Bästa after shaven 2024 – Svalka och väldoft efter rakningen

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

After Shave är en väldoftande vätska med hög alkoholhalt, som appliceras efter rakning. Den fyller även andra funktioner, förutom att dofta gott. Den har en antiseptisk verkan på huden och minskar risken för infektioner i små sår som kan ha uppkommit. Den moderna after shaven finns i många utföranden när det gäller doft och funktion.

Klassiska exempel på After Shave vi haft i Sverige länge, är till exempel Aqua Vera. Den har funnits ända sedan 20-talet. Ett annat är Old Spice, som lanserades i USA 1938 och har funnits i Sverige sedan 1957. I dagens test kommer vi att gå igenom ett flertal after shave, som både är klassiker och moderna. 

Premiumvinnaren i den här köpguiden är Edwin Jagger After Shave Lotion Sandalwood. I mellanklassen vann ACCA KAPPA 1869 After Shave Gel och i budget har vi Layrite Bay Rum After Shave. Vår specialare heter Truefitt & Hill 1805 After Shave Balm, väl värd att ta en titt på!

Premium: Edwin Jagger After Shave Lotion Sandalwood

Edwin Jagger After Shave Lotion Sandalwood, har en diskret doft av sandelträ. Den är väldigt vårdande och mjukgörande, eftersom den består av naturliga ingredienser. En stor del av dem är även ekologiskt odlade, därför passar den också ofta bra för allergiker eller personer med generellt känslig hy.

Fördelar

 • Naturliga ingredienser
 • Lyxig

Nackdelar

 • Ganska kladdig och det tar en stund innan den sjunker in i huden

Mellan: Acca Kappa 1869 After Shave Gel

En väldigt härlig after shave gel och det här anrika företaget har verkligen följt med tidens strömningar och uppdaterat sina produkter till att motsvara den moderne mannens behov och önskemål. Har en trevlig doft. Lätt att applicera via tuben för att få rätt mängd.

Fördelar

 • Fri från kemikalier och parabener
 • Har en mild och och trevlig doft

Nackdelar

 • Inget för den som gillar riktigt manliga dofter som sandelträ och läder

Budget: Layrite Bay Rum After Shave

Layrite Bay Rum är en jättefin after shave och hamnar i budgetkategorin endast på grund av att priset är aningen lägre än de andra. Men det här är en produkt med klass och är kvalitetsmässigt på intet sätt sämre än sina medtävlare här i testet.

Fördelar

 • Doftar gott med jordiga och mustiga toner
 • Prisvinnare

Nackdelar

 • Lite svårapplicerad

Special: Truefitt & Hill 1805 After Shave Balm

Truefitt & Hill är ett klassiskt after shave-balsam, som vårdar huden med sin milda aloe vera och mjukgörande lanolin. Den är utan olja och passar den som har fet hy och inte vill tillföra en massa extra fett i huden vid rengöring.

Fördelar

 • Innehåller aloe vera och lanolin
 • Mild och vårdande

Nackdelar

 • Kan verka uttorkande på redan torr hy

Köpguide

Varje rakning bör alltid avslutas med en after shave och det här bör du göra rutin av. Den skyddar huden och doftar dessutom gott. Du kan också komplettera med en alunsten, som är ett naturligt sätt att skydda huden på och förhindra att oönskade bakterier infekterar huden.

Rakvattnets historia

Redan männen på 1700-talet älskade att dofta gott och parfymerade hela sina kroppar, medan männen sedan på 1800-talet begränsade sig till att parfymera hår och skägg. När skägget sedan försvann på 1900-talsmannen, blev rakvattnet och hårvatten det som bestod. 

Grunddoften i after shave och herrparfymer är ofta cederträ, mossa, lavendel och rökiga toner. På 60-talet introducerades även andra dofter, som kanel och andra orientaliska varianter.

Vad kostar After Shave?

After Shave är inte dyrt generellt, och det finns väldigt billiga märken som dessutom är dryga och räcker länge.

Acnedrabbad hy

After shave kan vara särskilt viktigt för den som har akne, eftersom det också i allmänhet är en svårrakad hy. Det är viktigt att den blir ordentligt rengjord efteråt, för att inte drabbas av ännu mer akneutbrott som kan uppstå om kinderna fått sår efter rakningen. Vi vill passa på att att slå ett slag för generell hudvård för män på samma gång och det är väl värt en investering att köpa en ansiktskräm som som håller huden mjuk och elastisk.

After Shave kan vara en del i att göra ett gott intryck

Att vara välrakad, vare sig du är slätrakad eller har skägg, och ha en lagom mängd väldoftande after shave på sig är tilltalande och stärker självkänslan hos de flesta män. Du behöver inte dofta som en parfymfabrik, utan en lätt doft från en aftershave räcker gott.

Vår hud

Huden är vårt största organ och dessvärre är den ovanligt ignorerad av den manliga delen av befolkningen. Hy hos män i alla åldrar mår väldigt bra av att återfuktas och hålls då yngre och fräschare längre. 

Så att komplettera sin after shave med ordentlig hudvård är mycket väl värt det i längden. Det är också viktigt att tänka på sin kost, att sova ordentligt, dricka vatten och undvika alkohol och rökning i alltför stor utsträckning.

Alternativ för dig som har känslig hy

After Shave kan innehålla mycket alkohol och har du en överkänslighet, så kan det vara bra att välja ut någon alternativ produkt istället. Rakningen är verkligen påfrestande för huden och ett mild after shave lugnar den stressade huden mer än en klassisk after shave. 

After Shave balm eller gel innehåller mer fukt och är mer skonsamt för huden. Många av dem innehåller också vårdande ämnen, som aloe vera och olika oljor istället för alkohol. Blandningarna är milda, effektiva och passar ofta även för allergiker och personer med känslig hy. Gel och balsam passar för både våt- och torrakning.

Naturliga alternativ till after shave

Om man har svårt att hitta after shave, vilken form det än må vara, som ens hud mår bra av, finns det faktiskt en hel del naturliga råvaror som gör underverk på huden både under och efter rakning. 

Till att börja med kan du faktiskt testa att raka sig med ekologisk kokosolja istället för rakkräm eller skum. 

Ekologisk kokosolja på burk smälter direkt på huden och absorberas utan problem. Det blir enkelt att jobba med rakhyveln på huden när kokosoljan är applicerad. Sedan är det bara att skölja bort den med med ljummet vatten torka av med en ren handduk. Huden kommer att vara mjuk och len efteråt.

Som alternativ till after shave kan du använda trollhasselvatten, som finns att köpa i hälsokostaffären. Det har en läkande effekt och lugnar huden effektivt, och du kan också tillsätta någon eterisk olja, till exempel lavendel eller rosenträolja. Kakaosmör kan också med fördel användas. Det har vårdande och antiseptiska egenskaper och smälter direkt i handen och är lätt att applicera.

Våra favoriter

Här kommer mer utförliga recensioner om våra absoluta favoritprodukter i after shave-kategorin.

Premium: Edwin Jagger After Shave Lotion Sandalwood

Edwin Jagger har tagit fram en after shave-kräm som består av nästan 100 % naturliga ingredienser, varav en stor andel också kommer från ekologiska odlingar. Det finns både rakkräm och raktvål i samma serie, vilket gör att du kan få en hel vårdande hudvårdsserie.

Produkten känns lyxig, eftersom den är i en glasflaska och du får ut krämen med hjälp av en pump. Den passar personer som har extra torr hud, eftersom den är mjukgörande och återfuktande. Passar också bra för dem med känslig hy och kontaktallergier.

 • Volym: 100 ml

Fördelar

 • Naturliga ingredienser
 • Lyxig

Nackdelar

 • Ganska kladdig och det tar en stund innan den sjunker in i huden

Mellan: Acca Kappa 1869 After Shave Gel

Acca Kappa After Shave gel innehåller extrakt från både hästkastanj och lakrits, vilket lugnar och svalkar huden efter rakningen. Den innehåller mandelolja som återställer och vårdar huden effektivt. Bryggerijäst, vitamin E och vitamin A bidrar till cellernas förnyelse och motverkar också att huden åldras.

Doftpaletten består av bland annat vanilj, amber, viol och iris. Den kan passa för personer med känslig hy, eftersom den är fri från kemikalierna isopropylalkohol och parabener. Det här är en klassisk after shave i en ny och modern tappning. Vi är väldigt imponerade av hur de utvecklat produkten från det att den introducerades på marknaden 1869.

 • Volym: 125 ml

Fördelar

 • Fri från kemikalier och parabener
 • Har en mild och och trevlig doft

Nackdelar

 • Inget för den som gillar riktigt manliga dofter som sandelträ och läder

Budget: Layrite Bay Rum After Shave

Gillar du old school-våtrakning och är något av en en raknörd? Då är den här är kanske något att satsa på för dig. Den har en klassisk, maskulin doft med kryddnejlika och kanel bland annat. Flaskan är i glas med en enkel skruvkork och ger en skön retrokänsla även den.

Genom att snabbt klappa in en liten mängd på renrakad hud, låter du den sjunka in. Följ upp med en ansiktskräm om hyn är torr, eftersom den innehåller alkohol. Men den är mild mot huden och verkar lugnande och vårdande trots detta. Har också vunnit pris inom manlig skönhetsvård.

 • Volym: 118 ml

Fördelar

 • Doftar gott med jordiga och mustiga toner
 • Prisvinnare

Nackdelar

 • Lite svårapplicerad

Special: Truefitt & Hill 1805 After Shave Balm

Vid problem med olja och fet hy, kan det vara bra att välja en oljefri after shave och den här passar speciellt för dem som behöver mycket fukt, vård och återfuktning - men lite fett. After shaven innehåller lanolin, som är ett mycket vårdande och mjukgörande ämne. Vidare innehåller den även aloe vera.

Flaskan har ett härligt, pampigt utseende. Den innehåller ingen alkohol och lugnar huden effektivt efter rakningen. Passar personer som exempelvis har akne eller andra hudirritationer.

 • Volym: 100 ml

Fördelar

 • Innehåller aloe vera och lanolin
 • Mild och vårdande

Nackdelar

 • Kan verka uttorkande på redan torr hy

Våra utmanare

Utbudet av after shave är stort, och om du inte hittade någon favorit bland produkterna ovan har vi nöjet att presentera några fler guldkorn här. Dessa after shave-produkter håller alla hög kvalitet och är väl värda att kika närmare på!

Old Spice After Shave Original

Naturligtvis kan vi inte ha ett after shave-test utan att ha med Old Spice! Det här är en after shave med lång historia i Sverige och har kanske använts av både din pappa och farfar. 

Men den känns också verkligen som en svensk produkt, eftersom den funnits i våra svenska affärer så länge. Den har en manlig doft, med tunga toner, samtidigt som den vårdar och lindrar huden efter rakning.

Fördelar

 • Klassiker
 • Vårdande
 • Prisvärd

Nackdelar

 • Stark doft

Proraso Aftershave Splash

Sheasmör är en fantastiskt ingrediens, som är mycket vårdande och ger en massa extra näring och mjukgör huden. Den är väldigt vanlig i hudvård för kvinnor, men det är ovanligt att den har hittat så långt som till after shave-produkter. Men här har det alltså skett och med den äran. 

Det här är en milt doftande after shave, som ger en diskret doft som lugnar huden om den fått skärsår efter rakningen. Och även om den inte fått det, är den väldigt mjukgörande och skön att använda. Doften av sandelträ är väldigt behaglig och man förstår att den här har sina fans.

Fördelar

 • Innehåller vårdande sheasmör
 • Är väldigt mjukgörande
 • Prisvärd

Nackdelar

 • Inget för dig som föredrar mycket starka dofter

Tend Skin Solution

Tend skin Solution innehåller en antiseptisk lösning som förebygger bakterier och inflammation. Den har en lugnande inverkan på huden efter rakningen. Perfekt för problemhy som acne och finnar, som är svåra att raka. 

Kan strykas på både morgon och kväll, som generell hudvård. Den kan också användas av kvinnor som har ömmande hud efter att de raka sig på benen eller under armarna.

Fördelar

 • Kan användas av män och kvinnor
 • Lugnande och vårdande

Nackdelar

 • Inte särskilt dryg, så den tar slut ganska fort

Bandido After Shave Cream Cologne Extreme

En After Shave som är inspirerad av en whiskyflaska och som verkligen utstrålar manlighet.  Däremot är den tvärtom mot vad man kanske kan tro, mycket mjuk och trevlig i form av ett balsam, som vårdar och lugnar huden efter rakningen. En storfavorit bland många, likväl som en after shave, som med fördel kan ges bort i gåva.

Fördelar

 • Snygg flaska
 • Vårdande
 • Doftar gott

Nackdelar

 • Speciell doft som kanske inte tilltalar alla

Floïd Genuine After Shave Modern & Masculine

Floïd Genuine After Shave Modern & Masculine har en riktig old school look i glasflaska med skruvkork. Den har också en härlig, lite gammaldags och maskulin doft. Men den ger definitivt fräschör och har en mild ton och doften är inte alls påträngande. Den återfuktar och är sammandragande, men behövs det extra fukt, kan du alltid avsluta med en fuktkräm efteråt. Ett plus för den snygga flaskan.

Fördelar

 • Snygg design
 • En mild men maskulin doft

Nackdelar

 • Återfuktar inte jättemycket

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals