Rakhyvel eller rakapparat – vilket är bäst?

Här kommer du att få veta allt du behöver veta om rakhyvlar och rakapparater, och mer därtill. 

Främst så kommer vi att fokusera på vilket som är bäst - rakhyvel eller rakapparat - och försöka ta reda på om det går att svara på det - eller om de helt enkelt är bra för olika ändamål, eller för olika typer av skägg. Kanske varierar det även mellan olika märken? 

Och självklart så kommer vi även att tipsa om riktigt bra rakhyvlar och rakapparater för att göra det lite lättare att hitta rätt.

Rakning för alla ändamål

Att raka sig är en självklarhet för de allra flesta som har skägg, för även om du vill spara ut skägget så kan det behöva trimmas då och då. Men när det kommer till hur du trimmar eller rakar skägget så finns det väldigt många olika alternativ; rakhyvlar, rakknivar och rakapparater. 

Men det slutar inte där. 

Dels så finns det ju som bekant många olika märken, men det finns också olika modeller. Rakhyvlar finns till exempel som engångsrakhyvlar, eller sådana med utbytbara blad och antalet blad kan variera. När det kommer till rakapparater så finns det också en hel del alternativ - rakapparater med roterande huvud, till exempel. 

Rakhyvel eller rakapparat

Och så finns det ju även elektriska rakhyvlar, som är något mellanting mellan rakhyvel och rakapparat.

Det är inte helt lätt att veta vad du ska välja, vad som är bäst och vad skillnaden är mellan alla dessa olika varianter. Och självklart är det bästa alltid att prova sig fram och se vad du själv tycker fungerar bäst vid olika tillfällen, till exempel när du bara ska trimma lite, eller när du vill ha en så slät rakning som möjligt. 

Därför har vi satt ihop den här lilla guiden som ska leda dig rätt i djungeln av rakhyvlar och rakapparater. 

Vi kommer att reda ut när rakhyvel passar bäst och när det är läge att välja en rakapparat. Vi kommer också försöka ge svar på vilket som egentligen är bäst, och vi kommer hjälpa dig att välja rätt rakhyvel eller rakapparat för just ditt behov.

Vilken metod ger bäst resultat?

Vi går rakt på sak och börjar med att försöka reda ut vilket som egentligen är bäst, en rakhyvel eller en rakapparat. 

Det korta svaret här är att rakhyveln är bäst på att ge en tät och slät rakning, medan rakapparaten är enklast att använda. Så här beror det alltså främst på vad du själv tycker är viktigast, och vad som utmärker en bra produkt när det kommer till rakning. 

Rakhyvel eller rakapparat

Om det viktigaste är att det blir en slät rakning, då är rakhyveln alltså det bästa. Om du däremot inte tycker att det är särskilt viktigt, men anser att det ska gå så enkelt och smidigt till som möjligt när du rakar dig, då är det rakapparaten som är bäst.

Men det finns förstås flera aspekter, och såväl rakhyveln som rakapparaten har sina fördelar - men också nackdelar.

Fördelar med rakhyvel

Rakhyveln är till exempel smidigare till storlek och form, och är lättare att styra, och därför har du mer kontroll med en rakhyvel. Rakhyveln kommer även åt ställen som annars kan vara svåra att komma åt.

Nackdelar med rakhyvel

Men rakapparaten är som sagt lättare att använda, och det kan ta tid innan du lär sig att få till en bra rakning med rakhyvel. Dessutom blir huden oftare röd och irriterad med rakhyvel, och du kan behöva smörja in huden efteråt för att motverka det. Det kan också ta lite längre tid att raka med en rakhyvel, speciellt om du inte är van.

Fördelar med rakapparat

En del har inte tålamod att raka sig med rakhyvel, utan vill att det ska gå fort, och tycker inte att det spelar någon större roll hur slätt det blir. Då är rakapparaten förstås det bästa alternativet. 

En elektrisk rakapparat eller en skäggtrimmer är smidigare än en rakapparat, men ger ofta lika bra precision som en rakhyvel men är samtidigt enklare att använda. Men även här är det förstås så att alla föredrar olika. 

Rakhyvel eller rakapparat

En del kanske faktiskt tycker att det är lätt att trimma skägget med en vanlig rakapparat. Du får helt enkelt prova sig fram lite grann och se vad du tycker fungerar bäst för en själv.

Nackdelar med rakapparat

Men det finns även många som vill att det ska bli så slätt som möjligt, och vill komma åt överallt, och då är rakhyvel det bästa. Du kan även kombinera båda alternativen, och till exempel ta till rakhyveln där rakapparaten inte kommer åt, eller använda rakhyvel någon gång ibland men främst använda rakapparat.

Vilket är mest prisvärt?

När det gäller vilket som är billigast så tror de flesta att rakhyvel är det billigaste alternativet. Att det är billigare att köpa en rakhyvel känns väl ganska självklart, men om du använder en rakhyvel så måste du byta ut bladen regelbundet. 

Rakar du dig ofta så innebär det att du måste byta ut rakbladen ofta också, och därför blir det oftast det dyraste alternativet i längden. Använder du engångsrakhyvlar så behöver de förstås också bytas ut, och det kan bli ännu dyrare, beroende på vilket märke du använder. 

Båda alternativen, rakhyvel med utbytbara rakblad och engångsrakhyvlar, är ändå dyrare än rakapparat i längden.

När ska du använda rakhyvel?

Som sagt så beror det helt på vad du föredrar. En del tycker att rakhyvel är enklare och går snabbare att använda, även om de flesta upplever rakapparat som det smidigaste alternativet.

Generellt är rakhyvel det bästa alternativet om du vill ha en tät och nära rakning, om du vill att det ska bli helt slätt. Det är även det bästa alternativet om du vill komma åt ordentligt överallt och få bort precis allting. 

Här går det också att använda rakapparat, men komplettera med en rakhyvel efteråt för att få bort det sista. Om du bara ska trimma lite grann så är rakhyvel ofta ett bättre alternativ än en rakapparat. 

Rakhyvel eller rakapparat

Rakhyveln är smidigare och ger bättre kontroll, och det är lättare att komma åt precis där du vill. Risken att du råkar ta för mycket eller på fel ställe är mindre med rakhyvel än med rakapparat. 

Det allra bästa är att använda rakhyveln med en transparent rakgel så att du kan se vad du gör. Ett annat bra alternativ när du trimmar är skäggtrimmer eller elektrisk rakhyvel, som är smidigare än rakapparater och som ger mer kontroll och bättre precision.

När ska du använda rakapparat?

Generellt så är rakapparat det bästa alternativet när du vill att det ska gå så snabbt och smidigt som möjligt, och om det inte är jätteviktigt att det blir helt slätt. I dag finns det  många rakapparater som ger nästan samma resultat som en rakhyvel, men de allra bästa kostar en del. 

Men att använda rakapparat blir nästan alltid billigare än att använda rakhyvlar i längden, eftersom du slipper byta ut rakbladen titt som tätt.

Här kan vi starkt rekommendera att du väljer en lite bättre rakapparat, även om de kostar lite mer. Om du köper de allra billigaste så är risken stor att de går sönder ganska snart, och då blir det inte heller särskilt billigt i längden. Dessutom blir resultatet sällan lika bra med en väldigt billig rakapparat som med en lite dyrare. 

Försök att hitta en bra rakapparat som har fått bra recensioner, eller som vänner och bekanta rekommenderar. Även om det kan bli dyrt när du köper den så kommer du förhoppningsvis att kunna använda den väldigt länge, och dessutom kommer du att få ett bättre resultat.

Förslag på rakhyvlar

Gillette Mach3 Sensitive

Det här är en väldigt populär rakhyvel, med många bra egenskaper. Den ska till exempel ge mindre irritation än andra rakhyvlar. Den har Aloe Vera som smörjer huden och gör att bladen glider lättare över huden.


Bulldog Original Bamboo Razor 

Det här är en rakhyvel av hög kvalitet med hela 5 blad, remsa med Aloe Vera och en svängbar design. Den har även en precisionstrimmer och ett naturligt bambuhandtag.


Förslag på rakapparater

Philips MG5730/15

Det här kan vara det bästa alternativet i budgetklassen, och en riktigt bra allt-i-ett produkt. Detta är egentligen en multitrimmer, och den kan göra nästan allting. Raka, trimma, ta bort näs- och öronhår och så vidare. 

Den har 11 tillbehör, och den klarar det mesta. Perfekt även för att trimma skägget, då en del tillbehör är väldigt smidiga. Den har en drifttid på upp till 80 minuter, och dessutom en tillverkargaranti på 4 år.


Philips Series 5000 Rakapparat S5110/06

Även denna kan nästan räknas till budgetklassen, även om den är snäppet dyrare än den tidigare. Det här är en snabb och precis rakapparat med MultiPrecision-system. Den har rakhuvuden som rör sig i 5 olika riktningar, och som ger en behaglig och nära rakning.


Philips SP9820/12 S9000 Prestige

Här hamnar vi i en helt annan prisklass, men det här är ett perfekt val för den som gärna vill investera lite i en ordentlig rakapparat. Den här rakapparaten ska kunna ge samma släta resultat som en rakhyvel. 

Närhet, precision och komfort utlovar den och tydligen ska den vara något utöver det vanliga. Kanske den bästa rakapparaten som går att hitta. Men smakar det så kostar det - men enligt många är den också väl värd sitt pris.


Sammanfattning

Det går inte att säga om rakhyvel eller rakapparat är bäst, eftersom det beror helt på vem du är. Det handlar om vad du själv föredrar, vad du tycker är viktigt, hur ditt skägg och din hud är, om du ska raka eller trimma, och inte minst vilken rakhyvel eller vilken rakapparat du syftar på. 

Det finns riktigt dåliga rakapparater och riktigt bra, och detsamma gäller förstås rakhyvlar.

Rakhyvelns största fördelar är att rakningen blir närmare och slätare, och precisionen bättre. Rakapparaten är istället smidigare och snabbare, oftast. Men det finns även de som tycker att det går fortare med en rakhyvel, om du är van vid att använda rakhyvel. 

Och idag finns det även rakapparater som ger en väldigt nära rakning, nästan som med hyvel, även om de då kan kosta en del.

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals