ut gäller det att skäggstilen matchar ansiktet som ska bära det. Somliga passar bättre i ett långsmalt skägg, andra passar bättre i en rundare, mer kompakt form.
Det är också viktigt att tänka på hur ens skäggväxt ser ut, om den är svag eller kraftig. Innan man ger sig in i skäggresan kan det därför vara bra att observera den egna ansiktsformen och skäggväxten för att veta vad man ska utgå ifrån.
Det kan däremot vara svårt att se eller avgöra vad som kommer passa genom att bara kolla på sig själv. Ofta har man kanske sett en snygg skådis eller modell och tänker att ”ett sånt där skägg vill jag också ha”, utan att tänka på om det faktiskt skulle passa på en själv, eller om man ens kan odla ett sånt skägg.
Av just den anledningen kan det vara bra att besöka en frisör eller barberare innan man försöker sig på en viss skäggfrisyr, i alla fall första gången.
De är duktiga på att se vad som passar just din ansiktsform och stil, och de kan även ge rekommendationer om hur du sen ska gå tillväga för att underhålla skägget hemma. Vem vet, de kanske visar att just du skulle passa bäst i en skäggstil som du inte ens visste fanns!?
Var inte beroende av trenden
Ibland känns det som att skäggtrenderna varierar från dag till dag. Det kan krångla till det när man ska bestämma sig för vilken skäggstil man vill ha.
Om man väljer skäggstil endast utifrån vad som är trendigt och snyggt idag kan det resultera i att när skägget väl har nått önskad form så är det en annan stil som gäller.
Är skägget rätt matchat till ansiktsformen kan skägget faktiskt göra så att helheten blir komplett eftersom det ramar in och framhäver på rätt sätt.
Men med tanke på att alla skäggstilar ju inte passar alla ansikten, innebär det att en person som endast utgår ifrån trenden ofta kommer gå miste om att uppnå denna kompletta helhet.
Investera i rätt verktyg
Vill man engagera sig och lägga ner mycket tid på skägget är det smart att investera i bra, och framförallt rätt, verktyg. Det krävs inga komplicerade maskiner eller svindyra produkter för att skäggväxten ska kunna hållas i trim.
Dock gör det rätt stor skillnad om verktygen är vassa och av bra kvalité. Inte nog med att de då håller längre, det är även mindre tidskrävande.
Beroende på vilken typ av skägg man har eller vilken skäggstil man vill uppnå behöver man olika verktyg. Oavsett hur man vill ha det så kan det vara bra att ha en basuppsättning av de viktigaste verktygen och produkterna.
Då är man också redan utrustad om man helt plötsligt känner för att byta stil, som från långt till kort till exempel. En bra basuppsättning består av; skäggsax, skäggkam, och en skäggtrimmer, samt en produkt för att kunna styla och återfukta, som skäggolja.
Vill man kunna få helt renrakade partier bör man även investera i en rakhyvel och en transparent rakgel. Med dessa verktyg kan man trimma skägget oavsett om det är långt eller kort, tjockt eller tunt.
Hur klipper/trimmar man skägget?
Nu till det praktiska utförandet: hur ska man bära sig åt när man klipper eller trimmar skägg? Vi nämnde tidigare att olika skäggstilar kräver olika verktyg, vilket också innebär olika tillvägagångssätt.
Långt och fylligt skägg kräver att man arbetar med det som ett hantverk; precist och stabilt, medan kortare skägg är lite lättare att hantera.
Några saker som däremot gäller oavsett skäggstil är följande:
Trimma skägget när det är torrt
Om man trimmar skägget när det är blött kommer man inte se hur det ”verkliga” resultatet blir, alltså hur det kommer se ut när det är torrt.
Det beror på att hårstråna får en annan form när de är blöta, och antingen upplevas längre eller kortare än vad de egentligen är. Det är också lättare att arbeta med ett torrt skägg, samt att få till raka kanter och linjer.
Renrakade områden
Att ha renrakade partier är något man ofta vill ha, oberoende av om skägget är långt eller kort. Det gör att helheten ser renare och fräschare ut.
När man ska renraka vissa områden använder man en rakhyvel tillsammans med ett transparent rakgel, så att man tydligt kan se var man rakar sig.
Hur man väljer att göra linjerna, och vart, beror på hur man vill forma sitt ansikte, det vill säga på vilket sätt man vill att skägget ska framhäva ansiktsformen. Ha som tumregel att alltid bryta skägget precis ovanför adamsäpplet.
På så sätt tar man bort fokus från käkbenet, som i många fall är ett problemområde på grund av den vanligt förekommande dubbelhakan.
Ett exempel på motsatt effekt är om man istället rakar från käken, alltså att käken är punkten där skägget bryter. Då förstärks istället dubbelhakans framträdande, vilket man sällan vill.
Huruvida man väljer att gå vidare med trimningen är valfritt, men försök att alltid ha med den tumregeln i bakhuvudet. Tänk också på att försöka göra mjuka övergångar för en mer definierad approach.
Håll i trimningen
Det kan kännas skönt när man en gång för alla fixat till skägget riktigt snyggt. Men för att det ska hålla sig snyggt krävs det att man fixar med det lite då och då.
Fortsätt ta hand om skägget genom att hålla kanterna raka och nackhåret borta, trimma längden, och putsa bort ojämna strån. För att uppnå ett snyggt skägg måste det hållas välansat.
Trimma långt skägg
Dessa tillvägagångssätt gäller för er som har långt skägg och vill få kläm på hur det hålls iordning. Känner man att man först vill komma på benen för att hitta form och linjer är det bra att besöka en barberare eller frisör, för att få en stabil start på skäggresan. Känner du dig bekväm i att göra det själv så kommer här några tips på hur du kan göra.
Redskap man behöver: skäggkam, skäggsax, skäggtrimmer, spegel.
1. Rengör
Att rengöra skägget är det bästa sättet att förbereda det på en uppfräschning eftersom det är då skäggstråna mjukas upp och blir mer lätthanterliga.
Var noggrann med att torka skägget innan du ger dig in på klippningen; skulle det behövas kan man föna skägget tills det är torrt. Blöta skäggstrån får en annan form än när de är torra, vilket kan resultera i en ojämn skäggfrisyr.
2. Borsta
Nästa steg är att borsta igenom skägget. Man kan börja med en grovtandad skäggkam för att sedan borsta lite djupare med en grövre borst. På så sätt rätas hårstråna ut och det blir lättare att klippa.
3. Klipp
Att klippa med en sax ger ofta bättre resultat än en trimmer när skägget är långt, då det kan vara svårt att hålla handen stabil. Börja med att kamma skägget underifrån för att lyfta skäggstråna uppåt, det gör att man lättare kommer åt dem.
Klipp sen med skäggsaxen längs med kammen, det är den som styr hur mycket hår som klipps av. Försök att göra raka linjer och att alltid hålla övergångarna mjuka mellan skäggpartierna. För det är skäggtrimmern bäst.
4. Olika stilar
Beroende på ansiktsform klipps skägget på olika sätt. Längre ner tipsar vi om vilka skäggstilar som passar olika ansiktsformer!
5. Mustaschen
Har du mustasch och vill behålla den? Borsta då hårstråna nedåt och klipp i en jämn linje längs med överläppen. Tänk på att ju längre mustaschen är desto lättare fastnar det mat i den.
Trimma kort skägg
Hit ska ni kolla om ni vill få till ett snyggt och vältrimmat kort skägg. Det är inte alls lika komplicerat som att fixa det långa skägget, och ofta klarar man det galant själv. Följ tipsen nedan för att säkra din väg till ett bra resultat.
Redskap man behöver: skäggtrimmer, skäggkam, spegel.
1. Rengör
Här gäller samma som för det långa skägget, att rengöra det ordentligt så att hårstråna mjukas upp. Viktigt är också att man torkar det innan man sätter igång att klippa.
2. Borsta
Trots att skäggstråna är korta kan det underlätta om man använder en skäggkam. Även de korta stråna kan behövas sträckas ut för att de ska gå att klippa.
3. Trimma
Trimning av kort skägg görs lättast med en skäggtrimmer. Ju tätare längdinställningar desto bättre, då det gör att man kan forma skägget precis i den längd man vill ha det. Skäggets längd bör anpassas efter ansiktsformen och hur skägget växer.
För snyggast resultat trimmas ett kort skägg, och skäggstubb, jämnlångt över hela ansiktet. För skäggstubb gäller måtten 0,4- 2 mm, och för kort skägg gäller måtten upp till 12 mm.
En tumregel som kan vara bra att följa här är att ju ljusare skägget är desto längre kan man ha det. Prova dig fram till vad som känns bra genom att trimma lite åt gången.
4. Fixa linjerna
Ett kort skägg ska se välvårdat ut, vilket man lätt uppnår genom att fixa till kanterna och trimma nackhåret. Vill man göra raka kanter och fixa till linjerna kan man ta bort längdguiden som sitter på trimmern. Genom att sen vända på maskinen kan man enkelt trimma raka och skarpa kanter.
Vilken skäggstil passar bäst till min ansiktsform?
Vi har nämnt flera gånger att olika skäggstilar passar till olika ansiktsformer, och så är det verkligen! För att skägget ska se så bra ut som möjligt och framhäva ansiktet på bästa sätt ska det vara anpassat efter den egna ansiktsformen. Är det inte det kan det få motsatt effekt och framhäva det som man kanske vill att skägget ska dölja.
Något som många inte tänker på, eller ens kanske vet om, är att även storleken på ansiktet avgör vilken skäggstil som passar bäst. Nedan förklarar vi kort vilka skäggstilar som passar beroende på ansiktsform och storlek.
Ovalt ansikte
Den optimala ansiktsformen för de mesta! Här finns det inga former som behöver balanseras på ett eller annat sätt, så valet är fritt.
Runt ansikte
Här vill man att skägget förlänger ansiktet. Satsa därför på att låta det växa sig längre på hakan, medan kinderna ska hållas korta och polisongerna minimala.
Långt ansikte
De med ett långt ansikte vill ofta att skägget gör motsatsen, alltså rundar av. En rundare form får man om skägget är fylligare på sidorna och kortare på hakan.
Fyrkantigt ansikte
Ett fyrkantigt ansikte har ungefär samma form som ett runt. Även här ska man satsa på en längre haka, kort på kinderna, och inte särskilt stora polisonger.
Triangelformat ansikte
För ett triangelformat ansikte gäller samma som för ett långt; fokusera på kindernas fyllighet och var inte rädd för att låta polisongerna växa. Hakan hålls kortare.
Stort ansikte
För att stora ansikten ska se välbalanserade ut tillsammans med skägget måste även det vara stort och fylligt. En liten mustasch, för att ta ett exempel, kommer kännas klent.
Litet ansikte
Med ett litet ansikte ska man satsa på ett mindre skägg, som ett vältrimmat kort helskägg eller en lite nättare mustasch. Med för stora skägg är det lätt att ansiktet försvinner.