Varför har jag gles skäggväxt? – Så här åtgärdar du det!

Drömmen om att få det perfekta skägget tillhör nog många mäns inre önskningar. Kanske har du sneglat på ett tätare skägg och önskat att ditt också såg ut så, och med det börjat tvivla på dina egna skäggener?

Att jämföra sig med andra är något som de flesta gör oavsett vad det handlar om, men det ska man försöka att inte göra! Ditt skägg kommer inte att växa bättre eller tjockare även om du försökte stirra ihjäl dig på grannens.

Trots att du kanske önskar att du med tankekraften kunde byta skägg, så funkar det inte riktigt så..! Alla har vi olika gener som formar oss till hur vi ser ut, och det gäller även skägget.

Somliga, alltså en rätt liten mängd, blir välsignade med en tät och jämn skäggväxt, medan några (de flesta) har någon form av ”problem” med skägget, så som kala fläckar och ojämn tillväxt eller tjocklek.

Detta kan vara jobbigt och besvärligt för många och kan göra att självförtroendet sjunker. Oavsett hur ditt skägg ser ut är det viktigt att komma ihåg att ingen är perfekt. Eller som jag gillar att se det – alla är perfekta! Just din skäggväxt tillhör den du är, och gör dig unik.

Sen kanske du ändå vill ha lite tips på hur du kan få en jämnare skäggväxt, om det finns något man kan göra för att skägget ska växa snabbare, och kanske svar på frågan om varför vissa har glesare skägg än andra? Då ska du fortsätta läsa, för det är vad vi kommer ta upp här idag. Så häng med!

Varför har jag så gles skäggväxt?

Det finns egentligen två svar på varför vissa har glesare skägg än andra, men det enklaste svaret är att skäggväxten styrs via generna.

Det betyder alltså att om dina föräldrar har en gles fördelning av hårsäckarna, eller om de är små så att de knappt producerar något hår alls, ja då kommer du mycket troligt få samma sak.

Alopecia Areata

En annan orsak till gles skäggväxt är en typ av sjukdom, eller rättare sagt ett tillstånd, som kallas ”alopecia areata”. Detta tillstånd kan också kallas för fläckvis håravfall, då det är just det som sker om man är drabbad.

Man kan få detta i både hår- och skäggbotten, och det är ändå ganska vanligt att man får det. Faktiskt så har mellan 2-4 procent av Sveriges befolkning detta tillstånd, så misstänker du att det är något tokigt med din skäggväxt kan det vara på grund av det.

Jag menar, om dina föräldrar har väldigt tjockt och tätvuxet hår eller skägg medan din egen skäggväxt liknar fjunen på en nyfödd kyckling, då kanske det inte har med generna att göra.

Gles skaggvaxt

Om du lider av alopecia areata behöver du inte oroa dig för att det är något farligt bara för att det kallas för ”ett tillstånd”, men det kan ju vara lite bedrövande att få kala fläckar här och där.

Du behöver inte heller oroa dig för att de kala fläckarna, som plötsligt kan uppstå, kommer att vara för evigt. Oftast växer skägget tillbaka inom tre till sex månader, och då kommer det se ut som vanligt igen.

Däremot kan dessa fläckar dyka upp igen, och igen, men det som man framförallt kan störa sig på är att de kan uppstå var som helst i ansiktet. Så har du till exempel fått en fläck under hakan betyder det inte att nästa fläck kommer hamna precis just där.

Varför får man dessa symptom?

Anledningen till att åkomman, alltså alopecia areata, ger de symptom den ger är faktiskt inte helt solklar. Dock vet man att det är en så kallad autoimmun åkomma, vilket innebär att kroppen tillverkar antikroppar riktade mot sig själv, in princip.

Gladeligen nog så är dessa antikroppar inte skadliga mot hårsäckarna, utan de verkar bara tillfälligt hämmande mot hårproduktionen.

När kroppen sen ger en signal om att hämmandet ska brytas så kommer hårproduktionen sätta igång som vanligt, alltså börjar håret att växa ut igen.

Det som är lite konstigt med detta är hur dessa på- och avsignaler fungerar. Man vet att det sker på grund av att kroppens immunsystem gör att hårsäckarna på ett visst område går in i ett vilotillstånd, som i sin tur gör att de trillar av, men inte riktigt varför kroppen agerar så.

Hör skäggväxt ihop med testosteronnivån?

Det kanske är en del som tror att skäggväxten har med ens nivå av testosteron att göra och att de som kan odla ett riktigt tjockt och välvuxet skägg har en väldigt hög mängd testosteron i kroppen.

Jag måste tyvärr, eller med nöje, meddela er som kanske trodde det att det inte stämmer. Den individuella nivån av testosteron har ingen koppling till hur mycket eller grovt skägg man får, eller hur mycket hår man tappar.

Dock vet man att det finns ett visst samband mellan testosteronet och styrningen och aktiveringen av skäggväxten. I detta samband innefattas det faktum att vissa skäggpartier ofta är tunnare än andra, som tinningar och partierna på hakan.

Kan jag göra något åt min glesa skäggväxt?

Som sagt så styrs skäggväxten av våra gener, i alla fall oftast. Det innebär att somliga har en väldigt kraftig skäggväxt och att de inte har några problem att odla stora, tjocka skägg, medan andra har en gles skäggväxt med en del kala fläckar, och alltså har en mindre smidig väg till att likna Hagrid från Harry Potter.

Dessvärre finns det inga superkurer som ger garanterad ökad skäggväxt och som minskar uppkomsten av kala fläckar. Men, det finns några saker man som man kan prova, som faktiskt kan främja skäggväxten och på sikt leda till en mindre gles skäggväxt.

Nedan listar vi några av dessa, men kom ihåg att det inte finns någon garanti på att det vi tipsar om funkar på alla!

Din personliga hälsa

Som med allt annat hår på kroppen så påverkar ditt personliga mående hur väl ditt hår mår, och därmed hur det växer. Om du har en bristfällig kost och hälsa kan det leda till att ditt skägg växer långsammare och sämre.

Vill du ge ett försök i att förbättra dina naturliga förutsättningar så kan du prova något kosttillskott för att få extra vitaminer och näring och för att boosta hårproduktionen.

Dock rekommenderar vi att du rådgör med någon som är kunnig inom ämnet för att inte riskera att ta något som bara innehåller skräp!

Ge det tid

Att man kan få skägget att växa snabbare, eller tjockare, genom att titt som tätt raka av det helt och hållet är bara en myt. Det kanske känns som att skägget växer snabbare då, men faktum är att det växer i samma takt som allt annat hår.

Att det upplevs växa snabbare är för att skillnaden mellan renrakat och en dags stubb ändå är ungefär 0,3 millimeter. Denna skillnad syns inte lika tydligt om skägget redan är 1 cm.

Det du ska göra om du vill ge ditt skägg en chans att växa till sig är helt enkelt att vänta. Raka inte av det så fort det börjar växa lite och du ser de kala fläckarna, utan ge det i alla fall en månad.

Om det fortfarande då ser ut som en fjunig kyckling har du i alla fall gett det en chans, men det finns skäggfrisyrer anpassade för alla typer.

Rätt skäggfrisyr

Detta är inte ett tips som kan främja din skäggväxt, utan här handlar det om att göra det bästa av vad man har. Det finns massor av olika skäggfrisyrer som man kan testa, men olika frisyrer är ju såklart anpassade efter olika skäggväxter.

Satsa på att framhäva de partier som faktiskt växer bra, och envisas inte med att ha kvar de få stråna på kinderna eller under hakan i hopp om att de ska växa till sig.

Att försöka sig på ett helskägg om du har glesa partier lite här och var är inte en höjdare, utan det är betydligt snyggare att ha ett välformat skägg på de ställena där möjligheten finns.

Om du har en stark skäggväxt under näsan och på hakan så kan du till exempel testa på ”Johnny Depp- stilen”.

Gles skaggvaxt

Om du har en tunn hårkvalité, alltså att dina hårstrån är väldigt tunna, så bör du undvika skäggfrisyrer som innefattar längd. Det kommer bara att se stripigt och ovårdat ut.

Är du osäker på vilka skäggfrisyrer som skulle passa just din skäggväxt, och ansiktsform, kan du rådfråga en barberare eller frisör. De har koll på läget och kan ge dig massor av tips och idéer på hur man kan få ut det bästa av just din skäggväxt!

Vårda skägget!

Detta är nog det tips som jag tycker är det allra viktigaste för att skägget ska växa bra. En bra kanvas ger ett bra resultat, och så är det bara.

Det betyder alltså att man behöver engagera sig lite för att resultatet ska bli bra, och alltså ge lite kärlek åt skägget och huden under för att det ska få en bra grund att växa på.

Rengöring

För det första så är det viktigt att man rengör skägget för att motverka att gamla hudceller lägger sig på lager över hårsäckarna och ”begraver” hårstråna.

När man rengör skägget kan man också passa på att massera området lite, då det sätter igång blodcirkulationen, stimulerar hårsäckarna, och sätter igång tillväxten.

Återfuktning

Det andra viktiga är att återfukta skägget, och framförallt huden under. Om man håller skägg och hud återfuktad kan man säga att nästan alla andra steg faller efter på köpet!

En bra produkt för återfuktning är skäggolja; det motverkar att huden blir torr, som i sin tur kan göra så att de glesa, eller kala, fläckarna försvinner. Det finns många skäggoljor som är riktigt bra och som kan göra underverk för din skäggväxt.

Mindre stress, mera sömn

Som tidigare nämnt så har din personliga hälsa en stor betydelse för om skägget växer bra eller dåligt. Här kommer även stress och sömn in! Om du sover dåligt och stressar mycket kommer det påverka din skäggväxt negativt.

Och det försämrar inte bara själva tillväxten av håret, det kommer även göra att ditt skägg blir tunnare. Med andra ord är det viktigt att man försöker stressa mindre och sova bättre för att kroppen ska kunna återhämta sig ordentligt.

Åkomman alopecia areata, som vi också pratade om tidigare, tros även den kunna orsakas av stress. Det finns inte överdrivet många bevis på det, men tron om att stress orsakar håravfall tillhör många!

Hur kan jag dölja mina kala fläckar?

Likt att det finns saker man kan göra för att försöka främja skäggväxten så finns det en del saker man kan göra för att dölja de kala fläckarna, men tyvärr bara tillfälligt. Eller ja, tills nästa gång du tvättar skägget.

Genom att kunna dölja de kala fläckarna kommer skägget att se fylligare ut, och även mer vårdat. Fortsätt läs om du vill få tips om hur du med hjälp av några enkla knep kan få ett tillfälligt tätvuxet skägg.

Täck över fläckarna med längre skägg

Det allra naturligaste sättet att dölja din glesa skäggväxt är att du täcker över fläckarna med längre skäggstrån.

För att du ska kunna göra detta krävs det alltså att du låter ditt skägg växa ut rätt rejält, tills det har blivit så pass långt att vissa partier kan borstas över andra glesare områden.

Det kanske låter komplicerat, men det enda du behöver göra är att ta en kam eller borste och liksom stryka över de längre stråna över området du vill dölja.

För att det ska hållas på plats kan du använda någon form av produkt som gör att skägget håller formen, som ett skäggvax eller skäggbalsam.

Använd en skäggpenna eller skäggfillers

Precis som man kan färga skägget permanent, kan man också färga skägget tillfälligt. Två sådana produkter, som du kan använda på både skägg och huden, heter ”skäggpenna” och ”skäggfillers” (eller beardfillers).

Skäggpenna

Skäggpennan fungerar precis som en vanlig färgpenna, fast den är anpassad för användning i ansiktet. Den har en mer specifik applikation som kan användas för att fylla i och ut mustaschen, måla i små kala fläckar, skarpa till linjer, eller ge en fylligare look över hela skägget.

Gles skaggvaxt

Dessa är väldigt smidiga då man bara målar med de som vanligt, men de går lätt att sudda ut om man tycker att kanterna blir för skarpa och onaturliga. De tvättas enkelt bort med en vanlig ansiktsrengöring.

Skäggfiller

Skäggfillers, eller beardfillers som det oftast kallas, gör precis det som det låter att den gör; fyller i och fyller ut. Till skillnad från skäggpennans form av en penna kommer dessa i puderformat, som man applicerar genom att ”massera” in det med en borste.

När man ”masserar” in det lägger det sig på huden under skägget, alltså som en bakgrund som ger en fylligare helhet. Även skäggfillers kan användas i hela skägget för en enhetligare look, eller för att bara fylla i enstaka fläckar, eller för att snygga till linjerna.

Det smidiga med dessa är att färgintensiteten går att bygga upp, vilket gör att man lätt kan få till ett naturligt, men snyggt resultat! De tvättas enkelt bort med en vanlig ansiktsrengöring.

Avslutande ord om gles skäggväxt

Att ha en gles skäggväxt är väldigt vanligt, och det är få som har ett naturligt tätvuxet verk. Huruvida ditt skägg växer beror oftast på dina gener, men om du oturligt nog drabbats av åkomman alopecia areata så kan du få kala fläckar lite titt som tätt.

Lider du av gles skäggväxt så finns det faktiskt några saker du kan prova på för att möjligtvis kunna främja tillväxten, så som att ta bättre hand om dig själv genom att låta kroppen återhämta sig, försöka hålla en bra kost och få i dig vitaminer, och vårda skägget!

Sen finns det också temporära lösningar för att dölja de kala fläckarna, så som ”touch-up” produkter som är supersmidiga att använda. Det är alltså inte helt kört om du inte är en av de få som faktiskt har ett naturligt snyggt skägg, och det kan vi lova dig att det är inte så många som har.

Alla har sina brister och problem, men det gäller att försöka uppskatta det man har och göra det bästa av situationen. För tro mig, alla skägg kan förvandlas till snygg-skägg om man jobbar med det på rätt sätt. Och glöm nu inte att du är perfekt som du är, oavsett hur ditt skägg ser ut!

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals