Hur får jag tjockare skägg? – Guiden till en bra grund för skäggtillväxten

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Grooming.se och Gents.se

Antingen vill man ha det, eller så vill man ta bort det. Och om man vill ha det, ja, då vill man ju givetvis att det ska vara ordentligt också. Vi pratar såklart om skägg. Oavsett om man vill ha skägg eller föredrar att ta bort det så är det ofta någon slags hatkärlek vi känner för det.

Om man rakar sig regelbundet för att hålla det borta, då är det förstås otroligt frustrerande att det växer ut så fort igen. Men samma sekund du bestämmer dig för att odla skägg, då växer det minsann allt för långsamt eller för glest eller blir för tunt eller… ja, ni förstår vad vi menar.

Men den stora frågan är; kan man göra någonting åt det? Ofta hör vi ju att en del helt enkelt har sämre skäggtillväxt än andra eller att det är genetiskt. Huruvida dessa påståenden stämmer eller inte låter vi vara osagt, men visst finns det en hel del som man kan göra själv.

Det finns ingen mirakelkur eller genväg som kommer göra att ditt skägg är mycket tjockare redan imorgon, men det finns en hel del du kan göra för att ge skägget bättre förutsättningar för att växa sig tjockt och fint. Du kan hjälpa tillväxten på traven, helt enkelt. Och det är väl inte så dumt det heller?

Vi har noggrant undersökt metoder, produkter, tillskott, och mycket annat som kan göra skägget tjockare och tätare. Efter den noggranna researchen valde vi ut det allra bästa för att kunna tipsa dig om vad som verkligen fungerar.

Men kom ihåg att allt inte fungerar för alla – det gäller helt enkelt att testa sig fram för att hitta det som fungerar bäst för just dig, och ditt skägg. Så om du drömmer om ett tjockt och välmående skägg – fortsätt läsa så kommer du att få de bästa tipsen och hitta de bästa produkterna för just det ändamålet.

Det mest grundläggande för att få ett tjockt skägg

Som med så mycket annat är det inte bara en sak man måste tänka på för att förbättra eller ändra någonting med sitt utseende. Vill man gå ned i vikt räcker det exempelvis inte bara att röra på sig, utan man måste gå igenom sin kost och äta rätt.

Man kanske tänker att det borde vara mindre komplicerat att odla skägg, om än att man måste vara beredd på lite grooming om man vill att det ska vara tjockt och fint, men det kan verkligen vara en hel konst att få det att bli tjockare. Här kommer de grundläggande tipsen till ett tjockt skägg, och det gäller helt enkelt att prova sig fram.

Hudvård

Att ta hand om sin hy är kanske inte självklart för alla män, speciellt inte när man ändå har tänkt odla skägg. Men det är faktiskt just därför du ska ta hand om din hy – för att ge skägget en bra grund att gro på. Se till att tvätta ansiktet och framför allt – återfukta huden. Då kommer skägget att växa bättre.

Träna

Det kan låta konstigt att träning hänger ihop med skäggets tillväxt, men det gör det faktiskt. Det är bevisat att skägget växer sig tjockare mycket snabbare om man tränar, än om man inte gör det.

Tjockare skagg

Träningsformerna man bör satsa på är cardio, raska promenader, löpning, cykling, och dans. Och anledningen till att detta hjälper är för att det förbättrar blodcirkulationen och ökar testosteronet.

Sluta stressa

Om du är stressad så växer skägget sämre, vilket bland annat beror på att man ofta sover sämre när man är stressad. Så om du vet att du ofta är stressad kan det vara en bra idé att testa meditation eller någon annan metod som får dig att slappna av och bli mindre stressad.

Få tillräckligt med sömn

Detta hänger delvis ihop med föregående punkt. Att få för lite sömn kan dessutom göra att testosteronet minskar, och som vi nämnde tidigare är testosteronet viktigt för att skägget ska växa. Så se till att få din skönhetssömn.

Ät rätt

Som med mycket annat så spelar kosten en stor roll även här. Se till att äta bra mat, och framför allt sådant som innehåller mycket vitaminer, så kommer skägget att kunna växa sig tjockare och må bättre.

Drick tillräckligt

Återigen någonting som kan kännas självklart, men som ändå kan vara svårt att faktiskt komma ihåg. Om du inte dricker tillräckligt så blir du uttorkad och det blir även din hy, ditt skägg, och så vidare. För att skägget ska kunna växa sig tjockare behöver det återfuktas och det är viktigt att även återfukta det inifrån.

Ta hand om skägget

För att skägget ska växa så bra som möjligt måste du ta hand om det. Se till att tvätta det regelbundet, och använd gärna även balsam. Men använd inte produkter som är till vanligt hår, och absolut inte tvål – då gör du skägget en otjänst.

Använd produkter som är anpassade till just skägget. Använd även skäggolja. Att borsta skägget med en skäggborste eller skäggkam är också bra, men gör det inte för ofta. Ett par gånger i veckan brukar vara lagom, och borsta det inte när det är vått.

Tips på hur man får tjockare skägg

Färga skägget

Det här är ingenting som gör skägget tjockare såklart, men det får det att se tjockare ut. Ett mörkt skägg ser nämligen ut att vara tjockare än ett ljust skägg, så att helt enkelt färga skägget någon nyans mörkare kan få det att se tjockare ut än innan.

Tjockare skagg

Tänk dock på att inte välja en alltför mörk färg om du är väldigt ljus i hyn och har ljust hår, om du inte redan har väldigt mörk skägg vill säga, eftersom det kan se onaturligt ut. Tänk också på att välja en färg som är för just skägget.

Massera ansiktet

Det kan låta konstigt, men om du masserar ansiktet så förbättrar du blodcirkulationen och det har vi ju varit inne på tidigare – det får skägget att växa bättre, helt enkelt.

Det behöver inte vara så avancerat heller, små cirkelrörelser runt om i ansiktet räcker. Massera gärna i tio minuter åt gången, varje dag eller några gånger i veckan åtminstone.

Ha tålamod

Ibland krävs det faktiskt bara att man väntar. Det kan tid för skägget för såväl att växa som att bli tjockt, men ”plötsligt händer det”. Oavsett om du har sett över din livsstil och börjat träna och sova mer, eller om du har blivit bättre på att ta hand om skägget och huden därunder, så är det bara att vänta som återstår.

Ingenting kommer att ge dig tjockare skägg med en gång, men efter ett par veckor kan du förhoppningsvis se resultat. Ibland kan det dock ta längre tid, så ge inte upp.

Kosttillskott som ger tjockare skägg

Beardilizer Facial Hair Complex

Beardilizer Facial Hair Complex

Ett kosttillskott som förbättrar skäggets tillväxt. Det innehåller bland annat L-metionin, Biotin, och C-vitamin. Ska helst användas tillsammans med sprayen i samma serie, som du kan läsa om längre ned. Kostar en liten bit under 400 kronor.


Power Supplements For Beard

Power Supplements For Beard

Ett tillskott som gynnar normal skäggtillväxt och innehåller bland annat zink, koppar, järn, och selen. Tabletten tas en gång per dag tillsammans med mat, och priset ligger runt 400 kronor för en förpackning med 30 tabletter, för en månads användning alltså.

Produkter som ger tjockare skägg

Aichun Beauty Beard Growth Skäggolja

Aichun Beauty Beard Growth Skaggolja

En skäggolja med naturliga ingredienser som ökar tillväxten av skägget. Säljs inte på så många ställen i Sverige, tyvärr. Vanligtvis ganska dyr och kostar runt 600 kronor, men går ibland att hitta till betydligt lägre priser.


Beardilizer Beard Growth Spray

Beardilizer Beard Growth Spray

En spray som används dagligen genom att sprayas i skägget och därefter masseras in. Används som komplement till kosttillskottet i samma serie, som finns med längre upp bland kosttillskotten. Priset ligger strax under 400 kronor.


Swiss Clinic Hair Growth Treatment

Swiss Clinic Hair Growth Treatment

En behandling från Swiss Clinic som görs i två steg för att förbättra hår- eller skäggtillväxt. En förpackning innehåller en Skin Roller och ett serum. Du använder rollern för att stimulera hårsäckar, vilket är optimalt för upptaget av serum.

Serumet i sig innehåller aktiva ingredienser och ett komplex som har en inverkan på cellernas hårtillväxt och accelererar den samtidigt som den blir mer stabil. Produkterna kostar strax under tusenlappen.

Skäggtransplantation

Om man verkligen vill ha ett tjockare skägg, men ingenting fungerar, så kan man göra en skäggtransplantation. Vanligtvis tar man då hår från nacken eftersom det håret aldrig slutar att växa. Ingreppet görs i lokalbedövning och är i stort sett smärtfritt, men efteråt kan man vara öm.

Resultatet blir naturligt och man får inga ärr. Man flyttar alltså hårsäckarna så att håret växer i ansiktet istället, och därmed är resultatet permanent. För ett helskägg brukar man flytta 300-700 hårsäckar per kind, och priset ligger runt 40.000 kronor för 1500 hårsäckar.

Sammanfattning

Det finns ingenting du kan göra själv för att få betydligt mycket tjockare skägg med en gång, men det finns mycket du kan göra för att skägget ska växa bättre och bli tjockare.

Att äta nyttigt, sova bättre, stressa mindre, träna, och dricka tillräckligt med vatten är sådant du kan ändra för att hjälpa skägget på traven, och samtidigt förbättra din hälsa i övrigt. Det finns även många kosttillskott, kurer, och produkter som kan hjälpa skägget att växa sig tjockare.

För att se skillnad direkt kan man ”fuska” genom att färga skägget någon nyans mörkare. Den enda metod som är garanterad och permanent är dock skäggtransplantation, alltså att helt enkelt flytta hårsäckar. Detta kan dock bli väldigt kostsamt, men om man har väldigt dålig skäggtillväxt kan det vara värt det.

Men allra viktigast är ändå att ta hand om både huden och skägget, och att ha tålamod. Genom att tvätta med skäggschampo, använda skäggolja, kanske borsta eller kamma skägget med skäggborste eller skäggkam ett par gånger i veckan, och även tvätta och återfukta sin hud så ger man skägget bästa förutsättningarna för att växa sig tjockt och må bra. Och det tar tid, så det är viktigt att ha tålamod. Hoppas denna lilla guide har gett dig något användbart tips, och lycka till med skägget!

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals