Vilket skägg passar jag i?

Det här med att odla skägg kan ju vara riktigt roligt och spännande, man kan ju experimentera så mycket och testa så himla många olika stilar.

Däremot kan det vara svårt att veta vad man ska satsa på för typ av skäggfrisyr, det finns ju som sagt så himla mycket att välja mellan. För att veta vilken variant som kan passa på just dig så finns det en del saker man ska tänka på, bland annat ansiktsform.

Trots att man kanske vet sin ansiktsform och vilka skäggfrisyrer man passar i, och kanske även vad man brukar tycka om, så kan man ju ibland vilja testa något nytt.

Då kan det ju vara bra att veta vilket skägg som du passar i, och vad man då ska utgå ifrån. Är ni intresserade av att veta just detta så har ni hittat till rätt ställe, för det är vad denna text ska handla om.

Oavsett om du är en rutinerad skäggodlare eller om du är en nybörjare på väg in i skäggvärlden kan du hitta något som du kan lära dig av!

Hur vet jag vilken skäggstil jag ska välja?

För att veta vilken skäggfrisyr som kan passa på just ditt ansikte så ska man först och främst gå efter ansiktsform, och även ansiktsstorlek.

De vanligaste ansiktsformerna, och de man får försöka förhålla sig till, är fyrkantigt, runt, trekantigt eller triangelformat, avlångt, ovalt, diamantformat, och till sist hjärtformat.

Sen måste man ju även utgå ifrån vilken typ av skäggväxt man har. Har man blivit välsignad med en tätvuxen hårväxt så är det ju såklart ett enklare val i form av frisyr, då man med mycket och stort skägg kan få till många olika varianter.

Har man däremot en glesare skäggväxt kan det vara svårare att hitta rätt frisyr då man inte har så mycket att jobba med från början.

Glöm dock inte att du även kan anpassa skäggstilen efter hur du vill framstå, eller om du vill att den ska spegla din personlighet på ett visst sätt.

Skäggfrisyr efter ansiktsform

Det viktigaste att utgå ifrån när man väljer skäggfrisyr är din ansiktsform. Det handlar om att hitta en skäggfrisyr som balanserar ditt ansikte, och alltså framhäver eller döljer just de drag som du vill framhäva eller dölja. Nedan listar vi de olika ansiktsformerna och hur man kan tänka när man väljer skäggstil.

Fyrkantigt ansikte

Om man har en fyrkantig ansiktsform så sticker liksom ansiktet ut i fyra hörn, två i pannan och två längs käken. Ofta kanske man känner att en sådan ansiktsform kan bli lite som en box och lite kantig.

Vilket skagg passar jag i

För att få bort den känslan så kan man försöka förlänga ansiktet, vilket man kan uppnå genom att förlänga skägget på hakan samtidigt som skägget på kinderna ska hållas rätt kort. Polisongerna bör inte få för mycket fokus, alltså bör även de vara trimmade och inte så buskiga.

Passande skäggstilar för ett fyrkantigt ansikte: förlängt getskägg, ”Verdi”, och ”Balbo”.

Runt ansikte

En rund ansiktsform liknar en fyrkantig, bara att ”hörnen” är runda. Jag skulle inte vilja påstå att man kan likna denna form med en boll, men åt det hållet i alla fall.

Just för att det (nästan) går att likna med en rund boll, så vill även de med ett runt ansikte ofta förlänga ansiktet.

Och för att få till känslan av ett längre ansikte ska man göra precis som med den fyrkantiga formen; längre skägg på hakan, kortare på kinderna, och små polisonger. Tänk att ju mer skägg som växer på bredden, alltså på sidorna, desto mer förstärker man rundheten.

Passande skäggstilar för ett runt ansikte: cirkelslägg, ”Verdi”, och förlängt getskägg.

Triangelformat ansikte

De med ett triangelformat, eller trekantigt, ansikte har ett ansikte som antingen har en avsmalnad panna och en bred haka, eller tvärtom med en smal haka och en bred panna. Med andra ord som en triangel.

Vanligaste är att man har en smal haka och en bredare panna, och då vill man ofta förstärka hakpartiet för att balansera pannan.

För att uppnå det så ska du fokusera på kinderna och göra de fylliga, och även välväxta polisonger funkar bra. Hakan ska hållas kortare. Vill du bryta av fylligheten i skägget kan du satsa på en bred mustasch.

Passande skäggstilar för ett triangelformat ansikte: ”Balbo”, helskägg, och stubb.

Avlångt ansikte

Om man har ett avlångt ansikte har man en avsmalnad panna och en smal haka, och kinderna håller en bredd som liknar både panna och haka. Alltså är ansiktet jämnbrett hela vägen uppifrån och ner, utan tydliga kanter.

Här vill man ofta fokusera på fyllighet, precis som med triangelformat. Då ska kinderna stå i centrum, medan hakan hålls kortare och kanske även lite avtrubbad.

Vilket skagg passar jag i

Passande skäggstilar för ett avlångt ansikte: stubb, helskägg, och ”Van Dyke”.

Ovalt ansikte

Den ovala ansiktsformen är egentligen den mest optimala ansiktsformen då nästan alla skäggstilar passar på det.

Att det ovala ansiktet är så mångsidigt beror på att det inte har så många former eller kanter som ska balanseras på ett eller annat sätt, alltså kan man göra lite vad som och det kommer se bra ut.

Det ovala ansiktet är väldigt likt det avlånga, men skillnaden ligger i att ovala ansikten är lite bredare vid hakan. Om du har denna ansiktsform kan du prova det som känns bra att prova, helt enkelt.

Det kan vara att ha fylligare kinder, en längre haka, en stor mustasch, stubb, en fyrkantig haka, stora polisonger, ja jag kan egentligen fortsätta rabbla skäggstilar som passar ett bra tag till, men ni fattar grejen.

Skäggfrisyr efter ansiktsstorlek

Så utöver att man kan utgå från ansiktsformen så bör man även se över vilken ansiktsstorlek man har, då även det är avgörande för vilken frisyr som kommer att se bra ut i förhållande till ditt ansikte.

Här utgår vi ifrån att man har stort eller litet ansikte, och så får ni helt enkelt försöka förhålla er till vad ni själva har för storlek.

Stort ansikte

Om man har ett ansikte som lutar mer åt det större hållet så passar det bättre med ett större och fylligare skägg, eller en stor och bred mustasch.

Vilket skagg passar jag i

Stort passar med stort helt enkelt, det ger rätt balans. Om man med ett stort ansikte har en liten mustasch eller en mindre skäggfrisyr så kommer det att kännas väldigt fjuttigt i jämförelse.

Litet ansikte

Ja, har ni läst stycket ovan så kommer ni kanske förstå vad jag kommer rekommendera för ett mindre ansikte? Om ni gissade på att jag skulle säga att ett litet ansikte passar bättre med ett litet skägg, så gissade ni rätt.

Precis motsatsen till det stora ansiktet så kommer ett stort skägg här att bara se alldeles för mycket ut, och det kan lätt ta över och dölja hela ansiktet.

Det bästa är ett snyggt och vältrimmat kort skägg, eller en snygg men lite mindre mustasch. Det ger en bra balans som både framhäver och jämnar ut.

Skäggfrisyr efter skäggväxt

Det sista steget i att välja rätt skäggfrisyr är ju faktiskt att utgå ifrån vilken typ av skäggväxt man har.

För trots att man kan anpassa skäggstilen efter ansiktsform och ansiktsstorlek, så är egentligen det första man måste tänka på hur mycket eller lite skägg man har att jobba med.

Tjock och tät skäggväxt

Om du har en naturligt tjock och tätvuxen skäggväxt så finns det egentligen ingen skäggfrisyr som du inte kan prova. Låt skägget växa ut ordentligt och sen är det bara att testa sig fram, men då kan det ju vara smart att utgå ifrån ansiktsform och storlek.

Det bästa är ju att om det skulle bli fel eller om du inte gillar det, ja då är det bara att du rakar bort det, låter det växa ut på nytt och provar något annat. Vill du ha hjälp eller inspiration kan du alltid besöka en frisör eller barberare, de kan ofta ge dig många tips och idéer!

Gles skäggväxt

Om du har en gles skäggväxt så innebär det att du inte har så mycket att jobba med, eller att det kan växa ojämnt på grund av kala fläckar.

Här är det extra viktigt att man fokuserar på att framhäva de partier som faktiskt har en bra och stark växt, snarare än att man försöker sig på en stil som ditt skägg inte finns nog till.

Ett starkt tips är att inte envisas med att försöka odla ett helskägg om kindpartierna har väldigt få strån, då är det bättre att raka där och prova en annan form.

Om du har en tunn hårkvalitet bör du undvika frisyrer som har med längd att göra, då det lätt kan se stripigt och hängigt ut.

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals