Skäggtransplantation – Vad är skäggtransplantation och hur fungerar det?

Kanske funderar du på att göra en skäggtransplantation, men har en del frågor. Hur det går till, vad det kostar, hur du går tillväga om du vill göra en transplantation, och så vidare. Vi har därför samlat all information du behöver för att avgöra om en skäggtransplantation kan vara rätt val för just dig.

Drömmer du om det perfekta skägget, men har fått nitlotten i skägglotteriet? I så fall är du knappast ensam. Många män har lagt sig på operationsbordet för att få bättre skäggväxt, och i de allra flesta fall är det faktiskt det enda som fungerar när skägget är för glest.

Skäggtransplantationer har blivit allt vanligare de senaste åren, framför allt i andra länder men de blir också allt vanligare i Sverige. Och det är kanske inte så konstigt, för även om de kostar en del så är de också väldigt effektiva.

Så fungerar det här verkligen? Ja, det gör det faktiskt. Det fungerar eftersom man tar hår från ett givarområde den egna kroppen, och den transplanterade vävnaden stöts inte bort eftersom den inte är främmande för kroppen. Efter transplantation och återväxt så behåller det planterade håret färg, eventuella lockar, tillväxthastighet och andra egenskaper.

Vad är en skäggtransplantation?

Skäggtransplantation innebär att man tar hårsäckar från ett område på kroppen, ett givarområde, och flyttar dem till önskat område. Det vanligaste är att skäggtransplantation används när skäggväxten är gles, och inte för att göra ett helt skägg. Det varierar dock hur många hårsäckar som behöver flyttas, och ibland kan det vara över ett större område.

Varför har en del mer skägg än andra?

Det finns många olika anledningar till att en del har sämre skäggväxt än andra, men till stor del handlar det om ärftlighet. Det kan även bero på till exempel sjukdom eller brännskador, och för en del män dröjer det längre innan skägget börjar växa ordentligt.

Skaggtransplantation

Hur gör jag en skäggtransplantation?

Det första steget är att boka en tid för konsultation. Du behöver inte ha bestämt dig för att göra en skäggtransplantation när du besöker kliniken för konsultation. Syftet med konsultation är att få mer information och få veta vad just du kan få för resultat av en skäggtransplantation, så att du ska kunna avgöra om du vill genomgå en sådan.

Så fungerar skäggtransplantation

Den vanligaste metoden vid skäggtransplantation är FUE-metoden. Det går till så att hårsäckar lösgörs på ett givarområde, och planteras på önskat område. Detta görs under lokalbedövning, men det är ändå vanligt med viss ömhet på båda dessa områden efteråt.

Hur många hårsäckar som behöver flyttas varierar. Det behövs till exempel 300-700 hårsäckar per kind för ett helt skägg, och 600-700 hårsäckar för ett getskägg. Vill du ha mustasch eller polisonger så krävs det 350-500 respektive 200-250 hårsäckar (per sida).

Hur lång tid tar en skäggtransplantation?

Hur lång tid det tar varierar och beror främst på hur många hårsäckar som ska transplanteras. Det kan ta upp till 8 timmar, men det varierar en hel del.

Efter transplantationen

Vanligtvis lämnar du kliniken samma dag, och kan gå tillbaka till jobbet efter någon vecka ungefär, detta kan dock variera en hel del. Efter operationen faller de flesta hårstråna av, och växer ut igen efter tre till fyra månader ungefär. Efter åtta till tolv månader kan du se det slutgiltiga resultatet. Det är vanligt att det bokas in ett återbesök efter ett halvår eller ett år.

Så blir resultatet av en skäggtransplantation

Som vi nämnde tidigare så fungerar transplantationer av hår bra, eftersom hårsäckarna tas från den egna kroppen och därför stöts de inte bort. Exakt hur resultatet blir är dock svårt att säga. Under en konsultation kan du få en uppfattning om vilket resultat du kan vänta dig, men exakt hur det kommer att bli kan du inte veta innan.

Skaggtransplantation

En del tycker inte att resultatet ser naturligt ut, och blir därför missnöjda med sin skäggtransplantation. För andra blir resultatet helt perfekt, och de tycker att skäggtransplantationen är bland det bästa de har gjort.

Hur mycket kostar en skäggtransplantation?

Priset för skäggtransplantation varierar mellan olika kliniker och beror förstås även på hur många hårsäckar som ska flyttas. Mellan 40 000 och 50 000 kronor är inte ovanligt, men det kan bli både dyrare och billigare.

Finns det några andra sätt att få tjockare skäggväxt?

Lite grann kan du faktiskt påverka skäggväxten själv, även om det inte alltid ger någon större effekt. För en del är det mycket effektivt dock, så det kan absolut vara värt att testa innan du lägger en massa pengar på en skäggtransplantation.

Här kommer några exempel på vad du själv kan göra för att få skägget att växa till sig:

  • Rengör och återfukta såväl huden som skägget regelbundet
  • Massera ansiktet
  • Ät nyttigt
  • Drick mycket vatten
  • Ta kosttillskott med B-vitaminer, zink och kisel
  • Undvik stress
  • Se till att få tillräckligt med sömn
  • Motionera regelbundet

Sammanfattning

En skäggtransplantation innebär att man flyttar hårsäckar från ett område på kroppen, till önskat område i ansiktet. En skäggtransplantation kan användas för att göra ett helt skägg, eller för till exempel polisonger eller mustasch.

Operationen görs med lokalbedövning och kan ta upp till åtta timmar, men exakt hur lång tid det tar beror på hur många hårsäckar som ska flyttas.

Efter operationen så är det vanligt att det känns ömt på såväl givarområdet som där hårsäckarna planterades. Vanligtvis lämnar du kliniken samma dag, men är sjukskriven någon vecka efteråt.

Efter operationen faller hårstråna av, men växer ut igen efter några månader. Det kan dock ta upp till ett helt år innan det går att se det slutgiltiga resultatet.

En skäggtransplantation är ett dyrt ingrepp, det kostar ofta omkring 40 - 50 000 kronor men det kan kosta både mer och mindre. En del tycker att resultatet blir onaturligt, men det är också väldigt många som blir nöjda.

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals