Vad är skillnaden mellan skäggschampo och vanligt schampo?

Ni som odlar skägg kanske har hört talas om en produkt som kallas för skäggschampo? Det är alltså, precis som det låter, ett schampo specifikt anpassat för skägget.

Om ni inte har hört talas om det så är det absolut på tiden, för oj vilka underverk ett bra sådant kan göra för det kära skägget! Idag är skäggvärlden väldigt etablerad och utvecklad när det gäller skäggvård och styling, och personligen tycker jag att det är väldigt roligt.

För oavsett vad det handlar om, om det är hår, smink, kroppsvård, ansiktsvård, eller då skägg, så får man alltid det bästa resultatet om man engagerar sig och ger det där lilla extra.

Och då är det väl inte mer än rätt att även skägget ska kunna skämmas bort och bli väl omhändertaget? Inte enligt mig i alla fall. Så tillbaka till skäggschampo, den bästa produkten för att rengöra skägget.

Ni som inte är bekanta med det kanske tänker att man lika gärna kan använda ett vanligt schampo, men det är faktiskt något jag starkt rekommenderar att ni inte gör.

För det finns ju en anledning till att skäggschampo uppkommit på marknaden och det är för att vanligt schampo inte passar att använda på skägg, helt enkelt.

Skillnaden mellan skäggschampo och vanligt schampoo är i stort sett innehållet. Ett skäggschampo innehåller betydligt mildare och mer naturliga ingredienser för att man vill behålla de naturliga oljorna i ansiktet. Skägget kräver inte samma tuffa rengöring och avfettning som håret gör, och alltså är skäggschampo mer skonsamt.

Om ni är intresserade av att få en liten fördjupning i ämnet så ska ni stanna kvar och fortsätta läsa. För det krävs lite fördjupning för att man verkligen ska förstå hur viktig den här skillnaden mellan de två är, och varför det är så mycket bättre att använda ett skäggschampo i skägget. Så, enjoy!

Vad är skillnaden mellan ett skäggschampo och ett vanligt schampo?

Jag tycker att vi går rakt på sak i detta, då det inte är någon direkt idé att försöka ge en tydligare förklaring om vad respektive schampo är.

För det vet ni ju, ett skäggschampo är anpassat för att användas i skägget, och ett vanligt schampoo är anpassat för att användas i håret.

Den stora skillnaden mellan de två är ju då som sagt innehållet. Skäggstråna är grövre än de strån vi har på huvudet, men det betyder inte att de kräver tuffare produkter.

Snarare tvärtom, eftersom skägget sitter i ansiktet som inte tål lika mycket som skalpen. Därmed vill man använda en produkt som rengör men ändå är skonsam, alltså ett skäggschampo.

skillnad skaggschampo och vanligt schampo

Att skillnaden sitter i innehållet beror då på, som ni kanske kan tänka ut, att ett skäggschampo innehåller betydligt mildare och mer naturliga ingredienser. Dessa är mer skonsamma och ser till att de naturliga oljorna i ansiktet bevaras.

I skägget och i ansiktet är vi nämligen inte i behov av samma avfettande och grovrengörande egenskaper som vi är av i hårbotten, då huden under skägget inte producerar lika mycket oljor som skalpen.

För att all smuts ska försvinna behövs det då starkare produkter, vilket hårstråna vi har på huvudet båda tål och kräver för att det ska bli rent.

Starkare produkter innebär också att de är väldigt tuffa och slitsamma. För att skägget, och framförallt huden under, inte ska torkas ut så rekommenderar vi dig alltså att använda ett skäggschampo, och inte ett vanligt schampoo.

De naturliga oljorna behövs för att hålla skägg och hud återfuktad och för att det inte ska se ut som ett skatbo, något som kan vara bra att veta om.

Så ja, kort och gott kan man säga att skillnaden mellan ett skäggschampo och ett vanligt schampo är innehållet, och att skäggschampo innehåller fler naturliga ingredienser och alltså är mer skonsamt.

Innehållet i ett skäggschampo vs vanligt schampo

För att ni på riktigt ska förstå vad jag menar när jag säger att ett skäggschampo innehåller betydligt mer naturliga ingredienser än ett vanligt, så tänkte jag rada upp två listor om vad de två innehåller.

Självklart kan jag inte garantera att exakt alla skäggschampon innehåller exakt samma ingredienser, och lika för vanligt schampo.

Vanligt schampo

Men det jag kan ge er är en generell innehållsförteckning för att ni ska förstå var gränsen går, så att säga.

Jag tänkte inte att jag ska rabbla upp allt just som står på ett visst hårschampos innehållsförteckning, alltså typ ”aqua, sodium chloride, PPG-2 hydroxyethyl, citric acid, panthenol” och så vidare eftersom det ändå inte är så lätt att förstå vad det innebär.

Istället tänkte jag säga vad ett vanligt hårschampo består av genom att ”översätta” det till svenska, så att ni förstår innebörden. Så, ett vanligt schampoo innehåller ofta detta:

 • vatten
 • förtjockningsmedel
 • förtvålningsämnen
 • citronsyra
 • kylarvätska (till exempel etandiol)
 • styrenplast (alltså gummi)
 • stearinsyra

Detta är bara en del av alla kemikaliska och onaturliga ämnen som innehållsförteckningen ofta består av, för att inte tala om att många av dessa även är frätande och miljöfarliga. Det låter ju inte så trevligt att använda i skägget, eller i ansiktet!?

Nu menar jag inte att skrämma upp er alldeles för mycket så att ni kanske inte ens vill använda schampo! För faktum är att vi måste rengöra både våra kroppar och hår och då är det vanligt att liknande ingredienser förekommer.

Däremot är det inte skadligt eller farligt eftersom vi använder det i så liten mängd när det väl används, men det kan i alla fall vara bra att veta om och för att man ska förstå varför det inte är så bra att använda i ansiktet. För som sagt så tål våra hårstrån på huvudet mer än skägget, så därför funkar det ändå!

Skäggschampo

Nog om det vanliga schampot. Nu vill vi ju veta vad ett skäggschampo innehåller, eller hur!? Precis som med det vanliga schampot tänkte jag bara ge en generell innehållsförteckning, alltså inte en som kommer från ett specifikt skäggschampo. Här har ni det:

 • vatten
 • milt tvålämne
 • bivax
 • kakaopulver
 • förtjockningsmedel
 • citronsyra
 • olivolja
 • essentiella oljor (t.ex eukalyptusolja)

Ja, som ni kan se så består innehållet av mer naturliga och skonsamma ingredienser, och ofta är även skäggschampo framställda på naturlig väg. Och så brukar de även innehålla mindre än hälften av så många ingredienser som ett vanligt schampo, bara det känns ju lovande.

skillnad skaggschampo och vanligt schampo

Sen kanske ni undrar över det här med att det innehåller vatten, precis som ett vanligt schampo? Det kanske inte känns jättekul att produkten är utspädd med vatten, det har man ju i kranen?!

Dock så innehåller skäggschampon bara ytterst lite vatten i förhållande till ett vanligt schampo, vilket då innebär att skäggschampo är mer koncentrerade och räcker alltså längre.

Ordet ”förtjockningsmedel” kanske inte heller låter så tilltalande, men faktum är att det är nästan den enda kemikaliska produkten som ingår i skäggschampo, oftast i alla fall.

För som med alla produkter på marknaden finns det ju bättre och sämre kvalité, och så finns det även vissa lågkvalitetsmärken som luras.

Se upp för produkter som luras

Sådant får man se upp för! Skulle du uppleva att ditt skägg blir väldigt torrt och fnasigt trots att du använder ett ”riktigt” skäggschampo så kan du ha råkat ut för ett sådant scenario.

Det finns nämligen vissa företag som kallar sina produkter för skäggschampo fast att det är vanligt schampo. Därför är det alltid bra att läsa på innehållsförteckningen innan man köper något, oavsett hur hög kvalitén sägs vara! En liten heads-up bara!

Sammanfattning

Kort och gott kan man alltså sammanfatta det med att skäggschampon består av mer naturliga, mildare, och skonsamma ingredienser, medan ett vanligt schampoo ofta innehåller kemikalier och ingredienser som kan verka frätande och är skadliga för miljön. Skillnaden ligger alltså i innehållet, vilket beror på att de är anpassade för två olika typer av hår.

På skalpen producerar vi mer olja och får mer smuts än i skägget och huden under, vilket gör att håret kräver tuffare och starkare rengöring. I ansiktet vill man bevara de naturliga oljorna, vilket alltså kräver en mildare rengöring.

Det finns väldigt många olika skäggschampon att välja mellan där ute, både billigare och dyrare. Med andra ord finns det ingen ursäkt för att inte investera i ett, och vi lovar dig att du inte kommer ångra dig.

Jag skulle snarare vilja säga att om du inte redan gjort det så är det verkligen dags – det kommer göra så stor skillnad för ditt skägg!

Så nu är valet ditt. Och kom ihåg, du kan inte klaga på att du har ett torrt och fnasigt skägg om du tvättar det med vanligt schampo, det är helt enkelt konsekvenser man får ta då!

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals