Mjäll i skägget – De vita flagorna som aldrig tycks försvinna

De flesta som odlar skägg är måna om att det i alla fall ska se någorlunda bra och vårdat ut och det är ju bra. För faktum är att ett snyggt och välvårdat skägg kan förbättra ens look rätt rejält, medan ett trött och halvdant sådant kan göra raka motsatsen.

Att vårda skägget är nödvändigt om man tillhör dem som faktiskt bryr sig om sitt utseende och därmed vilken typ av approach som skägget ger. För ett friskt och fräscht skägg krävs det helt enkelt att man bryr sig om det och då kommer det bry sig om dig!

Men, att vårda sitt skägg är inte alltid så lätt som man kan tro. Det handlar alltså inte bara om att klippa det då och då och att kanske tvätta den någon enstaka gång.

Om man slarvar eller inte gör det på rätt sätt är det lätt att drabbas av mjäll i skägget, något som är väldigt vanligt bland alla typer av skäggbärare.

Mjäll i skägget är varken särskilt mysigt eller behagligt, varken för dig själv eller för de i din omgivning. De vita hudflagorna är inte sena med att trilla ner på axlarna eller på tröjan och att man gärna kliar i skägget gör inte det hela bättre.

Trots att det kan kännas som att mjällflagorna aldrig ska försvinna så gör de det och ju bättre man tar hand om dem desto fortare blir man av med symptomen. Och det är just det vi är här för, för att tipsa er om våra bästa tips för att bli av med mjäll i skägget.

Självklart ska vi också gå in på vad mjäll är och hur det uppstår, men främsta fokus kommer ligga på hur man blir av med det eftersom det är det som är mest intressant för dem som drabbats. Så lider ni av mjäll i skägget eller bara är intresserade av att veta lite mer om det är det bara att ni hänger kvar!

Vad är mjäll?

Så vad är då mjäll? Kanske inte det mest intressanta i det hela, men för att veta hur problemen uppstår måste man ju också veta vad det kommer ifrån och vad det innebär!

När det gäller mjäll är det inte särskilt svårförklarat, utan det handlar helt enkelt om att huden under skägget är torr.

Torrheten visar sig som fjällande hudflagor som lossnar från skäggbotten och som sen sätter sig i skägget likt små vita prickar. Har man otur lossnar de från skägget och trillar ner på axlar och tröja.

Mjall i skagget

Mjäll heter egentligen pityriasis capitis, men visst känns det väl enklare att kalla det för mjäll!? De torra hudflagorna syns ofta som vita hudbitar och beroende på hur torr din hud är kan de vara mindre eller större i storlek.

Om din hud är lite lätt torr brukar det bara visa sig som små korn av vitt, likt små sockerkorn. Då kallar man det egentligen inte för mjäll utan bara torrhet, men det kommer vi in på lite senare.

Om huden däremot är väldigt torr brukar man se större hudflagor som lossnar, ungefär i storlek av en chiliflake (om ni vet hur de brukar se ut?!).

Detta innebär ju då att de syns tydligare och att symptomen upplevs som jobbigare. Det är den stora typen av fjällande hudpartiklar som ”räknas” som mjäll!

Kanske en aningens lång förklaring, men med tanke på att man lätt förväxlar normal torrhet och faktiska mjällsympton så kan det vara bra att få lite koll på läget. Men trots att symptomen kan variera i storlek, alltså bokstavligen, så vill man ju veta orsak!

Varför får man mjäll i skägget?

Varför får man mjäll i skägget? Och vad beror fjällandet på? Det finns egentligen flera orsaker till att man får mjäll i skägget, så att ge ett direkt svar på frågan är inte det lättaste.

För att ni ska få en uppfattning om vilka faktorer i ert liv som bidrar till fjällandet tänkte vi helt enkelt gå igenom samtliga, där någon, eller kanske några kanske passar in på just dig och dina symptom.

  • Huden är torr

Att torr hud kan leda till mjäll är ju något som vi redan klarat ut. Mjäll är ju torra hudflagor, fast i lite stökigare och mer extremt format. Så tänker man efter är det hela ju rätt logiskt, alltså att torr hud kan orsaka mjäll!

Dock ska man komma ihåg att mjäll inte alltid kommer från att huden är torr, utan det kan också komma ifrån fet hud.

Med andra ord finns det flera orsaker som kan leda till mjäll, oavsett om man har torr eller fet hy. Det ena leder till det andra, så att säga.

Men, om de fjällande torra hudflagorna uppstår på grund av att huden i sig är torr så beror just det på själva skägget. Det är nämligen så att skäggstråna liksom suger fukten ur huden och transporterar bort den, vilket gör att fukten avdunstas och hudens fuktbalans rubbas.

  • Hudceller

Varje dag producerar vår hud en mängd nya hudceller. Att nya hudceller produceras är inget konstigt utan det hör till den naturliga cykeln så att säga. Men däremot kan denna cykel komma ur takt ibland och då kan förnyelsen bli effektivare än vanligt.

För att fatta det kort så kan man säga att ju effektivare produktion desto fler hudceller bildas det och desto fler blir gamla och dör. Ju fler hudceller som dör desto fler hudceller trillar av.

Men, när man pratar om gamla och döda hudceller så kan de visa sig på två olika sätt beroende på vilken hudtyp man har; antingen som feta eller som torra.

Den feta varianten är de som lägger sig som en seg hinna och gör så att hudens fuktproduktion inte fungerar som den ska.

Den torra varianten är de som visar sig som torra från början. De båda typerna bidrar till att huden blir torr och flagnar och att skägget fylls med vita prickar. Hänger ni med på skillnaden, fast ändå likheten?

Ni som ofta rakar er har troligtvis inte problem med mjäll eller flagnande hudpartiklar, vilket beror på att man vid rakning ”drar bort” lagret av hudceller och helt enkelt gör att förnyelsen hålls i schack.

När man odlar skägg drar man ju oftast inte med rakhyveln på samma sätt, och då fastnar de istället under skägget.

  • Jästsvamp

En annan orsak till mjäll, som även den är vanligt förekommande bland skäggodlare, är att man drabbas av en typ av jästsvamp. Det finns flera olika sådana som kan förekomma, men just denna kallas för malassezia globosa.

Att svampen trivs bra just under skägg är för att hudens olja samlas där, vilket är just vad den lever på. Jästsvampen bryter nämligen ner den olja som produceras i huden och när den gör det så bildas en oljesyra.

Det är den syran som känns obehaglig och irriterande mot huden och för att få bukt på problemet reagerar huden med att producera ännu fler hudceller.

Det i sin tur resulterar i mer hud som tar plats och ”skjuter ut” gammal hud, vilket innebär döda hudceller som bildar mjäll.

Även att den bryter ner oljan i huden gör att den blir torr och börjar flagna. Med andra ord är jästsvamparna väldigt störande och inte särskilt trevliga att få besök av och när de väl tagit sin plats är de inte de som först lämnar tronen.

  • Huden blir stressad

När vi utsätter skäggbotten för saker som kan stressa den, så som starka skäggvårdsprodukter, fel typ av hudvård, hårda borstar, pill och kli, smutsiga och slitna rakapparater, ja, då kommer den inte må så bra som den ska.

De faktorer som gör att huden under skägget blir stressad gör också att huden under skägget blir irriterad och störd, vilket leder till att dess balans rubbas. När balansen rubbas är det lättare för andra bakterier och svampar att ta plats, vilket i sin tur kan orsaka mjäll.

Oavsett vad det är som leder till att skäggbotten blir stressad och irriterad så leder det oftast till en slutpunkt som innebär mjäll.

Man kan alltså säga att en stressad och irriterad skäggbotten är en grundläggande orsak till att mjäll uppstår, oavsett vad som lett till det.

  • Hudsjukdom

I somliga fall beror mjället i skägget inte på någon av de ovanstående punkterna, utan det kan också grunda sig på att man lider av en hudsjukdom som ger samma symptom. Seborré, eller seborroiskt eksem som det också kallas, är en sådan typ av hudsjukdom.

Att man lider av en sån hudsjukdom är inte så vanligt, men ungefär 5% av befolkningen drabbas av det. Om du upplever att du drabbats av mjäll och du märker att det inte går över av sig själv, eller med hjälp av ”de vanliga tipsen” så kan du tillhöra de procenten som drabbats.

Men bara för att du skulle lida av en hudsjukdom betyder det inte att det inte finns hjälp att få och egentligen låter det värre än vad det är.

Det viktiga är att du i sådant fall besöker en läkare som kan undersöka dina problem för att sen kunna ge dig rätt typ av behandling.

Vad kan man göra för att undvika/behandla mjälleksem?

Nu till de vi alla, eller i alla fall de flesta, har väntat på; hur man gör för att undvika mjäll. Som sagt så kan man drabbas av det trots att man testat alla tips och råd som finns att hitta och i sådana fall har man mest sannolikt drabbats av en hudsjukdom av en lite svårare grad än ”vanligt mjäll”.

Hur som helst, oavsett hur och varför mjället uppstår i skägget så finns det en hel del saker som man kan testa för att försöka undvika det, eller i alla fall minska risken för att man drabbas.

Det är inte säkert att alla saker funkar på alla personer, för som sagt så kan orsaken vara olika och kräva olika behandling.

Men det skadar ju inte att testa, för har du redan fått mjäll kan det ju i alla fall inte bli sämre! Här har ni våra bästa tips för att undvika mjäll:

  • Rengör

För att huden ska må bra och hålla sig i ordning krävs det att den rengörs då och då för att all smuts och bakterier ska tas bort och ge plats åt hudens förnyelse.

Att rengöra med en vanlig ansiktsrengöring är bra för både hud och skägg och då ska den vara anpassad efter just din hudtyp.

Mjall i skagget

Men, skägget i sig behöver också en ordentlig rengöring och då är skäggschampo ett mycket bra alternativ. Det är speciellt framtaget för att rengöra skägg, som ni kanske förstod, och verkar både milt men effektivt.

Ett skäggschampo rengör både hud och skägg, samtidigt som det håller ordning på fuktbalansen och ser till att huden kan suga upp de näringsämnen som tillförs. Precis vad som behövs för att hålla den instängda odlingen ren och fräsch!

  • Exfoliera

Detta är ett mycket viktigt steg i din skäggvårdsrutin för att huden inte ska torka ut och riskera att bilda mjäll, och helt enkelt ett steg som gör att du faktiskt kan undvika mjäll!

Att exfoliera huden är något som många gör då och då in sin vardagliga hudvårdsrutin, men när det kommer till skägg och skäggbotten är det något som tyvärr ofta glöms bort.

Om du har långt skägg är det bästa verktyget en skäggborste som kommer ner på djupet och exfolierar med ett ordentligt grepp. Den kan med fördel användas i torrt skägg innan rengöring, eller i samband med rengöringen om man hellre föredrar det.

Om du har lite kortare skägg där du lättare kommer åt huden under kan du antingen använda en skäggborste eller en vanlig exfoliering eller skrubb. Principen är ju densamma, bara att skäggborsten är utformad att komma åt ordentligt just om man har skägg i ansiktet.

Det som är så bra med att exfoliera på något sätt är att det både tar bort gamla och döda hudceller som ligger i vägen, det hjälper till att fördela hudens olja och det sätter igång blodcirkulationen och hudens cellförnyelse.

Med andra ord håller det hudens balans i schack och ser till att nästkommande produkter sjunker ner där de ska! Kom bara ihåg att rengöringen är minst lika viktig som exfolieringen och se till att den varianten du använder passar just din hy.

  • Behandla mot svamp

Detta är tillägnat er som lider av mjäll på en lite tuffare nivå, utan att det sträcker sig så långt som en hudsjukdom. Har man fått besök av en jästsvamp i ansiktet får man samma symptom som vid mjäll, men det kan vara lite svårare att behandla än att bara rengöra och återfukta torr hud.

Det man bör prova om man drabbats av jästsvamp är att behandla mot just den, antingen med en speciell kräm eller ett schampo anpassat för det. Fråga på ditt apotek vad du bör testa och vad som passar bäst för just dina symptom.

  • Använd ordentligt raklödder

Detta är inget som direkt botar mjäll om det väl uppstått, men det kan faktiskt vara en grund för att undvika det. Att använda vanlig tvål eller liknande när man rakar sig i ansiktet är verkligen inte att föredra; de produkterna verkar uttorkande och tar bort all hudens oljor.

Mjall i skagget

För att huden ska hålla sig återfuktad både under och efter rakning rekommenderar vi att du använder ett ordentligt raklödder, alltså ett sådant som är speciellt framtaget för att användas vid rakning av skägg.

Dessa är oftast mildare och mer skonsamma mot både hud och skägg och innehåller också ofta mer oljor för att bevara hudens fuktbalans.

  • Fukt

Att skägget och skäggbotten måste hållas ordentligt återfuktad är något som många kanske inte tänker på, men ack så viktigt det är för ett bra resultat. Och framförallt om man inte vill drabbas av mjäll!

För som sagt så kan mjäll uppstå på grund av torr hud som i sin tur orsakats av olika saker. En av de sakerna kan vara brist på tillförsel av fukt, vilket varken hud eller skägg mår särskilt bra av.

Har du kort skägg kan det funka att smörja in huden med en hudkräm anpassad efter din hudtyp, men då är det viktigt att den tränger ner ordentligt i både hud och skägg.

Men, för de som har längre skägg kan detta med återfuktning vara ett problem då det ofta är svårt att få ner produkterna ända ner i bottnen.

Jag säger bara en sak; skäggolja! Detta är lösningen på både torrt skägg och torr hud, då en skäggolja verkar för att återfukta båda parter.

För att fördela den jämnt över hela skägget och för att få ner oljan till skäggbotten bör man använda en skäggborste och liksom borsta med den igenom skägget.

  • Milt mjällschampo

Något du kan testa om du lider av mjäll i skägget, och vanlig rengöring eller exfoliering inte verkar hjälpa, är att använda ett mjällschampo.

Det man ska komma ihåg är att mjällschampon ofta är rätt starka då de är gjorda för hårbottnen som tål betydligt mer. Alltså kan de torka ut huden ännu mer om man inte är försiktig.

Just därför är det viktigt att man använder ett milt mjällschampo för att bekämpa mjäll i skägget. Ett för starkt mjällschampo resulterar ofta i mer problem än nytta, så om du testar denna typ av behandling bör du hålla lite koll på hur din hud reagerar!

  • Sök vård

Detta låter mer drastiskt än vad det faktiskt är, men samtidigt är det en punkt som är viktig att komma ihåg. Upplever du att du fått symptom som liknar mjäll, men att ingen av sakerna ovan hjälper mot det, ja, då kan det vara så att du har en hudsjukdom.

För att ta reda på om du ”bara” drabbats av vanligt mjäll, som inte vill försvinna, eller om det faktiskt är så att du har någon hudsjukdom bör du uppsöka en vårdcentral.

Där kan du få träffa en läkare för undersökning av dina symptom, så att de kan säkerställa om det faktiskt bara är mjäll eller om du har någon typ av hudsjukdom som kräver behandling.

Visar det sig att du lider av en hudsjukdom krävs det annan behandling än vid mjäll, då hudsjukdomar inte uppstår av samma orsak som ”vanligt” mjäll. För att veta vilken typ av behandling som krävs behöver du därför få en undersökning.

Skillnad på mjäll och torrhet?

Så till det vi snuddade vid lite tidigare i artikeln; vad är det egentligen för skillnad mellan att bara vara torr och att faktiskt lida av mjäll? Egentligen finns det inget samband alls mellan att vara torr och att få mjäll, för faktum är att mjäll kan uppstå även om man har fet hud.

Med andra ord finns det en rätt stor skillnad på att bara vara torr i skäggbotten och att drabbas av mjäll, både när det gäller orsak, symptom, och faktiskt upplevelse av det hela.

För att ni ska veta skillnaden på vad som är vad så tänkte vi ge en beskrivning av vilka symptom som hör till vilken typ av hudproblem, så att säga;

Tecken på torr hud

Om du upplever att du har små vita korn i skägget och skäggbotten är det ett tecken på att du ”bara” lider av en torr skäggbotten och alltså inte att du drabbats av mjäll.

Kornen är i storlek av små dammkorn och syns oftast inte så mycket, men det kan fortfarande vara jobbigt och klia just för att skäggbotten är irriterad.

Tecken på mjäll

Om du upplever att du har större vita prickar i skägget, alltså torra hudflagor så innebär det att du drabbats av mjäll. Oftast kan huden också bli röd där du fjällar då den är irriterad, vilket kallas för mjälleksem.

Hur mjällen visar sig beror också på vilken hudtyp du har. Mjäll på fetare hud innebär att hudflagorna i sig är fetare, vilket gör att de lättare fastnar i skäggbotten och sitter kvar där.

På torr hud blir hudflagorna i sig torrare och har lättare att trilla av, så det är inte ovanligt att de till och med trillar ner på axlar och tröja.

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals