Den ultimata guiden till hur du färgar ditt skägg på bästa sätt

Att ha skägg är något som tillhör vad man kan kalla för ”den manliga kulturen”. Många män som har skägg känner sig extra manliga i den håriga ansiktsprydnaden. Andra som inte är lika förtjusta i skägget vill mest bara bli av med det.

Vi vill få en ändring på den känslan, skägg ska vara något som är roligt att ha! För det finns ju faktiskt saker man kan göra för att underlätta skäggodlingen, och ett plus på vägen är att om man gör det på rätt sätt, så kan det ju också bli väldigt snyggt.

Dock är det nog en hel del som underskattar vad det innebär att få till ett snyggt och fräscht skägg, för tro det eller ej så krävs det tid, tålamod, och engagemang. Huruvida man väljer att vårda sitt skägg är ju helt upp till var och en, men då får man heller inte bli irriterad när resultatet blir därefter.

Trots att många män idag är mer modemedvetna än någonsin är det nog rätt många som inte tänker på, eller ens kanske vet om, att man kan färga eller slinga skägget. Ett fint skägg fungerar precis på samma sätt som ett fint hår; det ramar in ansiktet.

Att färga sitt skägg är det perfekta sättet för att piffa till det lite extra och ge det den där sista touchen. Så är du inne i en ond cirkel tillsammans med ditt skägg och bara tycker det är tråkigt eller fult, ja men testa då att färga det.

Det kan göra så att du får ett slut på den tråkiga skäggperioden! Idag ska vi gå igenom varför man färgar skägget, hur man gör, om det finns olika sätt att färga det på, och en hel del annat som man kan tänkas undra. Så håll i skägget, för nu åker vi!

Varför färgar man skägget?

Att färga skägget är något som fler borde testa. Inte bara för att det får skägget att se mer enhetligt ut, utan också för att det är roligt att kunna experimentera och kanske hitta en helt ny stil!?

De vanligaste orsakerna till att man färgar skägget är följande:

 • Gråa strån
 • Ojämn nyans
 • Matcha skägg och hår
 • Mer markant skägg

Gråa strån

Tillhör man inte de som ser lite charmiga ut i ett gråsprängt skägg, så är det väldigt vanligt att man vill färga det. För vissa dyker de gråa hårstråna upp i takt med att åldern tickar på, medan andra märker av det redan i sina yngre år. En del får bara några få gråa strån i början, medan en del får heltäckta områden.

Oavsett vad så kan ett gråsprängt, eller helgrått, skägg lätt göra att man ser äldre ut än vad man egentligen är, vilket framförallt kan vara tråkigt om man fortfarande är kvar i sina yngre år. Om man då färgar skägget kan man ju faktiskt få tillbaka sin ”rätta” ålder och låta problemet vara tills vidare.

Ojämn nyans

Om man istället har en ojämn nyans på skägget, som ljusa eller mörka fläckar lite här och där kan det också vara en orsak till att man vill färga det.

Farga ditt skagg

De ojämna partierna kan göra så att skägget ser ovårdat, smutsigt, och asymmetriskt ut. Färgar man då skägget i samma nyans ger det en bättre helhet och ett fylligare intryck.

Matcha skägg och hår

Vissa har också olika färg på skägget och håret. Beroende på åt vilken håll det går så kan det se lite osammanhängande ut, och därför kan det vara vanligt att man även här vill färga så att de matchar varandra.

Tänk dock på att välja en så naturlig färg som möjligt i perspektiv mot håret; har du mörkt hår är det bättre att välja en brun färg snarare än en svart.

Mer markant skägg

Har du istället ljust hår ska du försöka hitta en skäggfärg som går väl ihop med det. Här kan det dock vara lite svårare att hitta den rätta matchningen med tanke på att ett ljust skägg kan smälta ihop med huden och ”försvinna”.

Ibland räcker det helt enkelt inte med att raka sig för att skägget ska se mer markant ut. Därför är det vanligt att de med ljust hår vill färga skägget lite mörkare, just för att markera skäggdesignen och framhäva konturerna.

Vad är skäggfärg?

Skäggfärg är det man använder för att färga skägget. Oavsett av vilken anledning man vill färga skägget så ska man använda sig av skäggfärg.

Att använda vanlig hårfärg är inte att rekommendera, dels för att resultatet inte blir lika bra, men också för att det kan skada huden i ansiktet.

Varför använder man speciella skäggfärger?

Anledningen till att man använder speciella skäggfärger är dels av den ovanstående anledningen; resultatet, men också på grund av skäggstrånas struktur samt skaderisk.

Det är nämligen så att skäggstråna är mycket grövre än de hårstråna vi har på huvudet, så för att färgen ska fastna krävs det en annan textur än den som vanlig hårfärg har.

Skäggfärg är också mer skonsam än vanlig hårfärg, som ofta innehåller starka kemikalier. Huden vi har i ansiktet är känsligare än den vi har i hårbotten, framförallt runt näsan och munnen.

Därför har man tagit fram speciella färger av mildare ingredienser för att inte riskera att irritera eller skada den känsliga huden som vi har under och runt skägget när man ska färga det.

Vad är skäggfärg gjort av?

Beroende på vilken produkt man väljer att använda kan innehållet variera lite. Vanligt är att skäggfärg består av paraffin och simetikon, samt en hel del andra såväl konstgjorda som naturliga ingredienser.

Som i många andra fall är det bäst att försöka hitta produkter som främst är baserade på naturliga ingredienser då det brukar innebära att produkten är av högre kvalité.

Naturliga ingredienser är också bra om man är väldigt känslig mot starka eller konstgjorda ämnen, då det minskar risken för att skäggfärgningen skulle orsaka en allergisk reaktion. Är du osäker kan du alltid testa hur din hud reagerar mot färgen genom att gnida in en droppe på handleden.

För att vara säker på att skäggfärgningen inte innehåller några skadliga eller ohälsosamma ämnen bör man alltid läsa innehållsförteckningen. Där kan man också se hur pass stor del av innehållet som består av naturliga ingredienser, och på så sätt avgöra dess kvalité.

Om skäggfärgen saknar innehållsförteckning ska man vara väldigt försiktig, det kan vara så att tillverkaren vill dölja något om produkten.

Skulle du vara intresserad av att köpa just den, men vill veta vad den innehåller kan du kontakta tillverkaren. Vi rekommenderar inte att ni köper en produkt om det inte tydligt står vad den innehåller.

Något man däremot kan garantera, det vill säga om produkten har en innehållsförteckning, är att skäggfärgerna innehåller skonsammare produkter är vanliga hårfärger. Satsa på en bra sådan för att minska risken för hudirritation och allergiska reaktioner.

Vilken färg ska jag välja?

Det bästa tipset vi kan ge till er är att välja en färg som matchar er naturliga hårfärg, eller den ni har på huvudet. En bra matchning ger en sammanhängande helhet, och tvärtom, om skäggfärgen är i alldeles för stor kontrast mot den naturliga.

Om man är osäker på vilken färg som passar kan man börja med att använda en ljusare färg för att sen trappa nedåt i mörkerskala. Har man börjat ljust är det lätt att mörka ner, medan om man börjar mörkt är det inte lika lätt att ljusa upp.

Däremot sitter sådana skäggfärger i i ungefär en månad, sen börjar man få tillbaka sin naturliga färg. Så skulle du bli missnöjd med färgen eller önska ett annat resultat behöver du inte i all hast raka av dig allt, utan ha tålamod och låt färgen blekna.

Känner man sig inte säker eller bekväm i att färga skägget hemma kan man gå till en barberare och be de göra det åt en. De kan sin grej och har koll på läget, och de kan även komma med tips och idéer på hur du ska gå tillväga i framtiden.

Hur färgar man skägg med skäggfärg?

Vi vill inte få det att verka som att det är svårt att färga skägget, för det är det inte! Men som sagt, om man inte vill färga skägget själv, så kan man gå till en barberare.

Farga ditt skagg

Känner man sig bekväm i att göra det själv hemma är det bra att göra det i badrummet, om man spiller eller råkar kladda. Det kan också vara smart att ha något som skyddar kläderna, eller att ha oömma såna.

Steg för steg

Innan man sätter igång med att färga så ska man bestämma sig för vilken färg man vill ha, och sen också införskaffa sig denna, sen är det dags att börja färga. Det brukar ofta stå på förpackningen hur man ska gå tillväga med den specifika produkten.

Gör det inte det, eller om man kanske har slängt förpackningen, så kan man gå tillväga på följande sätt (generella tips):

 1. Rengör både skägg och huden under ordentligt innan du sätter igång. Se till att få bort alla ”spår” av schampo – det kan påverka färgämnet. Vänta med balsam!
 2. Torka noggrant, skägget ska vara helt torrt.
 3. Blanda färgen enligt instruktionerna.
 4. Applicera färgen enligt instruktioner, försöka komma åt så nära skäggrötterna som möjligt utan att nudda huden.
 5. Sätt en timer för att hålla koll på hur länge färgen suttit i. Tiden varierar beroende på hur djup färg man önskar. Testa dig fram, färga flera gånger om det behövs.
 6. Skölj ur skägget ordentligt, se till att få bort all färg och så att det inte fastnat något på huden.
 7. Det är bra att använda ett skäggbalsam efteråt för att återfukta. En skäggolja kan också vara bra för att kapsla in färgen och för att göra den mer intensiv.
 8. Undvik att tvätta skägget i 24 timmar från det att du färgade det.

Bra tips för innan, under, och efter färgningen!

Använd handskar

Trots att skäggfärg är skonsammare än vanlig hårfärg är det fortfarande kemikalier man använder och man borde alltid använda handskar när man färgar. Det skyddar även mot kladd och du riskerar inte att irritera huden.

Låt skägget växa

För att färgen ska fastna och för att det ska synas ordentligt krävs det att skägget har fått växa ut en bit. Efter ungefär 2 veckor är skägget tillräckligt långt och tjockt för att färgen ska fästa, ett mått att utgå ifrån är ca 2,5 cm.

Undvika färg på huden

För att undvika att få färg på huden runt om skägget, alltså längs med linjerna, kan man använda sig av en kräm av det fetare slaget, exempelvis Vaselin. Applicera det på ytorna du vill undvika att få färg på, för trots att man är expert är det lätt hänt att det kommer lite utanför.

Skägget blev för mörkt?!

Det är vanligt att man tar i lite för mycket när man färgar sitt skägg, framförallt första gången. Skulle man tycka att skägget blev för mörkt kan man prova med att duscha skägget direkt efter färgningen, alternativ med schampo om man vill ta bort mycket färg.

Om det händer att man vaknar upp nästa dag och vill få skägget ljusare kan man testa att skrubba skägget med till exempel en skäggborste för att komma åt ordentligt. Är man fortfarande inte nöjd med resultatet finns det två alternativ; bleka eller raka av allt.

Variera mängden färg

För att få ett så naturligt resultat som möjligt, och för att skägget inte ska se påklistrat ut, är det viktigt att inte lägga på lika mycket färg överallt. Fokusera på de områden som du vill framhäva mest, så som käklinjen och hakans undersida.

På de ställen där man vill ha en tonad effekt kan man använda en kam och borsta ut färgen, som på kinderna. Försök efterlikna ditt hår så gott det går om du vill att det ska se sammanhängande ut.

Finns det olika sätt att färga skägget på?

Svaret på den frågan är: JA! Intresset för att ha ett perfekt skägg har aldrig varit så stort som det är idag, därmed det breda utbudet av olika skäggprodukter.

Det gäller också när det kommer till att färga skägget; det finns allt ifrån ”permanent” färg till varianter som bara färgar tillfälligt. Utförandena är många och man får sålla sig fram beroende på vad man är i behov av, och faktiskt också beroende på vilken typ av skägg man har.

Det vi kollat närmast på idag är skäggfärg, vilket är en produkt som fäster sig i skägget, likt hårfärg för håret, men som sitter i ungefär en månad. Utöver det finns det bland annat skäggpennor, skäggfillers, och skäggmascaror. Nedan berättar vi lite mer om varje produkt för sig.

Skäggpenna

En skäggpenna kan användas för att fylla i små kala fläckar, fylla ut mustaschen, fixera linjerna, eller för att ge skägget en fylligare helhetslook.

Man ritar med de på samma sätt som med en vanlig färgpenna, och de går lätt att sudda ut om kanterna skulle bli för skarpa. Dessa pennor tvättas enkelt bort med en vanlig rengöring, de sitter alltså inte permanent!

Skäggfillers (beardfillers)

Vad en skäggfiller gör kan man höra på namnet; den fyller, både ut och i. De kommer i puderform och appliceras genom att man masserar in det med en liten pensel. Pudret lägger sig alltså på huden under skägget.

Skäggfillers, eller beardfillers som det kallas, gör att skägget ser fylligare ut och ger en mer definierad färg. De kan användas i hela skägget för att fylla i kala fläckar eller för att fylla i skägglinjerna.

Farga ditt skagg

Eftersom de är i puderform kan man enkelt bygga upp färgen med flera lager, beroende på hur intensiv och mörk man vill att den ska bli.

På så sätt kan man också ge liv till skägget genom att göra vissa partier mörkare. Det går också att blanda olika färger för önskad nyans. Beardfillers tvättas enkelt bort med en vanlig rengöring.

Skäggmascara

En skäggmascara är utmärkt att använda om man är i behov av att täcka gråa strån eller missfärgade partier i skägget. Den lägger sig som ett lager utanpå stråt och ger intrycket av ett helfärgat skägg.

Just för att den lägger sig utanpå stråna, och inte på huden, blir färgen mer intensiv och dramatisk. Därför kan det vara bra att vara lite försiktig med den, det kan lätt se onaturligt ut i dagsljus. Skäggmascara tvättas bort med vanlig rengöring, inte bara med vatten.

Avslutande ord

Kom ihåg att vi varken uppmanar eller tvingar någon till att färga sitt skägg. Det är helt upp till var och en att göra som man vill. Trivs man i sin egen naturliga skäggfärg är ju det helt fantastiskt, och gör man inte det så finns det sätt att åtgärda det på.

Vi hoppas att ni i så fall känner er inspirerade till att våga testa, för känner man sig inte bekväm i hur sitt naturliga skägg ser ut är det helt rätt att testa något annat. Hur och varför man gör det är som sagt valfritt, men möjligheterna är många och det finns ingen som stoppar dig!

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals