Bästa säkerhetshyveln 2024 – Klassisk våtrakning när den är som bäst

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Rakhuvudet används till så kallad våtrakning; alltså rakning där man använder rakkräm eller raktvål och löddrar upp och masserar in det i skäggstubbet och sedan rakar man med säkerhetshyvel.

Det finns väldigt många fördelar med säkerhetshyveln. Idag är det många som använder engångshyvlar från storköp och mataffärer.

Det är alltså otroligt mycket mer ekonomiskt och miljövänligt att använda en säkerhetshyvel istället för att använda sig av plasthyvlar. Läs nedan om vilka hyvlar vi rekommenderar i varje prisklass.

Vinnare i premiumkategorin idag blev Merkur Classic Razor 23001. I mellanklassen vann Merkur 37C Säkerhetshyvel Slant Bar.

Vår budgetvariant heter Rapira Double Edge Razor Swedish Steel. Den spännande specialaren heter idag Kent Brushes Black Handle Säkerhetshyvel.

Premium: Merkur Classic Razor 23001

Premiumvinnaren finns här för att den är en perfekt nybörjarhyvel för den som känner för att prova på det här med våtrakning med säkerhetshyvel. Börjar man med Merkur Classic Razor får man hög kvalitet från första början.

Man får en högklassig, nära rakning samtidigt som man inte behöver oroa sig för skärsår och skador. Den är tillräckligt kvalitativ för att den också ska kunna intressera den vana rakningen. En klar favorit hos juryn.

Fördelar

  • Perfekt för nybörjare
  • Väldesignad
  • Ergonomisk

Nackdelar

  • Skulle vara priset, men den är värd det

Mellan: Merkur 37C Säkerhetshyvel Slant Bar

Merkur 37C säkerhetshyvel är en given mellanvinnare och från samma märke som den på premiumplats - ni kanske redan nu märker att det finns en anledning till att Merkur är så populärt som det är.

Men eftersom den här endast passar avancerade användare och därför inte har samma breda kundunderlag, valde vi att placera den i mellanklassen Den ger en extremt nära rakning och är så vass att man bara behöver låta den glida över huden.

Fördelar

  • Avancerad
  • Väldesignad
  • Prisvärd

Nackdelar

  • Man kan lätt skära sig på den
  • Försiktighet krävs när man byter blad

Budget: Rapira Double Edge Razor Swedish Steel

Rapira Double Edge Razor är en säkerhetshyvel speciellt anpassad för nybörjaranvändaren, men här har vi en budgetvariant som även passar till exempel ungdomar som inte har jättemycket pengar att spendera på en säkerhetshyvel.

Det är en utmärkt prova på-hyvel och man får dessutom ett helt set rakblad med i köpet. Mycket prisvärd och dessutom lätt att byta blad på.

Fördelar

  • Perfekt nybörjarhyvel
  • Billig
  • Svenskt stål

Nackdelar

  • Lättviktig

Special: Kent Brushes Black Handle Säkerhetshyvel

För den som bara vill ha extra snygga och exklusiva saker hemma, så kanske Kent Brushes säkerhetshyvel är något att titta närmare på.

Den har ett stilrent svart handtag i bakelitimitation som ger det där perfekta retroutseendet. Det här är en välbalanserad hyvel som passar nybörjare såväl som avancerade användare.

Fördelar

  • Elegant design
  • Passar både nybörjare och erfarna

Nackdelar

  • Dyraste säkerhetshyveln i testet
  • Levereras i snygg ask och praktisk förvaringspåse

Köpguide

De klassiska rakhyvlarna som än idag används till våtrakning uppfanns i början av 1900-talet av företaget Gillette. En säkerhetshyvel består av ett skaft och ett rakbladshuvud där man fäster ett bubbeleggat rakblad.

De går att använda några gånger och sedan kasseras de. Det blir ganska kostsamt och använder man säkerhetshyvel så sparar man mycket pengar. Det är också ett oerhört resursslöseri och efter det senaste årets debatt angående plast, så kan det vara en anledning att titta på en säkerhetshyvel.

Med en bra säkerhetshyvel får ni en väldigt nära rakning som dessutom är skonsam för huden och ger bra kvalitet på rakningen. En bra raktvål smörjer in, vårdar, och bidrar med näringsämnen till huden, vilket gör att man får mycket bättre hy på kuppen.

Något annat som många älskar är ritualen som våtrakning med säkerhetshyvel är. Det är väldigt avkopplande att jobba upp löddret och massera in i ansiktet och därefter påbörja rakningen.

Att raka sig med en engångshyvel, varesig de är dyrare eller billigare, är sällan en behaglig upplevelse. Det är vanligtvis något man vill ha överstökat så fort man kan, men med en säkerhetshyvel är det något helt annat.

Det är behagligt och skonsamt mot huden som känns fräsch och frisk efteråt. Det går helt enkelt inte att jämföra med en rakning med engångshyvlar.

Vi vill också be er som är designmedvetna och noggranna med vad ni tar in i era hem att notera att många säkerhetshyvlar är otroligt vackra.

Det är ett designföremål i sig och man kan också hitta fina ställningar där både rakborste och rakhyvel kan hänga. Det passar perfekt att låta stå framme på en bänk i badrummet för att höja elegansen och mysfaktorn.

Rakning med säkerhetshyvel sparar pengar

Trots att en rakhyvel kostar en slant och ni också kan köpa exklusiva varianter som är riktigt dyra kommer ni i längden att spara in pengarna snabbt.

Rakblad är en mycket liten kostnad och ligger på endast några kronor per rakblad. Skärpan håller sig upp till tre gånger längre än vad bladen på en vanlig engångshyvel gör.

Närmare rakning

Rakbladen ni köper till en säkerhetshyvel har som ovan nämndes högre kvalitet än i en vanlig rakhyvel. Detta för att bladen är tillverkade i rostfritt stål eller kolstål, vilket inte är fallet i en vanlig engångshyvel.

Rakblad i kolstål eller rostfritt är mycket tunnare och väldigt mycket vassare än de andra rakbladen och de har lättare att skära av skäggstrån. Det är mycket skonsammare mot huden och för den med känslig hy är en säkerhetshyvel en given investering.

Slippa rakfinnar

Rakfinnar är ett återkommande problem som drabbar många män. Rakfinnar är egentligen precis samma sak som inåtväxande skäggstrån. De hittar alltså inte ut ur huden utan börjar växa inåt istället, vilket leder till en inflammation i huden.

De moderna engångshyvlarna ute i butikerna ger lätt sådana problem eftersom de inte har samma skärpa som säkerhetshyvlar. Ju kraftigare hårstrån ni har, desto större är risken att det här händer.

Det är också lätt att trycka på för hårt med ett plasthuvud, vilket gör att huden blir irriterad och uttorkad och risken för rakfinnar ökar ännu mer. Och där kommer en säkerhetshyvel in.

Med den otroliga skärpan en säkerhetshyvel har slipper ni problemet med irriterad hy och rakfinnar. Bladen är så vassa att stråna skärs av utan att dras ut, så som det kan ske med en engångshyvel som inte är lika vass.

Vilken är den bästa säkerhetshyveln för nybörjare?

Det bästa är att börja med en rakhyvel som har ett låst rakhuvud eller en där det rörliga bakhuvudet går att låsa. Det är alltså fixerat läge som är lättare att börja med om man är ovan.

Som nybörjare ska man också tänka på vilket rakblad man väljer. Har man inte extremt grovt skägg är det bättre att börja med ett lite mindre vasst blad, det vill säga ett som är aningen tjockare.

Oftast får ni med ett par blad i köpet när den nya rakhyveln levereras hem. Merkur 34C är annars alltid ett mycket bra nybörjarblad att starta upp med.

Att raka sig med säkerhetshyvel

Det krävs visserligen lite mer teknik att raka sig med säkerhetshyvel, men man lär sig efter några användningar. Ni behöver en rakborste och en raktvål att jobba upp ett riktigt fint lödder med.

Raktvålen är otroligt dryg och därmed kan du kosta på dig en lite finare raktvål för det känns som om de räcker i en evighet.

Dra ut huden lite grann med ett finger, så att den spänns och sedan lägger ni rakhyveln mot huden i 90 graders vinkel. Därefter vinklar ni huvudet neråt, tills bladet möter huden.

Sedan börjar ni raka. Raka alltid medhårs. Ni behöver inte trycka på rakhyveln, dess egen tyngd räcker mer än väl.

Skötseln av en säkerhetshyvel

En förutsättning för att det ska kunna ge dig ett bra resultat i längden, samt vara en ekonomiskt fördelaktig investering är att du sköter om din rakhyvel med omsorg.

Det är inte svårt och det går snabbt. Det ni behöver göra är att skölja av hyveln efter rakning varje gång och se till att hårstråna försvinner.

Varje gång man byter blad, så rengör man säkerhetshyveln på insidan. Då kan man med fördel använda en tandborste för att få bort skräp och hår, och sedan monterar på det nya bladet på nytt.

Kom ihåg att det är lätt att skära sig när man byter blad eller rengör sin säkerhetshyvel, så det är viktigt att hantera hyveln och bladen varsamt.

Att sköta om sin säkerhetshyvel

  1. Placera hela borsthuvudet under rinnande, ljummet vatten.
  2. Använd en tandborste om det fastnat mycket hår i den.
  3. Rengör grundligt varje gång du byter blad.

Att byta blad på säkerhetshyvel

Det är väldigt enkelt att byta blad på en säkerhetshyvel. Det är bara att skruva upp huvudet och plocka isär det, ta bort det gamla bladet, och placera ett nytt på samma ställe. Vissa modeller har fjärilsöppning och det gör att det blir ännu lättare att byta blad.

Våra favoriter

Premium: Merkur Classic Razor 23001

Merkur är ett brittiskt företag med gamla anor och de har tillverkat raktillbehör i generationer och har till och med det engelska kungahuset som kunder.

Säkerhetshyveln har skyddade sidor, vilket minimerar risken att få skärsår. Det här är en jättebra nybörjarhyvel för dig som vill börja våtraka dig, men ändå vill ha riktigt bra resultat.

Man får alla fördelar som man får med en säkerhetshyvel och slipper inåtväxta hårstrån. Nybörjaren slipper skära sig, men får ändå en angenäm rakningsstund.

Säkerhetshyveln har ett långt skaft och skön tyngd som ger den där känslan av en äkta gammaldags rakning. Ni behöver inte pressa ner rakhyveln, utan bara låta den glida över huden.

Vill ni komplettera med raktvål och rakborste finns det prisvärda sådana från Merkur också. När du väl har börjar med våtrakning är det många moment som spelar in som blir till en rolig rutin.

Fördelar

  • Perfekt för nybörjare
  • Väldesignad
  • Ergonomisk

Nackdelar

  • Skulle vara priset, men den är värd det

Mellan: Merkur 37C Säkerhetshyvel Slant Bar

Även mellanvinnaren, precis som vår premiumvariant, blev av märket Merkur. Men här har vi en säkerhetshyvel som passar den erfarna användaren. Den hanteras på precis samma sätt som en vanlig säkerhetshyvel.

Man håller den på samma sätt genom att sänka rakhuvudet ner mot huden i 90 grader och sedan vinkla rakhyveln tills den vassa eggen får kontakt med huden.

Sedan är det bara att låta den glida över käke, kind, och hals med dess egen vikt. Den unika konstruktionen ger en särskilt slät och perfekt rakning utan någon friktion.

Skäggstrån skärs av direkt, vilket ger minimalt slitage på huden. Den kräver dock en del precision och teknik och är som sagt inget nybörjarhuvud. Alla dubbelrakblad av standardmodell passar säkerhetshyveln.

Ett paket platinium-rakblad ingår i köpet. De är välkända för sina särskilt vassa egenskaper, så det gäller att hantera dem försiktigt. Säkerhetshyveln är väldigt elegant till utseendet och ser precis ut som en klassisk rakhyvel från 30-talet.

Fördelar

  • Avancerad
  • Väldesignad
  • Prisvärd

Nackdelar

  • Man kan lätt skära sig på den
  • Försiktighet krävs när man byter blad

Budget: Rapira Double Edge Razor Swedish Steel

Rapira Double Edge Razor är en säkerhetshyvel tillverkad i svenskt stål. Notera dock att den inte är tillverkat som helhet i Sverige; utan det här är en rysk produkt.

Med i köpet får ni ett 15-pack med dubbelrakblad i rostfritt stål. Det här är en otroligt prisvärd säkerhetshyvel som faktiskt också blivit prisvinnande tack vare detta.

Den är helt enkelt perfekt för den som vill testa på det här med klassisk våtrakning, utan att behöva satsa en massa pengar på det. Det är helt enkelt en perfekt nybörjarhyvel som alla har råd med.

Rapira är ett välkänt märke världen över och har varit verksamt sedan i början av 1900-talet. Rakhyveln har ett klassiskt retroutseende och är bekväm och säker att hålla i handen, tack vare det räfflade skaftet.

Fördelar

  • Perfekt nybörjarhyvel
  • Billig
  • Svenskt stål

Nackdelar

  • Lättviktig

Special: Kent Brushes Black Handle Säkerhetshyvel

Säkerhetshyveln från Kent Brushes har en skön tyngd och ligger mycket bra i handen. Det är lätt att låta rakhyveln glida över huden och låta hyveln göra jobbet. Vi gillade alla den sköna tyngden hos hyveln.

Kent Brushes har en lång historia och har tillverkat rakdon ända sedan 1700-talet. Det är en av de äldsta företagen i Storbritannien och de har fått mycket uppmärksamhet genom sina kungliga utmärkelser.

Och inte minst på grund av sin höga kvalitet på produkterna. Kent Brushes fortsätter leverera rakningsprodukter som har engelsk elegans och gentlemanna-look.

Fördelar

  • Elegant design
  • Passar både nybörjare och erfarna

Nackdelar

  • Dyraste säkerhetshyveln i testet
  • Levereras i snygg ask och praktisk förvaringspåse

Våra utmanare

Mühle R89 DE Safety Razor

Mühle gör enligt många de bästa rakhyvlarna som finns på marknaden. DE Safety Razor har en stängd kam, vilket gör den bra för både erfarna användare och nybörjare.

Detta skyddar mot skärsår genom att den automatiskt håller huden spänd. Det ger en slätare hud så ni på så vis får en närmare rakning.

Öppningsfunktionen är tredelad och det innebär att ni måste skruva isär skaftet för att sätta i ett nytt rakblad. Det gör det hela aningen mer komplicerat och det gäller att vara försiktig så man inte skär sig.

Materialet är stål och krom och ger en härligt manlig look. Designen på säkerhetshyveln är tidlös och mycket elegant. Mühle är ett tyskt företag och de jobbar ständigt med att ta fram nya produkter, samt förbättra de produkter som de redan har.

Fördelar

  • Hög kvalitet
  • Elegant

Nackdelar

  • Ganska mycket jobb med att byta blad

Parker 76R Double Edge Safety Razor

Parker 76R är en stilren hyvel som är mycket elegant som för tankarna till 30-talets Chicago eller New York och de riktiga barberarsalongerna.

Den har dessutom lite extra tyngd i sig så att den är lätt att stabilisera mot huden och rakningen blir nära, men samtidigt skonsam.

Den här har en öppningskonstruktion av modellen butterfly, vilket gör att man öppnar rakhuvudet med en skruv längst ner på skaftet och den öppnar sig då som ett par fjärilsvingar. Det gör det väldigt lätt att byta rakblad på den.

Fördelar

  • Butterfly-modell
  • Elegant

Nackdelar

  • Kan kännas tung

Mühle Safety Razor Grande Closed Comb

Tyska Mühle är som sagt ett klassiskt företag i sammanhanget och de har gjort säkerhetshyvlar i flera decennier redan. Det som skiljer den här från de andra är att den har ett längre och bredare handtag och passar den som har större händer.

Den är enkelt designat i krom och ger en mycket bra tyngd i handen. Bladen byter ni smidigt genom butterfly-funktionen.

Fördelar

  • Krom
  • Lägre och bredare handtag

Nackdelar

  • Inte särskilt elegant ask
  • Dyr

Giesen & Forsthoff Safety Razor Stainless Steel Closed Comb T01353

Giesen & Forsthoff har tagit fram en trevlig rakhyvel i rostfritt stål som är tillverkad i en klassisk design och som håller en hög standard.

Det tyska märket jobbar med precision och elegans och den snygga hyveln pryder vilket badrum som helst. Skaftet är lite kortare på den här; 8 cm och det kan vissa personer föredra.

Fördelar

  • Kort skaft för den som behöver det
  • Väldesignad
  • Hög kvalitet

Nackdelar

  • Tråkig förpackning

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals