Bästa rakapparaten 2024 – Nära rakning med senaste teknologin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

För den som gillar att ha skäggstubb så är det inte en rakapparat man ska ha, utan en skäggtrimmer. En riktigt bra rakapparat rakar helt slätt, snabbt, och smidigt.

Dagens rakapparater tål också vatten i större eller mindre utsträckning och vissa kan man till och med använda i duschen. Det är en fördel om den är batteridriven och laddningsbar, men det finns båda delarna.

Prisspannet är stort och det finns något som passar allas plånbok av tillräckligt bra kvalitet för att det ska vara bekvämt att använda den.

I premiumklassen i vårt test vann Andis ProFoil Lithium Titanium Foil Shaver. I mellanklass vann Remington Rakapparat F9200 Power Advanced Foil.

Budgetklassen vanns av Wahl Reserakapparat. Specialaren idag heter Panasonic ES-LT2N Rakapparat.

Premium: Andis ProFoil Lithium Titanium Foil Shaver

Premiumvinnaren med sina blad i guldtitan var en given vinnare i kategorin. Den är inte extremt dyr, men är ändå otroligt högkvalitativ och har många fördelar. Dessutom är den otroligt snygg!

Fördelar

 • Ergonomisk
 • Tyst användning
 • Nära rakning

Nackdelar

 • Den lätta vikten kan vara en nackdel för vissa

Mellan: Remington Rakapparat F9200 Power Advanced Foil

Efter premiumvinnaren kom Remingtons rakapparat. Du får kanske inte en riktigt lika fin rakning som med premiumvinnaren, men den har den stora fördelen att kräva minimalt med underhåll och dessutom kunna raka snabbt.

Man rengör den genom att placera den under rinnande vatten direkt efter användning. Enklare kan det helt enkelt inte bli.

Fördelar

 • Turbofunktion
 • Vattentät

Nackdelar

 • Litet huvud
 • Rakar inte så stora områden i ett drag

Budget: Wahl Reserakapparat

Wahls reserakapparat är perfekt för den som vill ha en prisvärd och liten apparat med sig på resorna, alternativt för den som har ett glest skägg och helt enkelt inte behöver raka sig så ofta.

Då räcker den här alldeles utmärkt. Den har inga extra finesser, men ger en bra och skonsam rakning och har en hyfsat bra batteritid på 45 minuter.

Fördelar

 • Skonsam rakning
 • Laddningsbar

Nackdelar

 • Kort rakningstid
 • Ej inställbar

Special: Panasonic ES-LT2N Rakapparat

Är absolut precision och exklusivitet något som ni gillar? Då är Panasonic ES-LT2N rakapparat något för er. Den andas lyx och flärd, men är också otroligt funktionell och ger en rakning utöver det vanliga.

Fördelar

 • Sensor som anpassar rakningen efter behov
 • Väldesignad
 • Ergonomisk

Nackdelar

 • Dyr

Köpguide

Det har ju blivit otroligt populärt de senaste åren med våtrakning och det finns många som påstår sig aldrig använda rakapparat.

Men man ska komma ihåg att att det har hänt otroligt mycket med rakapparater de senaste åren och de är numera väldigt bekväma att använda, lätta att rengöra, och inte minst ger de en väldigt nära och bra rakning.

Fördelen med en rakapparat är helt klart att det är skonsamt mot huden och det kräver inte så mycket förberedelser och fix som att använda raktvålrakborste, och säkerhetshyvel, exempelvis.

En rakapparat ska raka skonsamt. Den ska inte dra och slita i skäggstubben eller göra så att man får en irriterad och rodnande hud efteråt. Det finns utmärkta rakapparater som galant klarar att göra en nära och bra rakning utan att irritera huden.

Det går ju naturligtvis inte att prova en rakapparat innan man har köpt den och därför har vi velat göra det här testet för att kunna bidra så mycket som möjligt till ett bra köp ni är nöjda med.

Vissa tillverkare har också en prova på-garanti även om det inte gäller alla. Det är dock en ganska omständigt process, där man ska till kontakta tillverkaren och inte återförsäljaren.

Därför är det allra enklaste om man gör så noggrann research som möjligt från början, så att man kan fatta beslut om vilken rakapparat man vill ha.

Roterande skärhuvuden

Rakapparater kan jobba på två olika sätt och roterande skär är ett. En rakapparat med roterande knivar är är tystare. Det är den tystaste modellen och passar bra om du rakar bort alla ansiktsbehåring. Det vill säga inte har mustasch, polisonger, eller liknande.

Linjära knivar

Linjära knivar däremot rör sig fram och tillbaka i väldigt hög hastighet. Det här är en kniv som är bättre att raka detaljer med om man till exempel har kort skägg, mustasch, eller polisonger. Då kan man använda den här till finliret också.

Du får vad du betalar för - på ett ungefär

En dyrare rakapparat har vanligtvis ett bättre batteri och även en mer välutvecklad rakfunktion som ger en skonsammare rakning. I övrigt kan man betala för en massa extra finesser och funktioner och det är naturligtvis upp till köparens egna behov.

En dyr rakapparat brukar vara robustare och tåligare och rakbladen behöver inte bytas ut fullt så ofta. Det bästa och smartaste är att låta priset vara en riktlinje för köpet och läsa på istället om vilken som kan passa bäst för era behov.

​Vattentålig och vattentät

Det är väldigt stor skillnad mellan vattentät och vattentålig rakapparat. En vattentålig rakapparat tål lite fukt och vattenstänk medan en vattentät rakapparat kan användas i duschen och blötas ner helt och hållet.

Vissa lyxigare rakapparater har förutom rakningen också en trimmerfunktion som man kan använda om man vill ha skäggstubb under en period.

Det här brukar dock sällan vara en lyckad kombination och det allra bästa är att ha en trimmer för detta och ha en rakapparat som gör en effektiv och slät rakning genom en hårupplyftande funktion. Det är det allra mest avgörande för att rakningen ska bli bra.

Batteridrift och nätdrift

Rakapparaten på marknaden idag har i de flesta fall batteridrift och laddning. Vissa har en medföljande laddningsstation. Det gör att man slipper vara bunden till eluttag och kan raka sig var det är bekvämast.

Laddningstiden skiljer sig åt väldigt mycket och det kan variera upp till en timme mellan olika märken. Laddningstiden varierar också mellan olika rakapparater.

De allra flesta laddar upp på en till två timmar, men det finns också rakapparater som kräver längre laddningstid. En del har snabbladdning, men det innebär också en kortare användningstid.

Rengöring

Vattentäta rakapparater kan man rengöra direkt under vattenkranen. Den andra varianten rengör man med en liten borste som följer med i köpet.

Vissa lyxiga rakapparater har också en rengöringsstation som smörjer, rengör, och laddar rakapparaten på ett och samma ställe.

Våra favoriter

Premium: Andis ProFoil Lithium Titanium Foil Shaver

Rakapparaten Andis ProFoil har något av ett trendigt retroutseende i 60-talsstil, men är verkligen en framtid när det gäller rakapparater. Den har dubbla blad, vilket gör rakningen extra effektiv och den skär av hårstråna ändra nere vid roten.

Man ska definitivt inte låta sig avskräckas av det eftersom den är särskilt anpassad för att inte irritera huden, tack vare sina speciella bladrotationer. Den är alltså som gjord för dig som har känslig hy.

Rakapparaten har en dubbelbladsskärare i titan, vilket bidrar till en exakt och skonsam rakning. Apparaten har en väldigt kraftfull motor.

Designen är också ergonomisk så den är mycket bekväm att använda. Med fulladdat batteri har den en användningstid på 80 minuter.

En oljeflaska medföljer i köpet och en liten borste som man använder för att avlägsna hårstrån från maskinen vid behov.

I genomsnitt så är det lagom att olja in den efter ca 3 rakningar. I övrigt håller man den ren och fräsch genom att torka av den med en fuktig trasa.

Specifikationer i urval:

 • ​​Hållbart batteri​​
 • Tyst
 • Blad i guldtitan

Fördelar

 • Ergonomisk
 • Tyst användning
 • Nära rakning

Nackdelar

 • Den lätta vikten kan vara en nackdel för vissa

Mellan: Remington Rakapparat F9200 Power Advanced Foil

Är ni en av dem som vill att rakningen ska vara snabbt överstökad? Samtidigt vill ju även ni att resultatet ska bli perfekt.

Här har Remington lyckats ta fram en rakapparat för er som vill lägga minimalt med tid på rakningen, men ändå få den perfekt. Rakapparaten F9200 har nämligen en inbyggd turbofunktion som gör det möjligt att raka av stubben väldigt snabbt.

Ett laddat litiumbatteri ger en raktid på 120 minuter, vilket är ovanligt länge. En väl synlig LED-lampa visar batteriets status, så att man alltid kan vara säker på att man inte behöver avbryta rakningen mitt i.

Det här med att rakningen ska gå snabbt innebär också att rengöringen av rakapparaten ska vara smidigast möjlig. Den här kan du rengöra direkt under kranen, vilket gör att man kan använda sig av raktvål eller raklödder om man vill.

Detta förbättrar ju rakningen ännu mer och man kan tvätta den direkt efter användningen på ett par minuter. Det är verkligen otroligt bekvämt och kunde inte bli enklare än så här.

Det vridbara huvudet gör att du kommer åt överallt även kring käkar och hakparti. Med i köpet får man också ett laddningsstativ.

Specifikationer i urval:

 • ​​Laddas på två timmar​​
 • Laddningsstativ
 • Vridbart huvud
 • Används med eller utan sladd

Fördelar

 • Turbofunktion
 • Vattentät

Nackdelar

 • Litet huvud
 • Rakar inte så stora områden i ett drag

Budget: Wahl Reserakapparat

Wahl är ett varumärke som har rakapparater över hela spannet när det gäller prisklass och hur avancerade de är. Här är deras mindre och enklare modell som är perfekt att ha med sig på resor; kortare eller längre sådana.

Den har ett smidigt medföljande etui som gör att den kan hänga med på längre resor, om det är nödvändigt, men annars är den smidiga storleken sådan att man enkelt kan sätta den i necessären.

Rakapparaten kan användas både med och utan sladd och är laddningsbar. Man laddar den direkt i vägguttaget och den har alltså ingen medföljande laddningsstation som kan ta extra utrymme.

Med i köpet får man allt man behöver för rengöring och underhåll. Rakapparaten är dock inte vattentät så man kan inte tvätta den i rinnande vatten.

Wahl reserakapparat är ett unikt redskap till rakning som är perfekt för er som är på språng, men som alltid vill sköta rakningen. Den är lätt att ha med på en weekend och kan även tas med på en längre resa i ett medföljande etui.

Specifikationer i urval:

 • ​​Rengöringsborste​​
 • Ask och resepåse till setet
 • En klipplängd

Fördelar

 • Skonsam rakning
 • Laddningsbar

Nackdelar

 • Kort rakningstid
 • Ej inställbar

Special: Panasonic ES-LT2N Rakapparat

Panasonics rakapparat är något för er som inte vill kompromissa med varken design, funktion, eller bekvämlighet. Utseendemässigt är den väldigt elegant och med modern design och ger ett maskulint intryck.

Rakapparaten är perfekt för er som vill ge något exklusivt i gåva till mannen som redan har allt. Den klassiska och precisa Panasonic-motorn gör att man får en jämn rakning med stor precision eftersom den inte förlorar kraft under rakningen överhuvudtaget, hur tjockt skägget än är.

Den är utvecklad med en teknologi som är mycket avancerad som gör att man får en bra och nära rakning i alla riktningar och även vid svåråtkomliga områden, som hakparti och käke. Oavsett ansiktsform så får man en slät och fin rakning.

Bladen är framtagen tillsammans med Panasonics japanska samarbetspartners, vilket gör att det är robusta, precisa, och mycket skarpa.

Den inbyggda sensorn kan uppfatta hur tjockt och svårrakat skägget är. Den kan då själv reglera rakhuvudets hastighet för att göra rakningen så optimalt som möjligt.

Specifikationer i urval:

 • ​​Multi-Flex 3D Rakhuvud​​
 • Skarpa japanska blad
 • Raksensor

Fördelar

 • Sensor som anpassar rakningen efter behov
 • Väldesignad
 • Ergonomisk

Nackdelar

 • Dyr

Våra utmanare

Remington XR1410 Flex 360 Grooming Kit

Remington Flex är en rakapparat i helt unik design som är formgiven för att kunna följa handledens naturliga rörelser när man rakar sig. Den är kraftfull och rakar även av grova hårstrån, men ger samtidigt en behaglig och skonsam rakning.

En särskilt utvecklad Active Contour-teknologi ger även maximal hudkontakt och gör att man får en en nära rakning och den är dessutom 100% vattentät, så den här kan man använda i duschen.

Man kan också använda den till klassisk våtrakning med raktvål om man vill. Den är otroligt lätt och behaglig att rengöra genom att man helt enkelt sätter den under rinnande vatten.

Fördelar

 • Masserande effekt på rakhuvudet
 • Ergonomisk
 • Vattentät

Nackdelar

 • Den speciella formen kan kännas ovan för vissa

Wahl Finale

Wahls rakapparat Finale är en av varumärkets finaste rakapparater och den kan användas både utan och med sladd. Metallen har en hypoallergenisk yta som motverkar rodnader och utslag. Klipptiden är lång på cirka 100 minuter.

Batteritiden är på ungefär 2 timmar. Det här är en otroligt lätt rakapparat som väger endast 160 gram. Den är inte vattentät utan ska rengöras med den medföljande borsten.

Med i köpet får man också en borste som man kan borsta igenom skäggväxten med innan, så att rakapparaten kan greppa stråna, såväl som att göra rakningen extra snabb och smidig.

Fördelar

 • Exklusiv
 • Ergonomisk
 • Lång raktid

Nackdelar

 • En av de dyraste rakapparaterna

Remington R95 Travel Shaver

Till sist vill vi också ha med en reserakapparat som är för alla som vill ha en effektiv rakning, även på resor. Den har två flexibla huvuden som kan klippa både kortare och längre hårstrån.

Den har 30 minuters raktid på batteriet och laddas direkt i apparaten. En tydlig ljusindikator meddelar när det är dags att ladda igen. Med i köpet får man ett skyddande rese-etui.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Två rakhuvuden ger flexibilitet

Nackdelar

 • Kort batteritid

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals